Jump to content

Guitarman

Korisnik
  • Broj objava

    7
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Pozdrav svima, Radim u jednom stranom trgovačkom lancu u odjelu marketinga već 4 godine (na neodređeno). Dakle, ne radim u prodaji. Subote, nedjelje i blagdani su mi uvijek neradni. Ostalo mi je 5 dana starog godišnjeg odmora koje moram iskoristiti do 30.06. Poslodavcu sam predao zahtjev za GO tijekom 5 radnih dana u lipnju, od 21.06. do 28.06. U četvrtak 20.06. je Tjelovo, a u utorak 25.06. je Dan državnosti i ta 2 dana ne ulaze u GO. Prema tom zahtjevu, ukupno ne bih bio na poslu od čet. 20.06. do ned. 30.06., tj. 11 dana. Ta spoznaja nije se svidjela poslodavcu i on je zahtjev odbio uz obrazloženje da nitko u firmi ne može dobiti više od tjedan dana GO u komadu tijekom godine, nakon što iskoristi 2 tjedna obaveznog neprekidnog GO (koji sam ja već iskoristio prošlog kolovoza). Kaže da je takva politika firme i da ako mi se to ne sviđa mogu slobodno zatražiti otkaz, da će ga on prihvatiti. Mislim da to nije ok i ne znam što mogu poduzeti da ostvarim svoja prava na GO. Moram li popustiti i razdijeliti preostali GO na 2 dijela? Molim vas za pravni savjet. Hvala.
  2. Niste mi baš odgovorili. Da li da idem u Heinzelovu tražiti dokaz o počinjenom prekršaju. Da li bi mi ga dali?
  3. Poštovani, hvala na brzom odgovoru. Međutim, moram napomenuti da u obavijesti ne piše da slike ili podatke o događaju mogu provjeriti u policijskoj postaji. Piše samo da je policijski službenik utvrdio da je mojim vozilom počinjen prekršaj, no to ne dokazuje da je isti prekršaj zabilježen kamerom. Možda bi bilo dobro da ipak odem u Heinzelovu i provjerim da li postoji slika, odnosno da tražim dokaz na koji način je utvrđen prometni prekršaj. Što mislite o tome?
  4. Poštovani, molim za pomoć. Dobio sam od MUP-a Obavijest o prometnom prekršaju opisanom u čl. 58. st. 2 Zakona o sig. prometa na cestama, kažnjiv po istom članku st. 3 istog zakona, dakle krivo prestrojavanje prije križanja. U toj obavijesti traže od mene da im sukladno odredbi članka 229. stavka 3. spomenutog zakona, kao vlasnik vozila, dostavim podatke o identitetu vozača u vrijeme spomenutog prekršaja, a poradi provođenja kaznenog postupka. I klasika, ako u roku od 8 dana ne dostavim podatke, bit ću kažnjen u iznosu od 2.000-5.000 kn. Moram priznati da sam iznenađen, jer se ovakve obavijesti s traženjem podataka obično šalju ako je u pitanju prekoračenje brzine i ako je vozilo snimljeno mjernim uređajem brzine s kamerom. Nitko me tada nije zaustavio, a moram priznati da nisam ni vidio policijskog službenika u blizini. Naravno, nije ni bilo nikakve prometne nezgode. Moje pitanja su: 1. Da li se i kako mogu žaliti na ovakvu obavijest koja inače u sebi ne sadrži uputu o pravnom lijeku? 2. Da li su mi dužni uz obavijest dostaviti i eventualni dokaz o počinjenom prekršaju (sliku, video-zapis...)? 3. Kako policija može dokazati da je s mojim vozilom počinjen prekršaj, ako me nije zaustavila službena osoba odmah na licu mjesta? 3. Da li je moguće da me netko od vozača telefonski prijavio pa su mi na osnovu dojave poslali ovu obavijest i koliko je takva prijava uopće mjerodavna za kažnjavanje? Ne znam kako da se u ovom slučaju postavim prema MUP-u. U svakom slučaju htio bih izbjeći bilo kakvu kaznu. I 700 kn za prometni prekršaj mi je previše, a kamoli nekoliko tisuća kuna. Unaprijed hvala na savjetu.
  5. Sada znam da sam pogriješio, ali stvarno nisam bio u to upućen i bio sam pod velikim stresom. No bilo kako bilo, puno vam hvala. Potražit ću savjet kod nekog dobrog odvjetnika ili pravnika.
  6. Prije dvadesetak dana poslodavac je bez upozorenja pred mene stavio sporazum o raskidu ugovora o radu i rekao da je to što sam napravio firmi za izvanredni otkaz, ali pošto imam dvoje djece, ipak mi nudi sporazumni otkaz. Ja sam tvrdio da su optužbe neutemeljene i lažne, ali to ništa nije mijenjalo na stvari. Htio sam se istog trena s nekim posavjetovati, ali mi je poslodavac rekao da ako izađem s tim papirom iz sobe, odmah slijedi izvanredni otkaz. Kako nisam imao pojma o svojim pravima u različitim varijantama otkaza, ni o terminologiji, a najviše zbog straha, ja sam to potpisao, iako se na kraju uspostavilo da nisam kriv za što me se optužuje. No, sporazum je već bio potpisan. Možda zvuči nevjerojatno, ali to je tako kad si žrtva neprestanog mobbinga od strane poslodavca pa izgubiš kompas. Zanima me da li još uvijek imam neke šanse kod pravosudnih tijela da se cijeli postupak ispita te eventualno poništi ovakav sporazum?
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija