Jump to content

Ruby_Danderfluff

Moderator
 • Broj objava

  7677
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  136

Sve što je Ruby_Danderfluff objavio

 1. Tako je, pišete prigovor, ništa ne plaćate i čekate ročište.
 2. Po mom mišljenju, ne bi imalo veću važnost.
 3. Možete ih pokušati prijaviti za obavljanje neregistrirane djelatnosti carinskoj inspekciji, ali ne znam što bi carinska inspekcija mogla utvrditi u povodu nadzora.
 4. Mislim da možete prebaciti tu obvezu na općinu kao drugog suvlasnika. Za odreknuće od prava vlasništva vidite čl. 172. ZV-a, ali ne znam nijedan slučaj gdje se to u praksi uspješno provelo. Možda da darujete nekretninu zainteresiranoj osobi, pa i državi, odnosno općini?
 5. Tako je, rokovi u radnim sporovima su prekluzivni, što znači da kad ih propustite, gubite pravo na podnošenje tužbe.
 6. LINK na obrazac zahtjeva i upute za ispunjavanje zahtjeva. Također, na isti način možete podnijeti ustavnu tužbu.
 7. Ako nemate pravni interes (npr. presudu radi koje biste proveli ovrhu na nekretnini i sl.), predlažem da se ne se mučite s time (iako nije preveliki trošak, ali informacije o tome tko posjeduje određene nekretnine - posjedovni list, ionako uz dokaz pravnog interesa pribavljate u katastru, ne na sudu u gruntovnicu). Idite na katastar.hr, pretražite po adresi, dobijete česticu, i onda idete na e-zemljišne knjige i tamo za česticu vidite vlasnički list. Nećete to moći napraviti za sve čestice u Hrvatskoj (npr. dio zgrada koje nisu upisane, predjele Hrvatske gdje nema uspostavljene zemljišne knjige, itd.), ali za dobar dio hoćete.
 8. Ima, ako se radi o očitoj grešci u pisanju, to se vrlo lako ispravlja dopunskim rješenjem ili presudom o ispravku.
 9. Za svaki slučaj, s obzirom na koronu i sve, pisanim dopisom pozovite majstora da u primjerenom roku koji mu ostavite za ispunjenje, ispuni ugovor u cijelosti, u protivnom da ćete smatrati da je ugovor raskinut po sili Zakona (konkretnije, čl. 361. i 362. Zakona o obveznim odnosima), te da ćete tada tražiti sve što ste dali na ime svoje obveze radi ispunjenja ugovora, te svu eventualnu štetu koju ste pretrpjeli zbog neispunjenja. Ako ne ispuni u ostavljenom roku, tada drugim pisanim dopisom obavijestite da je ugovor raskinut i da tražite novac natrag.
 10. Darovni ugovor je jednako valjana osnova stjecanja prava vlasništva kao i kupoprodaja, tu nema razlike. Darovanje se može raskinuti pod vrlo uskim i specifičnim uvjetima. Međutim, faktično je tako da Vi iznosom koji stječete prodajom svoje kuće, zapravo kupujete suvlasnički udjel u suprugovoj kući, pa bi to možda bilo najispravnije tumačenje, jer bi inače proizašlo da je suprug Vama darovao nekretninu, a Vi njemu darovali novac, pa bi novac ostao nekako u zraku. Međutim, ne krivim supruga što želi zaobići porez na promet nekretnina, jer je to novac koji ostaje u kućanstvu umjesto da ode za porez na promet nekretnina.
 11. Svakako prigovorite računu, jer je zaista nekorektno. Točno je da Vašoj pokojnici ne mogu naplatiti prijevremeni raskid, ali ako idu u ovrhu i steknu vjerodostojnu ispravu, mogu Vama kao nasljednicima ako bude nasljeđivanja iza pokojnice, tako da svakako treba osporavati navedeni račun u prethodnim fazama.
 12. Ovisi kakva je polica životnog osiguranja, je li štedna, pa da možete dobiti novac, ili je riziko polica, u kojem slučaju je kao kasko: ako Vam se ništa nije dogodilo u vrijeme trajanja osiguranja, gubite novac Iskreno, većina polica životnog osiguranja koje sam ja vidjela da su vezane uz kredite, bile su riziko tipa, a ne štedne, no možda je Vaš slučaj drugačiji.
 13. Ako postoji punomoćnik koji može zastupati interese tužitelja, tada nijedan tužitelj nije potreban na raspravi, punomoćnik može bez njih.
 14. Pokušajte pristupiti nekom kemijsko-tehnološkom fakultetu, oni raspolažu laboratorijima pa bi možda oni bili u stanju otkriti što je u pitanju, ako želite ići privatnim putem radi naknade štete. Mislim da Vam ljudi ne žele reći da se to ne može napraviti, nego da je neisplativo, da bi kod takvog vještačenja mogla biti skuplja pita nego tepsija.
 15. Po mom mišljenju, nećete trebati.
 16. a) uz dokaz pravnog interesa i dovoljnu količinu biljega, možete izvaditi za sve b) u matičnom uredu možete za sve c) jedino što možete dobiti odavde je vlasnički list za stan, ne znam što bi bila potvrda d) potvrda upravitelja zgrade, za ZG vjerojatno GSKG? e) u poreznoj upravi f) to možete dobiti kod predstavnika stanara ili ponovno kod upravitelja zgrade, onoga kome plaćate pričuvu g) pokušajte telefonski stupiti u kontakt s njima, možda će svima izdati potvrdu na mail, nemam drugo rješenje h) ako takvo što ne postoji, onda valjda taj dokument nećete morati ishoditi.
 17. Neovisno o toj stavci, po mom mišljenju. Zakon o radu o načinu prestanka sporazuma o prestanku ugovora o radu ne piše ništa, osim da isti mora biti sklopljen u pisanom obliku. Sve drugo stranke mogu, kako i sam naziv kaže, odrediti sporazumno. Ovdje je jasno da poslodavac ne želi Vas zadržati u radnom odnosu, niti je to dužan, jer bi tada na svoj teret morao plaćati Vaše bolovanje do 42 dana bolovanja, a nakon toga isto tako, samo bi mu trošak Vašeg bolovanja naknadno i sa zakašnjenjem refundirao HZZO. Nažalost, bojim se da nekom prisilnom radnjom prema poslodavcu ovaj sporazum ne možete opozvati.
 18. Ruby_Danderfluff

  Vrtic

  Kao jedina moguća opcija u ovom trenutku, zato što o tom pitanju postoji pravomoćna sudska odluka, ostaje Vam kazneno prijaviti majku (i baku) za kazneno djelo iz čl. 173. Kaznenog zakona - neprovođenje odluke za zaštitu dobrobiti djeteta. Međutim, upozoravam da ovdje općinsko državno odvjetništvo ima mogućnost diskrecijske ocjene radi li se o namjernom kršenju navedene odluke, ili za to postoje opravdani razlozi, te u skladu s tim, hoće li podići optužnicu protiv majke (i bake) ili će odbaciti Vašu kaznenu prijavu.
 19. Teoretski, ali samo teoretski, ako se roditelji ne mogu dogovoriti o pojedinom pitanju roditeljske skrbi, tada na zahtjev jednog od roditelja sud u izvanparničnom postupku može donijeti odluku o tom pojedinom pitanju (čl. 109. Obiteljskog zakona). Kažem teoretski, zato što se tome protivi čl. 110. Obiteljskog zakona, koji kaže da je svaki roditelj samostalan u donošenju odluka o djetetu kad je dijete s njim, te zato što još u praksi nije iskristalizirano što se smatra bitnim pojedinačnim pitanjem, a čini mi se da bi sud mogao zaključiti da izvanškolska aktivnost to nije (do sada se ovaj čl. 109. obično upotrebljavao za promjenu prebivališta djetetu, ishođenje osobne iskaznice, preseljenje djeteta itd.)
 20. Po mom mišljenju, možda (ali samo možda) možete tužiti za razliku od 91.000,00 kn do 109.000,00 kn, ali je činjenica da ste potpisom ugovora o osiguranju pristali i na opće uvjete osiguratelja, a navedene tablice su dio tih općih uvjeta, te osiguratelj snosi štetu do visine određene tim tablicama.
 21. Ah, shvaćam, propustila sam da treća ide na bolovanje. Nijednoj od njih tri se ne može otkazati ugovor o radu za vrijeme trajanja porodiljnog ili roditeljskog dopusta, sve sukladno odredbi čl. 34. Zakona o radu koji se supsidijarno primjenjuje u javnim službama, po mom mišljenju.
 22. Na temelju procjembenog elaborata ne može se izvršiti dioba nekretnine, jer je u tom elaboratu zadatak vještaka utvrditi vrijednost nekretnine, dok je uz diobni elaborat moguće izvršiti diobu. Što se tiče sudjelovanja u stečajnom postupku, procjembeni elaborat bi trebao biti dio stečajnog ili ovršnog spisa predmeta, te bi kroz e-komunikaciju trebao biti dostupan svim sudionicima stečajnog postupka, i onima koji su predali punomoći putem odvjetnika, odvjetnici bi mogli imati uvid u isti. Mada, ključna je iz procjembenog elaborata vrijednost nekretnine, a to je vidljivo iz samih uvjeta prodaje ili dražbe. Autorsko pravo je jedan od vidova intelektualnog vlasništva, da.
 23. Koliko je i meni poznato, Porezna uprava nema uvide u Revolut i Paypal račune. Međutim, po čl. 30. Zakona o PDV-u, oporezivi događaj i obveza obračuna PDV-a nastaju kada su dobra isporučena, odnosno usluge obavljene. Provjerite hoćete li ući u sustav PDV-a već izdavanjem računa.
 24. Možete, nema agencije, morate podnijeti tužbu općinskom sudu sa zahtjevom da Vam tuženik vrati sav novac jer je ugovor po sili zakona raskinut (ostavili ste mu naknadni primjereni rok, nije ga ispoštovao i to je to). Ako nećete znati sami sastaviti tužbu, možete angažirati odvjetnika.
 25. Što piše u ugovoru (nebitno što nije ovjeren), vezano uz rok?
×
×
 • Napravi novi...