Jump to content

scarwin

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Objave koje je scarwin objavio

  1. Nisu mi rekli ništa šta nisam očekivao. Al bez obzira na to ne bi volio da mene (ili nekog drugog u obitelji) iznenadi neka ovrha, pa makar bila pravno neutemeljena. 

    Bankarica spominje taj dječji dio, pa da će se banka uknjižit na svaki dio toga bla bla. Uglavnom lagane prijetnje. Ali do toga neće doći ako im uplatim kompletno dugovanje. 

  2. Evo da ne otvaram novu temu.

    Nedavno mi je preminuo stric. Od imovine nije imao ništa, ni nekretnine ni pokretnine. Živio je na istoj adresi kao i ja. Znači nikakvo nasljedstvo nije ostavio.

    Osim duga, nekih 50ak tisuća kuna, kredita i minusa po tekućem računu.

    Kako sad idu stvari s tim dugom, tko to nasljeđuje, treba li se to uopće podmirivati? 

  3. Poštovani,

     

    Od nekud valja krenut.

     

    Počnimo od katastra.

     

    Kažete da ta kuća nije ucrtana, ali da datira iz 1810. godine. Da li imate kakvu ispravu koja to dokazuje? Bilo kakvu. Neku staru kopiju plana, kupoprodajni ugovor gdje se ona spominje, rješenje nekog tijela… fotografiju, bilo što?

    Imam "zemljišnoknjižni izvadak" iz 1969. koji glasi na jednog od predaka. Fotografije starijeg datuma nažalost nemam. Kuća je kamena i na nekoliko mista ima uklesana godina izgradnje, no mislim da to ne pomaže ništa.

     

     

    Ne bih preporučio da idete ucrtavati ili ispravljati bilo što od grafičkog dijela u katastru, jer problem nije samo Vaš, već i svih ljudi na tom području. Karte Vas ne moraju previše opretećivati, one će se dovesti u red prije ili kasnije na inicjativu jedinice lokalne samouprave ili države.

     

    Smatram da je važniji odgovor na pitanje da li se Vi vodite kao posjednik citirane nekretnine u katastru? Bitno je i osnovom čega se Vi smatrate vlasnikom? Predmnijevam da Vas nema u vlasničkom listu kojeg su Vam pokazali na sudu. Da li su sve osobe na tom vlasničkom listu fizičke osobe ili ima i dijelova koji su upisani na RH ili druge osobe javnog prava?

     

    U vlasničkom listu sam naveden kao vlasnik samo 9/32 dijela. Svi ostali vlasnici su fizičke osobe, neka imena prepoznajem te ima i preminulih. Kuću niko osim moje obitelji nikad nije koristio pa dosad nisan mislio da će bit problema ikakvih s tim.

     

     

    O odgovorima na ova pitanja ovisi i koji ćete pravni put izabrati za utvrditi Vaše vlasništvo.

     

    To može biti:

    - pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka u gruntovnici (kraći i brži put, preporučam) ili

    - tužba radi utvrđenja prava vlasništva/stjecanja vlasništva dosjelošću (teži i dugotrajniji put s pomalo neizvjesnim ishodom).

     

    S obzirom na takvo loše i nesređeno stanje u tom katastru, postoji i treća opcija, a to je pitanje da li se možda za tu katastarsku općinu provodi nova katastarska izmjera i s njom povezana obnova zemljišne knjige ili je možda takvo nešto u najavi. Ako je, onda se svakako isplati pričekati i to riješiti u tom postupku nove izmjere.

     

    "pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka u gruntovnici"

    Za to trebam odvjetnika ili se na neki drugi način riješi?

     

    U svakom slučaju, za poduzimanje bilo kakvih radnji po pitanju utvrđenja prava vlasništva, puno ovisi i koje isprave Vam katastar može izdati za citiranu nekretninu, tj. s kojim ispravama možete doć na sud.

     

    S obzirom na starost kuće koju navodite, za nju bi trebalo biti moguće dobiti potvrdu katastra da je izgrađena prije 15.02.1968. godine. Ako ne to, onda barem potvrdu da se ista nalazi na snimci DOF5 snimljenoj 21.06.2011. godine. Kopija katastarskog plana će isto biti potrebna i pri tome inzistirajte da Vam pisano uz taj plan navedu/daju obrazloženje da je katastarski plan zarotiran za 90° i zašto.

     

    Spominjete da su Vam na sudu pokazali „…vlasnički list za neku česticu za koju oni misle da bi mogla bit ta koju tražim…“.

     

    Pa zar niste sigurni koja je to čestica? To morate točno utvrditi, a ako se brojevi katastarskih čestica ne slažu s brojevima gruntovnih čestica, od katastra Vam treba identifikacija.

     

    Evo nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

     

    A nisam siguran da je to ta čestica čisto iz razloga šta mi na katastru to nije znao reći. Ako nije problem poslat ću vam sliku jednu na PP jer mi je ovako teško objasniti o čemu se točno radi.

     

    I puno Vam hvala na ovako iscrpnom i korisnom odogovoru!

     

     

     

    Ako je poštovani korisnik voljan na pp napisati broj te "moguće" čestice, KO pa čak i adresu sporne nekretnine možda bi se moglo otkriti nešto više podataka, kao i je li vidljiva na vojnim kartama te doći do točne čestice i stvarnog stanja vlasništva.

     

    Hvala i vama na odg, naravno, poslat ću vam neke informacije koje imam na PP

  4. Poštovani

     

    Pošto mi ni na sudu ni u katastru ne znaju reći kako riješiti navedenu situaciju molim za vašu pomoć.

     

    Dakle, u želji da vlasništvo jedne stare kuće prebacim na sebe, doša sam u katastar da mi daju broj čestice i ostale informacije. No, stanje na katastarskim mapama ne odgovara stvarnom stanju, što je jako čudno jer ta kuća je izgrađena 1810g a na karti je nema. Odnosno, ni ostalim kućama u susjedstvu stvarno stanje ne odgovara stanju na karti.

    Po riječima djelatnika na katastru, krivo je ucrtano na karti tako što je sve zarotirano za 90° te se ništa ne poklapa te da mi on tu ne može pomoć bez obzira šta je nečija greška tu očita.

    Na sudu mi pokazauju vlasnički list za neku česticu za koju oni misle da bi mogla bit ta koju tražim te ta čestica ima 59 vlasnika.

     

    E sad me samo zanimaju dvije stvari. Na kakav način karte dovesti u red tako da odgovaraju stvarnom stanju? Radit ispravku karte? djelatnik katarstra mi to nije znao reć.

    Te, ako se stvarno pokaže da čestica ima 59 vlasnika, na kakav način dokazati stvarno vlasništvo, odnosno da postoji samo jedan vlasnik čestice?

  5. Poštovani.

    Zaposlen u MORH-u na radnom mjestu vozač-teklič na neodređeno vrijeme kao civil od 1993. Godine 2011 na 2012 prebačen na radno mjesto vozača motornog vozila.

    2012 nije produžen ugovor na isto radno mjesto a nisam vraćen na staro radno mjesto. 2013 dobivam izvanredni otkaz ugovora o radu.

    Pitanje je, imam li pravo na otpremninu jer ni nakon 6 mjeseci isteka rasporeda na radno mjesto nisam raspoređen na nijedno radno mjesto, te odlazim na bolovanje te nakon dodatnih 6 mjeseci dobivam otkaz.

    Malo sam ovo neredno napisao, ako ima pitanja dodatnih rado ću sve pojasnit.

    Samo me zanima imam li ikakvo pravo na otpremninu i isplati li mi se pokretati sudski spor. ,

    EU fondovi

    Pozdrav

    Ako sam falija pdf nek neko primisti

    Uglavnom, pitanje vezano za prijavu na natječaj za EU fondove za ruralni turizam. Jel može prijavu vršit fizička osoba, ili ta fizička osoba mora bit nositelj opg-a ili nečeg sličnog? Hvala

  6. Pozdrav, ne znam jeste li upoznati sa trenutnom situacijom u INA maloprodaji, al uglavnom ukratko, nakon šta su iz uprave dali 30ak benzinskih postaja na upravljanje poduzetnicima, i bez najave i bez ičega prebacili sve radnike tih postaja na novog "vlasnika", sindikati su se ka pobunili i pokušali spriječit taj projekt " franšiza". Tada su u ini osnovali novu firmu "INA MALOPRODAJNI SERVISI" i na tu firmu će prebacit sve radnike i sve benzinske postaje, i tu se prava radnika znatno smanjiti (sa nekih 5500-6000kn na 3200-3500, kako kome). Sad su radnicima poslali ugovore u kojima moraju potpisat sporazumni raskid ugovora sa inom i potpisivanje novog sa ina-ms om..tko ne potpiše ugovor bit će proglašen viškom i dobija otkaz naravno.. Sad me onako odoka zanima legalnost svega toga, ako ste me išta shvatili haha

  7. pozdrav

    Nakon didove smrti obavljena je ostavinska rasprava na kojoj su se svi odrekli nasljeđivanja imovine u korist bake, a imovina se sastojala od nekretnina u mjestu prebivališta i automobila, ali su valjda zaboravili donit vlasnički list od druge nekretnine u drugom gradu . U sudskom rješenju se navodi da baka nasljeđuje prvu nekretninu i auto, a druga nekretnina se, naravno, ne spominje. Sad posjedujem vlasnčki list koji glasi na pok. dida, pa koja je procedura sa prijenosom vlasništva na baku, mene, ili nekog trećeg?

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija