Jump to content

dario_g

Korisnik
  • Broj objava

    4
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Posjedujem posjedovni list katastra, kao i povijest promjena na posjedovnom listu, što bi trebalo biti dovoljno za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka ili tužbe za utvrđenje stvarnog vlasništva. Inače izvanknjižnu imovinu ne može utvrditi sud s obzirom da je kategorija "izvanknjižna" sama po sebi pretpostavka pa se tek treba dokazati u nekom sudskom postupku da je "izvanknjižna" zapravo stvarna. Za pokretanje postupka utvrđenja stvarnog vlasništva, bilo kroz tužbu ili pojedinačni ispravni postupak bi temeljem zakona o vlasništvu bilo dovoljno imati neki dokument koji upućuje na to da bi tužitelj/predlagatelj mogao biti stvarni vlasnik. Npr posjedovni list DGU kao u mojem slučaju ili npr. kupoprodajni ugovor koji je ovjeren u bivšoj držani i sada se ne može provesti u zemljišniku. Bilo kako bilo, vrtimo se oko elementarnih stvari koje su mi manje-više jasne, međutim nikako ne mogu dobiti odgovor na suštinu pitanja koja bi bila: Iz koje pozicije bih trebao tužiti ili predlagati i dokazivati stvarno vlasništvo izvanknjižne imovine, da li kao izvanknjižni SUVLASNIK ili kao izvanknjižni ZAJEDNIČKI VLASNIK (za one koji razumiju razliku ova dva pojma, jer o tome bitno ovisi početak i tijek postupka)
  2. Molio bih zasavjet, odnosno mišljenje: Nakon smrtiostavitelja proveden je ostavinski postupak u kojemu je raspravljenaostaviteljeva knjižna imovina, međutim ostavitelj je bio i izvanknjižni vlasniknekretnina (u katastru upisan kao posjednik 1/1) koje greškom nisu uključene uostavinski postupak koji je okončan pravomoćnim rješenjem o nasljeđivanju. Da li se ova predmnijevana izvanknjižna ostavina nakon smrti ostavitelja smatra zajedničkom izvanknjižnomimovinom nasljednika (NASLJEDNIČKA ZAJEDNICA) ili su nasljednici predmnijevani izvanknjižni suvlasnici iste (SUVLASNIČKA ZAJEDNICA) sobzirom da je doneseno rješenje o nasljeđivanju u kojem je utvrđena veličina nasljedničkih dijelova nasljednika u ostavini,ali se u tom rješenju o nasljeđivanju uopće ne spominju predmetne nekretnine kaoostaviteljeva izvanknjižna ostavina. Pitanjepostavljam zbog različite pozicije pojedinačnog sunasljednika prilikom predlaganjapojedinačnog ispravnog postupka raščišćavanja vlasništva u zemljišnim knjigama zaspomenute nekretnine (ili formalne tužbe protiv upisanih formalnih vlasnika) ,jer bi kao zajedničar imao pravo samostalno vršiti zaštitu vlasničkih prava cijelenekretnine u ime nasljedničke zajednice kao cjeline, dok bi kao suvlasnik imaopravo vršiti zaštitu samo svog suvlasničkog dijela nekretnina. Unaprijedzahvaljujem
  3. Poštovani, veliko hvala na odgovoru. U pravu ste što se tiče razvrgnuća suvlasništva, vjerojatno bi vodilo u smjeru raspodjele cjelovitih čestica jer ni jedna nije veća od 750 m2 pa bi cijepanjem bile obezvrijeđene tj. ne bi bile izgradive. Što se tiče razvrgnuća suvlasništva manje-više mi je jasna primjena zakona na konkretnom slučaju, zapravo mi nije jasan ovaj prvi dio vezan uz rješavanje prava upisa vlasništva pok. oca. Trebao bih podići tužbu protiv svih upisanih suvlasnika pok. oca na svakoj parceli posebno ili je moguće na sve četiri zajedno ( upisani suvlasnici nisu svi isti na svakoj parceli)? Tužba bi bila na ispravak uknjižbe , na dosjelost posjeda ili što drugo? Tužbom bih trebao ishoditi presudu na pravo uknjižbe svoje braće i mene za svakog po ¼ vlasništva na svakoj parceli pa nakon toga pokrenuti razvrgnuće suvlasništva? Kako sam naveo, jedan brat ne želi sudjelovati u rješavanju imovinsko pravnih odnosa, pa kako onda bez njegovog učestvovanja možemo ishoditi presudu za pravo uknjižbe za svakog po ¼ prava vlasništva protiv upisanih suvlasnika pok. oca? Koliko objektivno može potrajati postupak rješavanja prava vlasništva pok. oca u odnosu na ostale suvlasnike i što bi bilo sa porezom kod stjecanja prava na uknjižbu? Molim pomoć.
  4. Poštovani, Molio bih savjet vezan uz razvrgnuće suvlasničke zajednice. Pok. otac je bio stvarni vlasnik četiri građevinske parcele (u katastru upisan kao jedini posjednik istih, ali u vlasničkim listovima su kao suvlasnici upisani pok otac, njegova pok braća i njihovi potomci jer vlasničke listove ovih čestica nitko nije sređivao, nitko od ovih upisanih knjižnih suvlasnika ne osporava očevo faktično vlasništvo nad ovim česticama ali ima jako puno upisanih suvlasnika) Nakon očeve smrti rješenjem o nasljeđivanju trojica moje braće i ja smo naslijedili svaki za po ¼ prava posjeda na ove četiri nekretnine kao i po ¼ prava vlasništva očevog vlasničkog udjela na istima. Pošto jedan od moje braće ne želi diobu, a s obzirom na opisanu situaciju u zemljišnim knjigama, molio bih savjet je li u opisanoj situaciji moguće zatražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice. Pretpostavljam da je prethodno potrebno raščistiti vlasničke listove svake od ovih nekretnina do stanja ¼ vlasništva svakog od moje braće, a potom zatražiti razvrgnuće suvlasništva. Koja je procedura i koje su moguće teškoće s obzirom da jedan od moje braće nije zainteresiran za sređivanje odnosno uskladu stvarnog stanja vlasništva sa knjižnim, kao ni za diobu . Moj interes bi bio stupanje u vlasništvo jedne cjelovite parcele uz ustupanje mojih udjela u drugim parcelama mojoj braći.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija