Jump to content

vatro

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je vatro objavio

  1. Pozdrav, što se tiče ispitivanja svjedoka u prekršajnom postupku, prema Prekršajnom zakonu navodi se da se primnjenjuju odredbe kao i u Zakonu o kaznenom postupku tj: (1) Oslobođeni su obveze svjedočenja: 1) osoba s kojom je okrivljenik u braku ili izvanbraĉnoj zajednici, 2) srodnici okrivljenika u ravnoj lozi, roĊaci u poboĉnoj lozi do trećega stupnja zakljuĉno te srodnici po tazbini do drugoga stupnja zakljuĉno, 3) posvojenik i posvojitelj okrivljenika, 4) javni biljeţnici, porezni savjetnici, u okviru zakonske obveze ĉuvanja tajne, 5) odvjetnici, lijeĉnici, zubari, psiholozi i socijalni radnici o onome što su u obavljanju svoga zanimanja saznali od okrivljenika, 6) novinari i urednici u sredstvima javnog priopćavanja o izvorima obavijesti i podataka za koje su saznali u obavljanju svoga zanimanja i koji su uporabljeni prilikom ureĊivanja sredstava javnog priopćavanja, osim u postupku zbog kaznenih djela protiv ĉasti i ugleda poĉinjenih putem sredstava javnog priopćavanja i u sluĉaju propisanom posebnim zakonom. (2) Osobe navedene u stavku 1. toĉki 4. do 6. ovog ĉlanka ne mogu uskratiti iskaz ako postoji zakonska osnova po kojoj su osloboĊene duţnosti ĉuvanja tajne. (3) Tijelo koje vodi postupak duţno je osobe spomenute u stavku 1. ovog ĉlanka, prije njihova ispitivanja ili ĉim sazna za njihov odnos prema okrivljeniku, upozoriti da ne moraju svjedoĉiti. Upozorenje i odgovor unose se u zapisnik. 4) Dijete koje s obzirom na dob i duševnu razvijenost nije sposobno shvatiti znaĉenje prava da ne mora svjedoĉiti ne moţe se ispitati kao svjedok, ali se saznanja dobivena od njega putem struĉnih osoba, roĊaka ili drugih osoba koje su s njim bile u kontaktu mogu koristiti kao dokaz. (5) Osoba koja ima razloga uskratiti svjedoĉenje prema jednom od okrivljenika osloboĊena je duţnosti svjedoĉenja i prema ostalim okrivljenicima ako se njezin iskaz prema naravi stvari ne moţe ograniĉiti samo na ostale okrivljenike. (6) Osobe navedene u stavku 1. toĉki 1. do 6. ovog ĉlanka, osim branitelja, ne mogu uskratiti iskaz ako se radi o kaznenom djelu kaznenopravne zaštite djece i maloljetnika iz ĉlanka 117. Zakona o sudovima za mladeţ.
  2. Zakon o sigurnosti prometa na cestama kaže da vozilo da bi moglo sudjelovati u prometu mora imati važeću prometnu dozvolu (ne spominje tehnički kao u starom ZSPC-u). Da bi bila važeća prometna dozvola mora biti ovjerena od nadležnog tijela. - Ako se radi o produženju prometne dozvole, tehnički pregled upisuje datum valjanosti i ovjerava prometnu dozvolu. - Ako je napravljena nova prometna dozvola, uz ovjeru kod tehničkog pregleda, prometna dozvola mora se ovjeriti i u nadležnoj policijskoj postaji/upravi ovisno o mjestu prebivališta.
  3. Pozdrav moje osobno mišljenje je da ti je loš izgovor. Pravno gledajući ukoliko ti dokažu na sudu počinjenje KD-a Neovlaštene proizvodnje i prometa drogama iz čl. 190 st. 2 KZ-a kao i omogućavanje uživanja droga iz čl. 191 st. 1 KZ-a, predviđena zakonska kazna je kazne zatvora od jedne do dvanaest godina(190 st.2) i kazne zatvora od šest mjeseci do pet godina (191 st.1) , ali po iskustvu presuda na sudovima, ne vjerujem da ćeš u zatvor.
  4. Ako imaš Švedsku vizu u putovnici tj. radnu dozvolu, nemaš problema, samo pazi da imaš putovnicu sa sobom u slučaju kontrole. LP
  5. Pozdrav, poslao sam upit "hrvatskom društvu skladatelja" vezano za plaćanje naknade ZAMP za turistički objekt pansion koji iznajmljuje sobe tj. pruža samo uslugu noćenja, u sobama imaju postavljeni televizori. - Dobio sam odgovor slijedeći: "Svakoj pravnoj ili fizičkoj osobi koja svoju ponudu želi upotpuniti glazbom, potrebno je odobrenje za javno priopćavanje glazbe sukladno Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima (NN167/03). Javno korištenje glazbenog djela, prema Zakonu o autorskom pravu i srodnim pravima, jest svako korištenje na javnom mjestu, odnosno na mjestu pristupačno javnosti. Pojam javnog korištenja u zakonu odnosi se na svaku svrhu i svaki medij izvođenja u prostoru pristupačnom javnosti." S obzirom da postoje TV uređaji samo u sobama, a soba sama po sebi nije dostupna janosti niti širem broju građana bez posebnog odobrenja, kako ONI to mogu smatrati javnim mjestom??? Oni to ovako objašnjavaju iako smatram da su u krivu: "Soba je javni prostor jer se pojam javnosti odnosi na neodređen broj potencijalnih gledatelja televizijskog programa"
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija