Jump to content

Dregoth

Korisnik
  • Broj objava

    17
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Hvala puno na odgovoru. Rješenje o uvjetima gradnje je izdano 2013., zgrada je dovršena 2019. kada je dobivena i uporabna prema završnom izvješću nadzornog inženjera što je bilo u skladu s tadašnjim zakonom. Tada smo uselili. Građevinska inspekcija je bila zaustavila gradnju kad je invesitor krenuo na tom "nepostojećem" tavanu graditi zidove, priključke itd. i te su zidove porušili, a priključke sakrili gipsom. Što se usklađivanja glavnog projekta tiče, to je bilo po nalogu građevinske inspekcije iz 2018., pa su tavanska vrata, prethodno planirana na zajedničkom stubištu, a realno izgrađena u mojoj sobi (zbog investitorove namjere da, kako ste rekli, ispod žita "sredi" i proda dodatni stambeni prostor), u projektu premještena u moju sobu jer je "zbog kružnog stepeništa bilo nemoguće ih staviti u zajednički hodnik". Drugim riječima, uskladio je projekt s postojećim stanjem. Ostale izmjene ticale su se nekakvog zatrpavanja vanjskog zida u prizemlju, što nisam previše gledao jer mi u ovom slučaju nije bitno. Tavan postoji u projektu kao "nestambeni tavan", ali ga nisu upisali kao pripadak mom stanu - rekli da bi urbanizam radio probleme jer bi računali tavan kao dodatnu kvadraturu, pa bi se probilo tih famoznih 400 kvadrata iz rješenja o uvjetima gradnje. Meni piše u ugovoru da mi pripada isključivi posjed, susjedima (2 od 3) piše isto, njima doduše piše potkrovlje. Dakle, pravi /pravni put bi mi bio da u međuvlasničkom ugovoru definiramo da je taj nesretni tavan pripadak mog stana, ako sam dobro shvatio, a onda mogu tražiti upis u vlasnički? Ovdje u prostornom planu je P+2, a taj tavan bi bio +3 zato mu je građevinska i naredila da makne zidove i priključke, pa ne znam da li se uopće dirati vlasničkog (etažnog?) ili samo međuvlasnički i gotovo, odnosno, međuvlasnički me osigurava i ako ne tražim upis u vlasnički list? Hvala još jednom.
  2. Situacija je mrvicu komplicirana, već sam na bezbroj adresa pitao, dobio kontradiktone odgovore, pa rekoh, da vidim možda ovdje netko ima iskustva s ovakvim stvarima. Kupio sam stan u novogradnji i u kupoprodajnom mi piše da mi pripada "isključivi posjed tavanskog prostora stambene zgrade". Dvojici od trojice susjeda isto piše da u stambenoj zgradi postoji "potkrovlje i da su suglasni da potkrovlje pripadne stanu neposredno ispod potkrovlja". Trećem susjedu, u prizemlju, ne piše ništa u ugovoru o tome. U spomenuto potkrovlje ili tavan ulazi se samo iz mog stana. Investitor je planirao to pretvoriti u stambeni prostor (dvoetažni stan), ali je izašao izvan gabarita bruto kvadrature predviđene Rješenjem o uvjetima gradnje, pa je, intervencijom građevinske inspekcije morao srušiti zidove na tavanu, a, umjesto kružnog stepeništa, staviti povlačne, tavanske stepenice. Uskladio je glavni projekt u kojemu stoji da je postoji "nestambeni tavan" u koji se pristupa iz mog stana. Meni se u vlasničkom listu ne navodi tavan kao pripadak, a htio bih ga ipak nekako prikazati kao svog. Nemam namjeru gore graditi stambeni prostor (osim laminiranog poda da ne praši beton), pa ga ne mislim pokušavati pretvoriti u stambenu kvadraturu što nije ni moguće, kako su mi rekli, jer je ukupna iskorištenost zgrade 399,76 kvadrata prema postojećem projektu s koeficijentima (inače je 527), a Rješenje o uvjetima gradnje dopušta, naravno, 400. Moje pitanje je sljedeće: Mogu li ja ikako taj tavan koji je u glavnom projektu naveden, u kupopordajnim ugovorima isto, etažiranjem pripojiti stanu kao pripadak, jednako kao što su mi i spremište i parking naznačeni, čisto da se osiguram da je i vlasnički moj, da mi danas, sutra ne dođe neki novi suvlasnik i traži da prođe kroz moj stan kako bi veš mašinu stavio na tavan? Trenutno su međususjedski odnosi dobi i sva tri bi susjeda bi mi potpisala što treba, ali građevinski inženjeri i arhitekti mi govore da se tavan nikako ne može prikazati jer da na urbanizmu ne bi ovjerili etažni elaborat ako prijeđe 400 kvadrata prema Rješenju o uvjetima gradnje. Pošto je potrošeno 300,76 očito da se tavan, koji se inače prikazuje s koeficijentom 1 ako je stajaće visine, ne može upisati kao stambeni, ali može li se navesti bez kvadrature (kako mi je na jednom mjestu sugerirano?) Kako je moguće da u glavnom projektu postoji tavan, a na vlasničkom listu ga nema ni kao zajednički dio zgrade ni kao pripadak? Postoji li neki drugi način da se osiguram dugoročno da je taj tavan "moj"? Hvala na odgovorima.
  3. Ne, piše samo da otkazni rok počinje teći danom dostave rješenja (to je bilo 21. 6.) i da sve ostalo ide prema Zakonu. Otkazni rok treba teći do 4. rujna (2 mjeseca + 2 tjedna), a, ako sam dobro shvatio, otpremnina dospijeva prestankom radnog odnosa, dakle 4. 9. i onda je poslodavac dužan do kraja mjeseca dostaviti obračun navedenog iznosa. Trebamo li mi onda početkom rujna odmah zvati inspektorat ako ne dostave ovršni izračun plaće za kolovoz ili početi pisati poslodavcu dopise kojima ga podsjećamo i na plaću za srpanj i kolovoz, te 4 dana rujna, godišnji i otpremninu?
  4. To je riješenje o poslovno uvjetovanom otkazu u kojemu su taksativno navedenja njena prava. Piše da je otkazni rok 2 mjeseca i 2 tjedna (ističe negdje 9. rujna ako se ne varam, po našoj procjeni) oslobođena obveze dolaska na posao (jer je bila na bolovanju) te da joj pripadaju naknada za godišnji i otpremnina prema zakonu. Cifre se ne spominju.
  5. Supruga je dobila u lipnju poslovno uvjetovani otkaz tijekom bolovanja. U rješenju je stajalo da ima pravo na plaću, godišnji i otpremninu. Nakon toga je prekinula bolovanje, isplatili su joj dio naknade i dio plaće za lipanj, a plaću za srpanj do današnjeg dana nije dobila. Prema zakonu poslodavac ako ne isplati plaću do kraja mjeseca mora prvog sljedećeg radno dana Fini poslati zahtjev za prisilnu naplatu prema ZOTR, čl. 33. Poslodavac je u Italiji, tvrtka je u Hrvatskoj. Pošto bi supruga trebala dobiti i plaću za kolovoz i za 9 dana u rujnu (kad istječe otkazni rok), te za godišnji i obračun otpremnine što nam je činiti u slučaju da se ništa ne pokreće? Ako ne dostavi zahtjev za prisilnu naplatu što će se dogoditi? Fina će ga kazniti sa 100.000 kuna, opelješiti mu račun i onda možda neće ostati novca na računu? Što ako ne dostavi ni obračun otpremnine? Trebamo li početi slati dopise, upozorenja ili?
  6. Ovdje sam pronašao mišljenje koje, ako sam dobro shvatio, implicira da se isplaćuje samo naknada za bolovanje tijekom ovakvog otkaznog roka.. https://burza.com.hr/portal/kada-pocinje-teci-otkazni-rok-ako-je-radnik-na-bolovanju/11605
  7. Supruga je primila poštom poslovno uvjetovani otkaz tijekom bolovanja uz oslobođenje od obveze rada (što je uvjet prema zakonu da joj se uopće može uručiti otkaz dok je na bolovanu). "Radnik neće raditi za vrijeme otkaznog roka, a Poslodavac će mu platiti naknadu plaće i priznati sva prava kao da je radio do isteka otkaznog roka Radniku teče otkazni rok za vrijeme razdoblja privremene nesposobnosti za rad s obzirom da ga je Poslodavac oslobodio obveze rada u otkaznom roku... Poslodavac će radniku isplatiti naknadu umjesto korištenja godišnjeg odmora sukladno broju dana neiskorištenog godišnjeg odmora Radnik ima pravo na otpremninu" Dakle, suprugina plaća je bila veća od naknade (logično), pa nas zanima što će sada biti? Hoće li joj Poslodavac dva mjeseca isplaćivati onih 4000kn naknade za bolovanje ili punu plaću? Treba li odjaviti bolovanje kod doktorice ili ne? Danas smo dobili uručeni otkaz iako je potpisani datum 25.5. Pretpostavljam da otkaz teče od današnjega dana? Hvala.
  8. Hvala puno. Samo jedna stvar mi nije jasna. Računa li se onih 20 dana u ožujku u prosjek ili se taj mjesec ne računa jer je zadnjih deset dana bila naknada?
  9. Radio sam u firmi prije odlaska na dugotrajno bolovanje. Imao sam relativno dobru plaću, zatim mjesec dana nisku prije odlaska na bolovanje 20.3 2019. Nova plaća (veća) prema novom ugovoru isplaćena je u onih 42 dana na teret poslodavca, a zatim naknade HZZO. Sad kad prestaje bolovanje velika je šansa za poslovno uvjetovani otkaz jer firma ima smanjen obujam posla. Kako će se računati otpremnina? Imam 9 godina u firmi. Gledaju li prosjeke tri pune plaće prije odlaska na bolovanje (dakle 12/18, 1. i 2./19) ili se gleda i onaj mjesec gdje je dio bio naknada (3/19) ili čak i 4/19 kad je isplaćena nova veća plaća, doduše kao naknada na teret poslodavca? Pripada li mi uopće pravo na godišnji sada ako sam čitavu 2020. bio na bolovanju? Malo mi gori jer su mi naprasno najavili prekid bolovanja, a ne znam hoće li poslodavac pokušati nešto smuljati da me zakine za otpremninu i/ili godišnji? Hvala.
  10. Majka je potpisala ugovor prema kojemu se obvezuje obavijestiti agenciju ako proda stan preko druge agencije. Ja sam njen stan naslijedio i prodao. Moram li ja obavještavati agencije ili je ugovor isključivo između potpisnika, dakle prestao je važiti smrću moje majke?
  11. Na susjedovom stanu se nalaze prozori koji su polomljeni i prijete pasti sustanarima na glavu. Susjed je voljan sanirati prozore, ali zbog imovinskog spora ne može ući u stan jer mu drugi susjed koji se upisao na zajednički hodnik (da, i to je moguće u Hrvatskoj - nemati pristup vlastitoj nekretnini) ne dopušta ulazak. Komunalni redar izdao je naređenje vlasniku da popravi prozore ili će to oni učiniti putem treće osobe (rješenje https://1drv.ms/f/s!Avskc478uSZp0Fr15NcXSMa6faYR) i sve to lijepo objasnili da bi na kraju rješenja naveli kako, bez mišljenja konzervatora, oni obustavljaju postupak. Potrudio sam se da konzervatori pošalju svoje mišljenje i oni su u zadnji čas napisali da je potrebno prozore sanirati u XY stilu te da im vlasnik mora dostaviti troškovnik na uvid. I sad ja zovem komunalnog redara, a on meni da sad to, eto, više nije u njihovim rukama jer da sad sve vode konzervatori. A to što su polupana stakla i dalje opasnost za prolaznike, više nije njihov problem. Što da čovjek učini u ovakvoj situaciji? Policija nije nadležna, vatrogasci isto, vlasnik bi mijenjao prozore, ali ne može do njih... Pa ne bi li se komunalni redar trebao držati vlastitog zakonitog rješenja te pristupiti sanaciji putem treće osobe? Zar oni mogu samo tako slegnuti ramenima i briga ih dok netko ne pogine? Edit: Jednom sam već pitao o ovoj temi, ali sad mi je veći problem ovo s (ne)djelovanjem komunalnog redara.
  12. Heh.. situacija je stvarno urnebesno tragikomična. Ukratko, u prošlom sustavu, kad su postojala stanarska prava, stanarka A (manji stan) je imala vezu u stambenom ili tako nešto te je prilikom "bodovanja" u 80tima njoj bodovan i zajednički hodnik. Stanarka B (veći stan - taj problematičan s opasnim prozorima) je umrla krajem osamdesetih, a njena rodbina nije uspjela na sebe prebaciti stanarsko pravo. Privatizacijom odnosno otkupom početkom 90tih, stanarka A je otkupila svoj stan i zajednički hodnik, grad/država nisu marili za detalje, a stan B je vraćen nasljedniku nekadašnjeg vlasnika. Dotični vlasnik niti ne zna što ima već samo želi prodati preko odvjetnika kojeg isto nije briga za ulaz/izlaz. U međuvremenu stanarka A brže bolje prodaje svoj stančić s hodnikom sadašnjem vlasniku koji uredno okupira hodnik i daskama zazidava ulaz u stan B. Stan B od vlasnika stranca kupuje investitor koji želi cijelu zgradu (riječ je o staroj vili u centru na atraktivnoj lokaciji) pa mu se ne da natezati za ulazak u stan jer računa da će sve jednom biti njegovo. Ne uspijeva u planu pa prodaje stan B dalje Slovenki koja računa da će civilizirano doći u posjed, ali vlasnik stana A ucjenjuje astronomskim iznosima. Slovenka nakon par godina odustaje i prodaje stan trenutnom vlasniku koji želi ući u posjed, ali mu vlasnik stana A ne dopušta prelazak "preko njegovog hodnika" već želi da isti od njega otkupi njegov mali stančić po cijeni od 6000 eura po kvadratu. Ove godine je novi vlasnik stana B na sudu valjda započeo tužbu za pristup svom stanu. Napominjem da je, nakon 20 godina, ovo prvi vlasnik koji se počeo truditi da stvarno uđe u taj stan, a ostali su svi ustuknuli pred ovim siledžijom iz malog stana koji im nije davao pristup. Niko, koliko ja znam, nije dosad pokušao sudski ući u stan. Ne znam.. ja, da je moj stan, bi razvalio vrata i ušao u svoje, ali problem je što, nakon toliko godina, treba sve adaptirati jer su i golubovi u međuvremenu gnijezda napravili jer su dijelovi prozora polupani. No, naravno, A ne pušta ni radnike ni nikoga preko "svog hodnika"
  13. Riječ je o jednoj neobičnoj situaciju. Na trećem katu stambene zgrade je stan u koji novi vlasnik (a ni stari) ne može ući jer im vlasnik hodnika preko kojeg se ulazi u isti (zbog nekakve muljaže još s početka 90tih susjed se upisao na zajednički hodnik) ne dopušta prilaz. Problem je, međutim, što 20+ godina nekorištenja i zapuštaja nekretnine su doveli do toga da je komad stakla već pao iz tog stana i prijete daljnji padovi što predstavlja opasnost za sustanare i prolaznike. Što učiniti kako bi se spriječilo da stakla padnu na glavu prolaznicima ili drugim stanarima u zgradi? Vlasnik je tužio susjeda, ali dok se to razriješi s našim sudstvom popadat će sva stakla. Komunalno redarstvo se proglasilo nenadležnim (oni se brinu za "javne površine"), a ja bih radije da se nešto poduzme prije nego netko nastrada. Policija mi isto govori da oni ne znaju što bi s time.
  14. Hvala na odgovoru. U međuvremenu mi je prijatelj, pravnik, rekao da će mi sastaviti aneks ugovora. Što se naknade štete tiče, nisam je ni mislio potraživati jer mi je izvođač dugogodišnji (sada već bivši) prijatelj koji se pokazao kombinacijom neznalice i nemarnika, pa mi je toliko muka od svega da se ne želim natezati na sudu s njime već samo zaboraviti na čitavu situaciju, a ostatak novca upotrijebiti da angažiram nekoga tko zna svoj posao.
  15. Sklopio sam ugovor (bez bilježnika) s izvođačem za adaptaciju stana. Uplatio sam prve dvije rate (nekih 80 posto iznosa) i problem je nastao u završnim radovima (farbanje zidova i stropova) koji su izvedeni katastrofalno. Nekoliko građevinskih inžinjera, među kojima i vještak, te profesionalni soboslikar rekli su mi da su radovi katastrofa i da bi trebao sve nanovo. Budući da se izvođač prvo izmotavao, a onda ponudio da sam popravi u nekoliko dana (što je tehnički neizvedivo) odlučio sam da se više ne zamaram s time jer nemam više alternativni smještaj te sam mu ponudio nagodbu pri čemu sam odbio nešti više od polovice cijene soboslikarskih radova. Pristao je na to jer je i sam svjestan da je neprofesionalno odradio završne radove. Iako bih, prema riječima vještaka, mogao osporiti čitav iznos nemam volje ni živaca potezati se godinama na sudu. Moje pitanje je sljedeće: Prije nego li isplatim zadnju ratu umanjenu za iznos koji osporavam želim nekakvu potvrdu od izvođača da je primio sve i da pristaje na nagodbu kako mi ne bi poslije nekakvu ovrhu poslao. Kako to napraviti? Aneks ugovora gdje bi on potpisao da priznaje nedostatke i umanjuje cijenu ili nekakvu izjavu s njegove strane? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija