Jump to content

hedonist_zg

Korisnik
  • Broj objava

    3
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, tko će imati volje i znanja, molim razmjenu mišljenja vezano uz spor koji se vidi kod Općinskog suda, tužitelj je Stambeno gospodarstvo, tuženik sam ja, postupak je proizišao iz ovršnog postupka. Do sad su održana tri pripremna ročišta, samo na prvom se pojavio tužitelj, na ostalima ne, te sam ja na trećem pripremnom ročištu, s obzirom da je dostava poziva za tužitelja bila uredna, ne upuštujaći se u raspravljanje zatražio da Sud donese rješenje o povlačenju tužbe, pozivajući se na upozorenje iz poziva koje kaže "ako tužitelj ne dođe na pripremno ročište, a uredno je pozvan, smatrat će se da je povukao tužbu, osim ako se tuženik na tom ročištu ne upusti u raspravljanje" (čl. 465. st.1. ZPP). Na to je sutkinja zaključila ročište te mi je rečeno da ću rješenje dobiti pisanim putem. Kako je vrijeme prolazilo, rješenje nije stizalo, ali me je iznenadio poziv za novo zakazano pripremno ročište, sasvim suprotno svemu komuniciranom na prethodnom ročištu. U telefonskom razgovoru sa sutkinjom, odnosno sudskom savjetnicom saznao sam njen stav po kojem se ta točka ZPP-a odnosi samo na prvo pripremno ročište, dakle ono na kojem je tužitelj bio prisutan te da misli da nema osnove za povlačenje tužbe. Netočno i potpuno krivo, čl.465 je sasvim jasan. Što mi je činiti? Pojaviti se na novom ročištu, tražiti sastanak kod Predsjednice Suda i ukazati na proceduralne pogreške u postupku ili se obratiti podneskom bez dolaska na ročište? Unaprijed zahvalan, lp.
  2. Poštovani,

     

    Slobodna sam Vam ponuditi svoje usluge pa me slobodno kontaktirajte na e-mail: marina@odvjetnica-mesic.hr ili na mob. 098 319 032.

     

    S poštovanjem,

     

    Marina Mesić, odvjetnica

  3. Molim za preporuku odjetnika iz Zagreba, iskusnog i kvalitetnog na području rješavanja vlasničkih odnosa. Riječ je o razvrgnuću suvlasničke zajednice i vlasničkoj tužbi. Molim preporuke i ponude na PP, unaprijed zahvaljujem.
  4. Evo potaknut ovim upitom, bit ću slobodan postaviti upit vezano uz razvrgnuće suvlasničke zajednice. Iako naravno, svjestan sam da postoji masa tema otvorenih tema o razvrgnuću, ali čini mi se da je možda najpraktičnije pitanje postaviti u jednoj od zadnje aktivnih tema. Ako sam u krivu, rado ću prihvatitit vaše sugestije i prebaciti post u prikladniju temu. Dakle ukratko, riječ je o jednoj situaciji koja traje duži niz godina. Nakon ostavinske rasprave održane davne 1991. godine nekretnina, kuća za odmor je podijeljena na način da je nakon smrti oca, njegov sin dobio 4/6 kuće za odmor, a 1/6 je dobila supruga pokojnog vlasnika, te 1/6 kćer pokojnog vlasnika. Kćer je svoju 1/6 dala na uživanje majci za života , tako da je trenutni omjer 2/6 majka, a 4/6 sin. Ta dioba je urađena dogovorno na način da su majka i kćer uvažile sinovovljevu tvrdnju da je on s ocem za njegovog života sklopio usmeni dogovor o podjeli na način da je pola njegovo, iako nije postojalo svjedočanstava o tome. Znam, složit ćete se vjerujem mnogi, tu je počinjena možda i kardinalna greška. U nizu zadnjih godina sin se postavlja gotovo kao jedini vlasnik i onemogućuje korištenje kuće za odmor majci i sestri, iako na to nema prava. Kako je mogućnost dogovornog rješenja gotova nikakva zanima me slijedeće. Jedinim logičnim rješenjem se čini pokrenuti postupak razvrgnuća suvlasničke zajednice i na taj način ga primorati na ponašanje u skladu zadanim suvlasničkim okolnostima. Kako je vlasnica 2/6, žena u ozbiljnim godinama(94 godine)kolika žurnost se može očekivati od suda ili su to po pravilu postupci koji traju u nedogled. Možda ono glavno i konkretnije pitanje glasi, nakon pokretanja postupka razvrgnuća kojim instrumentom se može bilo kojem od suvlasnika onemogućiti korištenje spomenute kuće za odmor, laički rečeno....kako inzistirati na "pečačenju" nekretnine jer u suprotnom je za očekivati da će se prava suvlasnika i nadalje kršiti nedogovorenim posjedom kuće. Pokušao sam ne komplicirati, pa se eto nadam da je upit koliko toliko jasan i svima se zahvaljujem na pomoći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija