Jump to content

Mayki

Korisnik
  • Broj objava

    11
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Jesu, oranice. Nije gradjevinsko Ažurirano
  2. Dakle, mogao bi imati problem. S obzirom da je kupoprodajni iznos cca 35000€, ali kuca vrijedi toliko, a ova zemlja je na istom ugovoru i prakticki je bezvrijedna. Znaci oni mogu oporezovati po iznosu s ugovora te dvije oranice?
  3. Hvala! To mi je google izbacio Zanimala me matematika i metodologija... Raspitivao sam se, pa su mi rekli da cu biti oslobođen 5% poreza na 50 kvadrata kuce, na preostalih 6 kvadrata kao i na druge dvije nekretnine (cestice) s ugovora, placam 5%. -I to prema nekakvoj procjeni vrijednosti pitaj boga kakvoj...
  4. Dakle, kupujem prvu nekretninu u općini koja je okarakterizirana kao jedna od slabo razvijenih (na temelju toga ostvarujem i pravo na povrat poreza) - možda nevažno. Ovako, koliko sam čitao, stoji oslobođenje od plaćanja poreza na prvu nekretninu (ako za jednoga ne prelazi 50 kvadrata) moja će biti 56 kvadrata, kako da znam koliko će me to koštati bar otprilike, znači razlika je 6 kvadrata. Druga stvar je ta što sam uz česticu na kojoj je kuća u "paketu" dobio i dvije manje čestice koje su oranica, dakle poljoprivredno zemljište. Plaćam li na to kakav porez ili se gleda kao kupoprodajna cjelina? Hvala svima na odgovorima unaprijed! (Guglao sam ali nisam našao što me zanima, pa, hvala vam još jednom)
  5. Postoji li neki rok do kada mora vjerovnik traziti svoje, s obzirom da je sud zavrsio prije 10 godina i ovrhom su sjeli na oceve dijelove zemljista dok majcine nisu dirali. Kako uopce provjeriti potrazuje li itko ista i koliko, ako nije spomenuto na ost. raspravi?
  6. Jos samo ovo... Moze li ova nekretnina nakon sto se u konacnici prepise na mene postati predmet ovrhe zbog potrazivanja eventualnog vjerovnika zbog dugova mog pokojnog oca. S obzirom da sam se na ostavinskoj odrekao nadljedstva u majcinu korist a ova nekretnina nije ni bila na oca? Tek je na ostavinskoj spomenuta kao izvanknjizno vlasnistvo.
  7. Da sumiramo... Dakle podnjeti zahtjev pri nadleznom sudu za mirno rijesenje spora za dosjelost? To drzi vodu? Jos par pitanja... Taj zahtjev trebamo sastaviti sami ili to rade sluzbenici na sudu? I koji sud je nadlezan za ta pitanja, opcinski, prekrsajni...? Sorry, laik sam totalni!
  8. Nisam sada sasvim siguran ali mislim da pise dvoriste, iako je tu bila i prastara zemljana kuca koja se srusila davno..
  9. Znači ona bi dobila pravo da se upiše kao vlasnik? Kako bi onda ona to prenjela na mene? Jeli problem što je na čestici nelegalna građevina ili se radi o vlasništvu k. čestice? Jer je bilo rečeno da se nelegalizirani objekti ne mogu nasljeđivati, prodavati, kupovati dok se ne riješi legalizacija?
  10. Da, susjed se vodi kao vlasnik te kč. Što znači prijedlog za mirno riješenje spora? Zvuči mi bolje nego tužba Što je brže, a što jeftinije?
  11. Nadam se da ću uspjeti objasniti svoju situaciju jer je dosta složeno, naime… -Prošle godine mi je umro otac i tek na ostavinskoj raspravi nakon što je bilježnik naveo svu imovinu, a česticu na kojoj se nalazi kuća nije spomenuo, saznali smo da nešto ne štima. Zaključeno je kasnije da je prije trideset i nešto godina otac mijenjao sa susjedom neku zemlju za to (tada) gradilište i nisu sklopili nikakav ugovor, tako da je vlasnik te čestice i dalje taj susjed. Brat i ja odrekli smo se nasljedstva u maminu korist a njoj je bilježnik upisao tu česticu kao izvanknjižno vlasništvo. Dakle, komunalije, priključak struje, plin… sve je uvijek bilo na naše prezime i ta adresa mi je na svim dokumentima i prijavljen sam tamo da živim 30 godina. -Nije meni ostavljeno na ostavini jer sam imao plan i posao i odselit van države, zato je ostavljeno majci, no igrom slučaja to je propalo... -Želio bih pošto sam ipak jedini ostao živjeti u toj kući da riješim tu zavrzlamu, napominjem da se nitko ne protivi da sam ja vlasnik, niti majka, niti brat niti taj susjed koji se ne sjeća zašto to nisu nikada riješili i također nije znao za to. -Jasno, ne znam koliko je bitno za priču, otac nije podnio zahtjev za legalizaciju kuće u roku (napravio bih to ja ali sam zadnjih godina izbivao puno zbog posla i nisam bio uključen), tako da je to još jedan problem plus. Što mogu napraviti i kojim redom ići da se upišem kao vlasnik te nekretnine ili čestice i da stvari budu čiste ko suza? Mogu li možda ići na dosjelost jer nisam znao sve do ostavine da čestica nije naša. Kako? Što? Ne znam... Hvala Vam svima unaprijed na pomoći i odgovorima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija