Jump to content

arianis

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je arianis objavio

  1. Iznosi u rješenju su bili isti, ali su faktori bili umanjeni po obadva kriterija, kao i radni staž.
  2. Ja sam se žalio na novo rješenje za izračunate koeficijente, a sve vezano uz propise o smanjenju mirovina: kako su mirovinu razdijelili na "opću" i "prema posebnom propisu" - zašto su mi umanjili mirovinu prema ZOMO-u, a umanjuju se samo mirovine prema posebnim propisima. U HZMO-u su mi na moj upit rekli da imaju "naputak" kako cijelu mirovinu gledaju kao prema posebnim propisima. Naputak je provedbeni, a ne zakonski propis. Čekam sada rješenje dvije žalbe, prvo rješenje, a sada i novo rješenje.
  3. Rješenjem HZMO obračunata mi je mirovina 30% braniteljska, a 70% civilna invalidska po ZOMO-u. Iako u zakonu stoji da se za 10% (i još 10% iznad 5.000 kn) smanjuju samo mirovine prema posebnim propisima, HZMO mi je umanjio kompletnu zbrojenu mirovinu za 10%. Žalio sam se na rješenje, ali još nema odgovora. Da li netko može reći da li se može umanjivati i opći dio mirovine za 10%.
  4. Bio sam časnik do 26.12.2014., HRVI 30%, 36,6 godina mirovinskog staža, 53 godine starosti, zdravstvena komisija MORH-a utvrdila nesposobnost za DVS upravo zbog razloga hrvi. Liječnička komisija zavoda utvrdila 50:50%, a drugostupanjsko LP Ministarstva branitelja 30:70%. Rješenje o mirovini dobio tek oko 1. kolovoza, kumulativno, a ukupno 4.964 kn umanjeno za 10%, odnosno 4.468 kn. Iako se umanjenje odnosi na mirovine po posebnim propisima, HZMO mi je umanjio cijelu mirovinu za 10%. Žalio sam se i na vještačenje, tražeći da mi se utvrdi 100% zbog rata, ali nisam optimista, to su čuvari državnog proračuna. Pošto sam u mirovinu otišao po čl. 11. Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja DVO..., izračunao sam da bi mi ta mirovina bila samo stotinjak kuna manja od naše braniteljske. Pošto se prema njima ne može kumulirati mirovina po dva posebna propisa o mirovinama (DVO i braniteljski), mirovina mi je izračunata 30% kao braniteljska, a 70% kao civilna invalidska. Po čl. 67. Zakona o mirovinskom osiguranju bili su dužni ponuditi mi opcije povoljnije mirovine (braniteljske ili po čl. 11), a nisu to učinili. Da li je nemogućnost kumuliranja mirovine po 2 posebna propisa ustavno pitanje?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija