Jump to content

ivan040

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dijete je student koji studira dvije kalendarske godine, ali ne uspijeva završiti ni prvu godinu studija i gubi studentski status na upisanom fakultetu. Dijete se upisuje nakon toga na drugi fakultet (kao redovan student uz plaćanje troškova). Roditelj je financijski iscrpljen ( ima još dvoje maloljetne djece), a dijete-student mu prijeti tužbom o obvezi uzdržavanja i da će tražiti alimentaciju. Roditelji djeteta su razvedeni i do sada je roditelj uzdržavao dijete bez plaćanja alimentacije djetetu bez obzira što su roditelji razvedeni . Da li je roditelj dužan uzdržavati dijete i dalje, a ako nije ispunjavalo studentske obveze, a što nije jer nije završilo u dvije kalendarske godine ni prvu godinu fakulteta, a sada se upisom opet prve godine studija na drugi fakultet i dalje vodi kao "redovan student"?
  2. Osoba A na štednji u banci ima određen iznos novca. Isto tako opunomoćila je u banci osobu B da raspolaže sa tim novcem. Većinu tog novca uplatila je osoba B. Osobe A i B su roditelj i njegovo punoljetno dijete. Njihovim usmenim dogovorom osoba B temeljem punomoć podiže taj novac sa računa u banci i zatvara taj račun. Nakon 4 godine osoba A želi da joj osoba B vrati taj novac tvrdeći da se radilo o pozajmici i da će tražiti i kamate. Ne postoje nikakve pisane potvrde ili ugovori o pozajmici novca između osobe A i B, a niti svjedoci da se radi o pozajmici. Da li osoba A ima pravnih izgleda da ostvari pravo da potražuje novac (i kamate) ?
  3. Vlasnik sam stana 68 m2 koji je kupljen kao prva nekretnina za rješavanje stambenog pitanja te me porezna uprava oslobodila plaćanja poreza na promet nekretnina. Stan je opterećen hipotekom banke zbog stambenog kredita koji se uredno otplaćuje. 1. Želio bih darovati maloljetnoj djeci taj stan darovnim ugovorom, a ja ću dalje vraćati kredit banci. Da li to mogu učiniti s obzirom na hipoteku i da li trebam suglasnost banke? 2. S obzirom da je stan kupljen kao prva nekretnina i oslobođen plaćanja poreza, znam da mogu darovati djeci bez obzira na porezno oslobođenje, no jedno dijete je rođeno nakon što je stan kupljen. Da li je to zapreka koja bi mogla prouzročiti naknadno plaćanje poreza na nekretninu, jer rok u kojem moram biti vlasnik zbog stečene porezne olakšice istječe za godinu dana? 3. S kime sklapam darovni ugovor s obzirom da su djeca maloljetna?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija