Jump to content

korisnik88

Korisnik
  • Broj objava

    44
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav, razvedena sam već par mjeseci. Sudsko rješenje o razvodu je doneseno. Niti ja niti bivši suprug nismo pokretali sudski postupak za imovinsko pravnu podjelu. On ne posjeduje nikakve nekretnine niti pokretnine. Ja sam u vlasništvu auta koje je kupljeno u braku kao i nekoliko čestica koje je moj otac meni darovao. Zanima me ukoliko bih ja u ovom trenutku(kada je razvod prošao i rješenje o razvodu doneseno) npr.kupila stan, bili on mogao(ako bi pokrenuo imovinsku podjelu) tražiti udio tog stana budući da imovinsko pravna podjela nije nikad ni pokrenuta? Lp
  2. Poštovani, htjela bih vas zamoliti za pravnu pomoć vezano za razvod. Imam namjeru pokrenuti razvod u narednom periodu. Sa suprugom imam dvoje maloljetne djece. On se trenutno nalazi u komuni na liječenju od ovisnosti. Kada bih u ovom trenutku pokrenula razvod, dok je on tamo, koja je procedura budući da se on nalazi u drugom gradu? Što mogu očekivati od Centra za soc.skrb u ovakvoj situaciji? Smatrate li da je bolje pričekati da on izadje iz komune i onda da oboje odemo u Centar za soc.skrb ili je bolje da to pokrenem sama? Pri tome ne mislim što je bolje za mene, nego isključivo što je u interesu djece? Koje poteze Centar poduzima u tom slučaju ako je jedan od roditelja u komuni? Smatrate li da je potrebno angažirati odvjetnika u ovom slučaju ili da sama to rješavam? Hvala na odgovorima!
  3. Moram priznati da sam sad zbunjen. Na stranici: https://www.porezna-uprava.hr/pozivni_centar/Stranice/dohodak-od-otudenja-nekretnina-i-imovinskih-prava.aspx Nalazim ovo o cemu govorite i prilazem dvije slike gdje sam zaokruzio ono sto me buni. Ako mi mozete pojasniti bio bih zahvalan. Kazete da nije bitno tko je darovao, a ovdje pise drugacije koliko sam shvatio.
  4. Vazi li to i ako mi je moj otac darovao tu cesticu pa ju zelim prodati, ili nije bitno tko je darovao?
  5. Sto je s porezom u tom slucaju? Negdje citam da treba proci 3 godine za prodaju kako se ne bih trebao platiti porez? Vrijedi li to i u ovom slucaju ili ne?
  6. Pozdrav, Imam dva pitanja. Prvo je, moze li se dio cestice koji je u suvlasnistvu prodati bez suglasnosti drugog suvlasnika? (Bez mogucnosti tuzbe kasnije ili nekakvih drugih zavrzlama). Drugo, ukoliko mi je cestica darovana prije mjesec dana te je darovni ugovor odobren vec na sudu, mogu li ju prodati odmah ili treba proci neko vrijeme kako bih ju mogao prodati? Hvala!
  7. Imala bih jos samo jedno pitanje. Darovni ugovor je potpisan danas kod javnog biljeznika. Trazila sam i da odmah posalju na sud na uknjizbu. Na pitanje trebam li ici u Poreznu upravu, rekao mi je da ne moram jer je i njima odmah sve poslano. Kako je darovanje s oca na kcer, zanima me jesam li trebala priloziti odmah i rodni list kako bih se oslobodila poreza? Ili je to njima u Poreznoj odmah vidljivo? Javni biljeznik mi to nije rekao a ja zaboravila pitati. Hvala na odgovoru.
  8. Pozdrav, Moj otac mi zeli darovati 3 cestice koje su na razlicitim lokacijama i imaju razlicite zemljisnoknjizne uloske. Kupili smo Ugovor o darovanju nekretnine u knjizari koji izgleda jednostavno popuniti, ali u dijelu gdje treba staviti zemljisnoknjizni ulozak ne znamo kako staviti 3 razlicita uloska. Mora li za svaku cesticu biti poseban darovni ugovor? Ako mi netko moze reci, bila bih zahvalna. Lp
  9. To znaci da oni u oporuci mogu napisati da njih dvije nasljedjuju i da oni umru karikiram za mj.dana one bi na ostavinskoj to nasljedile i njihovo ime bi pisalo u zemljisnim knjigama iako su maloljetne?
  10. Pozdrav, Imam dvije maloljetne djevojcice. Njihov otac, a jos uvijek moj suprug ne zivi s nama. Njegovi roditelji posjeduju nekoliko nekretnina i ne zele nista njemu ostaviti jer ih je strah da ce sve prokockati jer je ovisnik o raznim sredstvima. Mene zanima, mogu li oni i na koji nacin ostaviti nasljedstvo njima dvjema(ako su maloljetne) a da njega izuzmu? Moze li se tako nesto napisati u oporuci? Mogu li one kao maloljetne biti nasljednice nekretnina ili druge ostavstine? Moram napomenuti da cu u narednom periodu pokrenuti rastavu i traziti skrbnistvo nad djecom buduci da im je otac ovisnik te ne brine o njima ni na koji nacin. Zahvaljujem, lp
  11. Pozdrav, ako mi netko moze reci kakav ugovor se moze sklopiti s osobom kojoj se daje dio zemljista na koristenje na koje bi ta osoba stavila stand i prodavala voce i povrce? Kakav je to ugovor i postoji li negdje na internetu primjer slicnog? Kako se placa porez u tom slucaju? Hvala i lp
  12. Pozdrav, Nalazim se u slijedecoj situaciji. Imam se namjeru razvesti od supruga koji je ovisnik. U zadnjih nekoliko godina cesto ide na odvikavanja ili u bolnice ili u komune. Nigdje ne prodje program do kraja nego odustane i vrati se. Ovih dana ima ponovno dogovoreno da ide na lijecenje u bolnicu a nakon nje odmah u komunu. Da ne objasnjavam nasiroko; zivot s ovisnikom je neizdrziv, od nesigurnosti, straha, nestaja novaca, lazi..imamo dvoje maloljetne djece i zivimo u stanu od njegove majke, iako nismo sluzbeno na toj adresi prijavljeni, niti ja, niti djeca niti on, nego svi na adresi gdje zive i njegovi roditelji. Njegovi roditelji me apsolutno podrzavaju i pomazu mi. Ono sto me zanima je sto mi je prvo ciniti? Je li mi pametno naci odvjetnika? Kako mi odvjetnik moze pomoci? Sto mogu ucekivati od centra za soc.skrb u smislu nadzora i dodijeljenog skrbnistva? Ukoliko je stan od njegove mame, mogu li dobiti sluzbeno da (ukoliko meni bude dodijeljeno skrbnistvo) u rjesenju pise kako samo djeca i ja mozemo zivjeti na toj adresi a on na nekoj drugoj? Da li da njega pricekam da se vrati s ljecenja pa da zajedno odemo predati zahtjev za razvodom ili da sama poduzmem sve? Moram napomenuti da i on vidi kako ne mozemo vise funkcionirati i da vise nema smisla ostajati u takvom braku. Samo ipak strah s moje strane postoji, hoce li se njemu nesto okrenuti u glavi da ne pristane na razvod kada se vrati s ljecenja, s kojeg je vrlo upitno kakav ce se vratiti.. Zahvaljujem svima na odgovorima.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija