Jump to content

luuna1

Korisnik
  • Broj objava

    22
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je luuna1 objavio

  1. 2011. godine sam u tri navrata imala duga za plin i HEP je pokrenuo ovrhu. Dugove sam podmirila prije nego je ovrha stupila na snagu i od tada ga uredno plaćam. Međutim, ostali su troškovi ovrhe u iznosu od cca 1.600 kuna. Jučer mi je HEP isključio plin. Danas sam bila prinuđena platiti dio troškova ovrhe. Za ostatak dugovanja su mi dali na potpis ugovor o obročnoj otplati na kojem je pisalo da ću obročno otplatiti dug za isporučeni prirodni plin. Odbila sam to potpisati jer duga za plin nemam pa su preformulirali ugovor i napisali da ću podmiriti dug na obračunskom mjernom mjestu. Ni to nisam htjela potpisati i tražila sam da u ugovoru navedu da obročno otplaćujem troškove ovrhe. Odbili su jer "imaju samo ta dva obrasca ugovora" i ako neću to potpisati moram platiti sve troškove ovrhe odjednom ako želim da mi se uključi plin. Ima li tu elemenata kaznenog djela? Iznude ili nekog drugog?
  2. 2011. godine sam u tri navrata imala duga za plin i HEP je pokrenuo ovrhu. Dugove sam podmirila prije nego je ovrha stupila na snagu i od tada ga uredno plaćam. Međutim, ostali su troškovi ovrhe u iznosu od cca 1.600 kuna. Jučer mi je HEP isključio plin. Danas sam bila prinuđena platiti da bi mi ga ponovo uključili. Koliko znam, isključivanje plina je neustavno ukoliko ne postoji sudsko rješenje. Bila bih vam zahvalna ako netko ima nekakvih iskustava s ovakvim tužbama. Smije li mi HEP isključiti plin ako duga za isporučeni plin nemam? Imam li osnova za tužbu i ako imam mogu li tražiti odštetu?
  3. 2011. godine sam bila dužna za plin i HEP je pokrenuo ovrhu. Prije nego je došlo do ovrhe plin sam platila i od tada ga uredno plaćam. Međutim, ostali su troškovi ovrhe u iznosu od 2.500 kuna te mi sada HEP prijeti isključenjem plina ako to ne platim. Postoji li zastara troškova ovrhe i ako postoji koji je rok zastare?
  4. Dobila sam otkaz ugovora o radu s ponudom izmjenjenog ugovora. Imala sam ugovor o radu na neodređeno vrijeme. Radila sam u poslovnici u Osijeku, gdje i stanujem, za zagrebačku tvrtku. Poslodavac mi je otkazao ugovor iz razloga zatvaranja poslovnice, te mi ponudio izmjenjen ugovor o radu s mjestom obavljanja posla u Zagrebu. To mi je, naravno, neprihvatljivo. Je li to zakonski ispravno i jesu li povrijeđena moja prava? U slučaju da ne prihvatim ponudu izmjenjenog ugovora, kakva su moja prava na Zavodu za zapošljavanje? Imam 23 godine radnog staža od čega zadnjih 10 godina neprekinuto.
  5. i dok si mama i tata tako dokazuju da li ova/ovaj daje malo ili puno, dijete/djeca se prebacuju s jedne strane na drugu ko' ping-pong loptica i jadni se snalaze u dvije kuce u dva razlicita kreveta sa razlicitim navikama ljudima uz i oko sebe sto bi im se sve radilo pod izlikom malih ili nikakvih alimentacija da, bas je ovo super prijedlog alimentacija nikako nije izlika za manipuliranje djetetom. alimentacija je pomoć pri zadovoljavanju djetetovih osnovnih potreba. molim da me se ne generalizira, jer moje dijete nema pojma da se sudim s njegovim ocem. otac i ja relativno dobro funkcioniramo po svim pitanjima osim po pitanju novca. sin takođe ima relativno dobar odnos s ocem koji sam ja stvorila dok je sin bio mali. ja sam zvala oca da ga dođe vidjeti jer se ovaj nije javljao po dva mjeseca. ja sam sinu ispirala mozak tupeći mu da ga tata voli. htjela sam da mi dijete odrasta znajući da ima i oca. i sin mi je izrastao u krasnog tinejdžera, odlikaša. sve to je u redu. ali nije u redu da otac nikada, ali baš nikada nije kupio sinu niti jednu jedinu majicu. bon od 50 kn za mobitel. ma bilo što. a kada sam ga jednom zamolila za uslugu da se dijete negdje odveze jer ja nisam mogla rekao mi je da "mu se ne uklapa u planove". lijepo se hvaliti kakvo dijete ima, ali to dijete ima svoje potrebe koje su, vjerujte mi, jako skupe.
  6. sve ste vi to meni lijepo sročili. po tome ispadne da odvjetnik ništa ne mora niti je dužan napraviti. čak i kad vas ošteti ne možete mu ništa jer on nije pomogao prijatelju, nego je zastupao mene. u kodeksu odvjetničke etike lijepo piše 44. "Odvjetnik koji osobno poznaje protivnu stranku smije odbiti zastupanje protiv nje. Ako je ipak pripravan preuzeti zastupanje, mora prije toga svoju stranku upozoriti na to poznanstvo." ali to je samo glupi kodeks. to nije zakon. po vama ispadne da su odvjetnici bogom dani, a naše je da im služimo. kadija te tuži, kadija ti sudi. ipak vrana vrani oči ne vadi.
  7. Odvjetnik me nije obavijestio niti o jednom ročištu. Niti jedno rješenje mi nije dostavio dok ga nisam zatražila. Zbog toga što nisam bila na zadnjem ročištu, donesena je prestuda takva kakva je. Na tom zadnjem ročištu bivši suprug je dopunio svoju izjavu, uglavnom neistinama, a ja nisam bila tamo da to opovrgnem. Normalno da je županijski sud odbio žalbu jer ono što oni vide je ono što piše na papiru. Poslala sam prijavu odvjetničkoj komori, ali iskreno sumnjam da će odvjetnik snositi ikakve posljedice. Mogu li tužiti odvjetnika? Ako i mogu, za čega? Jer on je samo iskoristio svoj položaj da pomogne prijatelju. Sin mi je krenuo u srednju školu. Imam li osnove za povećanje alimentacije putem nove tužbe?
  8. Ponovo Vam najljepše zahvaljujem. Postupila sam kako ste rekli i od odvjetnika dobila rješenje županijskog suda u kojem je žalba odbijena. Rješenje je doneseno 28.05.2009. Ja sam ga primila 27.08.2009. Međutim, u rješenju ne piše nikakva uputa o pravnom lijeku. Postoji li pravni lijek na rješenje županijskog suda?
  9. - 1.100 kn u ovo vrijeme recesije uopće nije mali novac za uzdržavanje i sasvim je u skladu i sa zakonom. Želim reći - treba razviti odnos iz kojeg će roditelj dati sve što može za svoje dijete (tada, vjerujem da ćete se složiti iznos više nije bitan) a kad se to sudski rješava uvijek će se stvoriti stav druge strane - "e sad nedam više" Niste nam ništa napisali kakav je taj odnos...ali bih rekao da nije najbolji. sve najbolje marko 1.100 kn u ovo vrijeme i nije neki novac, ako se uzme u obzir da sam sinove knjige platila 2.600,00 kn za prvi razred gimnazije. Naravno da sam pokušala naći polovne, ali to je bila nemoguća misija. Dakle, više od dvije alimentacije su potrebne samo za školske knjige. Odnos između mog sina i bivšeg supruga je odličan. Redovito se viđaju, zajedno ljetuju itd. Međutim, bivši se nikada nije sjetio dati sinu niti 100 kn (dao mu je jednom prilikom kad sam ga ja nazvala i rekla mu da dâ sinu nešto novca jer je ovaj počeo izlaziti). Želim reći, NEĆE svaki roditelj sve dati za svoje dijete.
  10. Samohrana sam majka djeteta od 15 godina. Alimentacija od 700,00 kn je određena rješenjem o razvodu još davne 1996. Prošle godine sam podnijela tužbu za povećanje alimentacije, a kako nisam imala novca zatražila sam od Hrvatske odvjetničke komore da mi dodijele odvjetnika kojeg ne bih morala platiti, što su oni (svaka im čast) veoma brzo i učinili. Na prvom razgovoru kod odvjetnika iznjela sam stanje stvari, rekla ime i prezime bivšeg supruga i odvjetnik je podnio tužbu za povećanjem alimentacije. Na prvom ročištu, dok smo čekali u hodniku, moj se odvjetnik srdačno pozdravlja s mojim bivšim te se ispostavi da su prijatelji. Na drugom ročištu CZS je rekao svoje i sutkinja nas obavjesti da će biti još jedno ročište. Odvjetnik mi je na izlazu rekao kako nema potrebe da ja dolazim na treće ročište, na što sam mu ja izričito naglasila da želim prisustvovati i da ga molim da me na vrijeme obavijesti (za prvo i drugo ročište sam saznala od bivšeg supruga). Nakon nekoliko mjeseci, u razgovoru s bivšim suprugom saznam da je presuda donešena, tj. da je održano i treće ročište o kojem ja nisam imala pojma jer su svi pozivi dostavljani odvjetniku (ne znam da li je bitno, ali sam saznala da su se sutkinja, moj bivši suprug i moj odvjetnik malo izrugivali na moj račun). Zatražila sam i dobila od odvjetnika presudu te sam uzela od njega svu dokumentaciju vezanu za predmet. Odvjetnik mi je rekao je da je on i dalje mislio kako ja ne trebam doći jer sam već dala svoju izjavu i ne mogu više ništa izjaviti). Nemalo sam se iznenadila kada sam vidjela da je na trećem ročištu moj bivši suprug dopunio svoju izjavu uglavnom lažima i poluistinama. Od dana podnošenja tužbe bivši suprug mi je govorio da će biti donesena presuda od 1.100,00 kn, a tako je i bilo. Djetetove potrebe su procjenjene na 2.000,00 kn, a sud je moju brigu za dijete procjenio s 200,00 kn mjesečno. Sama sam podnijela žalbu na presudu u kojoj sam naglasila da me više ne zastupa dotični odvjetnik. Rješenje o žalbi nisam dobila do dana današnjeg, a da mi je žalba odbijena saznala sam opet od bivšeg supruga koji rješenje ima već više od mjesec dana. Kako da dođem do rješenja o žalbi? Sin mi sada kreće u srednju školu i ima li smisla da ponovo tražim povećanje alimentacije? Znam da vrana vrani oči ne vadi, ali ovo jednostavno nije fer.
  11. Dajte ljudi. Da li da pišem žalbu ili ne?
  12. Razvedena sam zadnjih 12 godina i bivši suprug mi je plaćao alimentaciju 750,00 kn. Prošle sam godine u studenom podnijela zahtjev za povećanjem alimentacije jer su se okolnosti promijenile. Sin mi ide sada u osmi razred. Kako nisam imala novca za odvjetnika, a tužbu ne znam sama napisati zatražila sam od Hrvatske odvjetničke komore besplatnog odvjetnika (djeca imaju pravo na besplatnog odvjetnika u slučajevima alimentacije). Pošteno su odradili svoj posao i u roku 15 dana dodijelili mi odvjetnika koji je odmah pokazao da nije sretan što mora sa mnom gubiti vrijeme. Da stvar bude gora, ispostavilo se da su moj bivši suprug i moj odvjetnik prijatelji. Dala sam odvjetniku do znanja da to znam, a on mi je rekao da to neće utjecati na njegov rad. U ovih godinu dana bila sam pozvana na dvije rasprave i na obje otišla. Sutkinja je rekla da će nas još jednom pozvati na što mi je odvjetnik rekao da nema potrebe da i ja budem na toj zadnjoj raspravi. Izričito sam mu naglasila da želim prisustvovati, ali me on ipak nije obavijestio kada je rasprava bila niti me na nju pozvao. Prije nekoliko dana je donešena presuda, ali me odvjetnik opet nije obavijestio. Kako sam u kontaktu s bivšim suprugom, on mi je rekao da je dobio presudu i da je određena alimentacija u visini od 1.100,00 kn kao što mi je i rekao da će biti (moj bivši suprug već šest mjeseci tvrdi da mi neće biti dodjeljeno više od 1.100,00 kn). Nazvala sam odvjetnika i pitala za presudu, a on mi je na to rekao da je on nije dobio. Isti taj dan poslije podne mi je iz njegovog ureda poslana kopija presude koju sam juče dobila. Bivši muž mi je nezaposlen i prikazao je honorarne prihode od 750,00 kn mjesečno. Njegov povremeni poslodavac mu je izdao takvu potvrdu. Usput, taj isti poslodavac se nalazi u zatvoru zbog pronevjere. Bivši suprug je prije dvije godine kupio stan od 84 m2, a kako mu je ove godine umro otac naslijedio je dio kuće u centru grada u kojoj se nalaze i dva atraktivna poslovna prostora koja su izdana. Napominjem da je bivši suprug u vanbračnoj zajednici u kojoj ima dijete te da mu supruga ima plaću isto koliko i ja (s tim da je 2/3 moje plaće u kreditu za stan). Sumnjam da su moj bivši muž i moj odvjetnik bili u sprezi u ovom sporu. Ima li koristi da se žalim na presudu u kojoj je napisano da sam ja u boljoj materijalnoj situaciji. Odvjetnik mi je više štetio nego koristio. Ima li svrhe da se požalim na njegov rad Hrvatskoj odvjetničkoj komori? Ili da sve pustim kako je pa da slijedeće godine kada mi dijete krene u srednju školu ponovo tražim povećanje?
  13. Brat je bio osiguran u poduzeću u kojem je radio. Spada li polica osiguranja u nasljedstvo?
  14. Nedavno mi je preminuo brat koji nije bio oženjen i nije imao djecu. Nasljednici smo majka i ja, a nslijedili smo samo automobil. Brat je nekoliko mjeseci prije smrti digao kredit koji je uredno podmirivao. Banka se nije osigurala jamcem, hipotekom ili policom. Uskoro je ostavinska rasprava pa me zanima moram li ja, kao jedini nasljednik (mama se odriče svoga dijela), vraćati bratov kredit?
  15. a kako i kada se stiče pravo posjeda? i što je uopće pravo posjeda?
  16. Nedavno sam imala spor s bivšim suprugom oko visine alimentacie. koliko mi je poznato otac ti je dužan plaćati alimentaciju za cijelo vrijeme tvog školovanja i još godinu dana nakon školovanja ako se ne zaposliš. Možda bi bilo najbolje da nazoveš hrvatsku odvjetničku komoru i zatražiš besplatnog odvjetnika. To sam ja napravila. HOK za slučajeve alimentacije dodjeljuje besplatne odvjetnike koji te zastupaju na sudu. Potrebno je samo poslati zahtjev pismenim putem. Brzo to riješe ( u nekih 2-3 tjedna). Jedino što ne znam da li se to odnosi samo na alimentacije za maloljetnu djecu, ali u svakom slučaju ih nazovi. Sretno:-)
  17. ne mogu vjerovati da baš nitko ne zna nakon koliko se godina stječe stanarsko pravo.
  18. Moj zaručnik živi u gradskom stanu koji je dobio na korištenje 1991. godine, dakle već 17 godina. Branitelj je i invalid domovinskog rata. U toku rata stan je pogođen granatom i on ga je svojim novcima u potpunosti obnovio. Sada želi otkupiti stan, ali nas zanima postoji li mogućnost da je u međuvremenu stekao stanarsko pravo i koliki je uopće zakonski rok za stjacanje stanarskog prava.
  19. jesam, riješila sam. nazvala sam b.a.b.e. a one su me uputile na hrvatsku odvjetničku komoru. da skratim, hrvatska odvjetnička komora pruža besplatnu pravnu pomoć u vezi uzdržavanja djeteta. trebaš ih nazvati Tte podnijeti zahtjev za besplatnom pravnom pomoći i poslati, mislim, svoj i djetetov rodni list. nije ništa komplicirano. uglavnom, u rekordnom roku (2-3 tjedna) sam dobila obavjest da su mi dodijelili odvjetnika u mom gradu, njegovo ime i kontakt telefom. i to nije neki mladi pripravnik, već stariji, cjenjeni odvjetnik. bila sam kod njega, dogovoria se i čovjek je podnio tužbu. sada čekam poziv na ročište. nadam se da sam pomogla. lijepi pozdrav.
  20. Sin mi ide u 7. razred osnovne škole i kako smo se preselili, promijenio je školu. Od prvog dana sustavno ga maltretiraju učenici i njegovog, a i ostalih sedmih razreda. Problem je u tome što je, od kada je došao, najbolji učenik u razredu kojeg nastavnici navode za primjer ostalima i po učenju i po vladanju. Došlo je i do fizičkog zlostavljanja na što sam ja reagirala u školi. Dan nakon mog dolaska netko mu je sipao jogurt u nove cipele (preobuvaju se u školi). Počinitelj se ne zna.Opet sam reagirala, ali ravnateljica i razrednica su bespomoćne. Sin mi ne može proći hodnikom, a da netko za njim ne poviče "štreberu", "pederu" i slično. Za sada se on nekako nosi sa svim tim, ali se bojim da će početi izbjegavati odlaske u školu jer je pritisak ogroman. Imam li ikakvu zakonsku mogućnost stati na kraj tom zlostavljanju i mogu li zatražiti pomoć od bilo koje državne institucije?
  21. ma ne radi se da on nema. nedavno je kupio trosobni stan u centru grada. žena s kiojom živi takođe je zaposlena. stvar je u tome što je tih 600,00 kn zaista jako malo. a njemu na pamet ne pada samoinicijativno djetetu nešto kupiti. u zadnjih devet godina mu je jednom kupio jaknu i jednom patike (i to kad sam ja zatražila). poslije je prigovorio da stalno nešto dramčim. meni, u stvari treba primjerak tužne za povećanje alimentacije jer ne znam ju sama sastaviti, a da plaćam odvjetnika, to mi je preskupo. ako netko ima neka mi, molim, pošalje na luuna1@net.hr pod naslovom "tužba". bila bih vam jako zahvalna
  22. razvedena sam zadnjih 9 godina. sin mi je tada imao 4 godine i sud je odredio alimentaciju od 600,00 kn. u međuvremenu se moj bivši oženio i ima dijete kojemu je sada 9 godina. znate li imam li osnova za povećanjem alimentacije i ako imam može li mi netko poslati kako izgleda zahtjev za povećanjem jer mi je preskupo plaćati odvjetnika.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija