Jump to content

irenalaw

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je irenalaw objavio

  1. Dovoljni su kratki i sažeti odgovori: 1.Sredstva za rad tijela državne uprave osiguravaju se u državnom proračunu. Sredstva za obavljanje poslova državne uprave povjerenih tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, odnosno pravnim osobama koje imaju javne ovlasti, osiguravaju se u skladu s posebnim zakonom kojim su te ovlasti povjerene. 2. Ured državne uprave ima svaka županija, ima ih ukupno 20, a nabrojani su na stranici: http://www.vlada.hr/hr/adresar_i_linkovi/uredi_drzavne_uprave 3. OVLASTI MINISTRA Ministar predstavlja ministarstvo i upravlja njegovim radom, a osobito: 1. provodi utvrđenu politiku Vlade, 2. donosi provedbene propise kad je na to izrijekom zakonom ovlašten, 3. brine o zakonitom i pravodobnom izvršavanju zakona i drugih propisa te u pitanjima od zajedničkog interesa osigurava suradnju ministarstva s državnim tijelima, jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave, pravnim osobama koje imaju javne ovlasti te drugim pravnim osobama, 4. prema državnim službenicima i namještenicima poduzima mjere utvrđene zakonom i drugim propisima u slučaju povrede službene dužnosti. Ministar ima i druge obveze i ovlasti utvrđene posebnim zakonom, odnosno drugim propisima.
  2. ČUVANJE Čelnik odnosno odgovorna osoba korisnika pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske pismeno će odrediti kojem će djelatniku povjeriti pečat i žig na uporabu. Čelnik odnosno odgovorna osoba korisnika pečata i žiga s grbom Republike Hrvatske dužna je djelatniku osigurati uvjete za sigurno čuvanje pečata i žiga. Djelatnik ne smije pečat i žig tijekom radnog vremena ostavljati bez nadzora, a nakon završetka radnog vremena dužan je pečat i žig pohraniti tako da se onemogući pristup neovlaštenih osoba pečatu i žigu. UNIŠTAVANJE Matrice izrađenih pečata i žigova uništavaju se odmah nakon okončanja postupka izrade pečata i žiga, o čemu se vodi zapisnik. Uništavanje pećata i žigova obavlja tročlana komisija Ministarstva uprave koju imenuje ministar pravosuđa. Poslove Ministarstva uprave je sada u djelokrugu Ministarstva pravosuđa i Središnjeg državnog ureda za upravu.
  3. Pozdrav svima! Može li mi netko dati odgovor na pitanje: Kada se smatra da je upravni postupak započeo ako se upravni postupak pokreće na zahtjev stranke? Smatra li se da je isto kao i kod pokretanja upravnog postupka po službenoj dužnosti da je upravni postupak pokrenut čim je nadležni organ izvršio ma koju radnju u cilju vođenja postupka? Ako je, koje su to radnje? molim vas navedite mi primjer! Hvala unaprijed! Puuuusa
  4. http://www.hrv.hr/newportal/ostalo/popis_nestalih.php?pageNum_nestali=0&totalRows_nestali=510 Na ovoj stranici nalazi se popis nestalih u domovinskom ratu. Nadam se da ćeš naći što tražiš.
  5. zakon o lovu... Članak 82. (1) Za štetu koju počini divljač odgovoran je ovlaštenik prava lova u lovištu u kojem ta divljač stalno živi, pod uvjetom da je oštećeni poduzeo propisane mjere za sprečavanje štete od divljači, koje je u smislu ovoga Zakona bio obvezan poduzeti. (2) Smatra se da divljač stalno živi u lovištu u kojem je počinjena šteta, ako ovlaštenik prava lova u tom lovištu ne dokaže protivno. (3) Za štetu koju počini divljač koja u lovištu stalno ne živi, odgovoran je ovlaštenik prava lova u lovištu u kojem je šteta počinjena, ali ima pravo na odstrel te divljači. Pravo na odstrel ostvaruje se na temelju dokaza o naknađenoj šteti oštećeniku i odobrenja nadležnog upravnog tijela odnosno ministarstva kad je šteta počinjena u državnom lovištu. (4) Odstrel divljači iz stavka 3. ovoga članka odobrava se do visine naknađene štete, računajući vrijednost mesa i trofeja prema tržnim cijenama. (5) Ne naknađuje se šteta koju medvjed počini stoci na površinama na kojima je posebnim propisom zabranjen pristup i ispaša stoke. zakon o obveznim odnosima... Tko odgovara za štetu Član 174. (1) Za štetu od opasne stvari odgovara njezin imalac, a za štetu od opasne djelatnosti odgovara osoba koja se njom bavi. (2) Imaocem se smatra vlasnik stvari te pravna osoba koja ima pravo raspolaganja odnosno kojoj je stvar dana na privremeno korištenje. presuda vrhovnog suda "...Revizijski navodi da javna cesta ne ulazi u lovište su točni jer suglasno odredbi iz čl. 3. st. 3. Zakona o lovstvu javna saobraćajnica ne ulazi u lovište. Medjutim lovačko društvo koje gospodari okolnim lovištem odgovara tužitelju za štetu do koje je došlo naletom divljači u konkretnom slučaju srne, na motor kojim je upravljao tužitelj na javnoj cesti po principu uzročnosti. Naime pojava divljači na javnoj cesti se u datim okolnostima smatra opasnom stvari suglasno odredbi iz čl. 174. Zakona o obveznim odnosima ("Sl. list SFRJ" br. 29/78, 39/85, 46/85 i 57/89) a koji zakon se primjenjuje temeljem odredbe iz čl. 1. Zakona o preuzimanju Zakona o obveznim odnosima ("NN" br. 53/91) kao zakon Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: ZOO). Svoje odgovornosti se tuženo lovačko društvo u cijelosti ili djelomično može osloboditi ako dokaže da je šteta nastala od nekog uzroka koji se nalazio izvan stvari, a čije se djelovanje nije moglo predvidjeti, ni izbjeći ili otklonisti (čl. 177. st. 1. ZOO), krivnjom tužitelja kao oštećenika ili pak od treće osobe koju on nije mogao predvidjeti i čije posljedice nije mogao izbjeći ili otkloniti (čl. 177. st. 2. i 3. ZOO). " ova rasprava otvorena je već u forumu ostala pravna pitanja - osiguranje i divljač. probaj pogledati tamo.
  6. http://www.forum.hr/archive/index.php/t-196302.html Pronašla sam nešto o ovoj temi na drugom forumu, nadam se da ćeš pronaći nešto korisno.
  7. Može li mi netko pojasniti do koje visine kazne imam pravo tražiti da se kazna zamjeni za rad za opće dobro, rekao mi je sudac na prekršajnom sudu da rad za opće dobro dodjeljuju samo do visine kazne od 500kn? Počinila sam prekršaj koji je hvala bogu završio s lakšim ozljedama pješaka, dobila sam kaznu od 1520 kn iako mi je to prvi prekršaj, nikad nisam bila kažnjavana a i nemam primanja jer sam još uvijek student.
  8. http://www.odvj-komora.hr/WebStuff/Komora.html imaš e-mail adrese pa vrijedi probati.....Slićani su zakon!!!
  9. Ako budete što organizirali na području Osijeka, znajte da nas ima zainteresiranih!
  10. Hvala na informaciji, ali možeš li mi navesti izvor informacije kako bi malo mogla to proučiti?
  11. Molim Vas ako mi možete reći razlike i elemente i na koje izvore se pozivate kako bi ih mogla malo proučiti? Koje pojaseve i kada ih je Hrvatska proglasila? Hvala i lijep pozdrav!!!
  12. Prema čl. 53. Zakona o HRT-u: (4) Visina pristojbe iznosi 1,5 % prosječne neto mjesečne plaće zaposlenih u Republici Hrvatskoj, na temelju statističkih podataka za prethodnu godinu. (5) Kućanstva koja u vlasništvu imaju dva ili više radijskih i televizijskih prijamnika plaćaju mjesečnu pristojbu utvrđenu u stavku 4. ovoga članka kao da imaju jedan radijski ili televizijski prijamnik.
  13. Što se tiče odjave prijamnika to možete učiniti tako što : 1. Napisati ćete kratku izjavu o tome zašto želite odjaviti prijemnik i gdje ćete ga pohraniti nakon odjave. 2. Podatke o tome na koji broj i kome trebate poslati faksom Izjavu koju ste napisali, trebali bi pronaći na odresku koji Vam donese inksator. 3. Nemojte se zabuniti pa odjaviti samo TV prijamnik jer u toj pristojbi plaćate također i radio prijemnik koji se nalazi u kući tako kad budete odjavljivali TV napišite i radio prijemnik. Meni se to dogodilo da sam odjavila TV prijamnik i onda mi je slijedeći mjesec stigao račun za radio. Pozdrav!
  14. Po meni bi nam onda trebali naplaćivati držanje svih kućanskih aparata u kući, jer je TV kućanski aparat koji služi zabavi, obrazovanju i dr. Krše se sva moguća potroščka prava.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija