Jump to content

Condor93

Korisnik
  • Broj objava

    31
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

Postignuća

  1. Kad su prodali stan kupovali su kuću i mislim da su zbog poreza pola kuće prepisali na Marka a pola na Ivanu. Znači 50%. Da, tako sam I ja mislio, pošto nije bio na ostavinskoj i nije se prihvatio nasljedstva već je u startu bio vlasnik pola kuće, nije dužan podmirivati njene dugove. Tako sam I ja mislio, znači brat Marko ili opunomoćeni ako on ne može te brat od Ivane i njegov sin, svi zajedno moraju tražiti ispis dugova.
  2. Pozdrav svima, molim pomoć oko specifične situacije. Moj brat Marko je živio sa ženom Ivanom s kojom sklopio ugovor o vanbračnoj zajednici, struja i plin glase na Marka dok ostatak režija glasi na Ivan. Također je Ivana za života prepisala pola kuće na brata te se on vodi kao vlasnik. U međuvremenu Marko odlazi raditi van zemlje, prekida sa Ivanom, ostaje u dobrim odnosima sa njom. Bračnu zajednicu nisu raskinuli - jedino ako je Ivana to mogla sama raskinuti a da mi ne znamo za to (ali vjerovatno nije mogla bez njegove suglasnosti i potpisa)? Ivana je umrla prije godinu dana i nitko od nas ne zna za to jer nam nitko to nije javio. Nedavno se javlja brat od Ivane i njegov sin da se moj brat Marko javi radi dogovora oko riješavanja dugova, kredita i prodaje kuće. Također saznajemo da je Ivana prepisala ostalu polovicu kuće na brata i njegovog sina. Također je bila i ostavinska rasprava, od tada pokušavaju kontaktirati Marka ali bezuspješno jer na ostavinskoj bilježnik nije (nije njegov posao), policija ne daje te podatke... I tu dolazimo do trenutne situacije, da sumiramo: moj brat Marko je vlasnik 2/4 kuće, Ivanin brat - 1/4 i njegov sin - 1/4 kuće). Brata je digao kredit i platio tropkove pogreba i cijenu grobnice. U kući su zbog dugova isključili struju i plin, i dalje dolaze računi za smeće, vodu i sve ostalo jer brat nemože otkazati režije bez Marka. U vremenu kad je žena ostala sama a Marko je bio vani, ona je digla par manjih kredita radi uređenja kuće te je ostalo i nešto dugova za režije jer ih nije podmirivala uredno, najveći su za struju i plin (tih dvoje glasi na brata dok ostali glase a Ivanu). Sad me zanima koje su bratove dužnosti, pod situacijom: 1.) On je vlasnik 2/4 kuće, struja i plin glase na njega, ako je i dalje ostao u vanbračnoj zajednici 2.) On je vlasnik 2/4 kuće, struja i plin glase na njega, ako nekkao raskinuta vanbračna zajednica. Logično zaključujem da je dužan platiti režije koje glase na njega, i vjerovatno polovicu svih ostalih jer je vlasnik pola kuće? Ako je uvanbračnoj zajednici da li je dužan podmiriti i pola njenih kredita, minusa itd a ostalih polovinu ravnomjerno njen brat i njegov sin? Kako otkazati režije pošto nitko ne živi- to moraju zajedno brat Marko, Ivanin brat i njegov sin na sva komunalna poduzeća?
  3. Bok svima, trenutno radim na ugovor na određeno vrijeme koji je sklopljen na razdoblje od 2 godine te uz probni rok koji iznosi 6 mjeseci. U firmi trenutno radim 4 mjeseca te sam dobio ponudu za bolji posao, zato bi sada dao sporazumni otkaz ugovora o radu. Koji je minimalni otkazni rok koji moram odraditi po Zakonu o radu u mojem slučaju? Jedan prijatelj mi je rekao da je po zakonu probni rok najviše 3 mjeseca (6mj nije u skaldu s zakonom) te da u tom slučaju mogu odmah napustiti posao bez odrađivanja otkaznog roka, dok mi druga osoba tvrdi da je otkazni rok 2 tjedna a može biti i minimalno tjedan dana... što je točno od navedenog?
  4. Pozdrav svima, ako je tema na krivom mjestu neka ju modovi slobodno premjeste gdje treba biti. Danas navečer sam po kiši vozio od Lisinskog prema Pučkom učilištu te sam pri skretanju sa Grada Vukovara u Ulicu Ivana lučića zabunom ušao u suprotni smjer. https://goo.gl/maps/545oFbPaeodMc8ReA Znam da nema opravdanja mada sam pogriješio jer sam prvi put išao tom cestom a i padala je gusta kiša pa nisam vidio crte na kolniku izbljedjele su) kod Erste banke. Nije bilo nikoga na toj cesti (u suprotnom smjeru) te sam se odmah okrenuo i vratio u ispravni smjer, zaustavio ispred semafora te sam pri zelenom svijetlu se polukružno okrenuo i nastavio svojim smjerom. Policije nije bilo na vidiku. Na rasvjetnom stupu sa desne strane raskrižja (Vukovara- Plitvička) su 2 kamere, jedna crna velika okrugla i druga bijela. Mislim da su bile ovakve ali nisam sto posto siguran u izgled: Da li kamere na tom raskrižju snimaju prolazak kroz crveno i vožnju u suprotnom smjeru ili ne? U slučaju da nešto dođe kolika je kazna za navedeni prekršaj?
  5. Hvala na odgovoru! 1.) Mislio sam da mogu odraditi samo tjedan dana otkaznog roka jer sam naišao na ove članke, je li to moguće? 1a.) https://www.teb.hr/novosti/2020/najmanje-trajanje-otkaznog-roka-u-slucaju-otkaza-ugovora-o-radu/ U slučaju redovitog otkaza otkazni rok je najmanje: 2 tjedna ako je radni odnos trajao neprekidno manje od 1 godine (iznimno kod probnog rada koji može trajati najduže 6 mjeseci otkazni rok je najmanje 7 dana) ------------------- 1b.) https://uznr.mrms.hr/probni-rad-i-otkazni-rok/ na stranici ministarstva rada piše: Probni rad i otkazni rok Objavljeno 17/10/2019 U slučaju redovitog otkaza ugovora o radu propisani su otkazni rokovi u minimalnom trajanju. Moguće je ugovoriti dulji otkazni rok kada otkazuje poslodavac te kraći otkazni rok kada otkazuje radnik. Tako ugovoreni otkazni rok postaje obvezujući za obje ugovorne strane te ga se moraju pridržavati. Nadalje, u odnosu na propisani otkazni rok od sedam dana kod ugovorenog probnog rada valja istaknuti da i za radnika i za poslodavca vrijedi ovaj otkazni rok kao najkraći mogući. No, stranke ugovora o radu mogu ugovoriti i duži otkazni rok za slučaj otkaza zbog nezadovoljavanja na probnom radu. ******* U ugovoru piše: Ako radnik ne zadovolji na probnom radu to je poseban razlog za otkaz ovog ugovora uz otkazni rok od 7 dana. "Ovaj ugovor može prestati na jedan od načina predviđenih zakonom o radu. Poslodavac i Radnik mogu ovaj ugovor otkazati redovitim otkazom. U slučaju redovitog otkaza ugovora o radu otkazni rok, duljina otkaznog roka te tijek otkaznog roka određuju se u skladu s Pravilnikom o radu i Zakonom o radu" Prema Zakonu o radu to je: Najmanje trajanje otkaznog roka Članak 122. (1) U slučaju redovitog otkaza otkazni rok je najmanje: 1) dva tjedna, ako je radnik u radnom odnosu kod istog poslodavca proveo neprekidno manje od jedne godine ------------------------------------------------------ 2.) Ok, jasno - kalendarskih 7 dana. --------------------------------------------------------- 3.) Nisam ni mislio da mi smanjuju otkazni rok za dane godišnjeg nego da te dane ne budem na poslu. Da li sam dobro izračunao dane godišnjeg? Za 2 mjeseca rada - 4 dana? Godišnje imam pravo na 4 tjedna godišnjeg, za 2 mjeseca je to 1/6 od 4 tjedna tj 28 dana.
  6. Pozdrav svima, trenutno radim kod poslodavca kod kojeg želim dati redovni otkaz. Ugovor je na određeno vrijeme - 1 godinu sa probnim rokom od 6 mjeseci. Negdje sam pročitao da je u slučaju otkaza ugovora gdje sam na probnom roku otkazni rok tjedan dana, da li je to točno? Pošto radim 6 dana u tjednu, tjedana dana otkaznog roka se smatra 6 dana jer tako radim ili 7? Tražio bih da mi i uračunaju proporcionalni dio godišnjeg odmora (imam pravo na 4 tjedna godišnje, trenutno radim 2 mjeseca što znači da imam pravo na 1/6 punog godišnjeg od 4 tjedna tj 24 dana - to bi bilo ukupno 4 dana manje otkaznog roka)?
  7. Da, tako sam i mislio. 😃 Prethodne sam dobio uz svaku placu. Hvala puno!
  8. Ok, znači kompletna za cijelo razdoblje koliko radim kod poslodavca te naravno i zasebna samo za 7mj?
  9. Super, hvala na potvrdi! Potvrda o isplati plaće samo za 7mj, platna lista kao i inače?
  10. Odradio sam 2 tjedna otkaznog roka (ukupno mjesec dana) te sam na godišnjem odmoru sljedeća 2 tjedna. Sada poslodavac kaže da bi trebao potpisati sporazumni raskid ugovora krajem mjeseca. Bez obzira na redoviti otkaz koji sam podnio, moram još potpisati i sporazumni raskid? Plaća u 8mj za 7 mjesec će biti kao i inače bez obzira što sam na godišnjem odmoru tijekom otkaznog roka, jedino se može proporcionalno umanjiti naknada za prijevoz? Godišnji mora biti plaćen kao i inače, kao da se radilo. Koje papire mi mora dati sadašnji poslodavac - PK karticu, odjavu sa zdravstvenog i mirovinskog te Potvrdu o vrsti poslova koje sam obavljao? Hvala unaprijed
  11. Super, hvala na iscrpnom odgovoru na sva moja pitanja. Sve mi je jasno. 🤗
  12. Pozdrav ekipa, radim 2 godine i 6 mjeseci dana kod poslodavca koji je inače bio ok ali je stalno htio da radim i druge poslove koji nisu u opisu mog radnog mjesta. Sada inzistira da radim posao koji nije u opisu mojeg radnog mjesta i koji nema nikakve veze sa mojim radnim mjestom. Nakon obrazloženja da ne želim raditi taj posao (jer nije u opisu mojeg radnog mjesta niti sam obučen za njega), on i dalje inzistira na tome da ga ja moram raditi. Ugovor je sklopljen na neodređeno vrijeme, u ugovoru se spominje otkazni rok od mjesec dana. Pitanja: 1.) Zanima me koja je procedura u slučaju otkaza, znam da se otkaz mora napisati u pisanom obliku i predati poslodavcu (ima li negdje špranca?). 2.) Ako ja otkazujem ugovor o radu jeli to izvanredni otkaz ili neki drugi? 3.)Da li moram navesti razlog otkaza ili samo napišem da otkazujem ugovor o radu? 4.) U koliko primjeraka sastaviti ugovor 2 ili 3 - 1 primjerak poslodavcu, 1 radniku? 5.) Koje papire mi mora poslodavac dati: potpisani ugovor, Porezna kartica, odjava sa zdravstvenog? 6.)Ako sutra (30.06) otkažem ugovor onda sam radio do 30.06.2021 i od 01.07.2021 više ne radim (iako traje otkazni rok)? 7.)Također da li je obavezno raditi otkazni rok a ako je može li on biti manji od mjesec dana (tako piše u ugovoru)? Koliko sam upoznat stari godišnji (iz 2020) i proporcionalni dio novog godišnjeg (6mjeseci rada = 50% godišnjeg za tekuću godinu) imam pravo uračunati u otkazni rok i to mora biti plaćeno. Unaprijed hvala svima na pomoći!
  13. Pozdrav ekipa, neki dan sam predvečer išao iz smjera Srednjaka za Jarun. Na križanju Horvaćanske i Hrgovića sam skretao lijevo međutim pred semaforom mi se žuto svjetlo promjenilo u crveno, pošto sam bio 2m od semafora a išao sam cca 40kmh prošao sam raskrižje. Na cesti je bio samo jedan auto koji je još uvijek stajao, nije išao ravno. Nisam vidio nikakve kamere. Nešto sam čuo da sve zagrebačke kamere samo snimaju promet i eventualno brzinu, da nijedna ne snima prelazak na crveno nego situaciju u prometu pa ako zatreba kamere se provjere (npr prometna nesreća). Jeli to istina?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija