Jump to content

esigente

Korisnik
  • Broj objava

    176
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    2

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    esigente je reagirao na prof u Hrvatski branitelji, članak 26., 27. i 55. ZOHBDR   
    Poštovani Vinko,
    ja sam osoba koja je stavila baš 37 godina ukupnog mirovinskog staža. Siguran sam da 25 godina pomažem, savjetujem zdravim, bolesnim ili ranjenim braniteljima oko priznavanju svih njihovih prava i isplatu najpovoljnijeg iznosa mirovine.
    Siguran sam da ne polemiziram s braniteljima, nego konkretno nudim više iznosa mirovine i predlažem da traže isplatu najpovoljnijeg iznosa mirovine (kad ostvare to pravo) i kad im je to najpovoljnije.
    Lp.
  2. Sviđa mi se
    esigente je reagirao na buda2 u Europska invalidska iskaznica   
    Ako Ti mama posjeduje auto neka ga pokloni Tebi i kao vlasnik vozila ne moraš plaćati naknadu za ceste pri registraciji.ujedno imaš i popust kod ugovaranja osiguranja za auto ( svoj auta davno " poklonio " supruzi ).
  3. Hvala
    esigente je dobio reakciju od ecwashere u Europska invalidska iskaznica   
    HVIDR-a je Udruga, puno HRVI nisu članovi HVIDR-e (između ostalih i ja, 90% HRVI). 
    Iskaznica HVIDR-e nikada nije imala neki značaj, osim da si član udruge i moglo se jedno vrijeme voziti tramvajem po ZG-u.
  4. Hvala
    esigente je reagirao na cvrtila u Europska invalidska iskaznica   
    -povlastica naknade za oslobađanje plačanja godišnje naknade za uporabu javnih cesta;  tjelesno štećenje od 80% ili 60% donjih eksremiteta
    -povlastica za oslobađanje cestarine i objekata s naplatom za osobni automobil; oštečenje donjih ekstremiteta 80% i više, 100% sluha ili vida, 100% HRVI
    -europska parkirališna karta; 80% invaliditeta - tjelesno oštećenje ili 60% invaliditeta donjih ekstremiteta
    -povlastice za pomorski putnički prijevoz; 70% oštečenja donjih ekstremiteta, 80% vida, 90% tjelesnog oštećenja, HRVI I, II, III i IV skupine
    - povlastice za željeznički prijevoz; sljepe osobe, gluhe osobe, intelektualne teškoće, oštečenje donjih ekstremiteta 70%, osobe na trajnoj dijalizi, djeca s teškočama u razvoju, osobe s invaliditetom utvrđenog III i IV stupnja funkcionalne sposobnosti
    Svi gore navedeni imaju pravo na 4 putovanja (željezničko i pomorsko) godišnje uz plaćanje 25% redovne cijene, no besplatno je za pratitelja i vozila
    Ako se nema nekih od gore nabrojanih invaliditeta nemože se dobiti i europska parkirališna karta, kao i nacionalna i europska iskaznica zs OSI
    Svi sa OSI mogu provjetiti status osobe s invaliditetom u registru osoba s invaliditetom, te ako su neispravni podatci možete poslati dokument (nalaz i mišljenje vještaka). Na osno toga dokumenta isti momenat ispravljaju podatke.
    Upoznat sam s time jer sam imao takav slučaj, isti dan su ispravili i poslali mi ispravnu potvru na e-mail (imate poziv za provjeru na stranicama HZJZ)
     
  5. Hvala
    esigente je reagirao na cvrtila u Pitanje ukupne invalidnosti...   
    Znak pristupačnosti važi u slučaju kada vozilom upravlja osoba s invaliditetom sa 80 ili više posto tjelesnog oštećenja, odnosno osobe koje imaju oštećenja donjih ekstremiteta 60 ili više posto, ili ako se osoba s invaliditetom nalazi u vozilu. Pravo na znak pristupačnosti također ima i vozilo udruge osoba s invaliditetom.
     
     
     
     
     
     
     
     
  6. Hvala
    esigente je dobio reakciju od drot13 u Kupovina vozila bez prebivališta   
    Može, nije uvjet da vlasnik vozila ima položenu kategoriju, ali onaj koji upravlja vozilom mora imati položenu kategoriju za tu vrstu vozila.
  7. Hvala
    esigente je reagirao na drot13 u Suprotni smjer   
    Počinio si prekršaj iz čl. 49. st. 2. ZSPC-a za koji je po čl. 49. st. 4. ZSPC-a predviđena novčana kazna od 260 do 660 eura i po čl. 239. PZ-a zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom. Iako policija izriče minimalnu novčanu kaznu, prekršaj po propisanoj kazni spada i pod ovu drugu odredbu.
    Ništa neobično da se na isti događaj odnosi više zakona. Ako ti sud smanji, tj. ublaži kaznu, to će napraviti isto po drugom zakonu (čl. 37. PZ-a), a ne po onom koji opisuj sami prekršaj.
  8. Hvala
    esigente je reagirao na drot13 u Prometna nesreća   
    Ukratko, nije zabranjeno izlaziti u rikverc na ulicu.
  9. Sviđa mi se
    esigente je dobio reakciju od Dobar Los Zao u HOS i zapovjedne funkcije   
    Ne postoji iskaznica HRVI, možeš jedino dobiti iskaznicu HVIDRA-e ako se tamo učlaniš, ali ti ona ne znači ništa više osim da si član udruge. U uredu MB vadiš Potvrdu da si HRVI, ta potvrda za državne institucije važi 6 mjeseci, ali npr za oslobađanje od Boravišne pristojbe nema rok važenja.
  10. Hvala
    esigente je reagirao na sivko u Presuda na žalbu   
    Sud će ti poslat pisanu presudu ali ne šalju i uplatnice i brojeve tako da ćeš ih morat zvati (odjel pisarnice).Nemaš ništa s policijom ni oni s tobom.
  11. Hvala
    esigente je reagirao na drot13 u Prekršajni nalog   
    Obavezni ide za relativno lakše prekršaje.
    Za krajnjeg korisnika je najbitnija razlika što kod obaveznog naloga imaš pravo na prigovor, a kad sud nakon toga donese presudu, nemaš više prava žalbe.
    Kod prekršajnog naloga imaš još pravo žalbe Visokom prekršajnom sudu.
  12. Hvala
    esigente je reagirao na Delta70 u HOS i zapovjedne funkcije   
    Čin.otpremnina ode na brzinu a lova od čina s svaki mjesec.i ako pozivis  to je to
  13. Hvala
    esigente je reagirao na mobiliziranidragovoljacZNG u Ukidanje zakona o 10% i povećanje osobne invalidnine ??   
    Sve je to lijepo samo je žalosno što je tzv. braniteljskih HRVI mirovina 2015 g. bilo 74000 a prošle godine 62000, sigurno se taj broj tako naglo ne smanjuje radi dobrog zdravlja
  14. Sviđa mi se
    esigente je dobio reakciju od Bonaparte u Ima jedno raskrižje u Zagrebu.....   
    Taj semafor je za to križanje, a postavili su ga tamo gdje je iz razloga da auta ne bi stajala na željezničkoj pruzi. Sve su ti dobro objasnili, vozila iz Osječke koja skreču lijevo u Branimirovu moraju propustiti vozila iz I Trnave koja zadržavaju smijer kretanja. Često prolazim tim križanjem i zadivljen sam koliko vozača ne poznaje prometna pravila i propise (općenito svuda u prometu).
    Kada je semafor u funkciji, prometni znakovi nisu, oni su tu da reguliraju prvenstvo prolaska kroz križanje kada semafori ne rade.
  15. Hvala
    esigente je reagirao na Kruno76 u Uskladjivanje mirovina   
    Kompa, prijatelju i svi istinski hrvatski branitelji koga briga za nas sada, pratim malo dokumentarce o američkom veteranima to poštovanje prema njima nažalost mi nikada nećemo osjetiti u svojim srcima 
  16. Hvala
    esigente je reagirao na drot13 u Ponovno polaganje   
    Možeš i prije upisati, ali polagati možeš nakon isteka.
  17. Hvala
    esigente je reagirao na ledena_kisa u žalba ili...   
    Ovo nije istina.
    Vještak drugog stupnja povodom žalbe na prvostupanjsko rješenje nema nikakve veze sa vještakom prvog stupnja. U drugom stupnju vještači vijeće viših vještaka.
  18. Hvala
    esigente je reagirao na DrAnte u Susjedov pas ne prestaje lajati   
    Gadna stvar. Bio je neki slučaj prije par godina gdje je sud odredio da stanoviti pas imena Medo mora nakon određenog sata biti u stanu, ne smije izlaziti vani jer laje. Onda se sila novinara obrušila na tog sudca koji je osudio psa Medu, bila je hajka samo takva.
    Gledajući taj slučaj, ne znam kako će sudac odlučiti u tvom slučaju. Borba protiv pasa je borba protiv vjetrenjača. To ti je isto kao da prijaviš crkvu da glasno zvoni. Ta prijava je kao prdac kroz otvoreni prozor u mrklu noć. Ali ja bi na tvom mjestu ipak prijavio policiji pa što bude.
    Ja volim pse, ali mrzim neodgovorne vlasnike koji nisu sposobni odgojiti psa. Nažalost, takvih je puno.
  19. Hvala
    esigente je dobio reakciju od miroslavperko u Vožnja po autocesti u Sloveniji bez vinjete   
    Ako je ušla u SLO na maloj granici u Bregani i vozila do Brežica starom cestom uz autocestu (pretpostavljam da se tuda i vratila), onda nije koristila autocestu i ne mora imati vinjetu.
    kada opet pročitam tekst, ispada da je ušla na maloj granici, negdje ušla na autocestu (vjerojatno Mokrice) i autocestom se odvezla do Brežica (ipak je vozila autocestom). Kazna će biti samo ako su je snimili da vozi autocestom bez vinjete, tj ako na tom dijelu autoceste imaju kamere za nadzor prometa i registraciju vozila).
  20. Hvala
    esigente je reagirao na prof u Članak 52c, Zakon o hr braniteljima iz DR, od 31.07.2021   
    Poštovana Matilda,
    najniže invalidske braniteljske mirovine za Vašeg supruga mogle bi iznositi kao  na priloženoj slici ako mu prosječni vrijednosni bod (pvb) za ukupni radni staž nije povoljniji od simuliranog 0,75.

    Matilda izračun braniteljskih mirovina.makroenabled.xlsm
  21. Hvala
    esigente je reagirao na malamatilda u Članak 52c, Zakon o hr braniteljima iz DR, od 31.07.2021   
    Poštovani prof..hvala Vam na odgovoru..mirovina je koma...2700kn.Za sad mu neću ništa reći jer je sav već u komi..najbolje nek ode u mirovinski pa nek mu oni kažu
    Sretna Vam Nova godina..ne poznam Vas ali usudila bih se reći da ste dobar čovjek..vidim da se trudite svima sve objasniti
    Bogu hvala na takvim ljudima kao što ste Vi
  22. Sviđa mi se
    esigente je reagirao na 1971-91 u Ukidanje zakona o 10% i povećanje osobne invalidnine ??   
    Možda će nekima izgledati nevjerojatno, ali Slovenija daje letni dodatek svojim umirovljenicima. Za 2023. za  mirovine do 600€ iznosi455€!!  To je uređena država koja brine za sve svoje umirovljenike. 
  23. Hvala
    esigente je dobio reakciju od drot13 u oduzimanje motora   
    To je vjerojatno motocross motor, takmičarski motor, nema homologaciju za cestu i nije namjenjen sudjelovanju u javnom prometu. To je sportski rekvizit.
    Mislim da Carina nema ništa sa tim jer nije namjenjeno za registraciju ( ne prijavljuje se carini).
    Kaznu će platiti jer je vozio na prometnici, a ne na motocross stazi gdje je to legalno.
    Motor će mu vratiti nakon što provjere da nije ukraden, tj da nema prijave krađe istoga. Kaznu će morati platiti i to ne malu ( puno prekršaja je tu).
  24. Hvala
    esigente je dobio reakciju od drot13 u Prijava nakon prometne nesreće   
    On ima medicinsku dokumentaciju, policija je odradila svoj dio posla, a tebi jedino preostaje da sve objasniš sucu za prekršaje i dobiješ manju kaznu.
  25. Sviđa mi se
    esigente je reagirao na revizor u Invalidnine   
    Pitanje trebate postaviti Ministrastvu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i Ministratsvu financija. Iznos se ne mjenja već 20 godina zbog toga što proračunska osnovica ( 2.336 kn)  po kojoj se određuje ista nije mjenjana cijelo to razdoblje. Kada će se to promjeniti ovisi isključivo od politike , a pitanje mogu pokrenuti spomenuta ministarstva. Ako nitko ne traži od njih i ne vrši pritisak neće to nikad niti promjeniti. Od udruga branitelja koristi nema. Dakle pojedinačni upiti što više ljudi eventualno mogu pokrenuti nešto. Tada se radilo o prosječnoj plaći , a danas je ona oko 7200 kn , a osnovica nije usklađena. To je ne samo nepošteno i nemoralno prema invalidima D.R. i ostalim stradalnicima nego i pravni propust jer nij u skladu s dokumentima kojima se regulira odnos države i stradalničkih kategorija.  Svakako svi zainteresirani korisnici mogu kazniti vlast putem demokratskih izbora  zbog ovakvih namjernih propusta.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija