Jump to content

maija21

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav svima! Možda sam promašio temu i rubriku, pa molim moderatora da premjesti ako je potrebno. Jednostavno, zanima me da li smijem prebaciti novce s računa roditelja (imam punomoć tih računa) na svoj račun, bez da platim neki porez? Ako da, da li postoji neka granica koju ne smijem prijeći a da ne platim porez? Hvala svima!
  2. ma mislim, to mi je nepojmljivo. znam da je administracija spora, ali u ovom slučaju oni trebaju dobiti novce, pa sam očekivao da će odraditi u rokovima. baš sam blesav 😁 postoji li mogućnost da neće morati platiti porez? čitao sam zakon, pa ne kužim baš onaj članak za stanare sa stanarskim pravom. vjerujem da se ne odnosi na nas u ovom slučaju. inače svi živimo na istom kućnom broju, živjeli smo i prije kupoprodaje
  3. Pozdrav svima! Imam jedno pitanje vezano za porez na nekretnine. Moja supruga je kupila kuću od mojeg oca u 6. mjesecu ove godine, a kupnja je financirana putem kredita jedne banke. Sve smo radili prema uputama banke, ali do dana današnjeg nismo dobili porezno rješenje za platiti porez 3%, ne znam zbog čega. Supruga je bila u 7. mj. na porezoj, ispunila je kontakt formu na e-građani i od tada do danas ni mu ni bu. Što trebamo napraviti, da ne bi bilo ovrha i slične stvari? Inače svi živimo na istom kućnom broju, i sad i prije prodaje, pa ne znam da li to ima veze.
  4. zahvaljujem se na odgovorima. @g-man: nije mi jasna samo jedna stvar vezana uz osiguranje, ok, ono će isplatiti štetu bicklisti i nadajmo se da je tu kraj njegovih potraživanja, ali zašto bi osiguranje sad gonilo mog bratića? pa zar nije upravo to uloga police AO, ako prouzročiš štetu da ju osiguranje podmiri umjesto tebe? ili sam nešto pomiješao lončiće..
  5. pozdrav svima! bratić mi je sudjelovao nedavno u prometnoj nesreći. u laganom zavoju na nizbrdici izlazio je iz dvorišta i oduzeo prednost biciklisti koji se zabio u njega i zadobio teže ozljede. na alkotestu je bilo 0.0, nema lijekova ni ni čega drugog. problem je bio što je on prilikom izlaska teško mogao vidjeti biciklista jer je u zavoju nepropisno bio parkiran kombi koji mu je još signalizirao da nek ide da nema nikoga. znam da to s vozačem kombija ne pije vodu i da se trebao sam uvjeriti da li može izaći, što nažalost nikako nije mogao bez da malo "gurne nos" na cestu. druga stvar je bila da je biciklist bio bez kacige i reflektirajućeg prsluka što je dodatno umanjilo mogućnost da ga vidi, i vrlo vjerojatno se kretao većom brzinom. iako je tamo 50km/h ograničenje, biciklist ne bi mogao stati da je vozio duplo manje, jer se i sam tamo često vozim pa znam, a i zato što vjerojatno nije jer je bila riječ o "specijalki" i vozio se prilično brzo. On je rekao policajcu da nikako nije mogao vidjeti bicikl, i da se ne osjeća krivim. prema onom što mi je rekao o policajcu kako je on to sve vodio i pošto znam tog policajca, bojim se kako će izgledati zapisnik. mislim da bi olakotna okolnost jedino mogla biti da je i taj nepropisno parkirani auto dobio kaznu, pa bi se tu možda mogao pozvati na to da je on dijelom uzročnik nesreće, a možda i na tog biciklista koji nije imao propisanu opremu? nesreća se dogodila po danu pri dobroj vidljivosti. zanima me sad kakva je procedura u ovom slučaju, dobiva neko rješenje tipa uvjetni zatvor, na koje se može žaliti? treba li uzimati odvjetnika? vjerujem da da, pošto će vjerojatno biti kazneno djelo jer je biciklist ozlijeđen. što je sa naknadom štete, da li osiguranje isplaćuje sve? može li ga biciklist privatno tužiti? čuo se sa biciklistom telefonski dok je bio u bolnici i "uljudno" su pričali, ovaj moj mu se ispričao i pitao ga kako je i rekao da mu je jako žao što se sve to desilo. naravno to ne znači da se ovaj sutra ne može predomisliti i da ga neće možda tužiti.
  6. meni osobno je to toliko bilo degutantno, da dobijem uvjetnu zatvorsku kaznu za nešto što nema veze s mozgom (prva presuda nepravomoćna na koju sam se žalio). ljudi gaze i ubijaju druge okolo i nikom ništa. moj branitelj je ustanovio da je tu bilo svačega, materijalna šteta nije po svim dokazima mogla iznositi 300kn, da sam ja i napravio to što je bilo napravljeno, ali su se uredno zamijenila cijela vrata i napisao se račun ola-la. na moje pitanje nakon 1. ročišta, kad sam odgovornu osobu institucije gdje je počinjena "šteta" pitao čemu sve to, kad su vrata već bila potrgana, i da ih ja nisam potrgao, onda se dotična nasimjala i rekla, ali ti ćeš biti kriv. u tom trenutku sam odlučio potrošiti i zadnju kunu, iz čistog principa, da stanem na rep zmiji i da me ne dira više. iskreno, mogao bih možda i prema nalazu vještaka pokrenuti pitanje zašto je moralo doći do zamjene cijelog sklopa vrata i gdje su stari dijelovi, jer je vještak utvrdio da je štetu počinio nepoznati počinitelj, a ni ja ni prvookrivljeni, i da ona iznosi 300kn, te da su svi dijelovi osim jednog koji je nedostajao, bili u savršenom stanju i nije ih trebalo mijenjati, ali jednostavno nemam više živaca ni vremena. izvukao sam se bez posljedica, za čin, koji nije bio strašan, ali isto tako totalno nepromišljen, i naučio sam lekciju, a da idem dirat u osinjak, mislim da mi nema smisla.
  7. čisto da napravim zaključak. odgovor na prethodno pitanje, policija, snimano kamerom. na sudu na nekoliko ročišta, ispitani su svjedoci što od strane moje obrane, što od strane dorh-a, te vještak, koji su svi potvrdili da ja svojim djelovanjem nisam mogao napraviti štetu za koju me se tereti. na kraju je dorh odustao od optužbe i povučena je optužnica. 2 godine svojeg i mojeg života su potratili na jedno veliko ništa. slika i prilika prava i pravne države. u mojem slučaju, hvala bogu, ja sam dobio pravdu, ali ima stotine i tisuće onih koje pravo dobro opere, ali pravda nažalost zaobiđe. ne želim ispasti nezahvalan, ali na kraju priče sam tužan jer vidim da nam nema pomoći ni kao narodu ni državi. barem ne još sljedećih 50 godina
  8. pozdrav! sklopio sam ugovor o kupnji novog vozila, te sam pod račun dao staro vozilo, i još moram doplatiti dio cijene za novo. stvar je u tome da je ugovor sklopljen prije 208 dana, a u ugovoru piše da će vozilo biti isporučeno u roku od 180-210 dana. također piše da se rok produžuje za maskimalno 2 tjedna ako je vozilo serijske opreme (što mislim da bi trebalo biti moje, jer sam uzeo auto x sa y paketom opreme i odabrao boju, nema ama baš nikakve druge dodatne opreme) te 8 tjedana za vozila s dodatnom opremom. pri potpisivanju ugovora bio je usmeno definiran rok isporuke 51. tjedan ove godine (što je nešto više, oko 230 dana), da bi mi sad rok bio pomaknut za 10. tjedan 2019., a to je već skoro 300 dana. razgovarao sam sa trgovcem i on mi je priopćio tu sretnu vijest u auto kući. ne želim raskinuti ugovor jer želim baš taj auto, ali me zanima na koji način i kako mogu izvući dodatni popust ili bilo kakvu povlasticu pri kupnji novog auta? u ugovoru piše da ako dođe do raskida ugovora zbog nepoštivanja, oštećena strana ima pravo na 10% od ugovorene cijene, ili više ako je šteta veća (ali pretpostavljam da onda ide valjda na sud). to mi nije nikakva utjeha, ako već čekam auto više pola godine, ali bih volio naplatiti to čekanje, pošto su već nekorektni
  9. u kontaktu sam s više korisnika već duže vrijeme, i svi imamo iste probleme. magljenje farova je pod normalno, isto kao i "roštanje" lanca kod paljenja, nogima je kao i meni napravljena zamjena lanca. O opozivima nema govora jer provjeravam svaki tjedan na internetu situaciju. probat ćemo se udružiti pa kontaktirati sudskog vještaka, da vidimo ima li kakvih savjeta.
  10. Ma da, mislio sam si već nešto tako napraviti, tipa emisije Potrošački kod ili tako nešto. Nažalost, mislim da sam, kako bi stari Hrvati rekli, "popušio" i da mi bi bilo najbolje da prodam auto. Vidjet ću tu kakve su mi opcije sa drugima.
  11. Poštovani! Tražim odvjetnika, ili barem nekoga tko će mi ponuditi nekakav pravni savjet. Prije 8 mjeseci sam kupio auto u Zagrebu u ovlaštenom prodajnom centru xy marke. Kupio sam auto star 11 mjeseci, dakle godišnjaka sa 20tak tisuća km. Auto ima tvorničko jamstvo 24mjeseca, dakle do 6.mj. 2018. Nakon toga ima jamstvo od strane trgovca. Od dana kupnje, auto je bio više puta na servisu. Prvo sam imao probleme sa radio uređajem kojeg je trebalo reprogramirati. Pri tome je zamijenjeno i crijevo hladnjaka koje je imalo tvornički opoziv. Nakon toga počele su se magliti zadnje lampe, pa je stoga zamijenjena jedna (od ukupno 4). Nakon mjesec dana, a krajem prošle godine sam reklamirao zvuk motora, pri čemu je uvažena i ta reklamacija, te je na cca 36.000km zamijenjen lanac motora sa svim pripadajućim dijelovima (koji se inače mijenja na cca 150-180.000km) te je tom prigodom zamijenjen komplet svih lampi straga zbog ponovnog magljenja. Rečeno mi je da se odlomio jedan komad zupčanika i da je zato auto proizvodio takav zvuk. Tada sam besplatno dobio zamjenski automobil na korištenje tjedan dana koliko je moj bio na servisu. Nedugo nakon toga je opet došlo do problema sa radio uređajem, te mi je sredinom siječnja 2018. rečeno da će update software-a biti gotov do kraja siječnja, te da će se napraviti reprogramiranje. To do danas nije napravljeno. U međuvremenu su se počele magliti prednje lampe, na što proizvođač odgovara da je to normalno, a i lanac je opet počeo "roštati" i proizvodi isti zvuk kao i prije zamjene, te smatram da je opet došlo do problema, ali isto tako smatram da ponovna zamjena neće ništa riješiti, pošto je od prošle proteklo 2 mjeseca i 3000km. Jednostavno mislim da mi je podvaljen auto s greškom, koju proizvođač vrlo vjerojatno neće htjeti priznati, te sam nezadovoljan kupljenim proizvodom. Napominjem da je servis/prodavač bio krajnje korektan do sada i da su sve odradili kako sam tražio. Sada ipak smatram da je to previše problema za novi auto i da mi je prodan manjkav proizvod. Molio bih da mi se netko javi sa prijedlogom što mi je sljedeće činiti, pošto mi tvornička garancija uskoro istječe, a nakon toga će se stvari dodatno zakomplicirati. Da li da angažiram odvjetnika i recimo vještaka i koji sljedeći korak da poduzmem. Hvala unaprijed!
  12. svojim djelovanjem nisam oštetio ni uništio predmet, pomaknuo sam ga i vratio u prvobitan položaj. predmet je bio oštećen i zato se uopće dao pomaknuti, a ja sam naletio i mene sad terete. našli su i osobu koja je isto kao i ja pomicala predmet i nije ga vratila u prvobitno stanje, pa je vjerojatno nastao problem. on je isto osumnjičen kao i ja. također su napisali da sam upotrebom sile namjerno oštetio predmet, a sila je bila takva da sam sa dva prsta pomaknuo predmet, jer je bilo sve već razlokano i uništeno, a namjere nije bilo nikakve, uostalom ako ćemo ić u krajnosti, nek izvedu vještaka pa nek utvrdi činjenice. mene se na snimci jasno vidi kako radim to što radim, i nema smisla da to poričem, što mogu reći da to nisam ja? stvar je samo što nema nigdje na slici da ja predmet uzimam i ne vraćam na mjesto, tj. odbacim ga, kako je nađen. to je napravio drugi osumnjičeni, e sad jel njega imaju na kameri kako to radi, to neznam. mene imaju kako ga pomičem i vraćam. sutra idem na službeno ispitivanje, pa ću im reći što mislim i ono što i kako se desilo.
  13. pozdrav! bio sam u policiji na razgovoru u vezi oštećenja imovine, koja je vjerojatno u vlasništvu grada. visina štete je preko 1000kn, manje od 10.000. policajac koji me ispitivao rekao je da to sad ide na DO, a čitam zakon, čl.235 mogućnost je da dobijem do 2 godine zatvora, pa sam se naprosto us.ao da prostite. potpisao sam tajnost, pa ne mogu u detalje, ali radi se o predmetu koji ja nisam oštetio, samo sam ga pomaknuo i vratio na mjesto kako sam ga našao i to se vidi na nadzornim kamerama, a to su činili i drugi prije i poslije mene. poslije mene ga vjerojatno netko nije vratio i tu je nastao problem. iako smatram da nisam kriv, radije bih platio tu štetu nego da završim na sudu u milosti i nemilosti, ako je to sad uopće moguće.
  14. zahvaljujem se na odgovoru, mislim nije da ću sad ići tjerat mak na konac za ta 3 metra, iskreno bmk, ali da, nije način.. nema veze, zaboravit ćemo, bilo prošlo i gotovo
  15. neznam, razumijem da će se evidentirati stvarno stanje, ali ne i da će ucrtati 5 ili koliko već metara moje parcele od ceste. razumijem da se cesta ne sastoji samo od kolnika, ali koliko onda po zakonu pripada toj cesti? koliko udaljena zemlja od kolnika spada pod cestu i kako se to obračunava i utvrđuje? ako pogledate kako je cesta ucrtavana, negdje su ucrtali 10 metara od kolnika, a negdje ni pola metra. kako i zašto? ta cesta je tu 50 i više godina i nije stvarno stanje stvari ovo što su oni ucrtali. o tome ja govorim. nemam baš ništa protiv da se radi što god se treba graditi, ali ovo je klasična otimačina.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija