Jump to content

Dante_A

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Puno Vam se zahvaljujem na savjetima i odgovorima, pokušat ću to onda riješiti tužbom. Lijep pozdrav, Dante.
  2. Hvala još jednom, samo još par pitanja pa Vam više neću dosađivati. 1) Da li moj prilaz cesti iz vrta utječe na moje pravo na služnost puta? 2) Da li je u mom slučaju moguće stjeći pravo služnosti preko dosjelosti? 3) Ako da, da li se to može upisati u zemljišne knjige? Lijep pozdrav i hvala na pomoći, Dante
  3. Puno Vam hvala na dosadašnjim odgovorima. Da li mi (ostalim susjedima takodjer) jedino preostaje tužba radi smetanja posjeda (samo da napomenem, put nije nikad bio u našem vlasništvu, samo smo se koristili njime) ili postoji mogućnost da se utvrdi i u zemljišne knjige upiše pravo služnosti? Da li nam u korist ide što je drugi susjed izgubio bilo kakav pristup cesti? Ako se ne varam je time izgubio i vatrogasni pristup svom posjedu (moje isprike ako to nije relevantno, jednostavno nemam drugih ideja). Sa moje strane imam još jednu brigu, naime jedan od argumenata na koji se vlasnik puta vadi (osim vlasništva) je, citiram, "Pa imate pristup cesti, napravite garažu i ulaz u vrtu pa ne morate prolaziti kroz put". Da li bih ja zbog toga pristupa cesti mogao imati problema iako sam izgubio pristup garaži i ulazu koji sam donedavno koristio? Ispričavam se ako Vam dosađujem i još jednom hvala, lijep pozdrav.
  4. Nije, jedino što imam je dokument iz 1988. da ostvarujem pravo na služnost od bivšeg vlasnika prolaza.
  5. Poštovanje, imao bih par pitanja što se tiče prava na služnost prolaza. Prvo bih malo objasnio situaciju u kojoj se nalazim (uploadao sam sliku da Vam bude jasnije). Vlasnik sam nekretnine od 1988. godine (na slici označena sa X) koja graniči sa prolazom koji je sada u vlasništvu jednog susjeda. Na taj prolaz sam nakon kupnje dobio pravo na služnost od treće osobe koja je tada bila vlasnik te čestice ali pošto se vlasnik promijenio ne znam da li to još uvijek vrijedi. Problem je u tome što je sadašnji vlasnik nedavno postavio zaključanu ogradu (na slici označena crvenom bojom) zbog koje sam izgubio pristup garaži (zelena boja) i pješački ulaz (manja plava crta) svoje kuće. Jedini pristup cesti koji sad imam su dvorišna vrata koja vode u vrt (veća plava crta) dok je drugi susjed (prekoputa mene) u potpunosti izgubio pristup cesti. Nažalost susjedi u potpunosti odbijaju bilo kakav dogovor tako da je par puta već došlo do policijske intervencije te fizičkih i verbalnih obračuna započetih sa njihove strane gdje se oni pozivaju na vlasništvo tog prolaza. Prolaz o kojem se radi je prije 2006. godine bio u vlasništvu treće osobe kojim smo se ja i ostatak susjeda bez problema služili sve dok ga iste godine susjed nije otkupio. U to vrijeme do nedavno nije bilo nikakvih problema. Prije kupnje je došlo do očevida (o kojem nismo bili obavješteni niti imali prilike prisustvovati susjedi i ja koji graničimo sa prolazom) gdje je utvrđeno da osim susjeda kupca nema interesenta za prolaz. Iako mi nije jasno kako se ta kupnja mogla odviti bez da se nas išta pitalo (tada nisam čak nisam imao ni izlaz na cestu sa vrta, morao sam ga naknadno izraditi), pretpostavljam da po tomu sada više ne mogu ništa učiniti. Sada me zanima da li ja i ostatak susjeda imamo pravo služnosti na taj put i da li vlasnik prolaza smije zatvoriti prolaz bez da nam da ikakav pristup. Ako imam to pravo samo bih Vas još zamolio za savjet kome da se obratim po tome pitanju. Hvala Vam svima unaprijed na odgovoru i ispričavam se zbog gomile teksta, lijep pozdrav, Dante.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija