Jump to content

Božana1

Korisnik
 • Broj objava

  38
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O Božana1

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

297 pregleda profila
 1. Radnik je počeo raditi 02.07.2020. godine. U Ugovoru o radu navedeno je trajanje godišnjeg odmora u trajanju od 24 radna dana. Koliko radnih dana može trajati g. odmor za 2020. g.?
 2. Tužiteljica je pokrenula postupak obveznog savjetovanja prije razvoda braka i zahtjev za provođenje postupka obiteljske medijacije (maloljetno dijete). Oba su postupka dovršena. Roditelji se ni o čemu nisu uspjeli dogovoriti : niti postići sporazum oko plana o zajedničkoj roditeljskoj skrbi, ni o tome kome se dijete povjerava na čuvanje i odgoj ni o iznosu alimentacije. Kako da se to predoči u tužbenom zahtjevu za razvod braka? Hoće li sud o svemu tome odlučivati?
 3. Molim da mi se odgovori koliko iznose sudski troškovi u slučaju razvoda braka tužbom - odvjetnici nisu angažirani. Treba li ih treba platiti samo tužiteljica ili i njezin supružnik? Hvala
 4. Na ostavinsku raspravu nakon smrti oca pristupili su kao nasljednici dva brata, sinovi pokojnika. Sin A. je priložio oporuku prema kojoj otac svu imovinu ostavlja njemu, potpisanu od strane oporučitelja i od strane dva svjedoka. Oporuka nije ovjerena od strane javnog bilježnika. Sin B. je zatražio grafološku analizu potpisa i grafolog je ustanovio da je potpis oporučitelja istinit. No odvjetnik sina B. je dokazao da svjedoci (jedan ili oba - ne znam) nisu prisustvovali očevom potpisivanju. Kakvu bi odluku trebao donijeti sud : usvojiti oporuku na osnovu nalaza grafologa ili je odbaciti jer s
 5. Božana1

  Darovni ugovor

  Ne vjerujem da sam naišao na sreću. Prije će biti da porez nije obračunat jer nije došlo do otuđenja tri ili više nekretnina u roku 5 godina.
 6. Božana1

  Darovni ugovor

  Krajem 2013. godine sestra je, u namjeri da bez plaćanja poreza pokloni svojem bratu stan, poklonila stan majci a odmah nakon toga, isti dan, majka je poklonila stan bratu. Porezna uprava nije dostavila rješenje da bilo tko treba platiti porez. Je li to bilo u skladu s tada važećim Zakonom o porezu na dohodak?
 7. Potpisao sam obećanje osobi D.B. da ću financirati troškove njegovog skorašnjeg sudskog postupka. Nakon potpisivanja došao sam do spoznaje da osoba D.B. to ne zavređuje jer je učinila grubu povredu prema meni. Mogu li opozvati obećanje ili će doći do ovrhe mene? Hvala
 8. Oporuku koja je napisana pred dva svjedoka jedan od nasljednika osporava i traži grafološko vještačenje potpisa oporučitelja. Šta se događa ako grafolog izjavi da je potpis krivotvoren? Šta se događa ako svjedoci prije vještačenja daju izjavu da nisu svjedočili potpisu i tako opozovu svoje potpise na oporuci?
 9. Ukoliko sud na osnovu grafološkog vještačenja utvrdi da je oporuka lažna odnosno da je nije potpisao oporučitelj, hoće li podnositelj oporuke biti proglašen nedostojnim nasljeđivanja? Hvala
 10. Božana1

  Uzdržavanje

  Otac je umro prije sedam godina. Ostavinski postupak nije vodjen jer nije bilo imovine na njegovo ime.
 11. Božana1

  Uzdržavanje

  Imam li ako se radi o doživotnom uzdržavanju bar pravo na nužni dječji dio nakon smrti majke?
 12. Ako bi djed poklonio majci a odmah nakon toga majka djetetu treba li platiti porez? Što u slučaju ako brat želi darovati sestri nekretninu? Porez treba platiti. No ako brat daruje ocu a otac odmah nakon toga kćeri tada se porez ne plaća.
 13. Moja je majka sklopila ugovor o uzdržavanju (ne znam da li o doživotnom ili dosmrtnom) s jednom osobom. Svu imovinu prema ugovoru ostavlja toj osobi. Imam li neka prava po pitanju nasljedstva nakon smrti majke? Otac je umro, nemam braće ni sestara. Mogu li osporiti ugovor o uzdržavanju jer vjerujem da se uzdržavanje uopće ne provodi? Hvala.
 14. Božana1

  Opunomoćenik

  Parnica se vodi r.adi utvrđenja ništetnosti oporuke. Mora li se punomoć dati putem javnog bilježnika ili je dovoljno napisati je i potpisati?
 15. Supruga ima zakazano pripremno ročište na ostavinskoj raspravi. Ne želi da tom ročištu pristupi njezin odvjetnik. Može li dati putem javnog bilježnika punomoć svojem suprugu (nije pravnik) da je zastupa? Postoje li neki uvjeti za to? Hvala
×
×
 • Napravi novi...