Jump to content

Frank Lucas

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dvostruko otuđenje??? Je li moguće da bude problema oko toga, i na kraju, je li to u skladu s zakonom? Ne vjerujem da će netko to osporavati, jer bi u svemu bili uključeni moj punac i njegov brat kao suvlasnici prema rješenju o naslijeđivanju, te vlasnica nekretnine. Može li netko "treći" bilo što osporavati po pitanju navedene nekretnine? Napomena: punčev brat ima sina, no on se u rješenju o nasljeđivanju nigdje ne spominje. Ima li on kasnije kakve osnove za potraživanje bilo čega?
  2. Zahvaljujem na odgovorima. Što se tiče vlasnice, kaže kako nije problem te da će potpisati što god treba da se regulira stanje vlasništva. Kupoprodajnim ugovorom bih (znam) platio porez, no iskoristio bih olakšicu za kupnju prve nekretnine, te bi mi to bilo korisno i prilikom dobivanja kredita. Opcija da se moj punac i njegov brat prvo upišu kao vlasnici također snosi obvezu plaćanja poreza, zar ne? Ako je tako, tada bi prvo oni platili porez, a zatim ja (odnosno moja supruga) na onaj dio od 1/2 koji nije obuhvaćen darovnim ugovorom između nje i njenog oca.... Inače moje je mišljenje da pokojnik nije htio to riješiti upravo iz razloga da izbjegne plaćanje poreza... Je li moguće igdje provjeriti je li plaćen porez prilikom te kupnje?
  3. Pozdrav. Odmah se ispričavam zbog poduljeg posta. Hitno moram riješiti slijedeći problem: Nakon smrti supruginog djeda, kuću nasljede njegova 2 sina (jedan od njih-moj punac). Prije pedesetak godina pokojnik-djed je kupio gradilište s projektom i izgrađenim temeljima od gospođe, koja je danas još uvijek živa, te izgradio kuću (roh bau- nije završena), no nije se držao projekta i dozvole, te dobrim dijelom kuća nije legalna:tikvan:. Nažalost, do smrti se nije upisao u gruntovnicu kao vlasnik te su i njegovi nasljednici sad vanknjižni vlasnici. Sada bi moj punac meni darovao svoj dio (1/2), dok bih njegovom bratu isplatio njegov dio (1/2). Kako to izvesti da sve bude "čisto" te da nemam naknadnih problema oko toga? Kod javnog bilježnika sam dobio savjet da s gospođom, od koje je prije 50-tak godina pokojnik kupio nekretninu (i postoji kupoprodajni ugovor), sklopim kupoprodajni ugovor te kao jedini kupac tako upišem vlasništvo u gruntovnici na svoje ime, a da s puncem i njegovim bratom sklopim ugovor kod odvjetnika (bez ovjere kod javnog bilježnika) u kojem se navede kako mi punac daruje svoju 1/2, a njegovog brata da isplaćujem u iznosu od xxxx kuna, itd... Smije li se sklopiti takav kupoprodajni ugovor s prvotnom vlasnicom?- ispada da je dvaput prodala istu nekretninu... Mogu li imati naknadnih problema sa nekim od sadašnjih suvlasnika u budućnosti ako sklopim ugovor kako je gore navedeno? Unaprijed zahvaljujem...
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija