Jump to content

Mao

Korisnik
  • Broj objava

    208
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Sve što je Mao objavio

  1. Prvo pokušajte stupiti u kontakt sa referentom ili sucem kod kojeg je Vaš predmet u radu da se očituje kada će predmet biti riješen ukoliko taj sud ima takvu praksu u komunikaciji sa strankama. Ako ne uspijete dobiti takvu informaciju onda sukladno čl. 63. - 70. Zakona o sudovima pokrenite zahtjev za zaštitu prava na suđenje u razumnom roku.
  2. nijedna banka ti neće dati kredit ako ti od plaće ne ostaje zakonski minimalac 2800kn to oni zovu Minimalna sredstva za život
  3. Da li ta razlika izmedju idealnog i stvarnog udjela može postati smetnja etažiranju? Na svom dijelu suvlasnik ima hipoteku banke. Ne. Potrebno je uz etažni elaborat priložiti potvrdu nadležnog gradskog ureda da su posebni dijelovi samostalne uporabne cjeline i privatnu ispravu ovjerenu kod javnog bilježnika - očitovanje volje suvlasnika kojom se slažu sa tom promjenom, te supotpisano od strane založnog vjerovnika (banke).
  4. Na pitanje br. 1.- Ako je treća osoba upisana kao fiducijarni vlasnik onda Vaš ujak nije zemljišnoknjižni vlasnik stana sve do povrata prava vlasništva prestankom fiducije. Dakle u ovoj sitauaciji stan može biti predmet ugovora, ali će prijedlog za upis u zemljišnu knjigu biti odbijen po čl. 40. Zakona o zemljišnim knjigama kojim je propisano da upisi u zemljišnu knjigu dopušteni su samo protiv osobe koja je u času podnošenja prijedloga za upis u toj zemljišnoj knjizi upisana kao vlasnik zemljišta ili nositelj prava, glede kojega se upis zahtijeva. Zaključak, dvije opcije: 1.sklopite ugovor, čekajte prestanak fiducije (povrat prava vlasništva ujaku) i onda zatražite upis u zemljišnu knjigu 2. odgodite cijelu priču tj. pravni posao sklapanja ugovora do povratka prava vlasništva ujaku.
  5. Zašto raskid ugovora? Može se i aneksom izmjeniti samo članak u kojem je opis darovane nekretnine.
  6. Mao

    Stanarsko pravo

    Bojim se da Vi tu imate malo veći problem-dosjelost.
  7. Mao

    Stanarsko pravo

    temeljem čega je stekla stanarsko pravo u Vašem stanu?
  8. Znači da je nekretnina (stan) upisana u Knjigu položenih ugovora, a zgrada nije upisana u zemljišnu knjigu. Postupak povezivanja obuhvaća upis katastarske čestice i promjene izgrađenosti, upis posebnog dijela te prava vlasništva na posebnim dijelovima.
  9. Ako je stan upisan u KPU na ime i vlasništvo prodavatelja i ima energetski certifikat neznam u čemu je problem? Vi sada možete sklopiti pravni posao kupoprodaje i uknjižiti svoje pravo vlasništva u knjizi položenih ugovora. Onda tek u drugoj fazi možete zajedno sa ostalim suvlasnicima i upraviteljem zgrade pokrenuti postupak povezivanja KPU i Glavne knjige.Ukoliko nemate upravitelja zgrade dužni ste ga angažirati te odrediti među suvlasnicima Vašeg predstavnika.
  10. upravo tako.sve što stranka može poduzeti jest kroz upravni postupak, a šanse su minimalne.
  11. Nema tu nekih posebnih prava osim da se svakako odazovete pozivu na izjašnjavanje, izjasnite se usmeno na zapisnik i inzistirajte da Vam se uruči primjerak Zapisnika. Nakon toga kada upravno tijelo donese rješenje i dostavi ga Vama imate pravo žaliti se na isto. Klasični upravni postupak
  12. prvo čitati Legalis.hr pa onda postaviti pitanje:-) http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/66270-brisanje-dru%C5%A1tvenog-vlasni%C5%A1tva http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/35702-Upis-brisanja-dru%C5%A1tvenog-vlasni%C5%A1tva http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/15894-brisanje-dru%C5%A1tvenog-vlasni%C5%A1tva http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/1580-Brisanje-dru%C5%A1tvenog-vlasni%C5%A1tva
  13. On ne želi i zemljište, samo šumu. a što stoji u kupoprodajnom ugovoru da je predmet kupoprodaje?
  14. obratite se nadležnom gradskom uredu za prostorno planiranje i usput proučite odredbe Zakona o prostornom uređenju NN br. 153/13 naročito čl. 160-162.
  15. Štiti Vas načelo povjerenja u zemljišne knjige,prema čl. 8. Zakona o zemljišnim knjigama " (1) Zemljišne knjige, izvaci, odnosno ispisi i prijepisi iz zemljišne knjige uživaju javnu vjeru i imaju dokaznu snagu javnih isprava. (2) Smatra se da zemljišna knjiga istinito i potpuno odražava činjenično i pravno stanje zemljišta. (3) Stjecatelj koji je u dobroj vjeri postupao s povjerenjem u zemljišne knjige, pravno je zaštićen, ako nije znao niti je s obzirom na okolnosti imao dovoljno razloga posumnjati da ono što je upisano nije potpuno ili da je različito od izvanknjižnoga stanja. Nedostatak dobre vjere ne može se prigovoriti nikome samo iz razloga što nije istraživao izvanknjižno stanje. (4) Osoba koja je u dobroj vjeri upisala knjižno pravo postupajući s povjerenjem u potpunost zemljišne knjige, stekla ga je neopterećeno teretima koji nisu bili upisani u času kad je zatražen upis niti je tada iz zemljišnih knjiga bilo vidljivo da je zatražen njihov upis, osim ako je zakonom drukčije određeno. (5) Osoba koja je u dobroj vjeri upisala knjižno pravo postupajući s povjerenjem u istinitost zemljišne knjige uživa zaštitu svoga povjerenja utoliko što joj nitko neće moći osporavati valjanost njezina stjecanja zbog nevaljanosti prednikova upisa nakon što proteknu rokovi u kojima bi se po ovom Zakonu mogla podnijeti tužba radi brisanja uknjižbe njezina prednika."
  16. Pravno gledajući ako služnost nije upisana u zemljišne knjige, niti je ista uspostavljena pravomoćnom sudskom odlukom koja nije provedena u zemljišnim knjigma, i ukoliko se ne radi o nužnom prolazu iz čl. 191 ZOV-a, te ukoliko nitko od prijašnjih vlasnika nije sklapao bilo kakav ugovor o služnosti puta i sl., a zemljište je Vaše vlasništvo u zemljišnim knjigama, onda slobodno ogradite svoju parcelu tako da prepriječite put i onemogućite bilo kakav slobodan prolazak te na ogradi izvjesite upozorenje "privatni posjed". Ukoliko se ne radi o nužnom prolazu osobno smatram da se u ovom slučaju može isključiti i dosjelost jer nedostaju neki bitni elementi za stjecanje dosjelošću-zakonit, pošten, istinit i samostalni posjed.Ukratko, uz prethodno navedene kumulativno ispunjene uvjete Vi drugog izbora nemate već fizički morate onemogućiti slobodan prolazak preko Vašeg zemljišta. Ne bi htio ulazite u projekcije kakve bi posljedice Vaše postupanje moglo imati na susjedske i druge odnose u toj sredini, jer to ne spada u područje stvarnog prava, ali odluka je na Vama.
  17. Prvo na nadležnom Trgovačkom sudu provjerite povijesni izvadak za obje tvrtke te utvrdite imaju li uopće povezan pravi slijed. Ukoliko utvrdite da imaju pravni slijed Vi i dalje otplaćajte rate kredita starom vjerovniku, a novom ne plaćajte ništa dok se isti u teretovnici zk. uloška za stan ne upiše kao novi vjerovnik za taj isti dug umjesto dosadašnjeg.
  18. Može li se kod zamjene nekretnina darovnim ugovorima odmah zamjeniti i teret, tako da se prebaci sa manje vrijedne nekretnine na ovu vrijedniju? odnosno d aosoba na kojoj je trenutno teret taj isti teret prenese na svoju novu nekretninu? s ovim pitanjem obratite se upisanom založnom vjerovniku (banci ili tko već je), on o tome odlučuje.
  19. Za Vašeg kupca najbolje bi bilo da provedete etažiranje zgrade prije prodaje pa da kupi točno određen posebni dio kako je i opisan u zemljišnim knjigama (trosobni stan 85 m2 u prizemlju itd…). U suprotnom preostaje mu samo da kupi ono što je sada upisano u zemljišnim knjigama tj. Vaš idealni dio od 1/6 u odnosu na cijelo. Kombinacija da u ugovoru navedete i jedno i drugo može kupcu predsavljati problem prilikom upisa, zbog neujednačene sudske prakse moglo bi kod nekog referenta ili suca možda to proći kod drugog nebi.
  20. Pravni slijed imate od upisanog zk.vlasnika Industrogradnje do Vas, stoga ne bi smjelo biti problema usko gledajući s aspekta razloga odbijanja prethodnog Vašeg prijedloga. Da li Vaše isprave i Vaš budući prijedlog sadrže odnosno da li će sam prijedlog sadržavati neke druge formalne i materijalne nedostatke nije moguće predvidjeti bez uvida u cjelokupnu dokumentaciju. Stoga preporučio bih Vam da angažirate odvjetnika koji će utvrditi valjanost Vaše dokumentacije i koji će sastaviti prijedlog za upis prava vlasništva u zemljišne knjige. U protivnom možete probati i sami, ali pritom možda postoji povećani rizik za odbijanje Vašeg novog prijedloga u zk. iz nekih drugih razloga. Sretno!
  21. Otići na MUP po Uvjerenje o Prebivalištu (50 kn biljega) gdje je vidljiv slijed promjena adresa od adrese u zemljišnoj knjizi do adrese na osobnoj iskaznici. To uvjerenje zajedno sa kupoprodajnim ugovorom priložiti uz prijedlog za upis.
  22. Promjena namjene poljoprivrednog zemljišta u nepoljoprivredne svrhe provodi se u skladu s dokumentima prostornog uređenja i drugim propisima-(članak 16. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN br. 39/13). Promjenom namjene poljoprivrednog zemljišta smatra se i eksploatacija pijeska, šljunka, kamena, ciglarske i lončarske gline, površinski kopovi te gradnja građevine za gospodarenje otpadom osim građevine za biološku obradu otpada kompostiranjem i drugih mineralnih sirovina, izgradnja sportskih terena i objekata, kao i ostale odobrene nepoljoprivredne namjene u smislu posebnog zakona -(članak 21 st. 2 Zakona o poljoprivrednom zemljištu (NN br. 39/13).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija