Jump to content

slow_cheetah

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je slow_cheetah objavio

  1. Hvala puno, KronicnaStranka, probati cu navesti stvari koje izvorno nisam naveo: 0. Gradjevno zemljiste srednje velicine, o izgradjenosti nesto kasnije. I, da, gruntovno je dio veceg ulozka. Zapravo na gruntovnici se niti ne vodi zasebno. 1. Baka (tako su svi susjedi zvali gospodju koja je kucu posjedovala od '69 do '99, a s obzirom da cemo vjerojatno puno pisati dalje: u daljnjem tekstu Baka) je u svom kupoprodajnom ugovoru imala navedene kucu, zgrade i zemljiste. 2. Njene postupke (i molbe Gradu radi socijalnog statusa i prepiske s vlastima kako uredno placa sve racune i slicno) sam nasao ja osobno u kuci kada smo usli unutra. Bakin nasljednik nije tamo boravio vec nekoliko godina prije njene smrti i u kuci nije zivio nitko. Od tada ih nisam proucavao - zelio sam se prvo informirati sto mi je ciniti, pa zatim pristupiti pregledu dokumenata, koje jos imamo. 3. U nekoliko ih se (Bakinih postupaka) navodi kako geofoto snimka iz 196X godine nema nikakvu kucu i da kuca postoji samo u njenom ugovoru. Nekoliko su ih razno razne pretece "legalizacije" i nemaju veze s vlasnistvom. 4. Sam ugovor iz 2001. napravljen je na temelju katastarskog izvatka i rjesenja o nasljedjivanju iz 1999. (Baka -> njen nasljednik). Dali se on vec moze smatrati prvim postenim posjednikom? Dali moj otac ima status postenog posjednika ako je ugovor ovako napravljen? Moze li ikako kontinuitet teci od njega, ili tek od 2001 s mojim ocem, u najboljem slucaju? 5. Obojica su uredno platili porez prilikom prijenosa. Neznam dali to igra na stvari. 6. Iako je pravno nebitno, moj otac je bio prilicno uvjeren da je rijec o samo jos jednoj nekrenini na kojoj gruntovnica kaska. Zatrazio je cak i pravni savjet i dobio odogovor da je nekretnina "cista" odnosno da nema i da se ne moze pojaviti nikakav "novi" pretendent i da samo treba cekati (tada politicki dosta aktualno) "konacno rjesavanje stanja u gruntovnici". Ponavljam: pravno vjerojatno nebitno. A buduci da s ustedjevinom s kojom je raspolagao svoje stambeno pitanje bolje i nije mogao rijesiti, sasvim i logicki nebitno dali je s time ucinio pametan potez. (Cijene nekretnina su isle prema gore, a on se naglo nasao u situaciji da mu se ustedjevina krenula smanjivati jer je naglo presao s place na invalidsku mirovinu, pa je ustedjevina isla na stanarinu. Vjerojatno nesto sto nikoga ovdje pretjerano ne zanima, ali cisto da preduhitrim odgovor kako je trebao bolje promisliti prije kupnje). I jos nesto, postoji li ikakav drugi pravni ili bilo kakav instrument kojim bi moja majka mogla postati gruntovni vlasnik? Inace, pravni sam laik, tako da postoji visoka vjerojatnost da stogod naovem krivim imenom ili izostavom nesto prilicno bitno za citavu pricu. Kronicnoj Stranci jos jednom hvala na iscrpnom odgovoru.
  2. Lijep pozdrav svima! Stanje na stvari je: - moja majka posjeduje (upisana je u katastar) nekretninu (kuca s cesticom na kojoj je sagradjena) koja je gruntovno dio vece cestice u vlasnistvu jedinice lokalne samouprave koja vise ne postoji (99% sam siguran da to zapravo znaci da se zemlja tretira kao vlasnistvo RH bez obzira o tome tko je formalno upisan). Naslijedila ju je od mog pokojnog oca 2012 godine. On ju je kupio 2001 od nasljednika gospodje koja ju je i izgradila tijekom 1970 - ih, a koja se u nekom trenutku (vjerojatno kasne 80-e ili rane 90-e, vjerojatno bih mogao provjeriti na katastru) upisala u katastar. Mislim da ju je isti naslijedio 1999. Ona (prvi posjednik) je u posjed dosla 1969. komadom papira s 4 potpisa (dvije stranke i svjedoci) - dakle ugovorom kojim ga kupuje od covjeka kojemu ga je opcina (vlasnik) dodijelila na koristenje 195X godine. Ugovor nikada nije ovjeren(!). Pokusavala je u vise navrata postati knjizni vlasnik no sudovi bi to redovito osporavali. Prije opcine postojao je privatni vlasnik kojemu je zemljiste oduzeto i pretvoreno u drustveno. Nakon sto sam ispisao citavu storiju zanimalo bi me od kada mojoj majci krece teci rok za dosjelost? I sto mi je ciniti kako bi mi majka postala i vlasnicom kuce u kojoj zivi? Hvala unaprijed na odgovorima!
  3. što je s prijavama koje podnesu drugi sudionici u prometu? jel može meni itko išta na temelju toga? (neki dan sam OBIŠAO kolonu vozila na cesti s više prometnih traka, nakon čega se pored mog auta dovezla ljutita gospođa koja mi je prijetila da mi je zapisala table i da će me prijaviti) vjerojatno od toga neće biti ništa, ali svejedno, zanima me? što je najgore nemam to običaj raditi, ali su dvojica ispred mene s kombijima krenuli raditi to isto, pa sam mislio da obilaze radi nesreće ili tako nečeg, nisam očekivao prometni čep usred ljeta
  4. ako je on pretrčavao, znači da se naglo kretao, ona je dužna pogledati iza, ali nije odgovorna za pretrčavanje nečije,,ovisi jako puno o konkretnoj situaciji i pnajviše o tome što stoji u zapisniku, ali kako je rekao čovjek, nije njena briga nego od osiguranja, a oni se ne daju tako lako..
  5. pa pokušaj, nazovi prvo kontakt policajca u svojoj policijskoj postaji i porazgvaraj s njim, on će ti znati najbolje reći ( na mupovoj stranici imaš popise policijskih postaja, zone nadležnosti i popise kontakt telefona, ako nema napisanog na webu kontakt policajca nazoveš postaju i oni će ti znati reći) koja su tvoja prava
  6. fala, a jel znaš možda za ostatak pitanja, tj ja sam tu kuću srušio i na njenom mjestu izgradio drugu, veću, e sad , taj je zid i dalje tam gdje je i bio tj na istoj udaljenosti od međe sam kaj je viši i širi (iako unutar interpolacije i unutar urbanih pravila), znam da za adaptaciju moram tražiti građevinsku (da sam to čekao i da čekam, mogao bih tako do svetog nikad a i naplaćat se podstanarstva). znači prekršio sam zakon, svjesno, i moguće je da popušim, ali me zanima kolike su mi šanse da se to ipak jednog dana legalizira?
  7. pravno ti neznam, ali bitni su pravi ljudi tj agenti, ako ćeš imat prave agente bit će i posla i sve će se rješavati samo od sebe..za početak ti možda nije pametno zapošlajvati pravnika, jer ti dok se biznis ne uhoda mogu u raznim odvjetničkim uredima odrađivati posao ugovor po ugovor, kasnije ako procijeniš da daješ mejsečno više nego što bi plaćao za mladog pravnika koji bi bio u stanju te ugovore napisati, onda razmisli o tome..bitno ti je jako odabrati prave agente, ljude koji su se u stanju zaljubiti u nekretninu i onda prenesti tu svoju ljubav dalje, znači dobro odabrati, ili naći osobu koja će dobro odabrati za tebe, ili servis..
  8. slow_cheetah

    1968

    Kako doznati dali je neki objekt izgrađen prije ili poslije 1968? Situacija je naime ovakva: Vlasnik sam kuće u zg, ona je katastarski moja, gruntovno još uvijek nije, iako je to samo pitanje vremena (sve je 1/1 i imam kompletan niz). Građevinske naravno nema, kao ni ostatk kvarta,. kuća se nalazi na interpolaciji i zadovoljava sva urbana pravila predložena za taj dio, osim jednog, nalazi se na samoj međi, nekih metar od susjednog objekta, kao i većina kuća na interpolaciji (svaka krši to pravilo i otprilike samo to). Zid koji se nalazi na međi navodno je tamo bio i u sastavu objekta koji je izgrađen prije 1968, adaptiran sedamdesetih, te srušen i nanovo izgrađen 2001. Prilikom tih adaptacija je povećavan, ali opet ne protivno ostatku urbanih pravila i uvjeta gradnje. Navodno da mi po tom pitanju nitko ništa ne može ako je taj zid dio objekta izgrađenog prije 1968, koliko je to točno?
  9. mogao je stati na asfaltu, sići sa skutera i odgurati ga do tog mjesta gdje ga je policajac uputio
  10. Hvala na odgovorima, makar se ja nadam da će mi se netko javiti s primjerom neke iznimke od zakona ili nečim inače riječ je o liku koji nastupa bez dobar dan i pardon i ništa nego odmah naređuje, a čudom se načudio da što sam tako tijesan pa sam tražio znak. Uf, zamjerio mi se gadno sad mislim da ću postaviti uskor par tema na Stvarnom pravu jer je dečko pravi violator po tom pitanju (ako se ne oladim meanwhile)
  11. susjed prijavu nije dobio, usmeni odgovor od policajca je bio da je susjed znak vratio te da je prema tome sve u redu (zanimljiva konstatacija, nažalost off the record); postoji odluka o postavljanju tog znaka, imam još 9 dana da se žalim na istu ako želim. odluku je donio Gradski ured za prostorno uređenje, zaštitu okoliša, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet - odjel za promet ometao nas je na dva načina: 1. tako da je parkiranjem onemogućio ulaz (njegov argument je bio da je on doma i da vozilo uvijek može pomaknuti u roku 15 minuta) ili 2. tako da je stao na dio gdje je put proširen (dio koji koristim samo ja, a proširenje je tu zato da mogu većim vozilima izmanevrirati ulaz u svoje dvorište), moglo se je proći, ali "na knap" put je inače takvih gabarita da bih prema zospnc mogao zvati pauka za vozilo parkirano bilo gdje jer gdje god da ga parkiraš nigdje ne možeš ostaviti onih 4 metra ili koliko je već u igri, niti blizu toliko
  12. Problem je slijedeći: do moje kuće vodi pristupni put (širi od 3 metra, ali uži od 5 i pol, kraći od 50 metara, dakle kao u čl. 38. GUP-a) po gup-u nije ucrtan kao prometnica, dakle je samo pristupni put. Kao gruntovni vlasnik upisano je:javna dobra i putevi , na taj put kao jedini put izlaze moja i susjedova čestica. A sada zašto sam post stavio u prometno pravo. Na tom se putu često prakirao susjed koji graniči s tim putem međutim na njega nema izlaz, budući je to njegovo parkiranje ometalo moj normalan ulaz autom do svog dvorišta ishodio sam postavljanje znaka zabrane parkiranja - kolni ulaz, tijekom postavljanja došlo je do još jedne prepirke s dotičnim susjedom te su policajci koji su prilikom toga intervenirali (susjed je silom uklonio znak i odnesao ga) meni rekli da zbog tog znaka također nemam pravo parkirati vozilo na tom pristupnom putu, iako on služi kao kolni ulaz za mene i drugog susjeda. Zanima me imam li pravo tamo parkirati (tj ispred svoje lese) i tko sve ima pravo tražiti od policije uklanjanje vozila parkiranih na tom putu. Također, što bih dalje mogao pravno činiti po tom pitanju? Zahvaljujem.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija