Jump to content

sandra222

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. sandra222

    hitno hitno

    Radim u domu za stare i nemoćne. Radim u smjenama , nočne , blagdane , nedjelje, ali plača je fiksna i ne priznaje mi se prekovremeno i sve što bi trebalo imam jako malu plaču 2274, od toga moram 350 kn za put dati. po struci sam medicinska sestra Poslodavac sad želi da radim svaki dan osim nedjelje od 9-17h (neadekvatno radno vrijeme) za plaću od 3000kn. a ako bi radila svaki dan prijevoz bi me koštao preko 600kn. Da li netko zna koliko je minimalna plaća za medicinske sestre koje rade prvu smjenu , a da imaju dužnost da vode i budu šefovi svojim kolegama? bojim se da ću ostati bez posla , u toj sam firmi preko 3 godine i poslodavac mi vjeruje, ali sa uvijetima koje pruža je loše. drugog izbora za posao nemam. trebam imati razgovor sutra s njima, pa me zanima vaše mišljenje?
  2. Trebam ići na operaciju, pa me zanima kad i koliko dana u naprijed moram to poslodavcu najaviti. a s druge strane strah me je da ne dobijem otkaz, jer poslodavac već stvara probleme i prijeti djelatnicama sa otkazom. pa m strah ako mu najavim bolovanje da mi ne da tkaz?!
  3. ali ako poslodavac zahtjeva da se radi drugačije od ugovora koji je potpisan , pa čak nas ponekad prisiljava da lažemo. što učiniti? jer ako on mjenja radno vrijeme pojedincu dali je dužan da sklopi i novi ugovor s njim?
  4. Radimo kod privatnika , i ugovor o radu se ne poštuje jer radimo smjenu 12(24) 12(48) , a u ugovoru stoji da radimo od ponedjeljka -petka 7 h a subotom 5 h. sad poslodavac želi uvesti smjenu da se radi od 9h-17h . rekao da svaku od 4 djelatnica pitati da pristane na to (dakle samo jedna treba da radi u tom vremenu. ostale bi radile navedenu smjenu. ta smjena bi se radila svaki dan i nedjeljom s time da bi se jedan dan u tjednu mogao dobiti slobodan onda kad to odgovora radniku ali i poslodavcu. takvo radno vrijeme ne odgovara ni jednoj od nas. i poslodavac je rekao da će jednoj dati odkaz ako ne pristane, jer kaže naći će onu koja će raditi ,sad nas zanima , kako da se mi ogradimo od toga da nedobijemo otkaz koji če nam uskratiti primanja s zavoda za zapošljavanje. jer dolazi do promjena u radnom vremenu a ujedno i ugovor se mjenja. a ionako nam nisu plačene noćen a i putni trošak. a radimo na minimalcu. Koja su naša prava , kome da se obratimo, jer raditi za 2000 i od toga davati za putni trošak 350 kn, ili raditi za 2000 i davati 700kn na putni trošak koliko je to isplativo? i još doživljavati poniženja.... Dali postoji mogućnost ako dođe do prekida u govora da se napiše kao razlog da je radnik tehnološki višak za uvijete rada koji je sklopljen ugovorom? (te na taj način ostavri bar neka novčana prava s zavoda)
  5. kome se može prijaviti stanje na poslu koje je ne zakonito? Pitam se što radi porezna ispekcija, da li se itko pita kakva je situacija u Slavoniji, gdje privatnici prijave radnika na minimalac, gdje osoblje u domovima za starije i nemoćne uz njegu i brizu o njima moraju i čistiti objekat. izgleda je bitno da je vlasnik poduzeća poznat državi pa je pokriven sa svih strana, da li se itko pitao da li radnici idu na lijećnićki , sanitarni pregled koji je obavezan.... i kad bi dali otkaz zbog toga što poslodavac maltretira radnike a ne stigne se sve jer imaju na brigi 20 štičenika , a ponekad su sami u smjeni...ne bi imali nakandu s biroa, a psihićki je više ne izdrživo. što učiniti u takvoj situaciji, kad posao njegovatelja i medicinskih sestara. nije lako nači na tom području. Pitam se dali je zakonski određeno koliki broj osoblja mora raditi u Domu za starije i nemoćne jednoj smjeni na 20 štičenika. jer poslodavac tvrdi da mu je dovoljno ukupno 5 djelatnika na sve četiri smjene (Što znaći da jedna radi od 07-5 h sve dane osim nedjelje, a ostale se rotiraju po smjenama 07-19, 19-07) tako da su po noći sami, a i ostatak dana nakon 15 h.... Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija