Jump to content

anera

Korisnik
  • Broj objava

    81
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je anera objavio

  1. Ako studiraš na teret ministarstva, onda ne jer gubiš potporu ministarstva (možeš raditi preko sc)! Ako studij sam financiraš onda možeš raditi, i zadržati postoječa prava!
  2. Bravo Majo! Ako padneš ne padaš cijeli ispit nego ideš na popravni za mjesec dana samo za taj dio! Biti će sve ok u ponedjeljak, proči ćeš garantiram ti!! Čestitam!!
  3. Ministre imenuje predsjednik Vlade uz supotpis predsjednika sabora. Ravnatelje državnih upravnih organizacija, državne tajnike središnjih državnih ureda imenuje Vlada Rh na prijedlog predsjednika Vlade.
  4. Vlada i predsjednik Vlade odgovorni su saboru. Predsjednik i članovi Vlade (ministri, podpredsjenici Vlade) zajednički su odgovorni za odlu­ke koje donosi Vlada, a osobno su odgovorni za svoje područje rada. Ministar je kao član vlade je odgovoran i predsjedniku i Vladi, ali i saboru za svoje područje rada! Bar sam ja tako shvatila! Vlada RH je najviše izvršno tijelo Rh ona nadzire rad državne uprave! To znači da su Vladi direktno odgovorni ministri, ravnatelji državnih upravnih organizacija i državni tajnici središnjih državnih ureda, te državni tajnici u ministarstvima (odgovorni i ministru) Dok su predstojnici ureda državne uprave u županijama (rukovodeči državni službenici)odgovorni ministru za određeno upravno područje ili državnom tajniku središnjeg državnog ureda za opću upravu. Rukovodeči državni službenici (tajnici, zamjenici itd)odgovorni su svom čelniku (ministru, ravnatelju, državnom tajniku itd). Malo je komplicirano, jer se zakon često mjenjao. Tako sam ja shvatila poredak!
  5. Ministar ima redom 1. Državni tajnik u ministarstvu (nekadašnji zamjenik) Imenuje ga Vlada na prijedlog predsjednika Vlade. Odgovoran je Vladi i ministru. 2. Tajnik ministarstva Imenuje ga Vlada RH na temelju javnog natječaja.Odgovoran ministru. 3. Ravnatelj u ministarstvu (nekadašnji pomoćnik) Imenuje ga Vlada RH na temelju javnog natječaja.Odgovoran ministru. http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2007/2490.htm http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2003/3191.htm
  6. Hoću svoje pravo na zrak! Zašto pušači imaju veča prava nego ja!
  7. Mislim da ste zaboravili na ono bitno, a to je kako osvijestiti roditelje i pomoći djeci. Ovo je ozbiljan problem!
  8. upravo čitam članak na http://www.usatoday.com/news/health/2006-11-27-smoking-bans_x.htm, zanimljivo štivo iz 2006.
  9. Promijenila sam u tete, izletilo mi!! Sorry!!
  10. U početku edukacijom, a ako ne pomogne kažnjavanjem! Pod kažnjavanjem mislim na novčanu kaznu ili dobrotvorni rad (npr. odjel za plućne bolesti, onkologija).
  11. To znači da ga zbilja moraš dobro naučiti, jer postoje dvije tete koje doslovno seciraju polagače! :baba: Na zup-u i zus-u se obično i pada!
  12. Sve ovisi kakva ti je komisija! Neki cjepidlače na sitnicama, a kod nekih prolaziš bez problema! U globalu padaju uglavnom oni koji stvarno ništa ne znaju (iznimka je zup i zus)
  13. Roditelji pušači svojoj djeci oduzimaju pravo na zrak i zdravlje. Definitivno podržavam ovaj prijedlog!!! Djeca čiji roditelji puše: kašlju i “sviraju” u prsima češće nego druga djeca, imaju češće upale srednjeg uha (i uz povećanu sekreciju glavni je uzrok gluhoće u male djece), dva puta češće oboljevaju od infekcija dišnih puteva kao što su bronhitis ili pneumonija (upala pluća), skloniji su razvoju astme i češćim i ozbiljnijim astmatičkim napadajima, imaju smanjeni kapacitet pluća, češće izostaju iz škole zbog bolesti (4 puta češće u odnosu na djecu u čijim kućama se ne ####), imaju veći rizik razvoja raka pluća i srčanih tegoba. Izlaganje duhanskom dimu, prvih 18 mjeseci života, povećava rizik oboljevanja dišnih puteva i do 60%. Pušenje roditelja je odgovorno za 20-40% upala srednjeg uha u njihove djece i za dvostruko češće astmatičke simptome prije 5-te godine života. Razna istraživanja su pokazala, da djeca koja žive u pušačkim obiteljima, imaju povećani rizik za nastanak meningitisa, oštećenja mentalnog zdravlja, razvoj autizma, niske vrijednosti vitamina C u organizmu. Pa onda neka mi netko kaže da pasivno pušenje nije zlostavljanje!!!
  14. Rokovi su u pravilu svaki četvrtak i petak! www.uprava.hr/index.cgi?A=dsi_opci_podaci&P=w
  15. Ja sam shvatila da se protiv rješenja koje je konačno u upravnom postupku ne može izjaviti žalba, ali se može pokrenuti upravni spor. Znači da žalba ne može odgoditi konačnost rješenja, jer se protiv konačnog rješanja ne može izjaviti izjaviti žalba. A protiv pravomočnog rješenja ne može se pokrenuti niti žalba, niti upravni spor (tako se štite prava i sigurnost građana). Prvostupanjsko rješenje postaje izvršno: 1.istekom roka za žalbu kad nije izjavljena 2.dostavom stranci, ako žalba nije dopuštena 3.dostavom stranci, ako žalba ne odgađa izvršenje 4.dostavom stranci rješenja kojim se žalba odbacuje ili odbija
  16. Bok! Do sada su bile tri izmjene i to 12.12.1997. (terminološke izmjene), 09.11.2000. (promjena odnosa snaga segmenata državne vlasti) 28.03.2001 (ukidanje Županijskog doma) Ustav je donešen 21.12.1990. g., a proglašen 22.12.1990.g, odlukom o proglašenju Ustava. (još se naziva i Božični Ustav)
  17. izvorišne osnove rijetko pitaju, ali dovoljno je reći da nam one daju kratak pregled nastanka Hrvatske države kao samostalne i neovisne države i da se to očituje npr. -u stvaranju hrvatskih kneževina u VII st -u Kraljevstvu Hrvata uspostavljenom u X st, kažeš par činjenica i to je to!
  18. 1.Tko u RH odlucuje hoce li hrvtaska uci u EU? Hrvatski sabor dvotrečinskom večinom glasova svih zastupnika u saboru i birači na referendumu ( do odluke Ustavnog suda odnosilo se samo na glasačko tijelo u RH, poslje odluke Ustavnog suda odnosi se i na dijasporu) Članak 141. O udruživanju Republike Hrvatske prethodno odlučuje Hr­vat­ski sabor dvotrećinskom većinom glasova svih zastupnika. Odluka o udruživanju Republike Hrvatske donosi se na referendumu većinom glasova ukupnog broja birača u državi. Referendum se mora održati u roku od 30 dana od dana donošenja odluke Hrvatskoga sabora. Odredbe ovoga članka o udruživanju odnose se i na uvjete i postupak razdruživanja Republike Hrvatske.
  19. 1. Zasto se europsku komisiju naziva "čuvaricom ugovora"? Jedna od važnijih uloga Komisije je uloga "čuvarice Ugovora", tj. pravnoga poretka uspostavljenoga Ugovorom. Ona, nadgleda provode li države članice obveze koje proizlaze iz normi donesenih na europskoj razini, a u krajnjem je slučaju ovlaštena protiv države koja takve obveze krši pokrenuti postupak pred Europskim sudom. 2. Tko sve potvrduje ugovore u eu?? Komisija daje prijedloge novih zakonodavnih akata, dok Parlament i Vijeće odlučuju o njihovu prihvaćanju ili odbacivanju.Znači ugovore potvrđuje Parlament i Vijeće.
  20. Ovo sam našla u večernjem listu! Od 33 pregovaračka poglavlja, otvoreno ih je samo 16. Privremeno su zatvorena samo dva poglavlja, cijele prošle godine pregovori nisu zaključeni ni za jedno poglavlje. Mislim da su zatvoreni pregovori o obrazovanju i kulturi.
  21. Ma nije pala sve!!! Sigurno je mamurna od slavlja!
  22. Kod državne uprave naučite koja su ministarstva, koliko ih ima, isto tako i središnje državne urede i državne upravne organizacije!
  23. Ako možeš svakako odi na predavanja i pokušaj ih snimiti zbilja pomažu.
  24. ZUP je kratica za zakon o općem upravnom postupku, a ZUS je kratica za zakon o upravnom sporu. Ja sam knjigu za opći dio kupila na seminaru, mislim da je došla oko 200 kn. Za posebni dio nisam imala knjigu, mislim da se tu moraš sam snači. Probaj nabaviti sriptu za opći dio. Mislim da je jedna kružila na Adresa bloga: http://drzavniispit.blog.hr, jedini problem je taj da je skripta malo zastarjela!!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija