Jump to content

MIMEK1

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Znam da bih trebala čitati zakone i tako to, ali imam par pitanja na koja će stručnjaci odmah imati odgovor. 1. Postoji li zakonski rok za izdavanje povijesnog izvatka u katastru, kao što postoji za rješavanje predmeta od 30 dana? 2. Gdje mogu pronaći isprave, ako takve postoje, vezane uz upis u gruntovnicu? Na pr. kad su polupismeni ili čak nepismeni seljaci davali izjave o darovanju, ili moguće kakve oporuke, ili rješenja o nasljeđivanju i sl. Da li mogu navesti samo ime svog pretka za kojeg pretpostavljam da je darovao nekretnine oko 1970. godine. (ili možda 1969., ili 1971.....) 3. Mogu li u matičnom uredu tražiti vjenčani list osoba s kojima nisam u srodstvu, a koji bi mi trebao kao dokaz u sudskom sporu i ako mogu što trebam navesti u zahtjevu za izdavanje vjenčanog lista?
  2. Ha! Ja u podforumu "Izvanparnični postupci" imam post o upisu u gruntovnicu. Tu sam postavila dosta pitanja, a i navela kako mislim riješiti zavrzlamu, pa pogledajte. Vi imate samo jedan upis pa pretpostavljam da će sve ići puno brže i jednostavnije nego kod mene.
  3. Razvrgnuće suvlasničke zajednice!? Što bi to točno trebalo značiti? Ja sam zainteresirana za 26 čestica ukupne površine oko 18.000 m2. Na svakoj toj čestici je najmanje 17 starnih suvlasnika, kojima ja niti ne osporavam suvlasništvo. Mislila sam da najprije trebam podnijeti zahtjev za pojedinačni ispravni postupak, kojim bi se proveo upis tih 17 suvlasnika, a ostali bi se brisali. Tek nakon toga bi se mi međusobno dogovarali što kome pripada. Zanima me da li mogu tražiti povijesni izvadak u katastru na ime mog pokojnog pradjeda koji je umro 1970. godine i od kojega smo svi mi (17 suvlasnika) nasljednici. Miislila sam tražiti izvadak iz te godine kako bih identificirala sve čestice koje je on posjedovao, jer od onda do danas nije bilo nikakve kupoprodaje. taj papir bih onda priložila uz prijedlog za pokretanje pojedinačnog ispravnog postupka. Uz taj prijedlog bih također priložila prijedlog nacrta novih zku, odnosno izmjene postojećih. E sad.... svih 17 suvlasnika se slažu samnom da podnesem takav prijedlog u svoje i u njihovo ime. Možemo li odmah u prijedlogu nacrta napraviti međusobnu raspodjelu prema svom nahođenju? To pitam zato, jer kad bi se na kraju upisali u pripadajućim dijelovima svi na sve čestice, opet ne bi imali riješeno stanje, pa bi morali sastavljati darovne ugovore po principu "ja tebi 15 m2, ti meni 15 m2" i to bi na kraju bilo 17 x 26 darovnih ugovora = isto toliko ovjera kod javnog bilježnika + ovjerene kopije + porez koji ne bi bio zanemariv. odvjetnik nikako ne dolazi u obzir, jer se ostali suvlasnici slažu da ja to pokrenem ali ne pristaju snositi troškove, a ja si to ne mogu priuštiti.
  4. Nemam želju tužiti nikoga. Uostalom koliko sam shvatila kao totalni laik, i nemam koga tužiti, jer je za pretpostaviti da se ostali suvlasnici neće protiviti da se moj otac odnosno ja kao njegova nasljednica upišem u zemljišne knjige, kao što se ni ja ne bih protivila u njihovom slučaju. Na pr. moj se otac vodi kao suvlasnik kuće koja nije bila niti od njegovog pradjeda, a kamoli njegova. Kako izgleda "pojedinačni ispravan postupak"? Da li bih mogla proć samo s prijedlogom za pokretanje postupka, u kakvoj formi se piše takav prijedlog i sl. kako sam više "matematičar" nego "pravnik", sve sam suvlasnike popisala s njihovim udjelima i tako došla do smješnih rezultata. U jednom zku nedostaje 1/16 (gdje se izgubio vlasnik), u drugom pak kad se zbroje svi udjeli ispada da svi suvlasnici zajedno imaju 1 cijelo i razlomak udjela (očito netko ima više nego što treba). Što se tiče valjanosti zemljišnoknjižnih uložaka - imam ih 6 i očito više ne vrijede, ali ako trebam dići ću nove: to je 6 x 20,00 kn - nije strašno.
  5. Bok svima! Znam da je već bilo jer sam prije par mjeseci čitala ali sad više ne mogu pronaći, kako mogu sama sastaviti tužbu protiv stotinjak suvlasnika na parceli. Naime, zemljišne knjige uopće nisu sređene, ja sam naslijedila od oca više čestica poljoprivrednog zemljišta, koje je u rješenju o naslijeđivanju navedeno kao izvanknjižno vlasništvo. Otac i njegova braća i sestre su se hvalili kako su sve lijepo sredili i podijelili, međutim činjenica je da su sve sredili na katastru, a za gruntovnicu nisu nikad ni čuli. Sve se to događalo prije desetak godina, a tad ni meni nije bilo jasno što je vlasništvo što posjed itd. Ja bih sad tu zemlju prodala, ali U gruntovnici je moj otac upisan kao jedan od stotinjak suvlasnika. Dobila sam šest listova ("vlastovnica") odnosno zku gdje se spominje ime mog oca. U stvarnosti na nekim česticama je vlasnik na nekima nije niti je ikada bio, sve u svemu totalni kupus. Uplašili su me da će me ta priča jako puno stajati, (više nego što vrijedi zemlja), pa bih voljela sma podići tužbu. Može li mi netko opet napisat šprancu takve jedne tužbe bila bih jako zahvalna.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija