Jump to content

brunoh

Korisnik
  • Broj objava

    16
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je brunoh objavio

  1. Molim za odgovor na pitanje: Za podjelu imovine poslije razvoda, u tužbi sam naveo što posjedujem od imovine (naravno one, koja predstavlja bračnu stečevinu). Ne znam što je druga strana nabavila bez mog znanja u vrijeme trajanja braka. Kakav je postupak suda u utvrđivanju činjeničnog stanja (onog što posjeduje druga strana u sporu, a predstavlja bračnu stečevinu)? Hvala unaprijed!
  2. Hvala puno. Znate li možda u kojem vremenskom okviru bi mogao krenuti postupak i da li će biti pokrenut, unatoč ignoriranju (neodazivanju) druge strane. Kakve korake može poduzeti sud?
  3. S bivšom suprugom želim podijeliti bračnu stečevinu. Obzirom da to nije išlo dogovorom, podjelu sam pokrenuo putem suda u Zagrebu. Tužba je zaprimljena u lipnju ove godine, a poziv drugoj strani na očitovanje o tužbi upućen je od suda u kolovozu. Obavijest nije podignuta i slijedila je sudska dostava u listopadu. Napomena sudskog dostavljača: Primatelj odbija primitak naslovnice. Obavijest je stavljena na oglasnu ploču suda, gdje je stajala devet dana (do kraja listopada), nakon čega je skinuta. Prema Zakonu, stranka se smatra obaviještenom. Želio bih znati, koji su dalji postupci suda, jer druga strana u postupku sigurno ne može vječno opstruirati slučaj. Mogu li ja kao tužitelj sa svoje strane nešto poduzeti? Hvala unaprijed na odgovoru.
  4. Da li je moguće da bivša supruga darovnim ugovorom, ili nekako drugačije imovinu koja je bračna stečevina da u vlasništvo nekog od članova obitelji ili prijatelja?
  5. Da li u sudskom procesu mogu tražiti isplatu 1/2 vrijednosti stana od bivše supruge i da li to sud može dosuditi?
  6. Poštovani, Razveden sam od siječnja. Bivša supruga tvrdi, da je pred kraj braka digla kredit i stavila zajednički stan pod hipoteku. Molim za odgovor da li je ona to mogla učiniti bez mog znanja (iako je upisana kao vlasnik). Stan je kupljen u vrijeme trajanja braka, znači predstavlja dio bračne stečevine. Slijedi podjela bračne stečevine i ne znam da li to može predstavljati problem pri razdiobi.
  7. Presuda o razvodu braka donesena je prije 3 mjeseca. Nakon neuspjele dostave drugoj strani u postupku, stavljena je na oglasnu ploču suda. Molim za odgovor, koliko vremena od stavljanja na oglasnu ploču suda treba proći do pravomoćnosti presude i koji je rok za žalbu. Hvala!
  8. Htio bih napisati zahtjev za podjelu bračne stečevine. Da li postoji "formular" kako se to piše? Volio bih vidjeti primjer. Vjerojatno to mora biti ovjereno kod javnog bilježnika, ako postoji sporazum obje strane. Hvala..
  9. Kredit je podignut 2012. godine. Sa sada bivšom suprugom sam se dogovorio da svatko otplaćuje svoj dio. Na mom računu ostalo je oko 15000 eura; ostalo (oko 37000 eura) je ona prebacila na svoj račun. Novac, nešto više od 52000 eura bio je na mom računu i uzet je na moje ime, pa pretpostavljam da je onda moj. Ja sam nastavio s otplatom, ali ona nije otplaćivala svoj dio (nije uplaćivala svoj dio na moj račun). Sad kad smo razvedeni, želim da ona preuzme tu obvezu, jer to je novac koji je ona uzela. Sve transakcije su vidljive na bankovnim listinzima. Kakve su mogućnosti da ona preuzme plaćanje onog što je uzela? Mogu li sudom to tražiti?
  10. Postupak razvoda braka mene i supruge nedavno je završio. Želim pokrenuti postupak podjele bračne stečevine. U vlasništvu imamo stan, kupljen u vrijeme trajanja braka, auto, nešto dionica i ušteđevinu. Imamo i dva kredita koja su u otplati. Krediti su dignuti na moje ime (vrijednost glavnice oko 52000 eura). Supruga je imala punomoć na moj račun i podignula je novac od kredita (na mom računu je ostalo oko 15000 eura) i ne želi reći za što je novac upotrijebljen. Koliko znam, u bračnu stečevinu osim vrijednosti nekretnine stečene u vrijeme trajanja braka zajedničkim radom i štednje, ulaze i dugovanja. Imam listinge iz banke na kojima se vidi iznos podignutog novca i datum transakcije. Da li u postupku podjele bračne stečevine mogu tražiti da supruga preuzme otplatu kredita (u iznosu novca koji je prebacila na svoj račun), jer svoj dio iznosa (15000 eura) već sam otplatio? Ne bih potraživao ništa od njene ušteđevine, dionica niti bilo što osim podjele vrijednosti stana i auta. Hvala na odgovoru.
  11. Postupak razvoda braka mene i supruge nedavno je završio. Želim pokrenuti postupak podjele bračne stečevine. U vlasništvu imamo stan, kupljen u vrijeme trajanja braka, auto, nešto dionica i ušteđevinu. Imamo i dva kredita koja su u otplati. Krediti su dignuti na moje ime (vrijednost glavnice oko 52000 eura). Supruga je imala punomoć na moj račun i podignula je novac od kredita (na mom računu je ostalo oko 15000 eura) i ne želi reći za što je novac upotrijebljen. Koliko znam, u bračnu stečevinu osim vrijednosti nekretnine stečene u vrijeme trajanja braka zajedničkim radom i štednje, ulaze i dugovanja. Imam listinge iz banke na kojima se vidi iznos podignutog novca i datum transakcije. Da li u postupku podjele bračne stečevine mogu tražiti da supruga preuzme otplatu kredita (u iznosu novca koji je prebacila na svoj račun), jer svoj dio iznosa (15000 eura) već sam otplatio? Ne bih potraživao ništa od njene ušteđevine, dionica niti bilo što osim podjele vrijednosti stana i auta. Hvala na odgovoru.
  12. Thanks... Ako je stan kupljen u vrijeme trajanja braka, po zakonu se dijeli "po pola". Da li mogu tražiti isplatu polovice vrijednosti stana, a da proces ne traje desetljećima?
  13. Koliko obično traje sudski postupak podjele bračne stečevine i što može biti sporno?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija