Jump to content

Nied

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Molim savjet u vezi naplate robe koju prodajem jednoj firmi u Njemačkoj. Imam paušalni obrt i polako se bližim granici da uđem u sustav PDV-a, a to još ove godine nikako ne želim. Sada mi je uletio jedan dobar posao s Njemačkom firmom i čini se da bi s njima do kraja godine prešao prag. Ispostavio sam im već nekoliko računa, normalno, plaćanje transakcijski na račun obrta. Vlasnik te Njemačke firme mi je na početku rekao da može platiti i putem PayPala ili nekako drugačije. Sada sam počeo razmišljati o tome sve ozbiljnije, a najviše mi se dopadaju Revolut i Monese. Pitao sam ga ponovo u vezi toga i ovako mi je odgovorio: "After consultation with my tax consultant it is not important for us which account is indicated. What is important is that I receive an invoice from you with your name and tax number on it". Što mislite, bi li to prošlo na Revolut i što bi bilo s poreznom? Zašto mu je bitan moj porezni broj? Ja ga inače imam samo zato jer sam prodavao usluge u inozemstvo (EU), a za prodaju robe mi nije potreban (njemu prodajem isključivo robu). Dosad sam mu na svakom računu pod napomene napisao: "VAT is not charged based on the Art. 90, Par. 2 Croatian VAT Law"
  2. Sudeći prema ovome, a isto sam čuo od jedne porezne savjetnice te službenice u banci, nema nikakvih rizika ako primam novac na kunski ili devizni tekući račun. Banka nema obvezu prijaviti primitke ispod 200,000 kn tako da Porezna neće ništa znati, jedino ako se sam javim i kažem da sam dobio xy€ i želim platiti porez, tj. ostati bez skoro pola primitka
  3. Možete li pojasniti kakvih točno problema bih mogao imati, i kako ih izbjeći?
  4. OK, banka mi dakle neće stvarati probleme. Međutim porezna u banci može dobiti uvid u svaki račun. Kakva je onda procedura ako vide priljev od 15 k€, a nisam zaposlen niti imam firmu?
  5. Hvala na odgovorima. I ja sam negdje pročitao da je najbolje otvoriti devizni račun, npr. pbz nudi deviznu štednju: http://goo.gl/ZZPyg7 ili tekući u stranoj valuti: http://goo.gl/svuawO Dakle kupac mi uplati novac na taj račun i provizija banke je nešto sitno, a što s poreznom? Imaju li oni uvid u moj privatni devizni? Jel bi bilo onda sigurnije da uplata ide na npr. tri različita računa na svaki po 5k€?
  6. Molim za prijedlog najjednostavnijeg i najpovoljnijeg prijema novca od strane firme na moj račun. Pošiljatelj je iz Švicarske i ima registriranu firmu - GmbH, ja nemam ništa - student. Radi se o svoti od 15 000€ i bojim se da bi banka mogla puno uzeti. On će doći tu u Hrvatsku, ali ne želi novac isplatiti u gotovini.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija