Jump to content

jadranka67

Korisnik
  • Broj objava

    6
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Poštovani, naslijedila sam kuću (vlasništvo 1/1). Sve teže je uspijevam održavati pa sam odlučila prodati kuću i kupiti manji stan. S obzirom da prvo moram kupiti stan pa tek onda prodati kuću (ne vjerujem da ću imati sreće provesti obrnuto) imati ću dvije nekretnine na svoje ime. S obzirom da imam majku smijem li/mogu li majku ostaviti na staroj adresi u kući (gdje je i prijavljena) a ja se prijavim na adresu stana (iako se neću odmah moći useliti jer ću ga vjerojatno morati uređivati pa neće biti useljiv). Trebam li prijaviti - boravište ili prebivalište s obzirom da se nekretnine nalaze u istom gradu???? Zabrinjava me porez na drugu nekretninu (koji neću moći platiti) pa sam mislila riješiti problem na ovaj način. Ispada da sam jako bogata ali riječ je staroj kući i starom stanu. Živim u manjem gradu pa će i prodaja kuće trajati mnogo dulje. Rezime: Imat ću dvije nekretnine na svoje ime. Na jednoj mislim ostaviti prijavljenu majku a na drugoj sebe/boravište ili prebivalište. Vaše mišljenje?
  2. S obzirom da brat niječe primitak novca mislila sam da kod javnog bilježnika majka da izjavu da mu je novac dala jer ja to ne mogu dokazati - to je bio dogovor između nas koji se sada više ne poštuje.Glupa sam, što mogu. Čovjek se uči dok je živ.
  3. Koliko bi mi izjava majke u tome pomogla ako bi je dala kod javnog bilježnika? Ako brat ne pristane na isplatu već bude tražio suvlasništvo nad kućom, a mislim da mu je to krajnji cilj, mogu li ja tražiti da on isplati mene. Ako on to ne bude htio mogu li tražiti stavljanje kuće na prodaju?
  4. Ako sam dobro razumjela, bez obzira što imam sa majkom potpisan Ugovor i po toj osnovi sve prelazi u moje vlasnišvo nakon njene smrti a ona mi je za života kuću poklonila brat ima pravo tažiti nužni dio jer sam kuću stekla temeljem darovnog ugovora.
  5. Prvo smo potpisale ugovor o doživotnom uzdržavanju. S obzirom da pravo raaspolaganja nad imovinom imam nakon majčine smrti majka mi je za života poklonila svoju polovicu jer sam planirala podići kredit i ući u poslovne vode. S obzirom da se to, na moju sreću, nije ostvarilo ja sam maminu polovicu dobila za njenog života a ugovor imam i dalje jer se i dalje brinem o majci. Mi živimo u istoj kući.
  6. Živim sa majkom o kojoj se i brinem. 2008. smo potpisale Ugovor o doživotnom uzdržavanju. Bile smo sa odvjetnicom i na sudu koji je to sve zaprimio i evidentirao (rješenje i potpis sutkinje na zadnjoj stranici ugovora). Nakon toga majka mi je poklonila svoju polovicu kuće tako da sam sada vlasnica nad kućom 1/1. Prema dogovoru sa bratom meni pripada kuća a on je dobio novac od prodaje stana u Zagrebu. Međutim, kako je to bio naš usmeni dogovor nemam ništa na pismeno da je primio novac pa sad traži nužni dio u kući. Ima li na to pravo s obzirom da je moja riječ protiv njegove ali ja imam ugovor o doživotnom uzdržavanju. Zahvaljujem
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija