Jump to content

tweety015

Korisnik
  • Broj objava

    15
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Suprug i ja smo u braku 11 godina.On i deca imaju hrvatsko drzavljanstvo.Ja ga nemam,jer nikada nisam tamo zivela.Preselili smo se u Dablin,a ranije smo ziveli u Beogradu.Da li to nesto menja u mogucnosti sticanja drzavljanstva?
  2. Nemojte propustiti sansu da za cerku uradite domovnicu dok mozete.Savet iz naseg iskustva-zaobidjite konzulate,sve sto radite za decu idete u maticni ured u kojem ste Vi upisani prilikom rodjenja,ili kada ste dobili drzavljanstvo. Manje papirologije,ljubazniji sluzbenici,brze se sve zavrsi.Srecno!
  3. Preko konzulata u Bg smo mi cekali ravno 4 meseca na utvrdjivanje drzavljanstva.Mislim da vam je bolje da odete direktno tamo u maticni ured gde su Vasi upisani (sestra),tj gde ste upisani u knjigu rodjenih.Mozete ih zvati i telefonom,mi smo dosta stvari tako saznali.Uglavnom su veoma ljubazni i sve lepo objasne.Srecno!!!
  4. Zna li neko mogu li se u Zagrebu predati zahtevi za upis u knjigu drzavljana i maticu rodjenih za decu koja su rodjena u Srbiji. Nesto sam cula da tako postupak ide brze nego preko konzularnog.Tragala sam po internetu,ali nisam uspela da nadjem telefon,ima dosta maticnih ureda,pa ne znam koji bih zvala. Nemamo prebivaliste u RH,samo suprug (i ostatak njegove familije) ima drzavljanstvo.Hvala. Srecan Bozic svima koji slave !!!
  5. Hvala,Sivko.Punomoc je napravio u konuzlatu u Dablinu. Sad imam nedoumicu - koga potpisati kao podnositelja zahteva-muza koji je hr drzavljanin,ili sebe posto imam punomoc?
  6. Pozdrav svima! Suprug mi je drzavljanin RH,sada zivi u Dablinu.Deca su nam rodjena u Bg-u.Da bi bili upisani u knjige drzavljana Hrvatske,u konzulatu mi traze punomoc supruga overenu u konz. u Dablinu.Otprilike bi trebalo da glasi da on daje punomoc meni da mogu podneti zahtev za njihov upis u knjigu drzavljana. Da li je neko radio slicnu punomoc,sta tacno navesti u textu?Hvala
  7. I o tome smo razmisljali,da odemo i onda predamo tamo.Hvala Vam puno na pomoci.
  8. Pozdrav svima.Mene interesuje misljenje oko upisa dece u knjigu drzavljana RH.Naime,suprug ima hr drzavljanstvo,i srpsko dobijeno 2004.Ja imam samo srpsko i deca takodje.Planiramo ici negde u inostranstvo,pa me interesuje sta nam je bolje ciniti-da li pokusati preko hr konzulata u Beogradu da deca budu upisana u knjigu hr drzavljana,ili kada suprug ode van traziti vize za spajanje porodice? Da li je neko imao iskustva u tome? Sta se brze resava?Inace,isli bi smo u Irsku,najverovatnije. Hvala
  9. Ako moze mala pomoc-prikupili smo sva potrebna dokumenta da bi suprug podneo Zahtev za utvrdjivanje Hr drzavljanstva. Zna li neko koliko postupak traje ako se preda u konzulatu u Bg? Da li je bolje predati u Hr? Takodje,moze li punomocnik predati,ili mora licno? Hvala
  10. Rodjen je 1970.godine u Glini. Braca i roditelji imaju Hr drzavljanstvo,putovnice,ocu je priznat radni staz.Hvala na objasnjenju!!!
  11. Ok.Hvala.Videcemo kako ce mu priznati drzavljanstvo.Celokupna njegova porodica ga ima i nisu imali nikakvih problema sa tim.Sta bude,bice.Pozdrav
  12. Podrijetlom stječe hrvatsko državljanstvo dijete koje je rođeno u inozemstvu i čiji je jedan roditelj u trenutku njegova rođenja hrvatski državljanin, ako do navršene 18. godine života bude prijavljeno radi upisa kao hrvatski državljanin kod nadležnog tijela Republike Hrvatske u inozemstvu ili u Republici Hrvatskoj ili se nastani u Republici Hrvatskoj (članak 5. Zakona). Dete rodjeno u inozemstvu ako ne ispunjava uslove iz stava 1.stice hrvatsko drzavljanstvo ukoliko bi ostalo bez drzavljanstva. Da li bi ovo znacilo da, ukoliko se dete (tj roditelj u njegovo ime) odrekne drzavljanstva R.Srbije,moze da dobije drzavljanstvo R.Hrvatske? Meni su ovi svi zakoni kao spanska sela....izvinjavam se ako smaram
  13. Nisam mislila automatizmom.Znam da se mora podneti zahtev,pa me interesuje kakve su sanse da deca dobiju drzavljanstvo,tj da budu odbijena.Nikako ne mogu da shvatim sta su im kriterijumi,mada sam procitala dosta na tu temu.
  14. Postovani,moj suprug je rodjen i ziveo u Glini do 1995.Roditelji su mu oboje Hr drzavljani (otac je preminuo u medjuvremenu,ali je imao Hr drzavljanstvo i primao penziju otuda).Mog supruga nema u knjizi drzavljana zato sto je knjiga sa njegovim godistem nestala u ratu.Traze mu da podnese zahtev za naknadni upis.Mene interesuje da li ce nasa deca (rodjena u Srbiji 2008. i 2011.) steci pravo na Hr drzavljanstvo kada ga suprug dobije?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija