Jump to content

MirkoP

Korisnik
  • Broj objava

    73
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je MirkoP objavio

  1. Ako je netko zaposlen kod drugog poslodavca, što onda s presudom? Logično je da neće tek tako dati otkaz kod drugog poslodavca niti bi sud imao razloga da inzistiran tome. Dakle, od tuzbenog zahtjeva do presude je proteklo vremena i okolnosti zarađivanja plaće su se u bitnom promijenili.
  2. Pijavljen sam na minimalno radno vrijeme. Računao sam da se uzimaju i neki drugi načini dolaska do informacija. Ovo je prilično staromodno.🙃
  3. da, imam (ili imao bih) pravo na otpremninu (više godina rada) a od nezakonitog otkaza je prošlo više od godine.
  4. a koji je postupak utvrđivanja iznosa plaće? jer čovjek može reći da nije zaposlen ili da je zaposlen na nepuno radno vrijem? imam situaciju kao i vi, a vidim da se nitko nije javio.
  5. Pozdrav Dobio sam presudu o nezakonitosti otkaza (ne bih ulazio u sadržaj tužbe), gdje piše da me bivši poslodavac mora vratiti na radno mjesto i isplatiti plaću kao da sam do sada bio zaposlen. Tako je glasio i tužbeni zahtjev. E, sad. Moje pitanje proizlazi iz činjenice da ne želim nazad u tu firmu a sad sam zaposlen na pola radnog vremena i bavim se nekim drugim stvarima. Kako ide s tim isplatama plaće; da li se bezuvjetno isplaćuje bez obzira da li prihvatio povratak na staro radno mjesto ili ne i što je s otpremninom? I da li se izmjene traženja dogovaraju s bivšim poslodavcem aka nagodba ili se ide u posebni, novi postupak?
  6. Pozdrav Otvaram ovu temu, motiviran "tihim" raskidom, tj. nemogućnošću prijavljivanja kao dostavljač u aplikaciju preko koje sam dostavljao. A općenito, da se rasvijetli ovaj dio koji spada mnogo više u crnu nego u sivu ekonomiju. Dakle, radi se o jednoj "aplikaciji", tj. firmi otvorenoj po zakonima RH itd. Ta firma ima ugovor (što ja mogu samo pretpostavljati) sa "agregatorom", tj. realnom firmom koja stvarno zapošljava dostavljače, ugovorom o djelu. Rad dostavljanja se vrši isključivo pomoću te aplikacije, dakle sve upute i sav posao se odvija preko toga. Od poziva na dostavu, oblika plaćanja, primanja uplate i dostave krajnjem korisniku. Dok je, realno, uloga agregatora jedino u tome da isplaćuju zaradu koju je dostavljač zaradio dostavama te aplikacije, uz zadržavane nekakve provizije, 5-20%. Nakon mjeseci rada i jednog nesporazuma sa korisničkom podrškom, konkretnije - realnom nemogućnošću obavljanja konkretnog, jednog dostavljačkog zadatka, a koja je prijavljena korisničkoj podršci a koja je i dalje inzistirala da se dostava obavi na nemoguć način, itd itd., dobijam "opomenu" od djelatnice, i nakon toga se ne mogu se više uključiti na aplikaciju. Da se razumijemo, da biste mogli raditi, tj.obavljati dostave, morate se prvo logirati u aplikaciju. AKo se ne možete logirati, ne možete raditi. Nakon žalbe mailom na korisničku podršku i "situaciju" i to samom direktoru, nakon par tjedana dobijam mailom zahtjev od korisničke podrške da vratim opremu za dostavu. Ugl. nikakav otkaz, nikakva opomena, nikakvo pozivanje na povredu nekog pravila, pravilnika, ništa na pismeno... Nula ičega. Ugl. "samo" se ne mogu logirati u tu aplikaciju. Konkretno - otkaz. Od agregatora ni A ni B. (njegovo je samo da isplaćuje):) Nisam siguran da je zakonodavac imao ovakve posredničke načine i aplikacije u vidu kad je pisao zakone, a da ne govorimo o sudskoj praksi. Zanima me na koji način mogu tužiti i *koga*, odn. zahtijevati vraćanje na posao. p.s. Da ne zaboravim, potpisan je "ugovor" o primanju opreme za rad s kaznenim odredbama o 1500 kuna za nevraćanje. Online potpisano, bez mog primjerka.
  7. A sad vidim i da Zapisnik netočan. Naime, uopće nisam upozoren niti obaviješten o nužnosti iznošenja dokaza. Niti su moje verbalne tvrdnje zabilježene. Prevaren od strane sutkinje.
  8. Navode se općenite pretpostavke da se zdravstveni pregledi plaćaju ako nema dopunskog osiguranja. Za dokaz imam jedino mail od HZZOa da sam bio osiguran tada. Pored toga, zbunjuje me što postoji ta treća strana (HZZO) a koja nije kontaktirana od njih, odn. ja bih trebao dokazivati da sam imao ugovor s trećom stranom?!
  9. jedan savjet: na e-građani možete dobiti obavijest što se događa na sudu prije nego vam stigne odgovor ili obavijest od suda. ja sam obavijest o odbacivanju prijedloga pročitao jedno 10-ak dana ranije prije nego mi je stiglo na adresu.j
  10. padobranski upis: na Općinskom sudu u Zagrebu zid je oblijepljen oslobađajućim presudama na račun HRTa. bio pa eto, da javim kakva je situacija. i moj "prijedlog za prekršaj" ili kako se zove već taj dokument na A3 arku, odbačen je odmah. priej 2-3 godine.
  11. u presudi piše da moram platiti dug + troškovi tužiteljevog odvjetnika, nabrojani su dokazi jedino od druge strane - izvod iz posl.knjiga, račun a moje nije ništa nije niti spomenuto. kao da nisam bio tamo. jedino znam da se u žalbi ne mogu navoditi novi dokazi, pa ne znam da li uopće ima smisla prilagati dokumente žalbi i pozvati se na to da moje tvrdnje nisu uopće upisane, kao i da uopće nisam pozvan da predočim dokaze.
  12. Sud je bio: sutkinja: vi ostajete kod svojih tvrdnji? Da- da. - Dobro. I onda krene diktirati zapisničarki. Ja sam par puta prekinuo sa "ako smijem reći" (jer nisam imao pojma jel to OK ili šta??) sam rekao da sam bio osiguranik dop.zdr.osig. u vremenu otkad je potraživanje, i drugi put sam prekinuo diktiranje da sam tražio dokaze, odn. pojašnjenje (preporučenom pošiljkom) na kojem temelju potražuju iznos te mi se nisu prezentirali. Dokumente koje sam pripremio nisam predao jer ova nije ni tražila ništa. Sad vidim da sam trebao inzistirati? U presudi se ne spominje ništa od mene, nego se navode dokazi od suprotne strane, između ostalog izvod iz poslovnih knjiga koji ja nisam dobio od odvj.društva. Na što se mogu žaliti? Mislim, a da prođe?
  13. Hvala na odgovorima. Ne, nisam mislio da bi meni trebao dostaviti prigovor. No očitovanje je izostalo, u ovom ili onom obliku. Ugl.... tih minutu-dvije na sudu je prošlo, pa ću se u svakom slučaju javiti.
  14. Na moje legitimno pitanje se nisu udostojali odgovoriti. To je samo pretpostavka koja je dovedena u pitanje ignoriranjem mog prigovora.
  15. Zdr.ustanovu sam tražio da mi dokažu, odn. objasne po kojoj osnovi je nastalo potraživanje odn. tražio sam dokaz da su obavljene i cjenik tih usluga na što sam dobio špranca-odgovor. J.B. sam podnio prigovor na Prijedlog za ovrhu gdje sam naveo da tužitelj nije dokazao osnovu potraživanja, te moje odbijanje da platim troškove odvjenitka jer nisam s njim u nikakvom odnosu. Od J.B. nisam dobio nikakav odgovor. Ni u jednom ni u drugom s nisam upuštao u raspravu, odn.nisam rekao jesam li ili nisam koristio usluge.
  16. (dovraga!) dobio sam izlist od HZZOa da sam imao "rupu" taman u razdoblju 23.4 - 7.5, a usluga je bila obavljena 1.5! Datum računa je na 23.5 itd. Znači, uplata za novu godišnju dopunsku policu osiguranja je bila 23.4, s tim da osiguranje počinje teći tek od 15.og dana nakon uplate! Hm, razmišljam da je HZZO odbio pokrivanje troškova zbog toga što se datum usluge nije našao u razdoblju osiguranja. Može li se "izvući" na datum računa (koji upada u razdoblje osiguranja) i sl. ili to što sam tražio (preporučeno pismo) dokaz odn. objašnjenje zašto su mi ispostavili račun.
  17. Puno hvala. Upravo sam sad našao članak HZZOa koje potpuno pokriva ovu temu: https://hzzo.hr/novosti/obavijest-osiguranicima-koji-su-primili-opomene-od-kbc-zagreb
  18. Zatražio sam od HZZOa potvrdu. Putem maila. Ne znam hoću li dobiti to do utorka, ili koliko to vrijedi kao dokaz? Ugl. mislim da li mogu prigovoriti da standardnu krvnu pretragu nisu fakturirali Dopunskom nego 4 ili 5 mjeseci nakon pretrage meni na adresu.
  19. pozdrav da se i ja javim ugl. meni je isto stigao račun na 50kuna za vađenje krvi, iz 2017.e. Račun sam odbio tražeći da mi u roku dokažu da je došlo do usluge. Nakon toga opomena i td. a prije godinu ili dvije i javnobilježničko pismo o ovrsi, na što sam se pozvao na prvi prigovor. Imao sam dopunsko osiguranje još do prije godine dana, dakle i unutar datuma za koji me se tereti na 50 kuna a što je moralo biti pokriveno auomatski iz Dopunskog. idem na sud u utorak. zanima me da li trebam, odn. kako potvrditi da sam bio korisnik Dopunskog u to vrijeme ?
  20. moje očitovanje mačku o rep ali ne postoji pravna osnova za "kaznu" tako da eto. pojeo vuk magare. zatvoreno. klimava firma.
  21. hvala na savjetu. ono što sam ja uspio naći je 10 ili 15% od plaće za nekorištenje opreme za zaštitu na radu. Ali to je samo moje tumačenje. Oni se nisu pozvali na ništa osim na paušalno "brojne odluke".
  22. Napismeno sam dobio, da je "obvezno nošenje maske u svim zatvorenim prostorima" i da se predlaže 500 kuna kazne, bez pozivanja na Odluku ili neki propis, pravilnik i sl. Ne znam kako dalje postupiti. Da kažem da sam se držao zadnje objavljene odluke iz srpnja ili da je "kazna" paušalna ...?
  23. pozdrav u firmi imam inspektora zaštite na radu koji me uočio na hodniku bez maske. predlaže direktoru kaznu od 500 kuna. zadnja odluka direktora od 7/2020 predviđa korištenje maske "ako se ne može održati razmak od 1,5 m" a ovdje je bila takva situacija. nisam pametan što da odgovorim u očitovanju. tj. da li da se očitujem, kako mi je rekao nadređeni ili što? rekao je da me pitao za masku i uputio, ali je samo prošao pored bez ikakvog zasuatvljanja. da kažem da ga nisam ni sreo? imam već opomenu o odbijanju mjerenja temperature. tamo sam se očitovao o kršenju zakona o GDPRu, zdravstvenim podacima, nedorečenosti odluke zbog nwepreciznosti itd. ali sam pristao, tj. ostalo je na opomeni.
  24. ako smijem primijetiti, ne nalazim niti novu odluku o proglašenju.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija