Jump to content

miko2

Korisnik
  • Broj objava

    5
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  1. Ne. Suprug je trazio min sumu novca cisto da se pokriju sudski troskovi i da joj preda vlasnistvo nad stanom. Ona je dosla sa tvrdnjom da je to nudila a on odbio (bilo je obrnuto). Nije potezao podjelu imovine jer bi to znacilo da bi dijete moglo ostati bez krova nad glavom (ona trazi novac samo da ga makne kao suduznika). Trenutacno je i ta sprava na sudu i platicemo dio kredita koji je ona otplacivala par godina (sud je podijeljen oko toga da li on ima pravo na najamninu, jer je podstanar od razvoda bio. Nismo pokrenuli temu prije jer nismo znali da treba da placamo pola kredit dok placamo i kiriju). Ono sto je dosad bila praksa je da su svi ti troskovi bili ukljuceni u djelomicne troskove djeteta te se shodno tome i podizala alimentacija. Da li je to cesta praksa? Da li se to racuna kao trosak djeteta? Da li ima smisla zbog toga platiti vecu alimentaciju? I kako da izdejstvujemo da zapravo makar nesto novca ide djetetu za svakodnevne potrebe jer trenutacno, na osnovu njenog opisa vise ide na njena placanja.
  2. Vec smo imali jedno saslusanje i predstavili sve isto kao na proslom sudjenju, nase troskove zivota itd. Takodje smo ovaj put morali poslati i potvrdu primanja supruga (sto nikad nismo krili) ali je druga strane iznijela uvrede na racun mog supruga i predstavila se kao samohrana majka koja ne moze da podnese troskove (10k kuna mjesecno sto ima prijavljeno) i da treba da finansiramo visok zivotni standard na koji su navikli ona i djete. Sama njena tuzba pokazuje da su potrebe djeteta zadovoljene. I sud svejedno ide na povecanje plus da se dodaju troskovi kredita. Da li je moguce da ce ukljuciti to dvoje zajedno?
  3. Postovani, Moj suprug je nedavno dobio tuzbu od bivse supruge koja trazi povecanje alimentacije na 3.000kuna. Dijete ima 13 godina i od razvoda je suprug placao 1.500 (nije bio zaposlen) sto je bilo vise nego sto je praksa za dijete tih godina. Nakon druge tuzbe gdje je trazila nekoliko tisuca (!) vise, na nasu inicijativu smo podigli na 2tisuce. Trenutacno, u tuzbi se navodi da su se promijenile okolnosti i da im treba vise novca. Alimentacija pokrive sve navedene troskove djeteta i vise. Ali, ne pokriva troskove majke koje ona zeli da pokrije kao ni kredit za stan (suvlasnici su i dalje i taj problem je tek sad na sudu. Suprugu nije bilo dozvoljeno da koristi taj stan.) Zivimo u inostranstvu sto se koristi kao argument da mozemo da platimo vise. Suprug tek odnedavna ima redovan kontakt sa djetetom- majka dozvoli oko svake tuzbe cisto da moze reci da im ne brani da se cuju. Kad se tuzba okonca, dijete nestane. Socijalna skrb je na strani majke i svaki razgovor sa njima se okoncao isto-otac treba da placa i to je to. Iz razgovora sa djetetom znamo da su njegovi troskovi jos manji jer kupovina odjece, obuce, stvari za skolu i sve ostalo je jednom u 3 mjeseca. Nesto minimalno i ako bas mora. Ne bjezimo od finansijske obaveze, ali smatram da je 3k kuna previse za taj uzrast, sud odbija da se uzme u obzir trosak zivota nas (suprug ima zdravstvenih problema i terapije kostaju). Isto tako zelimo da ukoliko se iznos alimentacije podigne, da makar znamo da dijete ima sta mu treba a ne da mu fali odjeca (kao sto se dogadja) jer majka ne zna da raspolaze novcem i konstantno je u dugovima. Sta mozemo uciniti po tom pitanju? Da li bismo trebali pristati na 3 tisuce (sto je znacajan iznos za nas budzet) ?
  4. Hvala vam svima na vasim odgovorima. Ne, nisam u mogucnosti financijskoj da dijete vidim redovito, a posao u Hrvatskoj tesko (nemoguce) da sam mogao naci da bih mu bio blize zbog reputacije koju mi je doticna napravila, dolazeci moim prethodnim sefovima i praveci probleme na svim poslovima koje sam radio. A sto se tice tog istog uzdrzavanja, problem je sto sav novac ide njoj, za njene prohtjeve i dugove koje samo gomila. Odjecu, obucu i ako je sto jos potrebno za dijete kupim preko moje mame jer jedino tako znam da je nesto i dobio.... Ažurirano Da sam tajkun pa i da platim.. ovako boravim u poljskoj koja ima duplo nizi standard a samim tim i place.
  5. Moja bivsa supruga je upravo digl tuzbu u kojoj zahtjeva 5000kn na ime alimentacije. Tvrdi da je to 20%moje place (sto je daleeeeko ispod nje, nemam ni priblizno) ali svejedno ostaje pri tome. Da li je uopste moguce dobiti toliku alimentaciju? Do sada sam placao 1500 za nase 8godisnje dijete. Ne vodim se kao zaposlen u hrvatskoj, i izdrzavam svoju sadasnju suprugu. Ne znam vise na koji nacin da prostupim ovom problemu.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija