Jump to content

Harambašica

Korisnik
 • Broj objava

  79
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

 • Osvojio dana

  2

Harambašica je zadnji put osvojio dan kolovoz 27 2019

Harambašica objavljuje sadržaj koji korisnici cijene!

O Harambašica

 • Rang
  Iskusan

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

 1. Nisam bila sigurna, iako sam i ja mislila da bi moglo tako biti. Hvala na susretljivosti.
 2. Uzimam legalis za primjer, iako se konkretno ne odnosi na njega. Naime, povremeno pišem, rjeđe na društvenim mrežama, češće na jednom našem dosta čitanom portalu. Pojedinci me nagovaraju da objavim zbirku priča, uz to i neke eseje i feljtone, pa bih htjela koristiti i dio sadržaja koji je ondje i danas dostupan. Sve sam to ja pisala, što je lako dokazivo, i bilo bi u mnogočemu bitno veće, drukčije i izmijenjeno, no opet, neki bi ulomci ostali isti. Tko je vlasnik tih sadržaja i mogu li to slobodno učiniti? Treba li navoditi izvor? Hvala.
 3. Ne znam mogu li se nazvati privatnima, vjerojatno i da i ne, svi ih imamo. Neki zauzmu po pet polica, cijeli zid, neki donesu i ostave svega par naslova. Radim u znanosti, pa je kod nas uobičajeno da se u uredu ima nešto knjiga i stručnih časopisa. Onaj tko ne dolazi svaki dan na posao uglavnom u uredu ostavi naslove koji mu rijetko trebaju, koji su zastarjeli ili koje iz nekog razloga više puno i ne koristi. Našlo se neko rješenje, nije najsretnije. Mučno mi je od same pomisli što će biti sa mnom, ali opet, prerano je da pravim dramu. Nadam se da će me ipak vratiti u obnovljeni ured. Pitat ću kasnije, što mogu, ako se to ne dogodi. Hvala.
 4. Lijepo od Vas što pitate. U staž se ne uračunava sigurno. Dosta je to sad postroženo i vrlo rijetki ostvaruju pravo na staž s uvećanim trajanjem; ja imam 70% tjelesno oštećenje na donjim ekstremitetima i po novome potvrđen invaliditet pa nemam beneficirani staž. Potražite Zakon o stažu osiguranja s povećanim trajanjem 3. osiguranici – osobe s invaliditetom: osobe oboljele od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih bolesti, oboljeli od paraplegije, cerebralne i dječje paralize, multiple skleroze i srodnih bolesti, slijepe osobe, gluhe osobe, gluhoslijepe osobe, osobe oboljele od reumatoidnog artritisa i drugih sustavnih upalnih bolesti zglobova i vezivnog tkiva (ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis, seronegativni artritis, sistemski eritemski lupus, sklerodermija i polimiozitis/dermatomiozitis), osobe kod kojih postoje funkcionalni poremećaji zbog kojih se ne mogu samostalno kretati bez uporabe invalidskih kolica te osobe s Downovim sindromom. Koliko znam nema pravo niti na novčanu naknadu, ali možda netko bolje upućen više zna. Postoje neka sitna prava i povlastice. O tomu se je najbolje uputiti u udrugama. Nemojte da Vas odbije naziv udruge, primjerice Udruga invalida rada grada Zagreba ima vrlo dobru službu i kvalitetno radi, mislim da broji 10 000 članova, od kojih velik dio nisu invalidi rada. Na takvim mjestima uvijek postoji besplatna pravna služba koja takve stvari najbolje zna.
 5. U uredu, na poslu, imam nešto knjiga i časopisa, nekih manje važnih, nekih nužno potrebnih za posao. Potres je zahvatio i našu zgradu, a nakon detaljnijih pregleda i prvih radova, naljepnica nam je preinačena iz narančaste u zelenu s preporukom, da se u uredu izvrše neke statičke dorade. Kako su druge kancelarije uglavnom manje, ponegdje s praznim stolom, nas nekoliko će biti razmješteno po tim prostorijama. Od nas koji smo radili u privremeno nestabilnom uredu se traži da odnesemo svoje knjige kući, jer za njih navodno nema mjesta. Nije mi najjasniji pravni status te situacije. Ako selim u drugi ured, zašto se prima mene, a ne i moje knjige? Ako za moje knjige u radnom prostoru nema mjesta, zašto ne radim od kuće? U mom poslu, to je moguće. Ima li poslodavac pravo zahtijevati da u dva radna dana odnesem kući par stotina naslova. Ne posjedujem auto i to mi je sad vrlo nezgodno. Hvala.
 6. Hvala Vam. Još se nije dogodilo, policajci su tu sigurno do kraja lipnja, samo nas je vlasnik, bez obavijesti, isključio s vodomjera hladne vode. Godinama je nas nekoliko u avetinjski praznim zgradama, u kojima je evidentiran cijeli niz provala. Sad je stotinjak stanova za smještaj policije lijepo obnovljeno, kad oni isele, mogli bi se smjestiti stradalnici u potresu, bilo tko, samo da ne ostanemo sami, jer će dva stanara uskoro iselili. Nespokojni smo, to je sve. Malo nas je.
 7. Poštovani! U sporu sam s jednim našim Ministarstvom, u čiji sam stan uselila 2006. Oko iseljenja poveo se sudski postupak. Na Općinskom i Županijskom sudu, presuđeno je da je ugovor na snazi, pa se Ministarstvo žalilo na Vrhovni sud. U naše tri zgrade, s 1. siječnjom, useljen je izvjestan broj policajaca, koji rade na osiguranju našeg predsjedanja EU. Ti policajci od 1. siječnja nisu bili prijavljeni na vodomjeru hladne vode, tako da je nas nekoliko stanara, dobilo razmjerno velike račune za vodu jedan mjesec. Danas sam saznala kako je Ministarstvo, u ožujku, u Zagrebačkom holdingu, promijenilo obvezu plaćanje vode s korisnika na vlasnika, i shodno tomu, u mom slučaju, izmjenu iz jednog potrošača u nijednog, iz 1 u 0. Takav mi je sad i račun, bez vode. U zgradama je ostalo čini mi se pet ili šest stanara, od kojih dvoje imaju obitelji i maloljetnu djecu, koji su u identičnom sporu kao i ja. Zanima me o čemu se tu radi i postoji li mogućnost da nam Ministarstvo nakon što pripadnici MUP-a napuste zgrade, naprosto, ukine opskrbu vodom? Jesu li oni ovaj postupak trebali iskomunicirati s nama i tražiti našu privolu? Naglašavam da sam u mirnom posjedu i imam dvije sudske presude, sebi u prilog. Je li opravdan strah da će nam ukinuti vodu kao vid pritiska, na nas malobrojne, da se iselimo? Ili je, možda, riječ o praktičnosti, da policija plaća jedan račun? No komu bi onda mi trebali plaćati svoj dio potrošene vode? Nitko nas ništa nije obavijestio niti zvao. Hvala.
 8. Nisam predala dokumentaciju. 3. travnja u petak, posljednjeg dana natječaja, javljeno je iz Ministarstva da se natječaj prekida ili poništava, ne znam točnu formulaciju. Znači li to da će ga se, kad se stanje normalizira, ponoviti ili produžiti za taj jedan dan? Uzet će u obzir pristiglu dokumentaciju ili sve ponoviti, oglas u NN i drugo, kako već ide procedura? Hvala.
 9. Hvala. Nisam imala ništa od dokumenata. Svi su ostali u stanu. Zatražila sam i dobila propusnicu da odem do stana na jedan dan, više zbog potresa, nego zbog ovog, dobila sam je tek za danas. Natječaj je objavljen 4. ožujka. Znači li to da će sutra biti zadnji dan i da će za njega vrijediti vladina odluka o zabrani zapošljavanja ili je već prekasno? Teoretski, mogu sutra predati, pošta radi do 17., ali mislim, ako će morati biti ponovljen, da ne gubim vrijeme na to. Treba mi par sati da sve kompletiram.
 10. Hvala vam. Više znate, u redu. Meni to djeluje neprihvatljivo. Ništa se ne može preko sustava eGrađani. Bili ste u nekoj komisiji 2004. i sad vam treba potvrda da ste bili, a potvrdu bi trebalo izdati tijelo koje trenutno ne radi, jer od cijele institucije rade samo nužne poslove, na tri sata dnevno, a dokaz da ste bili u komisiji treba kopati među stotinama i tisućama dokumenata. Arhiv institucije je privremeno zatvoren, a to bi bilo u njegovoj nadležnosti. Objavili ste nešto u reviji koja više ne izlazi, a ne postoji na internetu. NSK je zatvorena. Treba vam "fizički vidljiv dokaz" da ste objavili. Kako doći do njega? Tri su objekta oštećena u potresu i u njima je privremeno opasno obitavati. Mislim, od onih gdje su smještena pravna tijela koja bi trebala izdavati potvrde i slične stvari. Opet, trebaju njihovi arhivi i podaci. Kako natječaj smije biti legalan u tom slučaju, ako smo spriječeni djelovati? Zanima me još jedna stvar. Recimo, imam samo službeni laptop koji je, trenutno, bez moje krivice, nefunkcionalan, a servisiranje kod poslodavca ne dolazi u obzir. Sad pišem s posuđenog. Kako onda mogu priložiti dokumentaciju? Otputovala sam osigurati nešto hrane starim, bolesnim roditeljima i zatekla se pedeset kilometara daleko od mjesta gdje živim, kad je uvedena zabrana kretanja. Sad sam, kao visokorizična osoba s trajnim invaliditetom, spriječena otići u stan, a svi doktori koje sam kontaktirala savjetuju da ostanem ovdje gdje jesam. Kako predati dokumentaciju i da je imam, kad ne mogu konkretno otići po nju? Ne znam kako to može biti legalan natječaj. Nisu normalne okolnosti. Iako se zna za koga je namješten, želim sudjelovati.
 11. Natječaj za radno mjesto traje otprilike do kraja mjeseca. Među dokumentacijom koju treba priložiti zahtijeva se niz potvrda, koje je trenutno nemoguće pribaviti, jer pravni subjekti koji bi ih trebali izdati, ne rade zbog izbijanja epidemije. Je li natječaj legalan ili mora biti produžen? Komu se treba obratiti? Hvala.
 12. Koliko čujem od kolega, nisam jedina. Hoću, hvala ljudi. Više je neugodnost, nego neprilika.
 13. Je li se što ažuriralo u međuvremenu, po tom pitanju? Danas sam dobila neugodan mail, na svoju službenu adresu, haker traži novce, prijeti objavom nekih eksplicitnih scena, tobože me je snimao. A koliko znam nemam kameru.😀 Kaže da ima pristup svim mojim podacima. Izražava se i kao muško i kao žensko, traži 970 dolara i bitcoin. Da to prijavim poslodavcu ili policiji? Ja sam totalni analfabet za kompjutere, sad je ludnica oko korone da zovem servisera, a posao mi je takav da dnevno moram otvoriti nekoliko stotina svakakvih stranica. Što da se radi? Da ne odgovaram?
 14. Da je stvarno važna, valjda bi dobili samostalan objekt, a ne se gnijezdili u tuđem. To je i prostor za rad, posebno znanstvenicima iz društveno-humanističkih branši. Projekt ide, rezultati se očekuju, radovi se moraju predati poštujući rokove, a materijali na osnovu kojih ih trebate izraditi nedostupni. Ne znam, meni to djeluje i pravno pitanje. Strogo ograničavaju količinu koju možete dobiti, pa svako malo dva neradna dana znače jako puno, posebno ako ste ponedjeljom i srijedom zauzeti radom na fakultetu, a oni konstantno zatvaraju četvrtkom i petkom, na primjer. Studentima je možda čak i lakše jer obično fakultetske knjižnice imaju većinu materijala potrebnih za studij. Ne znam, mene čisto pravno zanima.
 15. Dakle, što je sa studentima i znanstvenicima kojima će biti poremećena dinamika učenja i rada u NSK tijekom hrvatskog predsjedanja EU? Neki ljudi istražuju u NSK, neki odjeli uopće ne rade subotom, kad je ionako smiješno kratko radno vrijeme, a neki znanstvenici su na drugim mjestima, pa im preostanu samo dani kad je NSK naprasno zatvorena, na primjer. I tako malo malo, a projekti se moraju odraditi. Vrata se mogu zatvarati, kad netko poželi, bez riječi isprike i opravdanja i bez mogućnosti, recimo naknadnog rada svih odjela cijeli dan subotom i nedjeljom. Dolazaka, odlazaka, sastanaka će biti više tijekom idućih mjeseci i što se tu može učiniti da RH predsjeda, a ostane, u tom pogledu, funkcionalnom državom? To je jedna ozbiljna javna ustanova, u kojoj ljudi uče i rade i imaju valjda pravo učiti i raditi. Ili nemaju? Zar se nije mogao naći drugi prostor?
×
×
 • Napravi novi...