Jump to content

novazora

Korisnik
  • Broj objava

    43
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je novazora objavio

  1. Tko je obavezan plaćati porez nakon sklapanja ugovora o zakupu, zakupodavac ili zakupnik?
  2. Tko plaća porez iz ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta između fizičkih lica. Zakupac ili Zakupodavac. Iznos zakupnine je minimalan jer zemljište nema povoljne uvjete za korištenje. Na brijegu je i nema vode..poreska uprava može svejedno odrediti paušalni iznos. Tko plaća porez? Zakupodavac prebiva u Inozemstvu.
  3. ja sam kao zakupodavac ,2016 navela iznos zakupa od 10 kuna i bila pozvana u Poreznu upravu u vezi davanja obavijesti koje su potrebne za utvrđivanje poreza.Vjerojatno to nije bilo po tržišnoj cijeni pa su oni htjeli odrediti (kako je "Moderator" u prethodnom postu objasnio pravilo). Ali možda je dobro da se u ugovor stavi klauzula da zakupac snosi troškove poreza, i onda Zakupodavac ne mora o tome brinuti . Živim u inozemstvu i nisam se mogla odazvati.. i više me niko nije ništa pitao ni oporezivao.
  4. Puno Hvala na jasnom odgovoru.. Da li mi zastarjeva pravo tužbe ,otkako sam primila zapisnik o izmjeni zemljišnih knjiga i nisam pokrenula ispravni postupak odmah. prošlo je 6 mjeseci od tada. Da li da pokrećem ispravni postupak i tužbu ? Da li da zamolim izvadak vlasničkog lista za ovo što je čisto i usklađeno sa knjigama i katastrom.?
  5. Hvala puno , to bi bilo tako kako ste stručno izrazili, jer je usklađeno sa katastrom , ali u katastru nije bilo nikad provedeno da je moj otac kupio 1973. dio za koji je i dalje ostala upisana moja sestrična. To nije bilo nikad provedeno u katastru. Ja nisam našla ugovor o kupoprodaji i nisam mogla priložiti ni kod nasljeđivanja. Da li ima smisla da tražim sada izmjenu u ispravnom postupku ako nemam nikakav dokument kao podlogu za to.? Radi se o površini ukupno 482 m2. Za to bi mi sigurno trebala pravna osoba i to bi me možda koštalo više nego vrijedi. Vi znate bolje koliki bi mogli biti troškovi takvog postupka. Samo pitam da konačno riješim to u sebi. Da li bi bilo jednostavnije ako bi sestrična priznala moj zahtjev za ispravkom.? Nisam još uspostavila kontakt s njom. A u slučaju kako je sada, koji je čist, za dio koji imam i prema katastru, da li se vlasnički list može jednostavno izvaditi iako je upisano kao dio ,1/3 novoformirane čestice? Hvala na odgovoru
  6. Nedavno je izvršena promjena u zemljišnoj knjizi, na temelju zakona o zemljišnim knjigama, za katastarsku općinu Čučerje Novo. Prema ranijoj situaciji imala sam rješenje o upisu u katastar, na osnovu zakonskog nasljeđivanja. Tada je u Vlasničkom listu bilo upisano 8 posjednika od 1912, s kojima ja nemam veze u nasljeđivanju. Ja sam imala samo moj nasljeđeni dio upisan u katastar ali ne i u Vlasnički list. Nakon 110 godina promijenile se zemljišne knjige i 2020-09-14 upisana su 3 nova vlasnika, od kojih sam i ja jedan, svaki sa 1/3 utvrđenom prema katastru Sada imam samo 1/3 u novom Vlasničkom listu, dodijeljenu na osnovu mog ranijeg katastarskog upisa. Što trebam uraditi i gdje da bi dobila svoj Vlasnički list na tu !/3? Ja ne živim u Hrvatskoj i moram nekoga zamoliti da to uradi. Da li je komplicirano i treba li advokat za to ili može i neka moja opunomoćena osoba to uraditi. (Ona je pravne struke ali radi na drugoj dužnosti). Hvala unapred na uputi..
  7. puno hvala na brzom i jasnom odgovoru!
  8. U kom slučaju sin ima pravo osporiti oporuku preminulog oca? Da li ga može zastupati pravnik pro bono ako sin ne može biti prisutan raspravi nakon ulaganja žalbe ili osporavanja oporuke?
  9. 1. Kako izvršiti promjenu u katastru da posjednik bude registriran na cestici koju stvarno uživa.? 2 Posjednik je registriran na cestici koju je kupio moj otac ali nije kupio od registriranog posjednika. Rodjaci su se zamijenili i upis nije proveden. Ne postoji ni pismeni ugovor o kupnji. Radi rješavanja problema posjeda pozvala sam mjernike da mi iskolče moja 2 dijela (ispravno registrirani, i taj pogrešno registriran.) Ako pogrešno upisani posjednici ne odgovore i potpišu izvješće mjernika,(trenutno je u psihicki neprijateljskim odnosima bracni par koji je pogresno upisan) da li umjesto njih može svjedočiti neki drugi blizak clan njihove rodbine koji zna situaciju.?
  10. Da li mogu dati u zakup ili dozvolu korištenja , zemljište za koje ja nemam pravni dokument posjeda..ali defacto to je pripadalo mojim roditeljima koji su kupili od rođaka. Direktni sudionici u kupovanju su umrli, ugovor ne postoji,svi rođaci koji graniče sa posjedom znaju da je to u mojoj nadležnosti kao nasljednik.. Još nije poveden postupak za stjecanje prava posjeda..ja živim u inozemstvu i dala bi to u zakup bez naknade , samo da se održava posjed dok ja ne sredim imovinsko pravo ako bude moguće. Kako definirati u ugovoru o zakupu, to što je formalno-pravno -ničije, ali defacto- moje u korištenju i u davanju u zakup?
  11. molim koga da pitam o pravilima da se izvezu pcele iz hrvatske, da ne bude problema na granici. ovaj zakon je prevelik i ne nalazim taj odgovor.. http://www.zakon.hr/z/707/Zakon-o-sto%C4%8Darstvu
  12. Da li se na iznos naknade zemljišta u zakupu plaća porez? Definirano je u ugovoru da je naknada zapravo visina poreza na to zemljište.
  13. Hvala, dodala sam na listu pitanja kad posjetim porezni ured u rujnu..
  14. Hvala, lijepo. Iz nekih formi ugovora o djelu vidim da naručitelj treba platiti porez i to mi malo komplicira stvar. Nadam se da kad se najmi susjeda, radnika da pokosi travu 3 puta godišnje i pogleda tu i tamo posjed, da za to nije obavezno plaćati i porez..
  15. Molim da mi pojasnite koja bi pravna forma regulirala ovaj odnos: Trebam da se netko brine o posjedu jer ja živim vani; da se bar pokosi trava 3 -4 puta godišnje i pripazi da netko ne počne bespravno koristiti posjed. Nisam još našla zakupca (iako bi uvjeti bili vrlo povoljni) ali da riješim problem,dok ne nađem zakupca, postoji čovjek koji je voljan kositi travu, i pripaziti posjed, ali on očekuje da ja njemu platim tu uslugu. On neće zakup. (iako on misli da bi mogao i malo kao vrt koristiti dio zemljišta, jer ima malo svojega vrta) Kako da formuliram taj dogovor s njim? .. i koji je to pravni oblik? Dogovor? Sporazum o usluzi? Da li je dovoljno samo uz potpis svjedoka, bez ovjere kod javnog bilježnika.. da li je valjano ako samo moj potpis bude ovjeren a njegov ne bojim se da bi to bilo previše da ide u grad kod bilježnika.. hvala na svakoj primjedbi i savjetu.
  16. Upravo sam saznala u Zagrebu je: " Ovjera jednog potpisa iznosi 47,50 kuna. Ukoliko želite više ovjerenih primjeraka isprave na kojoj se ovjerava potpis, dobivate jedan izvornik,a ostalo su ovjerene preslike. Svaka daljnja ovjerena preslika nakon ovjere potpisa je cca 20-tak kuna.Na ispravama ovjeravamo potpise koje stranka od nas traži, pa konkretno na ugovoru o zakupu možemo ovjeriti potpis zakupodavca i zakupnika, a možemo i samo zakupodavca. Napominjem kako Vam detaljnije informacije možemo dati tek kada donesete ispravu na ovjeru.
  17. Hvala na kratkom i jasnom odgovoru, sad bar znam naziv dokumenta koji trebam tražiti na policiji, nakon prijave pune adrese inozemnog prebivališta.:hvala:
  18. ..ovo je sa linka:https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/isprave/osobna-iskaznica/296 U tom slučaju meni ne treba osobna iskaznica. Za promjenu adrese u zemljišnim knjigama vjerojatno treba važeći dokument iz policije gdje se vidi odjava sa stare adrese i prijava na novu, koja je u mom slučaju inozemna. Nisam cijelo popodne tražeći internet uspjela saznati da li mogu takvu potvrdu dobiti.. Svi primjeri govore o odjavi/prijavi u Hrvatskoj..Možda ću ipak morati čekati dok osobno odem u MUP i pitam..pa ću vam reći
  19. Puno Hvala. pomogli ste mi mnogo. Osobnu iskaznicu moram vaditi samo u Hrvatskoj, saznala sam kasnije , ne preko ambasade.
  20. Da li se na MUP-u treba i može registrirati trajno prebivalište adresa u inozemstvu? Ja sam hrvatska državljanka ali sa stalnim prebivalištem u inozemstvu. Ja sam odjavljena s starog prebivališta u Zagrebu (gdje sam i rođena) U potvrdi o odjavi piše samo -Nova adresa u Švedskoj ali ne piše i koja adresa. Trebam uskladiti moju novu adresu sa adresom u zemljišnim knjigama. gdje se to vrši? U sudu ili katastru?
  21. Sud je donio rjesenje ali nije bilo ostavinske rasprave..(DU) Potrebno je dodati naknadno pronađenu imovinu na temelju oporuke tom rješenju.. Može li podnesak sudu za prijedlog donošenja dopunskog rješenja ,podnijeti treća osoba bez punomoći, ili sa punomoći koja nije ovjerena kod Jb, u ime zaintersiranog u postupku?
  22. Danas 20.07.2015, dobila sam odgovor mailom od javnog bilježnika (info@notardzankic.hr ): "Ovjera jednog potpisa iznosi 47,50 kuna. Ukoliko želite više ovjerenih primjeraka isprave na kojoj se ovjerava potpis, dobivate jedan izvornik,a ostalo su ovjerene preslike. Svaka daljnja ovjerena preslika nakon ovjere potpisa je cca 20-tak kuna.Na ispravama ovjeravamo potpise koje stranka od nas traži, pa konkretno na ugovoru o zakupu možemo ovjeriti potpis zakupodavca i zakupnika, a možemo i samo zakupodavca.
  23. Hvala za ovako jasan odgovor.Da sam to znala prije nebi se bila bojala sve vrijeme dok se je jedan čovjek nametao da kosi travu, čak je i voćke posadio na mom dijelu koji sam zakonski naslijedila od oca, iako sam mu rekla da to ne radi on nego će raditi moja sestrična...Sada mogu postaviti i jedno drugo pitanje u novom postu jer su mi jasniji pojmovi samostalni posjed i nesamostalni i kako to utječe na dosjelost..Puno Hvala!:hvala:
  24. Ja sam majka osobe koja bi trebala pokrenuti postupak. Ja dolazim u Zagreb i mogu to učiniti a da li trebam imati kod bilježnika ovjerenu punomoć da bi mogla podnijeti podnesak sudu u ime mog sina.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija