Jump to content

karlo321

Korisnik
  • Broj objava

    13
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Može li se ovo zamijeniti i punomoći? Tj. koja je razlika izmedu punomoći i prava na ploduživanje u ovom slučaju?
  2. Bi li onda oni bili najmodavci ili bi oni radili ugovor u moje ime?
  3. Ja sam vlasnik stana no ne živim blizu nekretnine. Takoder ne zelim da prihod od najma ide meni već osobi koja iznajmljuje osim mene. Mogu li ja dati jednom od roditelja punomoć da koriste ili daju stan u najam narednih par godina? Ili je možda bolje da im dam pravo na ploduživanje od par godina? Čitao sam Zakon o najmu, i nije mi jasno mogu li roditelji onda primati prihod od najma ako im samo dam punomoć - imam osjećaj da moram dati pravo ploduživanja za to.
  4. A koja je zapravo razlika knjižnog i vanknjižnog vlasnika? Ako si vanknjižni vlasnik - jesi li opće vlasnik?
  5. Mislim da ovo stvarno puno ovisi kako se kome prikaže. Naime porezna stvarna 1) pod točan datum radi poreza. Ja mislim da je tek 6 točno no po nekima je to samo datum kad je evidentirano vlasništvo. Navodno je 4 najtočnije.
  6. IP adresa s mobilne mreže ne dokazuje lokaciju. Cak i IP adresa računala se moze sakriti VPNom.
  7. Poštovani, U dliemi sam radi nekog statusa i zanimalo bi me koji dan se tumači kao dan stjecanja vlasništva nad nekretninom - dakle dan od kad ja imam nekretninu u vlasništvu. Ovisi li to o tome kako se tumači vlasništvo (dakle je li to posjed ili je vlasništvo tek nakon upisa u ZK)? Naime često je razmak za kupnju nekretnine samo par dana od potpisa kupoprodajnog ugovora do upisa u ZK, no u mome slučaju je prošlo skoro 2 mjeseca od potpisa kupoprodajnog ugovora do upisa u ZK jer sam kupovao novogradnju. Ovo je redoslijed dogadaja i stoge me zanima po Hrvatskom pravu koji bi točno datum bio za to: 1) dan od kupoprodajnog ugovora 2) dan kad su ispunjeni svi uvjeti iz kupoprodajnog ugovora (dakle isplata cijene) 3) dan kad je izdana tabularna izjava od vlasnika 4) dan primoprodaje nekretnine i uzimanja posjeda nad nekretninom (nakon tabularne) 5) dan kad je predan zahtjev za uknjižbu u ZK na temelju kupoprodajnog ugovora i tabularne izjave 6) dan rješenja upisa u ZK za predani zahtjev na temelju kupoprodajnog ugovora i tabularne izjave (ovaj datum bi mi možda i najviše pasao no stvarno nisam siguran...)
  8. Hvala na odgovoru. Zanimalo bi me samo zašto to nebi moglo proći tj. koji bi mogao biti problem na sudu u slučaju spora? Ja nekako pretpostavljam da postoje i kompliciraniji poslovni ugovori sa sličnim stavkama. Može li se staviti npr. da smo kupci supruga i ja, no samo ja potpišem predugovor? Ili alternativno, može li se dodati članak u ugovor kojim bi se obvezalo prodavača da ukoliko ga kupac zatraži to, da potpiše aneks ugovora u kojem bi se kupovn stranka promijenila s mene na moju suprugu?
  9. Poštovani, Molim Vas pomoć oko situacije gdje žurno želimo kupiti jedan stan koji smo našli no stan mora biti kupljen na ime supruge radi kredita (ja nisam kreditno sposoban). Supruga je trenutno u inozemstvu i biti će još dva to tri tjedna. Mogu li ja nekako sklopiti predugovor u njeno ime s prodavateljom? (punomoć nemogu dobiti u roku od tjedan dana). Naprimjer možemo li u predugovor staviti da se kupac obvezuje potpisati kupoprodajni ugovor s mojom suprugom, a ja potpisujem predugovor? Ionako je zapravo važno samo provjeriti potpis prodavatelja. Definitivno bi išli javnom bilježniku ovjeriti prodavateljov potpis na predugovoru i potom uplatili kaparu.
  10. Kako ste riješili ovu situaciju? Aneksom ugovora?
  11. Poštovani, Možete li mi molim Vas reći što mislite o ovakvoj punomoći za kupoprodaju nekretnine (novogradnje) te fali li išta? Naime ovaj predložak sam dobio od prijatelja kojemu je to navodno odvjetnik složio (iako bilo je navedeno nešto više radnji), no nisam siguran je li potrebno još jednom taj dokument provjeriti od strane odvjetnika: SPECIJALNA PUNOMOĆ JA: ___ ___, OIB: ___ iz ___, ___ ___, Republika Hrvatska, ovom punomoći izjavljujem da su: PREDMET PUNOMOĆI NEKRETNINE: 1. dvosobni stan oznake ___ na ___ katu koji se sastoji od ___ sobe i ostalih prostorija, ukupne površini od ___ m2, po cijeni ___ EURA po metru kvadratnom 2. parkirno garažno mjesto oznake ___ na razini ___ u podrumu, ukupne površine ___ m2, po cijeni ___ EURA po metru kvadratnom koje prodavatelj ___, MB: ___, OIB: ___ iz ___, ___ ___ prodaje u naselju ___, u stambeno-poslovnoj zgradi radne oznake ___, ulaz ___, koja se gradi na k.č.br. ___ k.o. ___, što odgovara z.k.č.br. ___ k.o. ___. Ovom punomoći se: OVLAŠĆUJE ___ ___, ___, ___ ___, Republika Hrvatska, OIB: ___, JMBG ___, da može u ime davatelja ove punomoći, bez njegove nazočnosti i daljnjeg pitanja ili odobrenja od strane istog davatelja punomoći poduzeti i obaviti sve radnje vezane uz predmet punomoći, kako slijedi: – kupiti predmetnu nekretninu, potpisati Kupoprodajni ugovor, potpisati Aneks kupoprodajnog ugovora ili potpisati Raskid već sklopljenog Kupoprodajnog ugovora i na istima ovjeriti potpis kod Javnog bilježnika Ova specijalna punomoć se daje bez bilo kakvog ograničenja ili vremenskog roka, a davatelj punomoći nema nikakva daljnja potraživanja prema opunomoćeniku ili njegovom zamjeniku, te izjavljuje da je ovu punomoć vlastoručno potpisao pri punoj svijesti, svojom voljom i bez ikakve sile, prijetnje ili prijevare. ___ ___ DATUM ______________________________ _______________
  12. Dobar dan, Zanimalo bi me ako znate postoji li način za opunomoćiti jednog od roditelja da upravlja mojim stanom - točnije daje ga u najam na njihovo ime, prima najamninu na njihov račun i bavi se sa svim povezanim (npr. omogući prijavu boravišta, vodi sudski postupak ako je potreban itd.). Malo dulja verzija situacije: Trenutno se nalazim u inozemstvu te bi bilo puno jednostavnije da opunomoćim jednog od roditelja da rješava sve stvari povezane s najmom stana. Naprimer mogli bi ovjeriti ugovor o najmu kod javnog biljeżnika (ne solemniziran) i naravno uredno plaćati porez na to. Kasnije u slučaju pravnih problema, isto bi bilo jednostavnije da ih roditelji rješavaju. No nisam siguran kako se ovo może najbolje postići: 1) da iznajmim stan jednom od roditelja za 1 kn mjesečno, ali da u ugovoru navedemo da se stan może davati u podnajam 2) da dam jednom of roditelja punomoć da upravlja/koristi tim stanom uključujući daje stan u najam u svoje ime?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija