Jump to content

Božana1

Korisnik
  • Broj objava

    64
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

635 pregleda profila

Postignuća

  1. Božana1

    Ročište

    Može li optuženik nakon što dobije poziv na ročište obranu na sudu predati putem sudskog protokola?
  2. Postupak je pokrenut 2016.godine. Prva presuda prvostupanjskog suda bila je 2021.godine a druga presuda prvostupanjskog suda bila je krajem 2022.godine. Zadnja presuda drugostupanjskog suda bila je u rujnu 2023.
  3. Na presudu prvostupanjskog suda optuženik se žalio. Drugostupanjski sud donio je presudu i predmet je vraćen prvostupanjskom sudu. Ovaj je donio presudu na koju se je optuženik ponovno žalio. Drugostupanjski sud donio je osuđujuću presudu. Može li se osuđenik žaliti Ustavnom sudu, može li ovaj donijeti odluku da se predmet vrati prvostupanjskom sudu te bi li presuda prvostupanjskog suda bila konačna (pretpostavljam da bi bila dozvoljena mogućnost žalbe).
  4. Tužitelj je dao punomoć odvjetniku A.A. za zastupanje na ostavinskoj parnici. Sada bi dao punomoć dao i meni a odvjetnika ne bi otkazao. Nisam pravnik a već sam u svojstvu javnosti prisustvovao nekim ročištima dotične parnice. Može li me opunomoćiti? Je li potrebno tu punomoć ovjeriti kod javnog bilježnika ili je dovoljno da tužitelj preda (neovjerenu) punomoć na protokol suda?
  5. Koja su obilježja konfliktnog razvoda? Ako su bivši supružnici bili u jako lošem odnosu tijekom cijelog trajanja braka ali je razvod proveden vrlo brzo od postavljanja zahtjeva za razvod, bez problema i uz obostranu suglasnost smatram da se takav razvod ne može smatrati konfliktnim. Jesam li u pravu?
  6. Upravo je odobren zahtjev za novo vještačenje od strane CzFI "Ivan Vučetić". Što ako ono ukaže da potpis nije krivotvoren hoće li sud odrediti nadvještačenje i tko snosi njegove troškove? Što ako CzFI izjavi da nije 100°% siguran da potpis nije krivotvoren a prvi vještak je izjavio da je u potpunosti siguran da pokojnik nije skriptor potpisa? A i zašto je u tom slučaju sud odobrio novo vještačenje? Želim pridodati da je pokojnik na dan navodnog potpisivanja oporuke bio prilično bolestan kao i godinama prije toga. Molim stručno mišljenje.
  7. Molim hitan odgovor od znalca. Želim dodati da je iskaz svjedoka koji su "svjedočili" potpisivanju oporuke donekle nevjerodostojan (izjavili da su potpisali samo jednu oporuku a naknadno su pronađene još dvije s istim potpisima istih svjedoka ali s potpuno drukčijim potpisom pokojnika).
  8. Poštovani, u tijeku je ostavinska parnica. Tužitelj je opunomoćio odvjetnika AA da ga zastupa na ročištima. Može li tužitelj opunomoćiti još jednu osobu (koja inače nije pravnik) a da ne raskine punomoć s AA? Hvala
  9. Tužitelj je izjavio pred JB da ne vjeruje da je pokojnik skriptor potpisa na oporuci. Predmet je proslijeđen sudu koji je naložio grafološko vještačenje. Obavio ga je pismenim putem ovlašteni grafolog XX i napisao da je u potpunosti siguran da je potpis krivotvoren. To je potvrdio i naknadnim usmenim iskazom na ročištu. Nakon toga tuženik postavlja zahtjev za novo vještačenje i to ovaj put od strane Centra za forenz.ispitivanja Ivan Vučetić. Ako sud odobri taj zahtjev i ako Centar izjavi da potpis nije krivotvoren što tada? Bi li rezultat bio 1:1? Hoće li se ići na novo vještačenje? Do kada tako?
  10. Optuženik će na slijedećem ročištu biti pozvan da iznese svoju obranu. Je li dozvoljeno da ju on čita?
  11. Izgleda da je Vježba29 u pravu, tj. da je oporuka krivotvorena te da je skriptor oporuke njezin korisnik. Hoće li korisnik oporuke i svjedoci (izjavili da su potpisali samo jednu oporuku, a pronađeno ih je tri) biti procesuirani zbog krivotvorenja? Treba li sudac koji vodi dotični parnični postupak o tome obavijestiti državno odvjetništvo?
  12. Na pokojnikovo ime u SKDD je upisan stanoviti broj dionica koji nasljednicima nije poznat. Kako da oni doznaju točan broj? Što ako je taj broj prosti broj, tj. ako nije djeljiv bez ostatka s bilo kojim drugim brojem - jasno, osim sa 1 i sa samim sobom? Mogu li se svi nasljednici osim A.A. odreći se svojeg dijela dionica bez poreza u korist A.A.? Može li A.A. odmah nakon što budu u SKDD upisane dionice na njegovo ime prodati ih preko burze bez poreza? Hvala na odgovorima
  13. Osoba A nije u braku a već godinama živi s osobom B koja jeste u braku. Dakle, nisu ni u bračnoj niti u vanbračnoj zajednici. Ima li osoba A bilo kakvo pravo naslijediti osobu B nakon njezine smrti?
  14. Prije 9 godina sin je darovao kuću ocu koji ju je odmah darovao drugom sinu. Ovaj je nakon par mjeseci kuću prodao. Porezna uprava do danas nije razrezala nikakav porez, pa tako ni porez na dohodak. Postoji li rok za to?
  15. Vrijednost oporuke je oko 400.000 kuna. Koliko, prema sadašnjim propisima, iznosi porez kojeg treba platiti osoba B. te koliko iznosi javnobilježnička nagrada? Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija