Jump to content

kova21

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ma cijelo to njihovo objašnjenje, pozivanje na taj članak i te podtočke nema smisla i nešto tu smrdi. Navodno sam čuo da ima dosta APP slučaja i čak da se od ove godine dobije rješenje jako brzo i da ako treba naplatiti porez stave neku odokativnu cifru i onda u roku 3 godine rade detaljnu reviziju i naknadno naplate razliku. Uža obitelj kod mene ne igra slučaj jer sam kupio stan kad još nisam bio oženjen i imao dijete.
  2. Evo update...malo sam detaljnije citao i zena na poreznoj mi je krivo objasnila...nema nikakve veze sa razlikom prijasnjem stana i novog stana od 10m2. Dio clanka na koji se to odnosi kaze: "točka 3. da površina nekretnine, ovisno o broju članova uže obitelji, ne prelazi određenu površinu,i to:‐ za 1 osobu do 50 m2 građevine‐ za 2 osobe do 65 m2 građevine‐ za 3 osobe do 80 m2 građevine‐ za 4 osobe do 90 m2 građevine‐ za 5 osoba do 100 m2 građevine‐ za 6 osoba do 110 m2 građevine‐ za 7 i više osoba do 120 m2 građevine. točka 4. da osoba te članovi njegove uže obitelji nemaju, u tuzemstvu ili inozemstvu, u vlasništvu,suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu: podtočka 4.1 građevine (stan i/ili kuću) čija je ukupna (zbrojena) površina svih građevina jednaka,veća ili do najviše 10 m2 manja od površine građevine iz prethodne točke 3. ili" U mome slucaju ako sam dobro shvatio to bi znacilo da stan koji posjedujem ne smije biti vec od 50m2 (koliko je dozvoljeno za jednu osobu) minus 10m2 sto iznosi 40 m2. Znaci smijem posjedovati stan do 40m2. Jedini problem koji mi se cini je ovaj dio "u vlasništvu,suvlasništvu ili zajedničkom vlasništvu". Da li to znaci da se gleda cijelokupna kvadratura stana koji sam naslijedio (55m2) pa to ispada vise od dozvoljenih 40m2. Ili se gleda tocno koliko je moja polovica stana? Evo ovdje to malo preglednije objasnjeno:
  3. Tek sam sada skuzio dok sam ovo tipkao da mi je zena na salteru na poreznoj krivo protumacila clanak na temelju kojeg je meni odbijen zahtjev. Ne radi se o nikakvoj minimalnoj razlici izmedu nove i stare nekretnine od minimalno 10m2...nego se radi da nekretnina koja se posjeduje mora biti 10m2 manja od dozvoljene neoporezive kvadrature stana ovisno o broju clanova obitelji (1 osoba = 50m2, 2 osobe =65m2, 3 osobe=80m2...itd). Znaci ako je jedan osoba onda smije posjedovati nekretninu do 40m2, 2 osobe = do 55m2, 3 osobe = 70m2. Evo dalje link gdje je to lijepo objasnjeno.
  4. Gore u linku je zakon...dio "Porezna oslobodenja za kupnju prve nekretnine kojom gradanin rjesava stambeno pitanje" Clanak 11a stavak 4 kaze: da gradanin te clanovi njegove uze obitelji nemaju u tuzemstvu ili inozemstvu, u vlasnistvu, suvlasnistvu ili zajednickom vlasnistvu: 4.1 gradevina (stan i/ili kucu) cija je ukupna (zbrojena) povrsina svih gradevina jednaka, veca ili do najvise 10m2 manja od povrsine gradevine iz tocke 3 ovog clanka
  5. Evo bas bio kod odvjetnika koji mi isto sugerira da u tome smjeru napisem zalbu...naslijedio polovicu i time nisam rijesio stambeno pitanje. Imam dokument sa ostavinske rasprave od bake. Evo zakona: http://www.zakon.hr/z/69/Zakon-o-porezu-na-promet-nekretnina Radi se o clanku 11a i tocka 4.1. Objasnjenje dano od referentice iz porezne je da novi/drugi stan koji se kupuje mora biti 10m2 vec i jednako/skuplji od stana koji gradanin/uza obitelj posjeduje.
  6. Nazalost ne mogu vam pomoci ali sličan problem imam ja u ovoj temi: http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/79750-Oslobo%C4%91enje-poreza-na-prvu-nekretninu-odbijeno-Zasto?p=677478#post677478 Meni su odbili oslobodjenje jer po njihovome kupio sam premali stan od stana koji sam naslijedio (nasljedio 27m2, kupio 36m2 a razlika je morala biti barem 10m2). Sada smisljam i pisem zalbu i takoder sam "prvi" stan naslijedio pa me posebno zanima ovo objasnjenje iz vase zalbe: "Suvlasnički dio je bio po krvnom svojstvu te se ne računa pod rješavanjem stambenog pitanja, što su mi u Rješenju u žalbi napisali". Mozete malo detaljnije o tome dijelu iz rjesenja zalbe? Mozda tocno staviti dio teksta koji su vam uz to napisali. Hvala!
  7. ako sam dobro shvatio...tesko za da je majka mogla je osporavati oporuku jer oporuke nije bilo, a baki (s tatine strane) smo direktni potomci brat i ja, a mama nema veze s njom jer nisu u rodu te smo zato i darivali stan mami. Receno mi je da zbog dijela podtočke 4.1 koja kaze "jednaka, veća ili do najviše 10m2 manja" da sam kupio stan koji je za 10m2 veci nego dio koji sam naslijedio (a do 50m2) bio bih osloboden placanja poreza jer sam time poboljsao svoj standard/kvalitetu zivota...bla bla.
  8. Ne kuzim ovo sudska odluka? Mislio sam na to da sam kupio sada veci stan...veci od 37m2...onda ne bi sada morao platiti porez
  9. Hvala puno na objasnjenju. Super...sad cu zbog 1m2 popusiti 22000kn poreza
  10. Nisam vise pametan...gdje sto pise. U onoj brosuri od porezne i na stranicama porezne u objasnjenju za oslobodjenje nigdje ne pise tih 10m2 razlike, nego pise da gradjanin ili clanovi uze obitelji ne smiju posjedovati nekretninu vecu od 40m2 za 1 osobu, 55m2 za 2 osobe,..itd. za brosuru sam vec dao gore link, a evo i sa stranica porezne uprave:http://www.porezna-uprava.hr/baza_znanja/Stranice/OslobodenjeKupnjaPrveNekretnine.aspx
  11. Ovako...piše da sam odbijen na temelju točke 4.1 i 4.2. Evo dio poreznog rješenje gdje je objasnjeno zasto sam odbijen. Ne, imao sam samo polovicu stana kojeg sam naslijedio. Dalje pitanje...nasao sam brošuru o oporezivanju nekretnina od datuma 27.11.2014. sa stranica porezne uprave: http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Nekretnine_159.pdf Ovdje ne piše onaj dio o razlici izmedu 10m2 koje mi je referentica u poreznoj objasnila (stranice 11,12,13). Taj dio je u onom zakonu koji je očito dodan u verziji zakona od 01.01.2015. Evo link: http://www.zakon.hr/z/69/Zakon-o-porezu-na-promet-nekretnina S obzirom da sam ja zahtjev predao prije 2 godine...i njima je trebalo 2 godine da to rijese i to po zakonu koji je sad nedavno stupio na snagu i ne ide meni u korist. Koliko se meni cini, da su to rijesili prije recimo godinu dana, onda bi na temelju tadasnjeg zakona bio osloboden.
  12. Piše da je odbijeno na temelju i podtočke 4.1 i podtočke 4.2. Ovo sto si napisao...podtočka 4.2 nema smisla jer je stan od 36m2 koji sam kupio i istoj zgradi u kojoj je stan koji sam naslijedio a taj je 27m2. Tako da je trzisna cijena stana koji sam naslijedio sigurno manja jer ako uzmemo da je cijena kvadrata ista s obzirom da se radi o istoj zgradi/lokaciji a stan je manji nego koji sam kupio. Jel tako? Ažurirano Pa tako nešto i planiram srociti jer mi to jedino ima smisla. Hvala na pomoci.
  13. Sto napisati onda u zalbi? Na temelju cega se zaliti? Da li ima smisla napisati da tih 27m2 koje sam naslijedio nije zadovoljavalo moje stambene potrebe? I da sam zato kupio 36m2 sto zadovoljava moje stambene potrebe (makar je razlika manja od 10m2)? Ili da idem na razlog da sam jos prije donosenja rjesenja prijavio dijete i bracnog druga (nezaposlena supruga) na navedenu nekretninu na koju trazim oslobodenje te da sam na taj način rijesio stambeno pitanje za svoju obitelj jer niti ja niti članovi moje uže obitelji nemaju u vlasništvu drugu nekretninu koja zadovoljava njihove stambene potrebe, dok se pod nekretninom za koju trazim oslobodjenje zadovoljava stambene potrebe i koji je opremljen osnovnom infrastrukturom i zadovoljava higijensko - tehničke uvjete. Ili da probam u zalbi navesti oba razloga.
  14. Evo bio danas na poreznoj da pitam o cemu je riječ i kazu da od 2003. nadalje provjeravaju da li je osoba bila vec u posjedu neke nekretnine. Ja sam 2005. naslijedio 1/2 stana od 55,38 m2 (mojih je bilo 27,69 m2) koji smo brat i darovali mami, što znaci da sam vec posjedovao nekretninu. Sada sam kupio stan od 36.03 m2. Ovo što sam gore napisao zasto sam dobio odbijenicu na temelju članka 11a. stavak 1. točka 4. podtočka 4.2 (građanin...nemaju... u vlasništu suvlasništvu ili zajedničkom vlasništu: građevine...čija je ukupna povrišina svih građevina jednaka, veća ili do najviše 10m2 manja od površine građevine...)...njihovo objašnjenje je da sam kupio "novi" stan kako bi si unaprijedio kvalitetu/standard života, međutim da bi to napravio (bio oslobođen plaćanja poreza) morao sam kupiti stan od min 10 m2 više nego što sam imao prije. U mome slučaju prije sam imao stan od 27 m2, a kupio sam stan od 36 m2 što je razlika od 9 m2. Tako da ne zadovoljavam uvjete i zato mi je odbijeno. Da sam kupio veći stan (40, 45, 50 m2) onda bi bio oslobođen!!!! Ne znam što reci na ovo. Da li mi netko može potvrditi da je to zbilja tako? Žalba? Kako da supruga traži oslobođenje ak stan glasi na mene i ako smo se oženili tek nakon što sam kupio stan. Nešto drugo? I naravno...čekao rješenje 2 godine...a rok za plaćanje 5% poreza je 15 dana.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija