Jump to content

Petko

Korisnik
  • Broj objava

    8
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim savjet o slijedećem. Riječ je o vlasništvu i posjedu nad nekretninom - oranicom/vinogradom. Pokušati ću nekako ukratko, što jasnije. U katastru je predmetna čestica zavedena pod brojem čestice npr. kao 2900/1, veličine 1700m2. Postoji još i čestice 500/2, /3, /4, /5. Za svaku od tih 5 je u katastru različit vlasnik. U gruntovni postoji samo čestica br. 2900 bez razdiobe podbrojeva s 6-7 udjelnih vlasnika npr. kao vlasništvo 8/24. Kronologija: - 1954. moj djed pogodnicom kupuje (nismo našli kupoprodajnog ugovora) cca 400 čhv (oko 1400m2) predmetne čestice, dakle ne cijelu i isplaćuje u 3 rate dogovoreni novac (postoje zapisi s potpisima na pogodnici) - u katastru se cijela čestica prenosi na mog djeda - nepoznato po kojem dokumentu i kada - zemljišno knjižno nije ništa riješeno - nasljeđivanjem je čestica u katastru na moje ime - prvi vlasnik (nasljednici) ostaje uživati tih 300m2 do danas Ja sam dogovorio kupnju tih 300m2 od te osobe. Ja sam prvo razmišljao napraviti kupoprodajni ugovor s uključenom tabularnom ali ne štima. Pa sam mislio neku nagodbu sastaviti gdje bi ta osoba izjavila da je primila određenu količinu novaca na ime odštete uživanja i da se odriče svih prava/zahtjeva prema toj čestici + da mi potpiše zasebno tabularnu. Pitanje što napraviti kako bi česticu mogao prenijeti na sebe u zemljišnim knjigama. Riječ je stvarno minornoj vrijednosti (riječ je zapuštenom vinogradu) koje mi je djedovina i sentimentalno sam vezan za isto. S tim vlasnicima sam u korektnim odnosima.
  2. Zapravo tu leži i problem. Dogovor je bio da će brisanje mene kao člana Uprave sprovesti na isti dan kao i raskid Ugovora o radu ali iz vlasnik zavlači s time eto već 4 mjeseca. Zar nije moguće da ja sastavim neku izjavu kod javnog bilježnika i to pošaljem na Trgovački sud?
  3. Poštovani, proučavam forum u vezi s raskidom ugovora direktora društva ali ne nalazim dovolno detaljnih informacija. Ukratko sitacija je slijedeća. Otišao sam iz firme gdje sam bio kao voditelj financija i faktično neki pasivni direktor (potpisivao sam odjave radnika, ugovore o radu, plaće, i sl stvari), a sve glavne odluke je donosio vlasnik firme ujedno i drugi član uprave. Dogovor je bio da će me odjaviti sa Trgovačkog suda nakon sporazumnog otkaza ali prošla su već 4 mjeseca i ništa. Konkretno. Kakav dopis/zamolbu/zahtjev moram dostaviti Trgovačkom sudu da ne želim biti više direktor u društvu, koju dokumentaciju priložiti i kojim putem podnijeti zahtjev (može li poštom?). Molio bih najljepše...
  4. Molio bih da me neko pruži savjet u vezi mojeg problema. Trenutno stanje je slijedeće. Četiri katastarske čestice, jedna kuća s građevinskom oko 1967.g. koja nije ucrtana u katastar (nemam pojma zašto, kad postoje svi papiri), vlasništvo je uređeno odnosno jedan je vlasnik (majka) na katastru i gruntovnici bez ikakovih tereta. S obzirom na to kako u kući žive dva domaćinstva (majka i sin) i u drugom (kćer i obitelj), trebalo bi kuću (koja je već sada preuređena u stambeni objekt s dva ulaza) podijeliti na dva dijela, sukladno tome četiri čestice podijeliti na dvije sa dvije nekretnine na njima (koje doduše jesu spojene). Majka bi darovnim ugovorom tada "pola" kuće prenijela na kćer a "pola" na suvlasništo sa sinom. Koga bi bilo najbolje angažirati da se to sve uradi (odvjetnika, projektanta ???). Neznam točno što sve treba uraditi. Parcelacija, utvrđivanje stvarnog stanja, etažiranje, ucrtavanje??? Jel bi bilo bolje odmah angažirati projektanta koji bi radio "nacrte" s obzirom na to da će biti na tim dvjema kućama raditi neke dogradnje, a neke stvari i rušiti. Hvala!
  5. 1. Znači bez izlaska suda i sudskog mjernika na terene nema ništa? 2. Jeli nam jeftinije pred sudom prihvatiti izmjere susjedovog mjernika. Kao dođe samo sud van i svi lijepo stojima i stavimo kamen i velimo ja i susjed to je međa a sudac veli: amen. I priložimo taj nacrt?
  6. Molio bih pomoć. Susjed je odustao od izgradnje potpornog zida na međi. Ugl, izgleda da će se s tim zidom odmaknuti cca 3 m od međe, ali sad dolazim do drugih "problema". Susjed je izvršio geodetsku izmjeru (bez mojeg znanja i sudjelovanja) i prema tome je utvrđeno kako je sama ograda koja je duga 40m u sredina ispupčena u moju korist cca 1,8m. Okej, sve pet. Ako je, priznajem. Inače ta ograda tu stoji onak jedno 35 godina. Susjed mi je odmah u dopisu napisal da se nemogu pozivati na dosjelost jer je to društveno vlasništvo i da se dosjelost računa tek od 1991.g. To je u stvari nebitno, nego njih šiba neka paranoja zbog zaštitne ograde (izgleda da mora biti na samoj međi-ne razumijem se u osiguranje gradilišta). Pitanja. 1) Koji je najbolji postupak za utvrđivanje međe? S obzirom na to da je ova ograda "mirna" međa već 30-ak godina da li i ja moram sudjelovati u financiranje eventualnog izvanparničnog postupka kod suda jer ja među ne sporim. 2) Dali meni susjed ima pravo dati ultimatum da imam 30 dana da pomaknem ogradu na među prema kopijama njegovih izmjera i što znači da ako to ne napravim da će on to zatražiti sudskim putem. p.s. Prije mjesec dana je susjed, odnosno njegovi radnici samovoljno i prilično drsko iščupao bez mojeg znanja tu ogradu (stupovi+žičano pletivo) koja je zapravo moja ograda, odnosno mi smo ju postavili prije 2 godine. Moja reakcija je bila da sam kupio nove stupove i pletivo i u roku od 2 dana nakon uklanjanja ju vratio na mjesto gdje je bila. Tako da sam ja u šteti.
  7. Molio bih ako mi tko može odgovoriti: 1. Jeli moguće dobiti građevnu dozvolu za halu/dvoranu bez dozvole suglasnosti susjeda - općenito gledajući. 2. Jel dopušteno bez dozvole susjeda na samoj međi izgraditi potporni zid duljine cca 39m s rasponom visine od 3 do 5,5 metara. Odnosno na kojoj udaljenosti od međe je dozvoljena gradnja. Riječ je o nakošenom zemljištu koje bi se ukapanjem izravnalo a oko njega izgradio betonski zid. 3. Jeli dopuštena komasacija za npr. izgradnje športske dvorane. Molio bih lijepo za pomoć jer su mi inicijalno potrebne neke informacije. Ja sam oštećena strana. Ako može u odgovoru i zakonska podloga (zakon, član). Najljepše hvala!
  8. 1. Jeli dopušteno sklapati Ugovore na određeno vrijeme na sljedeći način: 6mjeseci+6mjeseci+6mjeseci i tako do npr. ukupno 3 godine (ili 3+3+3...), naravno za isti posao. 2. Jeli moguće u svaki od tih Ugovora ugraditi probni rok? 3. Da li se smije istovremeno zapošljavati više zaposlenika za isti posao (isti opis poslova) na određeno vrijeme?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija