Jump to content

Makun

Korisnik
  • Broj objava

    12
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Nekretnina je upisana kao vlasništvo moje majke još uvijek i na njoj je banka upisala hipoteku ali u trenutku ostavinske nisam znao za tu nekretninu, a javni bilježnik oćito nije odradio dobro svoj posao..
  2. Hvala na odgovoru, no ono sto me jos muci je ta pronađena nekretnina koja glasi na pokojnu majku (koja nije usla u ostavinsku masu jer nisam znao za nju) a na kojoj je hipoteka neke banke. Vrijednost te nekretnine je takva da je se nemoze ni prodat ni darovat te me je strah moze li BANKA TRAŽIT raspoređivanje u ostavinsku i onda mene teretit za iznos vrijednosti te zemlje tj sjest mi na plaću/racun?
  3. zahvaljujem na prethodnom odgovoru. u kontekstu gore navedene teme da rezimiramo, onaj ko se prihvatija nasljedstva MORA prihvatit i svu naknadno pronađenu imovinu kao i eventualne naknadne dugove?
  4. a što je s novopronađenom imovinom? jeli se ona automatski raspoređuje na mene? pogotovo u smislu da je ja neželim!
  5. Ako može pomoć oko sljedećeg pitanja, naime prihvatio sam se nasljedstva iza pokojne majke (sestra se nije prihvatila -samo nas dvoje smo nasljednici) te je ostavina iznosila cca 2000kn u pokretninama. Tih pokretnina sam se prihvatio iz sentimentalnih razloga. Majka je imala poprilićna dugovanja ali me niko nije teretio (zasad, a prošlo je 4 god.) Sad sam došao do saznanja da je majka imala i neka zemljišta što na sebi što vanknjižno i da su na njima upisane hipoteke koje me apsolutno nezanimaju. Kako te zemlje nisu bile predmet ostavinske zanima me dali vjerovnici mogu pokrenut postupak za ostavinsku s naknadno pronađenom imovinom te onda mene teretit kao automatskog nasljednika? Da li se ja mogu neprihvatit novopronađene imovine ako bi do toga došlo? Te pitanje može li se odreć se/otkazat prihvaćenu prvotnu ostavinu jer nisam znao ni za te zemlje ni za dugove? Unaprijed hvala
  6. zahvaljujem na odgovoru
  7. Ne, u trenutku sticanja nekretnine kao ni sad u vlasničkom listu nije bilo nikakvog tereta niti zabilježbe. Zabilježba da se ovrha briše skinuta je tri godine prije mog knjiženja.
  8. Isprićavam se, morao sam prokopart po dokumentaciji kojom raspolažem te sam uspio pronaći da su oni 2004. godine sklopili sporazum, temeljem kojeg (ukoliko majka ne podmiri određenini iznos u određenom razdoblju) može putem suda provest neposrednu prisilnu ovrhu na cjelokupnoj imovini što je ovaj i pokrenuo na gore spomenutoj nekretnini. Na temelju pravomoćne i ovršne presude općinskog suda iz 2009 dozvoljena je provedba ovrhe koja je završila kako sam gore spomenuo..
  9. Molim vas ako mi netko može protumačit sljedeću pravnu situaciju; Naime pok. majka prilikom kupovanja suvlasništva od drugog partnera u firmi kao garanciju za isplatu dala je svom bivšem partneru nekretninu (polu izgrađenu i ne legaliziranu kuću i zemlju). Navedeno se realiziralo 1999. Do 2010. godine majka nije podmirila dio iznosa i bivši partner je pokrenuo ovrhu koja je provedena do razine da je trebao uplatiti procjenu nekretnine i kuća bi otišla na "bubanj". Ovrha je kao zabilježba izbrisana iz zemljišnika 2012 jer on nije uplatio tu procjenu tada te je tad odustao da nas ovrši. Godine 2011 majka je darovala tu nekretninu mojoj sestri koja ju je 2015 nakon smrti pok.majke darovala meni. Ja sam u tu nekretninu uložio poprilična sredstva te je legalizirao a prethodno se uredno proknjižio bez ikakvog tereta te platio porez. Zanima me dali taj partner od pok.majke ako odluči jednog dana može opet provest ovrhu nad mojom nekretninom? Ne znam dali je bitno za ovu priču ja sam nasljednik iza pok. majke (sestra se nije prihvatila) ali u ostavinskoj masi su samo dvi pokretnine sentimentalne vrijednosti, a stvarne niti 2000 kn. Unaprijed hvalaa
  10. Obrazlozenje: ..pregledom citirane isprave (ugo. o darovanju) utvrđeno je da se istom nemoze dozvoliti iz razloga što predmetni ugovor ne sadrži odredbu da darovatelj uvodi daroprimatelja u neposredni posjed darovane nekretnine, sukladno odredbi cl.43 zakona o zemljisnim knjigama, a u svezi s odredbama cl. 53 st 3 zakona o jav.biljeznistvu. evo to je razlog odbijanja.. Sto se tice nasljeđivanja,ostavinska je bila, stan nije usao u ostavinsku masu i njegovo stavljanje u ostavinsku masu nije opcija. Ova tuzba u dogovoru sa sestrom mi zvuci kao mogucnost koju bi valjalo razmotrit. Tj zanima me kako to izvest, za sto je tocno tuzit i dali se moze na temelju te presude knjizit? P.s. puno hvala svima na odgovorima:hvala:
  11. znači u članku 3. tog istog ugovora stoji da darovatelj ovlašćuje daroprimca da upiše vlasništvo u zemljišne i druge javne knjige. ugovor je ovjern kod javnog bilježnika. Ažurirano sestra i ja smo nasljednici i ona neosporava taj ugovor, dapaće..
  12. Poštovani, molim pomoć, naime u 2011. sam sklopio ugovor o darovanju nekretnine s ocem, on je dao to na uknjižbu te je uknjižba odbijena još te iste godine, a kako je on to vodio nisam bio upoznat s razlogom odbijanja ali sam kontao ajde danas sutra cu to rješit. Da puno neduljim, vrijeme je prošlo, a otac je preminuo. Kada sam išao vidit što je bio razlog odbijanja uvidio sam da je u ugovoru o darovanju omaškom propušteno stavit da ulazim u posjed te nekretnine (iako sam u naravi već bio u posjedu). E sad moje pitanje je dali postoji naćin kako se knjižit preko tog ugovora o darovanju bez da stan stavljam u ostavinsku masu. (znam da je to najjednostavnije ali nije opcija).
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija