Jump to content

urba

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je urba objavio

  1. Je profesore, dobre su vijesti u prijedlozima izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju i izmjenama Zakona o smanjenju mirovina po posebnim propisima... vjerojtno ste vidjeli oba nacrta i koliko čujem to još nije sve......mašala
  2. a od koga tražiti savjet i stručno mišljenje, kad se i oni koji su za to plaćeni ne snalaze u slinim pravnim zavojima, ili se prave da se ne snalaze jer nam ne smiju reć pravu Istinu
  3. Da, očito odmah šalju rješenja i primjenjuje se na 80 000 po ZOMO DVO PS i OSO već sad
  4. Štovani prof. Od vas sam dobio više novih informacija nego od cijele Vladine svite, ministarstava, njihovih mrežnih stranica i obavijesti za korisnike. Tu uključujem i medije, sektor tkzv.nvo i javni pogovor. Ovo zadnje su prije svega naše kolege, umirovljeni i aktivni kojih gro nažalost nema pojma o ničemu a tiče se njihove kože (i njihovih obitelji). Kada razgovaram s mnogima to su uglavnom jednosmjerne informacije kojih većina prvi put čuje i čude se. Za profesionalnu mirovinu sam čuo i vjerujem da ni zakononošci još ne znaju kako bi to trebalo izgledati. Da u pravu ste kada kažete da mi je opcija čekanja do 56. godina života (još 6 g) da bi doplivao do spasonosnog pojasa za spašavanje. Ali u ovoj tranziciji ne zaboravljam ni da Maćeha drži konopac kojim mi može izmaknuti taj pojas u trenutku kad bih uspio doplivati do njega. E toga se bojim, na žalost, držim ne bezrazložno. Što se tiće Uredbe, nisam znao za nju pa dakle možemo očekivati u ožujku pravne akrobacije u dispozitivima i obrazloženjima rješenja.
  5. Štovani prof. Od vas sam dobio više novih informacija nego od cijele Vladine svite, ministarstava, njihovih mrežnih stranica i obavijesti za korisnike. Tu uključujem i medije, sektor tkzv.nvo i javni pogovor. Ovo zadnje su prije svega naše kolege, umirovljeni i aktivni kojih gro nažalost nema pojma o ničemu a tiče se njihove kože (i njihovih obitelji). Kada razgovaram s mnogima to su uglavnom jednosmjerne informacije kojih većina prvi put čuje i čude se. Za profesionalnu mirovinu sam čuo i vjerujem da ni zakononošci još ne znaju kako bi to trebalo izgledati. Da u pravu ste kada kažete da mi je opcija čekanja do 56. godina života (još 6 g) da bi doplivao do spasonosnog pojasa za spašavanje. Ali u ovoj tranziciji ne zaboravljam ni da Maćeha drži konopac kojim mi može izmaknuti taj pojas u trenutku kad bih uspio doplivati do njega. E toga se bojim, na žalost, držim ne bezrazložno. Što se tiće Uredbe, nisam znao za nju pa dakle možemo očekivati u ožujku pravne akrobacije u dispozitivima i obrazloženjima rješenja.
  6. Obzirom da je Zakon odgođen do 1. srpnja o.g. onda pretpostavljam da se još nisu počela podjeljivati rješenja o razdvajanju postojećih mirovina na opći i posebni dio. I u pravu je Miralem-Mirando kada kaže da se neće mijenjati iznos i visina mirovine nikome. Ali je zaboravio reći da za sada, ove godine se neće ništa pogoršati ali već nagodinu a i 2017. ako se remen (čitaj proračun) stegne/smanji nastupit će tarapana, pogotovo za one koji po općem dijelu mirovine sudjeluju sa minornim udjelom godina radnog staža. I još mi je jedno pitanje nejasno. Budući da će jednog dana i moja mirovina vjerojatno biti ostvarena po posebnom zakonu (dvo i ps), ali ostvarena uplatama doprinosa na temelju radnog staža, ide li u opći ili posebni dio, tj, razdvaja li se i što onda predstavlja drugi dio financiran iz drž. proračuna.
  7. ni grama srama ni zrno morala..... dobro je jedan rekao....otprilike..... ne treba me biti strah za obranu Domovine kad vidim koliko je jalnih na "povlaštene" invalidske braniteljske mirovine
  8. ecwasher to isto mi kaže generacijski klasić i kolega koji je u mirovinu otišao prije 6 godina. Ima mirovinu preko 5 tisućica i ponešto je do sada raduckao sa strane. Vjerujem da bi mnogi iz opće populacije, kad bi mogli ranije otići u mirovinu to i napravili. Osobno sam bio svjedok mnogih koji su u mirovinu išli sa 35 godina života i 15 radnog staža i onda bi na baušteli lopatali.Takvima sam znao reć da su trebali ostat jer tek su tad imali pravu zrelost i etabliranost u sustavu. Osim toga ne gutaju cementnu prašinu nego ponosno ispod vrata mogu nositi, pa makar, i gumenu kravatu o državnom trošku S vremenom dolazi do zamora materijala, kroz više od tri desetljeća stvari se mijenjaju, iako nemam problema sa prilagodbom. Ali postaje sve napornije, zahtjevnije i neizvjesnije, valja i nešto zdravlja sačuvati. Osim toga evidentan je trend pogoršanja uvjeta ostvarenja i načina iznosa mirovine. Kod mene puštaju na kapaljku, sa ozbiljnim zdravstvenim problemima i najmanje 50 i kusur godina života.
  9. Poštovani profesore Svaka čast na dubokom i širokom ulasku u tematiku koja je očito u zadnje vrijeme postala sve manje razumljiva širem auditoriju. Koliko se god trudio pa osim zakona čitajući i vaša objašnjenja, ne mogu reći da u potpunosti shvaćam problematiku. I sam sam aktivan PS koji se u nekakvo dogledno vrijeme sprema u mirovinu. Ali interesantno mi je gledati u mojoj okolini kolege koji su pred mirovinom ili čak i odlaze a da pojma nemaju pod kojim kondicijama i okolnostima idu i uopće što se događa u vezi s tim. Ni osobno nemam dovoljno kvalitetnih i pouzdanih parametara na temelju kojih bi mogao zaključivati kada i na koji način bi bilo najbolje otići u mirovinu. Stoga bih vas kao upućenog, zamolio za mišljenje na osnovu slijedećih kriterija: Navršio sam 50. godina života (1964. godište). Na b-stažu zaposlen od 01.07.1983., cijelo vrijeme 12/16. Dakle ukupno efektivnog staža 30.6. o.g. imati ću 32, a mirovinskog, zajedno sa ratnim - 47 godina. Od 1995. iznadprosječnih primanja (i uplata doprinosa u mirovinski fond . Predugo i mučno bilo bi mi čekati trenutno nedostižnih 57 (ili 56 godina života-2019.) kolika mi je trenutna granica (65-8=57) pa razmišljam o odlasku u mirovinu možda još i ove godine. Nastojim donijeti pravilnu odluku a da se pritom ne ošteti financijski, ne više nego što je to nužno i neizbježno. Naravno tu je i faktor neizvjesnosti oko promjene pravila igre-propisa koji se odnose na isto. Što bi mi savjetovali..
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija