Jump to content

ABZ

Korisnik
 • Broj objava

  15
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 1. Poštovani, 2010 godine napravili smo građevinsku dozvolu u kojoj je navedena određena kvadratura objekta. Za navedeno su angažirani geodeti, te je površina zemljišta precizno utvđena na terenu. 2011 godina počela je nova katastarska izmjera, a kako od nedavno riješavamo zemljište, na katastru je ustanovljenu odstupanje u kvadraturi. Naime, prema građevinskoj dozvoli u odnosu na novu izmjeru ima manje cca 20m2. Dozvola je pravomoćna (na tu kvadraturu), ali zanima me dali može biti u budućnosti biti problema sa njom, nakon što na katastru prođe izlaganje na manju kvadraturu? Dali netko zna kako postupati u ovakvim slučajevima? Dali uložiti prigovor, pa raditi novu geodetsku izmjeru? Postoji li neka tolerancija prilikom nove uknjižbe vlasništva, a kako bi dozvola ostala važeća? Hvala na savjetima!
 2. Poštovana, U mom slučaju ja sam navodio sve osobe vezane za predmetnu nekretninu. Osobe koje su bile navedene kao pretposljednji vlasnici nekretnine su također bile preminule (pretpostavljam), a adresa nepooznata. Sve to sam naveo u podacima ispravnog postupka. Evo, nekidan nakon 5i više mjeseci išao sam odnijeti požurnicu, i rekoše mi da je slučaj kod suca. Sad ćemo vidjeti dali sam to dobro sastavio. Dali ste skinuli 'šprancu' ispravnog postupka sa interneta?
 3. Poštovani-a, Ja sam nedavno isto tražio informaciju o pokretanju P.I.Postupka. Na internetu postoji grubi obrazac koji možete skinuti i definirati na način svojstven Vašem slučaju. Ja sam tako napravio, i predao zahtjev prema sudu (prije cca 4 mj.). U mom slučaju, osim posjednovnog lista, odnosno svih mogućih papira koji dokazuju Vaše isključivo vlasništvo nad nekretninom, ja sam morao prema Katastru predati i zahtjev za poviješću posjeda, koji će Sudu također predočiti tu povijest, što Vam može biti od koristi. Dakle, skinite obrazac s interneta, premodulirajte ga prema Vašoj situaciji; u njemu navedite sve dokumente koji su neophodni i koji će Vam biti od koristi da podrže Vaš slučaj - i predajte sudu. I onda čekajte. Ako Vam treba još koja informacija s moje strane, slobodno se obratite
 4. Hvala na informaciji! Dali je obvezno unijeti taj dio? Naime, vjerovatno se radi o umrloj osobi, i imei prezime postoji, ali adresa je nepoznata. Osim, ako treba potražiti izravnog potomka, i navesti njegovo ime i adresu? Hvala još jednom!
 5. Poštovani, U posljednjem pasusu primjerka Ispravnog postupka piše, citiram: ''Radi svega navedenog predlažem da se: 1) glede zemljišnoknjižnog uloška br.____________k.o.___________ kojem je u korist ________________(navesti ime i prezime te točnu adresu knjižnog vlasnika) upisana katastarska čestica br._________________________ provede ispravni postupak, na način da se u navedenom zemljišnoknjižnom ulošku ispravi i provede slijedeći upis ___________ ( npr. da se izvrši prijenos prava vlasništva sa imena upisanog vlasnika na ime podnositelja prijedloga)'' Koga tu navodimo kao knjižnog vlasnika; 1) sebe, kao podnositelja zahtjeva? 2) osobu koja je upisana u Posjedovni list (mog djeda)? 3) osobe koje su navedene u Izvatku iz zemljišne knjige? Hvala!
 6. Poštovani, Naslijedili smo nekretninu koje je prema Posjedovnom listu vlasnik moj djed u katastru, ali ne i u zemljišno-knižnom odjelu. Upućeni smo da nas 2 suvlasnika pokrenemo Pojedinačni ispravni postupak, kako bismo upisali vlasništvo na sebe (putem Rješenja o nasljeđivanju), i ostalih pratećih dokumenta. Ovim putem molim informaciju: dali se na istom (jednom) obrascu za pokretanje Pojedin.ispravnog postupka navode imena i podaci obadva podnostitelja, ili samo jedan? I dali se oba dva navedena suvlasnika navode i kao stvarni vlasnici, ili se navodi osoba iz Posjednovnog lista (u ovom slučaju naš djed)? Hvala na odgovoru!
 7. ABZ

  Nedopuštena ovha

  Poštovana-i, Hvala na prijedlogu! Mislim da je požurnica već slana, i prošlo je definitivno preko 30 dana.
 8. ABZ

  Nedopuštena ovha

  Poštovana, Hvala na pomoći! Nažalost, odvj. mi je trenutno nedostupan, ali po ovomu što vidim, dostavio je presudu prema Općinskom sudu na dan 27.12.2018. Odgovor, koliko znam, nije dobio nikakav. Također, puno duže (preko 6 mjeseci) ista ovrha nije skinuta mome stricu koji je također treća strana u postupku,
 9. ABZ

  Nedopuštena ovha

  Oprostite, Kao laik ne znam što to znači...možete mi pojasniti pitanje? Ovo što vidim je da je Općinski duda primio rješenje 27.12.2018., a po naknadnom štambilju vidim još jedan datum 10.01.2019. Odvjetnik je pravovremeno reagirao prema sutkinji koja vodi ovr.postupak. Dali sam pomogao s podatkom?
 10. Poštovani, Prije 3 mjeseca donešena je pravomoćna presuda kojom se ovrha nad mojom nekretninom smatra nedopuštenom. Međutim, ni do sad sutkinja nije dala nalog da se ovrha skine s moje imovine, i mene sad muči koji su tu rokovi da se to odradi, i zašto to tako sporo ide. Išao sam i kod predsjedika suda, ali imam osjećaj da nikomu od navedenih osoba iz nekog razloga nije stalo da se presuda provede u praksi. Inače se u ovršnom postupku vodim kao treća strana. Hvala na mišljenju i ev.savjetu kako dalje!
 11. Poštovani, Kako sam naveo, radi se o suvlasniku n azajedničkoj parceli šume...ali koja je u fazi diobe. Dio šume je posječen, i sve što u najboljem slučaju po mene može biti je, da će suvlasnik koji je dao sjeći šumu za određenu naknadu EVENTUALNO platiti naknadu zbog neprijavljene sječe, i to je to. Provjerit ću s nadležnom službom što oni kažu. No, policija, i zasad odvjetnik nemamj rješenje za mene.
 12. Hvala na informaciji! Provjerit ću da li mi to može nekako pomoći..
 13. Poštovani, Porodičnim diobenim ugovorm posato sam nasljednik zemljišta, konkretno šume površine cca 15000 m2. Po istom ugovoru nasljednik, suvlasnik istog zemljišta je moj stric. Prilikom sufinancirane katastarske izmjere prije nekoliko godina, odredili smo tko dobiva koju stranu, te smo zabili kolce na osnovu kojih su geodeti napravili izmjeru te pripremu za upis u katastar. Prilikom podjele, stric je na osnovu nekih starih neriješenih odnosa prepustio meni malo više od polovine navedene šume...a tako smo dakle i izmjerili teren. Nedavno sam bio u katastru gdje se na (satelitskoj) karti pokazivalo gdje je tko upisan kako 'vlasnik' zemljišta. Sa tim popisnim listovima imali smo u sklopu katastra i sud, gdje odjednom stric izjavljuje da ne priznaje te omjere diobe, te sud vraća sve na početak. Dakle, sad se ponovo mora napraviti izmjera (i to po stričevom zahtjevu), gdje će on pokazati kako bi te međe 'pošteno' trebale biti postavljene. Po meni tu ništa nije sporno, ja sam rekao da može, ali neka on eventualno financija ponovnu izmjeru, budući smo onda imali povlaštene uvjete za izmjeru, a to sada ipak košta. Problem se počeo uvećavati, jer stric sada osporava i stranu koju smo tada odredili. Također, počeo je ekspolatirati, tj. pilati šumu bez moje suglasnosti, i prodavati po selu. Bio sam na policiji, napravljen je zapisnik, i policija tvrdi da oni ne mogu napraviti ništa dok su sporovi tog tipa u tijeku. Također, išao sam kdo odvjetnice i ona kaže da ja njemu ne mogu zabraniti pilati tu šumu, tj. na praktično ne mogu ništa. A meni to nije jasno, kako ja tu nemam nikakva prava, makar na neku administrativnu zabranu raspolaganja imovinom, dok se spomenuto zemljište ne podijeli???!! Odvjetnica kaže da ja mogu tu jedino ići privatnom tužbom, a ja već vidim da, ukoliko se upustim u to, u svakom slučaju sam gubitnik. Naime, ja mogu možda dobiti spor, ali to će biti veliko ulaganje, a šuma će biti ispilana, a strica uoće ne muči rasplet situacije, jer prvo nema novac, drugo živi od dana do dan. Ljubazno Vas molim, dali sam ja dosita u tako nepovoljnoj poziciji, da ne mogu na niti kakav način spriječiti moje daljnje oštećivanje? Dali doista ne mogu iči s nekom pravnom zabranom, opomenom i sl.. čisto da se zna da i ja kao suvlasnik imam pravu tu, te da drugi suvlasnik postane svjestan da će kazneno odgovarati za korištenje zemljišta bez mog odobrenja? Moja isprika na dugom tekstu, nadam se da sam ipak uspio objasniti svoj problem, te pitanje kako se to ev. može riješiti u što kraćem roku, da spriječim daljnju štetu? Hvala, srdačan pozdrav!!
×
×
 • Napravi novi...