Jump to content

ellen1234

Korisnik
 • Broj objava

  18
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O ellen1234

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. ellen1234

  legalizacija

  Istina, to je njihov dogovor jer od uvijek tako žive, moj otac na katu, a stric u prizemlju pa je bilo logično da tako i ostane. Isto tako, na ostavinskoj raspravi je javnoj bilježnici jasno rečeno koji dio kome pripada, ona je stavila i opis dijela koji je pripao mom ocu, npr.gornji kat, prilazni put u širini toj i toj, dio iza garaže do vanjskog zida dvorišta. Sve je to u riješenju napisano, samo se u vlasničkom listu to vodi na 1/5 svega. Kad legalizacija bude u postupku i geodeti dodju na teren, mjere li oni tako po tom rješenju tj.opisu koje je javna bilježnica napisala ili se točno računa 1/5 svega u metar? Hvala na odgovoru!
 2. Pozdrav, može mi netko odgovoriti ako zna?! Ostavinskom raspravom moj otac je naslijedio 1/5 čestice koja je označena kao pašnjak. Na toj čestici su dvije kuće(dvokatnica, jedna prizemnica i garaža). Površina čestice iznosi 1214m2. Budući da je čestica označena kao pašnjak pretpostavljam da to znači da kuća nije legalizirana. Moj otac je naslijedio gornji kat kuće cca 100m2 sa okućnicom u iznosu 250m2 kako je navedeno u ostavinskom riješenju(1/5 cjelokupne čestice). Stric(koji živi u prizemlju dvokatnice) je u ostavinskom postupku nasljedio 4/5 cjelokupne čestice(znači donji kat gdje živi u iznosu cca 100m2, prizemnicu koja se nalazi pored dvokatnice i garažu). Stric kaže kako je predao zahtjev za legalizaciju ali kaže kako se moj otac mora odreči dijela kvadrata od 250m2 u korist prizemnice jer se onda ta kuća prizemnica ne može legalizirati jer joj nedostaje kvadrata okučnice?! Poznavajući ga pretpostavljam da želi li obmanuti mog oca. Zato me zanima postoje li stvarno postoje neki uvjeti za legalizaciju te prizemnice? Može li on legalizirati samo jedan dio čestice, npr. samo donji kat gdje živi, ili tu prizemnicu s garažom koja mu je pripala? Mora li i moj otac potpisati papire za legalizaciju da to dozvoljava ukoliko on može legalizirati samo svoj dio? Koji su uvjeti za etažiranje nekog objekta, prethodna legalizacija ili? Isto tako zanima me što je s krovom dvokatnice? Krov je zajednički u slučaju neke neke njegove sanacije i troškove podnose i jedan i drugi? Puno hvala unaprijed, lp!
 3. Pozdrav. Moze mi netko odgovoriti na slijedeće. Trudna sam s drugim djetetom i od nedavno sam na komplikacijama u trudnoci te primam naknadu sa Hzzo-a. Inace sam zaposlena za stalno. Prvo dijete mi je prijavljeno na mojoj poreznoj kartici. Zanima me mogu li dijete sada prebaciti na poreznu karticu od supruga da on dobiva poreznu olaksicu na dijete kao ja do sada pa da to traje sve do mog povratka na posao kad bih ponovno prebacila dijete na moju pk karticu? Hvala!
 4. Puno hvala na odgovorima, sad mi je puno jasnije!
 5. Djed je jos 1989.darovnim ugovorom napisao da baki pripadne ta cestica. Baka se nikad nije uknjizila na nju. Medjutim 2009.godine djed je napisao oporuku kojom tu istu cesticu ostavlja stricu. Baka je za oporuku saznala tek sada kad je bila prva ostavinska. Moze li se nekretnina oporucno ostaviti ako je vec prije od iste osobe bila darovana supruzi? Ako se baka s oporukom ne slaze, sto ona moze tu uciniti na drugoj ostavinskoj raspravi? Baka nikako ne zeli da ta cijela cestica ostane stricu vec da ravnopravno pripadne i mom ocu koji tu zivi preko 30g. Hvala Da budem malo jasnija. Znaci moj pokojni djed je 1989.g. darovnim ugovorom darovao svojoj supruzi tj.mojoj baki,koja je jos uvijek ziva, cesticu zemlje i obiteljsku kucu katnicu na toj istoj cestici, na koju se nije uknjizila. Ugovor je ovjeren u tada opcinskom sekretarijatu za opcu upravu. 2009.g.moj djed pise oporuku i istu ovu cesticu i istu kucu poklanja svom sinu, tj.mom stricu. Koji je od ovih dokumenata valjan? I da li se ono sto je vec nekome darovano moze nekom drugom ostaviti oporukom? Moja baka nije znala za oporuku i s njom se ne slaze. Pisem u ime svog oca jer je kompjuterski nepisem. Hvala!
 6. Pozdrav. Moze mi netko odgovoritina slijedece. Moj pokojni djed je oporukom stricu dodijelio cesticu na kojoj su dvije kuce. Jedna od tih kuca se sastoji od prizemlja i kata. U prizemlju zivi taj stric, na katu zive moji roditelji a u drugoj kuci zivi baka. Stric je rekao kako bi ipak odustao od tog gornjeg kata gdje mi zive roditelji te ga ipak prepustio mom ocu. Uskoro slijedi druga ostavinska rasprava na kojoj bi to stric trebao reci javnom biljezniku. Zanima me na koji nacin to stric moze formulirati? To je odustajanje od oporuke ili darovanje? Kako se moj otac moze uknjiziti na tu cesticu i podlijeze li placanju poreza od 4%? Ako da, kako tu izjavu formulirati kod biljeznika da taj kat pripadne njemu a da ne mora platiti porez? Pokojni djed je baki jos 1989.ostavio Darovnim ugovorom jednu cesticu. Na toj cestici djed je izgradio kucu koja se sastoji od prizemlja(gdje mi zivi stric sa, svojom obitelji) i kata gdje zive moji roditelji. Unazad 10ak god na toj istoj cestici djed je napravio jos jednu kucu prizemnicu u kojoj je zivio on do svoje smrti i baka koja jos zivi u njoj. 2009.g.djed je napisao oporuku kojom tu cijelu cesticu(sa dva stambena objekta) ostavlja stricu. Baka je saznala za oporuku tek sada kad je bila prva ostavinska na kojoj se nije nista rijesilo. Uskoro slijedi druga. Mene zanima je li oporuka valjana ukoliko je on vec darovnim ugovorom tu česticu njoj darovao? Ako je ta cestica bracna stecevina a djed je oporukom ostavio stricu, sto baka tu moze napraviti jer je djed stricu darovao i njen dio? Napominjem da je cestica jos na djedu dok traje ostavinska. Hvala!
 7. ellen1234

  Oporuka

  Provedena je 1.ostavinska u ovaj utorak na kojoj nije nista dogovoreno. Sveukupno je 5 nasljednika. Cetvoro djece plus supruga pokojnog.Na toj ostavinskoj stric je donio oporuku ali kopiju, a ne original. Javni biljeznik je rekao da ona nece uci u razmatranje dok se ne donese original, a original je pohranjen kod jednog odvjetnika. Javni biljeznik je rekao da ce kontaktirati odvjetnika da se oporuka u originalnom obliku dostavi za slijedecu ostavinsku koja ce biti za mjesec dana. Iskreno, bilo mi je cudno da oporuka u originalnom obliku nije bila dostavljena na prvu ostavinsku kad je u pozivu pisalo da se odmah pri primitku poziva donese ukoliko je netko ima. A odgovor na drugo pitanje, postoji jos puno cestica koje ulaze u ostavinsku. Znaci li time da moj otac ne moze traziti nuzni dio cestice ostavljene u oporuci, buduci da moze naslijediti neku od tih ostalih cestica? Hvala
 8. ellen1234

  Oporuka

  Znaci, on se ne moze predomisliti za 1,5,10 g. i promijeniti odluku? I jos me jedna stvar zanima. Moze li moj otac traziti nuzni dio te cestice koja je oporukom ostavljena stricu? Ako da, koliki je taj nuzni dio?
 9. Bog. Moze mi netko pojasniti ukoliko zna. Prije nekoliko godina Izmedju mog djeda i strica sklopljen je ugovor o dozivotnom uzdržavanju, nekoliko mjeseci prije nego je djed zavrsio u staračkom domu kao neprisebna osoba. Ugovorom djed daje stricu jednu cesticu velike povrsine. Mene zanima, sto znaci dozivotno skrbiti o nekome? Ukljucuje li to smjestiti ga u dom? Ili se tim postupkom ugovor o doživotnom ponistava? Koliko je nama poznato djed je bio i prije polaska u dom nepriseban. Ne znamo postoji li medicinska dokumentacija o tome, medjutim jako puno ljudi tu činjenicu mogu potvrditi. Takodjer me zanima, kolika je mogucnost da se taj ugovor pobije s tom činjenicom da sumnjamo da je djed bio nepriseban i tada kad je ugovor napisan, ili da je napisan ciljano i smisljeno netom prije stavljanja u dom jer se vidilo u kojem smjeru zdravstveno stanje djeda ide? Hvala!
 10. ellen1234

  Oporuka

  Napominjem. Stric je pokazao mom ocu tu oporuku i rekao da mog oca i majku nece istjerati sve dok su zivi. Medjutim, poznavajuci ga, nisam u to sigurna. I koji bi to dokument trebao postojati koji bi to garantirao da do svoje smrti moji roditelji ostaju tu?
 11. Pozdrav. Moze li mi netko odgovoriti na ovo pitanje: moj pokojni djed je oporukom ostavio kucu na dva kata i jos jednu kucu pored nje mom stricu. Kako moji roditelji zive u toj kući 35g, koje su mogucnosti mojih roditelja u toj situaciji? Znaci li to da ih moj stric moze izbaciti na ulicu? Mogu li se oni uknjiziti na taj dio di zive? U oporuci pise da mu ostavlja cesticu tu i tu na kojoj su dva objekta. Kako je u vlasnickom listu ta cestica oznacena kao oranica, znaci ne pise kuca, je li ta oporuka onda valjana? Hvala!
 12. ellen1234

  Ostavinska

  Hvala na odgovorima!?
×
×
 • Napravi novi...