Jump to content

c_moonshine

Korisnik
  • Broj objava

    32
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je c_moonshine objavio

  1. Bili smo u Poreznoj, i tamo smo očekivano dobili odgovor da oni ne mogu ništa napraviti u vezi toga. Ne znamo više kome da se obratimo, jel možemo nekome pisati,sto da napravimo?
  2. Porezna uprava je podnijela prijedlog. I dug prema njima je otpisan, za to imamo rješenje u kojem je to jasno iskazano.
  3. Dobili smo sve podatke o dugovima. Međutim na papirima o stanu još uvijek stoji da je zabilježba stavljena za dug od 52.000 kn iz 2007., koji je u međuvremenu otpisan. Nakon ostavinske idemo u prodaju stana, s kojim ćemo namiriti dugove i majci kupiti neki manji stan. Pitanje je da li stan uopće može u prodaju? Majka je danas bila na poreznoj i oni su joj rekli da se stan može prodati tako da se s kupcem dođe u poreznu, on napravi pismo namjere, onda oni skidaju tu zabilježbu i stan ide normalno u prodaju. Mene zanima da li oni misle naplatiti tih 52.000 kn onda čim se star proda, iako je dug za to otpisan, ili samo skinu tu zabilježbu u slučaju da se dođe tako s kupcem i to je to. Nejasno su joj to objasnili pa prikupljamo podatke gdje god možemo. Hvala.
  4. Nisam siguran više oko ničeg, oprostite, jako je teško dobiti direkt informaciju i od katastarskog ureda u našem gradu i od bilo kog drugog. Uglavnom 2007. godine je bila stavljena neka zabilježba na stan zbog duga koeg je otac imao zbog neplaćenih doprinosa i mirovinskog radnicima (ne pitajte :/ ) U međuvremenu je taj dug riješen, dio je plaćen, dio je otpisan, za to imamo rješenje, te je trebala bit skinuta zabilježba sa stana, za koju su nam u katastarskom uredu rekli da je skinuta i čekamo službeni dokument koji to potvrđuje. To je jedina nekretnina, jedino majka stanuje tamo, ja sam već godina u Zagrebu, i prebivalište mi je u Zagrebu, znači jedino ona (umirovlejnica) je prijavljena na tu adresu stana u pitanju. Vrijednost stana je trenutno oko nekih 40.000 eur. A predmet ostavinske će biti samo taj stan, to je jedino što je imao. Ovršni postupak je pkrenut čim je otac otišao u invalidsku penziju, znači prije nekih 3 godine. Naslijedit možemo jedino majka i ja, tako je, jer nikog drugog nije imao. Ako se ja odreknem stana (koji još nije otplaćen u cjelosti btw) a majka je u mirovini, pretpostavljam da onda ona naslijeđuje tu ovrhu?
  5. Poštovani, Otac mi je preminuo prije 2 tjedna, sad kako smo majka i ja u postupku prikupljanja podataka saznali smo da ima duga prema inkasatoru, prema toplani, te da je imao ovrhu putem koje mu je inkasator skidao novce za taj dug. Nadalje, niti stan nije otplatio do kraja te i tu ima duga (doduše nije ovršen). Na stan je bila stavljena i zabilježba 2007. ali je u međuvremenu skinuta zbog zastare. Kako sada čekamo ostavinsku raspravu, zanima me da li mi naslijeđujemo sve te njegove dugove? Da li ima šansi za otpis ičega? Ni majka ni ja nismo znali da je natukao toliki dug i možete zamisliti kako smo bili zatečeni. Bojimo se da ćemo ostati bez stana i da će majka završiti na cesti. Što nam je činiti dalje? Hoćemo li mi morati nasljediti sve te dugove, jer toga ima sigurno preko 100.000 kn a to ne možemo trenutno namiriti od nikud. Je li rješenje prodati stan pa namiriti sve te ostale dugove? Unaprijed hvala.
  6. Sve je to jasno, ja sam novac već vratio, naravno, ali eto ja sam morao iskeširati to, a poslodavcu se neće apsolutno ništa dogoditi, a da ja kojim slučajem nisam to vratio sjela bi mi ovrha odmah. Jel ima uopće smisla da uložim žalbu poreznoj sad nakon što sam vratio novce? Suludo mi je da ja moram nešto vraćati nakon godinu dana zbog greške koje nije moja.
  7. Pozdrav svima, Da skratim koliko je moguće. Dobio sam porezno rješenje nedavno. Na njemu piše da su mi uplatili previše povrata te da im sad moram vratiti tu njihovu preplatu. A sve zbog toga što je (sada bivši poslodavac kasno predao JOPPD za 2018. godinu.) Što mi je najbolje činiti, uložiti žalbu, javiti se bivšem poslodavcu, itd? Unaprijed hvala.
  8. Pozdrav svima, Dobio sam ''pravni savjet'' kako ako otvorim obrt i izdajem račun samo poslodavcu kod kojeg sam zaposlen (a ne bi nikome drugom) to nije legalno i dopušteno. Isto tako rečeno mi je da nije dopušteno ni sklopiti auttorski ugovor s poslodavcam kod kojeg sma već u stalnom radnom odnosu. Kako mi sad ništa više nije jasno, na koji način bih ja onda mogao dobiti isplatu uopće? Hvala
  9. Hvala na pomoći zasad. Još jedno pitanje samo. Posao koji sad obavljam kod poslodavca je u Zagrebu, sad primjera radi, da ja obrt registriram u Rijeci, na adresi od roditelja, i sad recimo ja održim jednom mjesečno radionicu kod poslodavca i njima izdam račun npr. za ''usluge savjetovanja'' koje mi oni onda uplate na moj račun od obrta, jel postoji kakva zakonska osnova po kojoj to nije dozvoljivo? Unaprijed hvala.
  10. Hvala svima na info. Pošto nisam previše inclined otvarati obrt ili išta (ali ako budem morao, budem) koliko sam upućen ispada da je autorski ugovor najisplativiji oblik, ako se ovo uopće može okarakterizirati kao autorsko djelo. Da li postoji ikakav način u kojem ja platim porez i prirez na tu svoju isplatu i to je to, bez obveze plaćanja doprinosa kad sam osiguran već po drugoj osnovi, tj poslodavac mi već uplaćuje doprinose. Znam da je ovo tipično hrvatsko pitanje, ali nebulozno mi je platiti tu količinu poreza i doprinosa na dodatni rad, pa me samo zanimaju koje su mi, legalne, opcije? Unaprijed hvala svima.
  11. Pozdrav svima i hvala na info. U prosjeku bi to bilo nekih 5000kn mjesečno isplate, tako da bonusi i to otpadaju. Ispada da je obrt onda nakbolji način, iako bi nekako htio izbjeći otvaranje ičega ako je ikako moguće?
  12. Pozdrav svima, Situacija je sljedeća. Uskoro počinjem imati radionice unutar firme poslodavca za kojeg sad radim. Dogovorili smo da će meni ići 40% od ukupnih uplata sudionika, koje će oni meni onda isplaćivati. Potpisat ćemo naravno i ugovor. Ono što me zanima je koji je najpovoljniji način za mene da zadržim što više tih primanja, autorski ugovor, ugovor o djelu. Da li se išta od tog može kad već radim prijavljen kod tog istog poslodavca? Ugl. koji je najpovoljniji legalni način da oni meni isplate tih 40% a da meni ostane što više od toga? Unaprijed hvala.
  13. Pozdrav svima, Situacija je slijedeća. Otkazana mi je VISA kartica kod Erste Card Cluba u 12mj/2017. Zvao sam njihovu službu naplate i dogovorio obročnu otplatu. Rečeno mi je da to mogu riješavati tako i da uplaćujem svaki mjesec koliko mogu, da je njima bitno da se vidi neka uplata da ne pokreću nikakve postupke. I tako ja već 4 mjeseca uplaćujem po 300kn svaki mjesec i sve super. Da bi 30.04. dobio poziv od njih da ako ne platim pola duga (2000kn) do petka da će se pokrenuti ovrha. Nakon nekog natezanja na telefonu s izrazito bezobraznom gospođom, rekla mi je da mogu uplaćivati po 1000kn, pa po 700kn, ali da moram im doastaviti bjanko zadužnicu. NAravno, iz tog razgovora mi ništa nije bilo jasno te sam im uputio slijedeći mail: Ovo su mi odgovorili : Sad mene zanima, da li sam ja njima obavezan dostavljati tu bjanko zadužnicu, ili mogu samo uplatiti 2000kn i da me puste na miru. Po meni je ta bjanko zadužnica sad naglašena jer oni nemaju nikakvo pravo napraviti ovrhu kad nemaju nikakav ugovor sa mnom pa da se osiguraju? Ispravite me ako sam u krivu. Što mi je najbolje dalje učiniti? Hvala.
  14. Već riješeno, jasno se vidi datum i vrijeme objave fotografija, imam i razgovor screenshotan s kolegom, dan nakon što sam otišao iz firme u kojem mi kaže: ''Domagoj si je već prisvojio Mac-a'' Domagoj je bivši kolega. A i ovo za revers je isto super, jer, naravno, to ne postoji. Nevjerojatno mi je koliko podcjenjuju moju inteligenciju (račun izdan na drugu firmu itd.) , i na kakve sve načine pokušavaju iznuditi te novce od mene, za stvar koju ne mogu nikako dokazati. A bez razloga. Ja sam bio fer i korektan, samo sam zahtjevao naknadu za godišnji koja mi zakonski pripada i onda počinju ove stvari. Užas.
  15. Godišnji isplaćen. Za ovo naravno navaljuju i dalje, iako im se ne javljam uopće. Ali me uznemiruju i na poslu i doma, jer im mogu što reć da odustano od svega jer su mi već stvarno naporni?
  16. Hvala na odgovorima. Za taj godišnji ne sumnjam da će isplatiti, ako ne, ovo što ste rekli. Ali zanima me cijela ova situacija s laptopom, što da mu na tu glupost odgovorim?
  17. Je, jasno piše 72 sata neiskorištenog godišnjeg i cifra koja treba bit isplaćena.
  18. Pozdrav svima, Imam slijedeću situaciju. Iz bivše firme sam otišao 11.01. istekom ugovora o radu. Danom 08.02. isplaćena mi je zadnja plaća za razmjerni broj dana, ali ne i naknada za neiskorišteni godišnji. Pričekao sam nekoliko dana i javio se bivšem poslodavcu 14.02. da zašto to nije isplaćeno. Dobio sam slijedeči odgovor: ''Pozdrav mozemo se dogovoriti da dodes do ureda i vidimo sto smo s tim dijelom. Imamo jedino problem da si laptop koji si predao polijao s nekom tekucinom i nisi nam rekao, a mi nismo znali dok nismo odnijeli na servis laptop i skuzili sto se desilo i sad imamo stetu na macbook airu.Mozes doci do ureda pa rjesimo obje stavke odmah.'' Baš nekim čudom mi je to javljeno tek kad sam zatražio isplatu godišnjeg koje mi pripada zakonski,hmm? Uglavnom, naravno da nisam laptop oštetio, otkad sam otišao znam da su ga drugi ljudi koristili, imam čak i slike screenshotane s njihovog facebook profila gdje se vidi da je laptop korišten u tom period od drugih osoba. Naravno, rekao sam da ne namjeravam dolaziti, i da mi naknadu mogu isplatiti na tekući račun, jer tako i tako to moraju tako. Tek jučer, 22.02. mi dolazi na mail obrazac sa izračunom naknade za nekorišteni godišnji odmor iz knjigovodstva. Ali isto tako dolazi mi i na mail račun/ponuda za popravak navedenog laptopa sa slijedećim tekstom u mailu: ''Bok, u privitku šaljem ponudu koju smo dobili za popravak Maca koji je bio proliven s nekim sokom ili slično. Dakle, kompletna tipkovnica se lijepi, touch pad ne radi kako bi trebao. Laptop nije diran od kada si nam ga ostavio te je nova social media managerica počela raditi na njemu i žalila se da se tipke lijepe i ne izlaze normalno van. Odnijeli smo ga u ovlašteni servis u Fillex gdje je kupljen s namjerom da ćemo dobiti garanciju i dobili informaciju da je laptop bio zaliven. Ponudu koju smo dobili ti proslijeđujem u privitku.'' Ono što je najbolje od svega je da je ta ponuda izdana na neku drugu firmu, ne ovu u kojoj sam ja radio, znači oni su vlasnici laptopa, kojeg su prodali (dali?) na korištenje mojoj bivšoj firmi. Danas 23.02. su mi također poslali poruku na mail: ''Kako ćemo se dogovoriti oko plaćanja? Najbolje bi bilo da ti uplatiš ovu ponudu Fillexu onda. Isto, zanima me kada bi to moglo biti jer je laptop trenutno tamo na dijagnozi?'' Nadalje, ne postoji zapisnik da sam ja taj laptop ikad preuzeo, niti zapisnik da sam ga vratio i da je taj dan 11.01. kad sam otišao iz firme ga vratio. Sad se oni meni javljaju s tim glupostima 40 dana nakon što sam otišao iz firme i lagano me živciraju. Naknadu za godišnji naravno još nisu uplatili, rekli su ili danas ili u ponedjeljak. Znači da sumiramo, nisam laptop oštetio,javili su mi da je ''oštećen'' 33 dana nakon što sam otišao iz firme, i tražio novce za godišnji, baš slučajnost, vratio sam ga ispravnog, drugi ljudi su ga koristili nakon mene, imam foto dokaze toga, i račun za popravak je izdan na drugu firmu sa datumom 21.02. u kojoj ja nikad nisam radio. Što da im odgovorim?
  19. Pozdrav svima, Da skratim, situacija je sljedeća. Kod trenutnog poslodavca imam pravo na još dva tjedna godišnjeg odmora. Kako prijenosa u novu firmu više nema, godišnji se prije otkaza mora ili iskoristiti ili isplatiti. Zanima me, ako mi je otkazni rok 2 tjedna, da li ja mogu reć ok dajem otkaz u ponedjeljak, i tad tići i iskoristiti ta 2 tjedna godišnjeg koji ulaze u otkazni rok? Unaprijed hvala. Lp
  20. Pozdrav, jel zna netko kada i kome se šalje tema za stručni ispit? Tj.koliko prije izlaska na ispit? Radi se o edukacijskom rehabilitatoru na osposobljavanju u vrtiću.
  21. Magistra sam edukacijske-rehabilitacije i imam 5 mjeseci radnog staža na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa, što znači da mi još 7 mjeseci fali da bih mogla polagati državni stručni ispit. Trenutni posao je u predškolskom sustavu, a ponuđen mi je novi radni odnos u Centru za odgoj i obrazovanje. Prihvatim li ponuđeni posao, gubim li odrađenih 5 mjeseci?
  22. Ma neću mu onda ništa ni odgovarat, a ako mi se javi ponovno, onda ću mu sasut sve ove čl. pa nek si misli, da. Stvarno ima svakakvih pacijenata. Puno hvala.
  23. I sad mi ovaj pošalje sms. (ne znam otkud mu moj broj?!) Piše: Kako zakonski rok za prijavu policiji ističe ovaj tjedan, molim te da javiš što hitnije koji je tvoj prijedlog da rješimo situaciju? Što se događa?! Jel to fakat istina, ili me opet pokušava prevaljati? Ta njegova ''nesreća''je bila 28.08.2015. I odkud njemu uopće moje ime i moj broj telefona? Mislim shvaćam preko tablica, al otkud mu to? Da li se to smije uopće?
  24. Ma za kamere sam i ja odmah pomislio, ali to je onaj dio kad se s heinzelove izađe odmah gore na slavonsku, a tamo ih nema, tak da od tog ništa. A što se sveg drugog tiče puno hvala. I sam sam si mislio: samo zovi policiju momak, pa ti ćeš više nagrabusiti još. Vjerovatno ih zato nije niti obavjestio, jer bi onda uz to kaj si mora popravljat motor još i kazne se naplaćao. Ugl, neću mi ništa odgovarat, a ako se javi ponovo, napisat ću mu ono da sam se savjetovao sa odvjetnikom,itd. pa nek onda radi što hoće. Puno hvala. Ažurirano Hvala
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija