Jump to content

tom1989

Korisnik
  • Broj objava

    63
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je tom1989 objavio

  1. Ali kako se bilo tko moze pozivati na tako nesto onda? Ja s ocem ne pricam,obradjujem i prodajem proizvode sa spornog zemljista i djed mi nikada prije nije rekao da je to nekome dao. Onaj dan kad sam krenuo se uknjiziti,izvadio sam podatke iz katastra i zk i sklopio ugovor prema svim mogucim zakonima i prema zadnjim izmjerama,i uknjizio se. Sada otac,s kojim niti pricam niti imam pojma sta se s njim dogadja,mase darovnicom iz 2005 kojoj potpis jest ovjeren,al samo su imena i prezimena bez jmbg-a,a nekretnine samo navedene posjedovni list,koji sada kada provjeravam ne pokazuje nista. Mozda nekad i jest bio valjan posjedovni broj al ja ga nigdje u katastru i zk nisam vidio. Kako onda se sada to meni tuzbom moze uzeti? Spomenuta je brisovna tuzba al za nju tuzitelj mora dokazati da je nekoc bio upisan u zk,al ovdje nije on nikad bio ni u tragovima upisan ni u katastru ni zk. Znaci ja nemam.onda nikakvu pravnu zastitu,ne razumijem koja je svrha onda nacelo povjerenja u zk? Kako sam ja to mogao znati kad mi cak i kad je taj ugovor iz 2005 predoce ,djed mi kaze: 'Ufff,ja se ovoga bas ni ne sjecam dobro a ni potpis bas ne slici na moj,al moguce da sam mu to darovao..' Eto,kako ja onda mogu tu onda biti bez ikakve pravne zastite? Zar iz ovoga nije razvidno da ja niti sam imao mogucnosti objektivne (zk i katastar pokazuju djeda kao vlasnika i skroz drugaciji posjedovni brojevi) niti subjektivne (radi se o mom djedu,osobi ciju zemlju od 15-e godine obradjujem dok se otac samo proseta kraj nje,ono par puta kad sam ga vidio u zivotu)?
  2. Znaci u opisanom mome slucaju na mojoj strani nije vjera u podatke u zk izvadku?
  3. A to je poljoprivredno zemljiste,na njemu smo djelovali svi kao obitelj,samo sto ne razgovaramo,al smo 'sluzbeno' zbog posla svi obradjivali to zemljiste.
  4. Darovao je djed ocu nekretnine samo na temelju posjedovnog lista,ciji broj ne pokazuje nista u katastru i z.k. To je bio prije 10 godina,otac se nije uknjizio vjerojatno jer ni ne moze,jer prema ZZK mora pisati i broj cestice,povrsina,naziv,zk izvada...Ja to nisam morao ni mogao znati jer mi djed to nikad nije ni rekao,samo je odlucio mi darovati nekretnine. Ja sam otisa do z.k odjela i katastra,izvukao podatke,nema nikakvih ni zabiljeskih,plombi,tereta..sve 1/1 i sklopio pravni posao i za desetak dana mi uknjizba prosla. Sad odjednom otac mase ugovorom o darovanju samo na temelju posjedovnice,ciji broj kada se pretrazuje u z.k ne pokazuje nikakve nekretnine vezana za bilo koga od nas,nego neke skroz tudje. Pitanje: 1. Kako se uopce moze pokrenuti postupak za brisanje ako tuzitelj NIJE NIKADA bio upisan u z.k, tj nije legitimirana stranka? 2. Kako uopce se moze dovoditi u sumnju moja dobra vjera ako sam ja samo prihvatio djedov prijedlog da mi prepise nekretnine koje su cijelo vrijeme,oduvijek bile njegove 1/1? Na meni je da znam sto pise u z.k izvadcima a djed nije osoba u koji trebam sumnjati a sa ocem niti ne pricam vec godinama.
  5. Policija je potjerala oca sa nekretnine nakon sto je predocen vlasnicki list na moje ime. Otac pokazuje darovni ugovor koji je sklopljen samo na temelju broja posjedovnice,koju kad se pretrazuje katastar i zk ne pokazuje nista,s obzirom da je bilo puno izmjera od 2005. Ja sam tada imao 16 godina,ja to nisam bio duzan znati. Kada je ove godine djed meni to darovao,u zk i katastru su stajali podaci moga djeda,koje sam kasnije i stavio u ugovor o darovanju i s time ishodio uknjizbu. Zar se to ne smatra pravo vlasnistva na temelju dobre vjere u zemljisne knjige?
  6. Hvala. U mom slucaju radi se o nekretnini koju je djed darovao ocu 2005 godine al samo na temelju posjedovnog lista,gdje pise samo broj posjedovnice i nijedan drugi podatak,dok ne meni,unuku,darovao 2016.- e i to onako kako je i pisalo u zk (otac se sve od darovanja nien uknjizio niti je imao bilo kakvu zabiljezbu u zk,nekretnine i dalje u potpunosti glasile na djeda i u katastru i zk),sa svim propisima sto nalaze ZZK i bez problema mi dopusteno uknjizba prava vlasnistva. Ja sam postupio u dobroj vjeri prema zemljisnim knjigama,postoji li sansa da se sada meni pravo vlasnistva prisilno ukine? Hvala
  7. Pozdrav. Pitanje u vezi situacije ako darodavatelj sklopi vise darovnih ugovora sa razlicitim osobama a samo jedna se uknjizi (jer su drugi cekali godinama),i toj jednoj osobi se udovolji zahtjevu za uknjizbu - Dali onda te druge osobe imaju pravo tuziti tu osobu sto se uknjizila? Hvala
  8. Pozdrav, Znaci Darovanje motornog vozila se ne ovjerava? Kako se onda registracija prenosi? Hvala
  9. Hvala. Otplata je omogucena u ratama,tocno je navedeno kad je dospijece svake pojedine rate,znate li otprilike kako onda ide naplata u praksi,jel odmah nakon sto se ne plati prva rata ili..? Hvala
  10. Pozdrav, S obzirom da je Porezna maknuta iz cijele price o prisilnoj naplati,dali se dobije neka pisana opomen prije nego prekrsajni sud posalje pravomocno rjesenje na FINU? Hvala
  11. Pa naravno,to mi je jasno,to cu platiti,nego sada prilikom slanja prijedloga za uknjizbu nisam stigao. Hvala
  12. Ok,potpisi na darovnici ovjereni,sad mislim postom slati Prijedlog,Darovnicu i Rodni list,a dali mogu naknadno da platim 250 kn taksi,ono da me terete posebnim rjesenjem?
  13. Jos nesto - Na jedan darovni ugovor se moze nanizati vise nekretnina?
  14. J.b mi je to rekao,da automatski Agencija dobiva info. A sto se tice obiteljskih odnosa - Jedini razlog zasto ovo radim je taj sto nositelj opg-a,moj otac,sav moj i djedov trud,mentalni i fizicki,koristi da bi novcem koji zaradi opg kupovao ljubavnici cizme od 200 eura kad god pozeli. Tako da,ja daleko vise pridonosim od njega a pored toga jos i upisujem drugi faks i radim jos jedan posao. Zato je vazno da se uknjizim i otvorim opg na svoje ime,da ima potpuno kontroli nad financijama.
  15. Ja sam stavio - K.O ta i ta,broj cestice,broj zk uloska,ime nekretnine (poljoprivredno zemljiste) i povrsina. Tocno kako i pise u zk izvadku.
  16. Pozdrav,samo da jos utvrdim nesto. Kad se rade pravni poslovi s nekretninom ,u ugovor se upisuje ono sto pise u vlasnickom listu - Broj k.o,Broj zk uloska,broj cestice i povrsina? Jer vidio sam da neki kad opisuju kucu stavljaju nazive sobe,kuhinje,potkrovlje...i sl. Jel i to obavezno s obzirom da to nije navedeno u zk izvatku,nego samo povrsina,broj cestice i broj zk uloska.
  17. Bok,samo da pitam,ako se ovrha isplati,onda se zasticeni racun automatski brise? Ako je tako,onda svaka sljedeca ovrha prvi put dize cijelu placu pa tek onda se opet nudi mogucnost otvaranja zasticenog? Hvala
  18. Ahaaa to je ono npr,kad cijena nije isplacena u cijelosti kod kupoprodajnih pravnih poslova? Da,kuzim sad.
  19. A taj dio u vezi uknjizbe - Kad bi se predbiljezio u zemljisne knjige,bez da se uknjizim,dali i predbiljezba povlaci iste akcije kao i uknjizba? Naprimjer ako se uknjizba provede,automatski do dolazi do Upisnika Opg-a i opg nestaje,e sad me zanima dal to vrijedi i za predbiljezbu? Jer ako se uknjizim,nemamo vise opg (a bez opg-a nema ni koristi od poljop zemljista jer se ni kilogram voca ne moze prodati bez opg-a),dok opet s druge strane htio bi imati neku pravnu sigurnost tako da se uknjizim jednom kad se stvore uvjeti za to. Zato pitam proizvodi li zabiljeska prava vlasnistva iste efekte kao i sama uknjizba? Neznam kako drugacije objasniti
  20. Jos nesto u vezi zemljisnih knjiga - Ako uknjizba vlasnistva izaziva sistemom ex lege ,ukidnje nekog prava,u ovom slucaju izaziva raskid OPG-a,dali je moguce samo se predbiljeziti kao polagatelj prava na tu nekretninu? Dal se i predbiljezba smatra kao aktivnost koja ce automatski izazvati brisanje odredjenog prava? Dobio sam sto sam htio al sad kad smo se podijelili,i kad bi se ja uknjizio,javni biljeznik je rekao da bih time ukinuo opg,jer opg ne moze biti ako nema minimun hektar zemlje,a sad kad je meni darovano pola,obitelj ce izgubiti pravo na opg,stoga je meni j.b predlozo da se ipak ne knjizim,jer ce sama uknjizba povuci za sobom ukidanje opg-a kod Agencija za poljoprivredu. I da,j.b mi je rekao da je nebitno sto je prvotni ugovor sklopljen samo na temelju posjedovnice,da se to sve moze provuci kroz z.k jer u ugovoru pise da mu daruje - SVE nekretnine opisane u posjedovnom listu broj taj-i-taj.
  21. Javni b je ovjerio darovnicu,al samo potpis darodavatelja,kaze da je to radi troskova,al da je sve ostalo pravno uredu. Jel to ok praksa?
  22. Ahaaaa sad mi je jasno. Puno vam hvala pomogli ste mi i olaksali jako situaciju.
  23. Ne igra,al hocu da budem siguran da otac s svojim darovnim mi nece raditi probleme kasnije,jer djed ZELI da sve to ide meni a kasno mu je za sudski ponistavati darovnicu ,proslo deset godina. Nego sumnjivo mi je kako otac moze imati OPG na temelju darovnice gdje je samo naveden broj posj.lista. Napravio bi ja rado sa djedom to,al ovako bi oca onemogucio daljnje raspolaganje,jer covjek ne zna raditi posao,samo zeli novac bez puno rada,dok se ja ubijam na tom zemljistu,a jos k tome upisujem i drugi faks. Kad bi bar bio 100 posto siguran da se otac nece moci uknjiziti s obzirom da je od opisa nekretnina navedeno samo - Na temelju posjedovnog lista broj taj-i-taj.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija