Jump to content

yoga

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Hvala na odgovoru. Trenutno sam u radnom odnosu, da li i u tom slucaju ide opcija s pausalnim obrtom?
  2. Ok, preformulirat ću pitanje: da li prodaja stvari vlastite izrade putem interneta u manjem opsegu predstavlja prekršaj i da li postoji neki limit do kojeg se mogu primati uplate na račun bez pravnih posljedica. Da li netko nadgleda promet na privatnim računima u bankama? Dajte, sigurno ima ljudi koji tako prodaju, ako ništa drugo onda rabljene stvari i odjeću koja im više nije potrebna. Kakva su iskustva?
  3. Poštovani, izrađujem nakit i za sada nemam registriran niti obrt, niti d.o.o. jer je sve još u početnoj fazi. Isti bih prodavala putem internetske stranice Etsy ili sličnih. Zanima me mogu li to kao fizička osoba bez izdavanja računa kupcu ili moram biti registrirana kao pravna osoba i platiti na to porez. Imam informaciju da dok god se ne radi o velikim iznosima mogu prodavati kao fizička osoba (navodno do 13000 € godišnje), račun kupcu zajedno s robom izdaje Etsy, a oni od moje cijene sebi uzmu svoju proviziju.
  4. Treba li mu porezna kartica i u slucaju da radi samo privremeno, odnosno samo mjesec dana kako tvrdi ili samo u slucaju stalnog zaposlenja? Skolu nemam zbog cega zvati jer je zavrsio cetvrti (zadnji) razred srednje strukovne skole, a kako nije polozio drzavnu maturu ne moze se upisati na faks. Ako zovem Poreznu upravu hoce li vidjeti da radi ako jos nema svoju poreznu karticu?
  5. Molim za informacije, rastavljena sam majka djeteta koje zivi s ocem na ciji racun uredno placam alimentaciju. Dijete je na poreznim karticama prijavljeno kao porezna olaksica na roditelje u jednakim omjerima (pola na oca, pola na mene). U lipnju ove godine dijete je zavrsilo cetvrti razred srednje skole, nije uspjelo poloziti maturu i zaposlilo se, navodno privremeno, na mjesec dana. Sada me trazi da ga ja odjavim sa svoje porezne kartice da bi mu poslodavac mogao isplatiti placu, kako kaze. Zanima me koji bi mu bio motiv za to s obzirom da u tih mjesec dana sigurno nije presao limit od 15000 kn, a ja cu ga time izgubiti kao poreznu olaksicu (manja placa, gubitak prava na povrat poreza) s obzirom da i dalje uredno placam alimentaciju i uzdrzavam ga. Da li me mulja i poceo je raditi.za stalno, a ne zeli mi reci kako bih i dalje placala alimentaciju ili zaista ima nekih prepreka kod njegovog poslodavca ako je prijavljen na moju Pk? Hvala
  6. Zanima me da li svi poslodavci trebaju voditi evidenciju o radnom vremenu zaposlenika ili samo oni kod kojih je to posebno ugovoreno nekim aktom... nastavno na citirani tekst članka 8 Pravilnika o sadržaju i načinu vođenja evidencije o radnicima "(3 Podatke iz stavka 1. podstavka 3. i 4. ovoga članka poslodavac je obvezan voditi samo ako je obveza vođenja tih postupaka ugovorena kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radnikog vijeća i poslodavca, ugovorom o radu ili je uređena pravilnikom o radu" ili se taj tekst odnosi na nešto drugo?
  7. Partner i ja živimo u izvanbračnoj zajednici skoro 5 godina. Nemamo zajedničke djece. Živimo u mojoj kući, iako on nije prijavljen ovdje već kod roditelja. Ja sam cijelu 2016. g. bila nezaposlena, pa bismo sada za njega predali poreznu prijavu za 2016. g. u kojoj bismo mene prijavili kao uzdržavanog člana. Može li se to iskoristiti, kako popuniti prijavu i što priložiti od potrebne dokumentacije. Trebamo li priložiti izjavu o postojanju izvanbračne zajednice ovjerenu od javnog bilježnika gdje pod kaznenom i materijalnog odgovornošću svojim potpisima potvrđujemo postojanje iste ili to nije potrebno?
  8. Nastavno na raniju situaciju, bivši suprug je ipak pristao da se sporna kuća - predmet bračne stečevine podijeli u jednakim dijelovima između mene i njega. To namjeravamo učiniti na način da je prodamo i dobiveni novac podijelimo u jednakim dijelovima. Zanima me da li je potrebno da radimo Ugovor o diobi bračne stečevine s obzirom da smo već od ranije upisani u zemljišnim knjigama u jednakim omjerima, odnosno svaki u 1/2? Konzultacijom s jednim pravnikom dobila sam informaciju da nije potrebno da radimo Ugovor, jer smatra da bi sastavljanje takvog ugovora (s obzirom da upisano stanje u gruntovnici odgovara stvarnom stanju i zapravo se ništa ne bi mijenjalo) bio samo bespotrebni trošak. A također je napomenuo da postoji i mogućnost da bismo bili dužni platiti porez s obzirom da više nismo u braku.
  9. Objasnit ću zašto bih htjela da se ta situacija riješi. Nakon pokretanja brakorazvodne parnice zbog nepodnošljivih uvjeta, netrpeljivosti, te stalne mogućnosti od izbijanja sukoba iselila sam i godinu dana bila podstanar dok je on ostao u kući. Drugi razloga mog iseljenja bila je činjenica da je odbijao plaćati bilo kakve režije za kuću (bio je nezaposlen, pa mu se nisu imale od kuda naplatiti i to je koristio), tako da sam gotovo godinu dana nakon prekida bračne zajednice sama snosila sve režijske troškove. Svojim iseljenjem prisilila sam ga da barem djelomično počne plaćati režije jer bi u protivnom došlo do isključenja. Međutim počele su stizati ovhe na moje ime, a samo dug za plin se popeo na 5.000,00 kn, što je premašivalo moju tadašnju plaću. Zato sam bila primorana dati isključiti plan i tako je ostalo do danas (što znači da ću sada već drugu zimu provesti u kući bez grijanja, samo uz električne grijalice). No, kako više nisam mogla financirati podstanarstvo, a trenutno sam i bez posla, morala sam se vratiti u kuću. Sreća je da je kuća sagrađena na način da može funkcionirati kao dva zasebna stana, dakle samo su ulaz i stubište zajednički, postoji stan u prizemlju koji ja koristim i stan na katu, gdje je on. Dok me nije bilo pristojio je sve zajedničke prostorije kuće, odnosno tavan, garažu i podrum i onemogućio mi korištenje makar jedne od tih prostorija (u svrhu odlaganja stvari tj. ostave). Kako je na podrumu promijenio i bravu, pozvala sam policiju, ali oni nisu učinili ništa, jer nemaju ovlaštenja ulaziti u međuvlasničke odnose i uputili me na OGS u Zagrebu na tužbu. Tužbu nisam pokretala iz financ. razloga, ali mi je s vremenom zbog stalnih pritisaka i inzistiranja ipak prepustio na korištenje garažu. Sada relativno uredno plaća režije, (između ostaloga jer se u međuvremenu zaposlio, pa mu se sada imaju od kuda naplatiti ovrhe), iako uvijek vuče neka stara dugovanja, tako da uvijek strepim od neke nove ovrhe. Ažurirano Propustila sam napisati da sam polovinu svoje 1/3 (koju sam dobila od oca) darovnim ugovorom darovala suprugu, tako da bismo bili suvlasnici u jednakim dijelovima.
  10. Molim Vas pomoć u vezi podjele bračne stečevine. Krajem 2011. g. podnijela sam tužbu za razvod braka i brak je 2013. razveden pravomoćnom presudom. Od imovine stečene u braku postoji obiteljska kuća i auto. Za auto se ne namjeravam natezati, ali oko podjele kuće postoje problemi sa bivšim suprugom. Dakle situacija je sljedeća: Obiteljska kuća, predmet spora bila je kuća moga djeda i bake. Njihovom smrću kuću su naslijedili moj otac i njegovo dvoje braće, svi u jednakim dijelovima (dakle svaki 1/3). Moj otac je svoju trećinu darovao meni, a vlasnicima preostale dvije trećine smo bivši suprug i ja postali isplativši tatinu braću. NOvac za to su nam dali roditelji, njegovi i moji, u jednakim dijelovima. (njegovi njemu jednako, koliko i moji meni). Sve ugovore, dakle i darovne i kupoprodajne, uredno sam proknjižila u zemljišnim knjigama i temeljem njih smo bivši suprug i ja upisani kao suvlasnici nekretnine u jednakim dijelovima, odnosno svaki u 1/2 i sve do razvoda braka moj suprug se slagao s time. Sada se ne slaže, nego inati, jer se nikada nije pomirio s činjenicom da sam odlučila izaći iz braka s njime. Tokom 15 godina trajanja braka, kuću smo, malo po malo, kako je bilo financijskih sredstava adaptirali i povećali joj vrijednost. U tome su nam ponekad financijski pomagali i roditelji - i moji i njegovi. Međutim on sada tvrdi da su njegovi dali više, a ja tvrdim da nisu. Kada sam u vezi ovog problema zatražila savjet jednog odvjetnika on mi je rekao da ako dođe do spora, da će 99 posto sudaca presuditi da se nekretnina podijeli po pola, jer su početna sredstva za kupnju iste bila u jednakim iznosima, te da će se kasnija ulaganja u kuću tretirati kao bračna stečevina. O financijskoj pomoći roditelja, koja bi se eventualno mogla smatrati darovanjem i zato ne ulaziti u bračnu stečevinu, kaže da su oni tada za iste mogli tražiti svoj suvlasnički dio kuće, a da to nisu učinili (navodno u roku 5 godina). Želim napomenuti da je financijska pomoć roditelja bila u gotovom novcu, da o tome ne postoje nikakvi pisani tragovi, te da su gotovo svi radovi na kući bili rađeni na crno, dakle bez računa. Sve to bilo je prije više od 10 godina i ja nemam pojma gdje bih danas uopće našla izvođače tih radova. Iz istog razloga odvjetnik je mišljenja da bi ulaženje u dokazivanje takvih činjenica bio dug, vrlo skup, mukotrpan i neisplativ postupak. Prilikom zadnjeg razgovora u vezi podjele, kada nisam htjela pristati na njegove uvjete podjele tj. da njemu pripada 70 posto nekretnine, doživjela sam vrijeđanje i nazivanje pogrdnim imenima od strane bivšeg supruga, a bojim se da će tako biti i ubuduće. Molim Vas za Vaše mišljenje, da ja tužim njega (za što baš i nemam novaca), da čekam da on mene tuži ili možda postoji još koja opcija.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija