Jump to content

Maricazg01

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Dali je to ovaj obrazac? https://mup.hr/UserDocsImages/upute_obrasci/obrazac_1.pdf ili ovaj? https://www.mup.hr/UserDocsImages/Dokumenti/stranci/2013/Obrazac%208a.pdf Malo sam gledala i ne razumijem. Čije ime se tu upisuje? Ja ne znam novu adresu to ostavim prazno? Dali trebam vlasnički list dostaviti ili nešto slično?
  2. Puno hvala na odgovoru. Ja sam iz Zagreba. Dali idem napraviti odjavu u policijsku postaju ili u Petrinjsku? Dali se to može pisanim putem podnijeti? Hvala.
  3. Poštovanje. Sin je otišao od nas početkom ove godine. Punoljetan je. U osobnoj iskaznici adresa je, tj. prebivalište na adresi gdje više ne živi. Dali ja kao vlasnica stana moram njega odjaviti sa adrese ili nešto drugo? Kako da ga odjavim sa adrese? Dali mogu imati problema ako je još uvijek prijavljen na mojoj adresi, a ne živi ovdje? Hvala.
  4. Kod nenamjenskih kredita gdje se ne traži sudjelovanje ili suglasnost drugog bračnog druga, ugovorni odnos postoji isključivo između banke i korisnika kredita. Bračni drug korisnik kredita u skladu s tim odgovara samostalno za svoje obveze prema banci, bez obzira na namjenu kredita koja u stvarnosti može biti vrlo različita i nerijetko u korist oba bračna druga ili cijele obitelji. Dakle ovo ide u moju korist?
  5. Sada sam shvatila onu narodnu: "pošten = j...n"
  6. „I dugovi su bračna stečevina. I dugove ćete dijeliti. Nažalost.“ Dali si siguran u to? Ako je on dizao kredite i sada je dužan ja sam dužna platiti pola od toga!? A, nisam ni znala da ih je dizao? Dali si 100% siguran jer će me infarkt strefiti.
  7. [quote name=G Razumijem, hvala na odgovoru. Ima li kakve veze što sam ja tek danas, nakon 5 godina saznala da obrt postoji? Novac je trošen samo za njegove potrebe (mog bivšeg muža), a u obrt je ulagan kapital od moje i njegove plaće. Radi se o nekom Internet poslovanju a sjedište firme je u Irskoj. Ili je otvorena u Irskoj više ne znam ni sama. I dodatno pitanje. Dakle moj dragi je dizao okolo kredite bez moga znanja, otvarao obrt bez moga znanja i to sa našim zajedničkim plaćama. Moja krivnja je što sam mu vjerovala i davala svoju plaću. Dali može sav taj novac koji je on isposuđivao od banaka i ostalih kao i kapital firme biti bračna stečevina u smislu da mi od svega da pola? Dakle ako je digao 90 tisuća kuna kredita i otvorio firmu sa 10 tisuća kuna, dali ja mogu potraživati 50 tisuća kuna? Za napomenuti je da nema novaca na računu i da je dužan, obrt ne znam u kakvom je stanju pošto je u Irskoj otvorena nekakva firma. Da na računu ima 90 tisuća kuna koje je podigao bez moga znanja mogla bi tražiti pola, ali što ako je godinama podizao kredite, trošio na sebe i sada nema ništa osim dugova? Hvala još jednom svima.
  8. Poštovanje. Koliko sam shvatila ukoliko je moj suprug otvorio obrt sa zajedničkim novcem, pola obrta je moje, tj. mogu potraživati dio uloženoga novca. Zaima me što točno mogu potraživati i od kada do kada. Dali od trenutka kada je obrt otvoren pa do prekida braka ili do trenutka tužbe? Dali je pola obrta moje što bi značilo da imam pravo i na pola dobiti? Obrt je otvoren u stranoj zemlji. Dali to igra kakvu ulogu? Hvala.
  9. Točno. Dakle stan ne može ali stvari u stanu može!? Koje su zajedničke?
  10. Koliko sam shvatila iz tuđih problema čitajući ovaj forum i svojih problema došla sam do zaključka da je zakon pisan i provodi se na način da više štiti one koji se ponašaju neodgovorno, neandertalski itd. Slovo zakona je možda pravedno, ali vrijeme izvršenja nikako. U slučaju da ti podstanari neće izači iz stana trebaš čekati bar 5 godina da ga dobiješ nazad. Što zatim? Što ako je stan bio vrhunski sređen a sada je derutan? Ili što ako je obrnuto? Što ako je ostalo dugova za struju, vodu itd.? Što je sa stanarinom? Još 10 godina suda da se to sve sredi!? 15-20 godina života za nešto što bi trebalo i moglo biti riješeno za mjesec dana..... Sada sam malo razmišljala. Dakle ja kao vlasnik stana u kojemu je podstanar koji ne želi izaći van ne mogu isključiti niti struju, vodu, telefon jer tako ometam njegova posjednička prava!? Dali ispravno razmišljam? Još će ispasti da me može tužiti npr. za stari plinski štednjak, staru boju na zidovima itd. Naime radi godina dotrajalosti svega može tražiti povečanje kvaliteta života u mom stanu.
  11. Hvala svima na odgovoru. Auto je kupila moja majka. Dala mi je novac na ruke i samim time ne mogu dokazati da je ona platila auto. Što se tiće novaca, ne znam na što je utrošen. U banci je digao kredit od 50 tisuća kuna i sada s kamatama duguje 70 tisuća. Za mobitel je dužan oko desetak tisuća kuna. American oko deset tisuća. Dakle ukupno 90 tisuća. Naravno to je ono što on priča. Najvjerojatnije je dug i veći. Naime pitala sam dali može sjesti ovrha na stan iz razloga što sam čula da su tele službe vršile ovrhu po stanovima i kućama samo na temelju njihove adrese. Dakle dođu ti u stan i vrše popis stvari u stanu što će ti oduzeti.
  12. Dakle mora se čekati sud da se dobije vlastita nekretnina nazad? Jedino ne razumijem, ako je to od njega stan i odluči skinuti svoje prozore zašto bi ga sud kaznio? Pa ima ključeve od stana i on je u principu i posjednik i vlasnik. To bi bilo nešto slično kao da žena tuži muža za smetanje posjeda jer je on odlučio farbati prozore i vrata priliko čega ih naravno mora i skinuti. Možda je najbolje iznajmiti stan bez ikakvog ugovora. U tom slučaju deložiraš ekipu sam pa neka oni dokazuju da su posjednici mog stana. Kako će to ikada dokazati!?
  13. Poštovanje. Zamolila bih vas da mi odgovorite na sljedeću situaciju: Živim sa suprugom u stanu koji stoji na moju majku. Ja nemam vlasništvo nad nikakvom nekretninom. Jedino što imam je auto koji glasi na mene. Suprug je, kako sam nedavno saznala, unazad nekoliko godina bez moga znanja dizao razno razne kredite. Što preko interneta, što u bankama. Naravno sada su mu sjeli na plaću pa mi je morao sve priznati. Mene zanima dali je moja plaća ugrožena pošto sam mu supruga, kao i stan gdje živimo? Dali ja, kao njegova žena snosim odgovornost za dugove koje je moj muž napravio. Može li se raditi ovrha na stan koji nije u našem vlasništvu, i na auto koji je u mom vlasništvu, ali kupljen u braku dakle samim tim dio auta pripada i suprugu. Molim pomoć i neki savjet kako se pravno mogu zaštiti od budućih dugova. Kad tad će majka prepisati stan na mene, pa bi bilo dobro znati kako i njega osigurati od takvih i sličnih situacija. Hvala vam. Marica. Samo da napomenem ja nisam znala za kredite,niti je taj novac korišten zajedno za obitelj
  14. Zamolila bih vas za slijedeću informaciju. Imam dva braka iza sebe. Sa prvim mužem imam Petra koji će uskoro 18 godina i čije sam skrbništvo dobila isključivo ja i Vladimira koji ima 20 godina koji živi sa ocem i za kojeg je skrbništvo dobio isključivo on. Otac od Petra živi u Srbiji. Sa drugim mužem imam Josipa (4) i Marka (8). Drugi muž mi plaća alimentaciju od 2000Kn mjesečno. Moja plača je 5000 Kn. Živimo u stanu od roditelja od drugog muža i plaćam mjesečni najam od 2000 Kn. Dakle meni i troje djece ostane moja plaća od 5000Kn. Režije za stan su 2500Kn. Taman mi ostane za hranu i potrebne stvari za kuću oko 2500Kn. Moj stariji sin Petar je odlučio otići od mene jer ima 18 godina i preseliti se kod moje mame s kojom nemam nikakve odnose. Malo se je raspitivao i saznao je da sam mu dužna plaćati alimentaciju dok se školuje. Čak je došao do cifre od 1500Kn. Ja nemam ništa protiv toga da mu plaćam mjesečno, moj je sin i volim ga, ali toliko ne mogu plaćati a da ne zanemarim ostalo dvoje djece. Trenutno dobija đeparac od 300 Kn i još tokom mjeseca mu pomognem koliko mogu. Imam 2 pitanja: Dali stvarno može iznositi toliko alimentacija s obzirom na moje imovinsko stanje? Dali i Petrov otac mora plaćati dio te alimentacije? On je da ponovim državljanin Srbije i nije Petru skrbnik. Do sada nije plaćao ništa za Petra jer je sudsko rješenje glasilo da se ja brinem za Petra, a on za Vladimira. Čitala sam malo forum i načitala se svakakvih stvari. Molila bih, ali stvarno molila da mi se ne dijele životne lekcije i prebacuju kojekakve stvari. Dakle tražim isključivo pravni savjet, ili savjet nekoga tko je bio u sličnoj situaciji. Hvala vam najljepša. Marica
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija