Jump to content

loolipop

Korisnik
 • Broj objava

  20
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

O loolipop

 • Rang
  Novak

Nedavni posjetitelji profila

426 pregleda profila
 1. Molim vas za pravnu pomoć. U kući u kojoj nitko ne živi već preko 10 godina je pozvana policija zbog stalnih provala. Jedna od suvlasnica je pozvala policiju i rekla kako je već nekoliko puta mijenjala brave i unatoč tome vikendom mlađarija ulazi u kuću i tamo se zabavlja. Kuća nema nikakvih vrijednosti, samo stari namještaj i 1 bojler koji je ukraden. Policajac odlučuje zapečatiti kuću. I to je bilo prije 6 godina. Danas je kuća u procesu kupoprodaje. Proces dugo (i još uvijek) traje jer kuća ima preko 30 suvlasnika, a najvjerojatnije će stići do čistog vlasništva jer su svi pristali na prodaju. Novi vlasnik, koji je trenutno upisan na vlasničkom listu s 50% vlasništva odlazi u istu PP i traži od policije da sada nakon 6 godina dođu maknuti pečat kako bi mogao ući u svoju kuću. Policajci u nevjerici odgovaraju da 1. nemoguće je da je njihov kolega prije 6 god. zapečatio kuću samo zbog provala, 2. mogu maknuti pečat samo uz nalog suda i 3. za micanje pečata traže i suglasnost svih suvlasnika. A uz to su, po starom običaju, izuzetno drski i neugodni, pretpostavljajući da kupac laže. U dva navrata koliko je kupac išao na policiju, svaki puta bi dobio drugačiji odgovor što ukazuje da policajci ni sami ne znaju kako postupiti. Tražim zakone po internetu, ali ne nalazim ništa o tome da li je policija imala pravo zapečatiti kuću. I povrh svega, nejasno je zašto bi kupac sada morao plaćati odvjetnika i sudske troškove (ili imao bilo koje druge troškove) ukoliko se kuća nije ni trebala pečatiti. Mislite li da bi pisani zahtjev upućen PP u kojem bivša vlasnica daje izjavu o pečaćenju kuće prije 6 god. bio dovoljan da policija makne pečat? Molim vas za savjet kako postupiti!
 2. Ruby, hvala na odgovorima. To se čini kao najjednostavnije rješenje! Ali sad sam zbunjena, išla sam do jedne odvjetnice koja mi je rekla da i za davanja specijalne punomoći odvjetniku svakako treba ovjera kod JB i još apostilla. Zbunjena...help?
 3. Mislite prodavatelj? Ja sam kupac, prodavatelj je iz Srbije, a nekretnina u Zagrebu. A kako da ovlasti odvjetnika? Isto treba ovjeriti punomoć kod JB ili notara?
 4. Molim vas za odgovor na slijedeće: kupujem nekretninu od državljanina Srbije. On nema hrvatsko državljanstvo, sukladno tome niti OIB. Svoj potpis bi ovjerio kod notara u Srbiji na latinici i poslao mi kupoprodajni ugovor i tabularnu u Zagreb. Da li prodavatelj mora dobiti OIB za strance u HR za ovu kupoprodaju i za moj nesmetani upis vlasništva u gruntovnici u Zg-u? I da li trebam prevoditi kod sudskog tumača njegovu ovjeru, ako je na latinici? Unaprijed hvala!
 5. ??? Novo pitanje u topic. Zar nema nikog da se javi s idejom za gore navedeni problem?
 6. Poštovani, molim vas za pomoć ili smjer kako da riješim svoj problem. Suvlasnik sam kuće (u najvećem omjeru) koja ima još 26 suvlasnika. Kuća je više od 15 godina napuštena, derutna i ja se jedini brinem za određene troškove i rješavam probleme vezane uz nju. Sada mi se javio ozbiljan kupac koji bi kuću kupio i ja jedva čekam da se riješim obaveza za tu kuću koja je samo teret i svakako bih njemu htio prodati. Od manjeg broja suvlasnika sam dobio punomoć, međutim veći broj upisanih suvlasnika su u Australiji i Americi. Slani su im dopisi putem agencije za nekretnine, ali nikad nisu odgovorili, većina dopis nisu ni primili. Vjerujem da je dobar dio suvlasnika već i preminuo, velik dio se preselio, većina njih više i ne zna hrvatski. Teško je vjerovati da će se uopće htjeti pozabaviti punomoći (kad dobar broj njih već nisu odgovorili, za vjerovati je da ih ne zanima) ili bilo kakvom birokracijom vezanom za kuću jer im novčani dio koji bi im pripao vjerojatno bio dovoljan samo za kavu i ne vjerujem da ih kuća ili bilo što oko kuće i zanima. Dosta sam tražio no ne snalazim se previše u zakonima i pravnim terminima. Stjecanje prava vlasništva dosjelošću i razvrgnuće vlasništva sam našao kao moguće scenarije koji bi vrijedili za moj slučaj. Svakako ću potražiti pomoć pravnika, no htio bih biti malo upućeniji prije toga. Stoga vas molim, možete li mi pomoći savjetom i objasniti mogu li navedeni pravni termini vrijediti za moj slučaj? Postoji li nešto drugo što se može napraviti, a da je najkraćeg roka i ne prevelikog troška? Traženje suvlasnika bih svakako izbjegao (jer je pokušano i uglavnom je nemoguća misija). I svakako bih htio da zainteresirani i gore spomenuti kupac kupi nekretninu, a ne da sud da pravo kupnje nekom drugom.
 7. Dakle, nije u obavezi Agencije da trazi suvlasnike. Inače, radi se o staroj derutnoj kući u centru grada. Leglo je štakora i zaraze. Ima li način da se ta kuća nekako drugačije tretira i da se riješi taj problem? Jer preko 10 godina stoji kao na prodaju, a očito se ne može prodati. Može li ju grad ili država preuzeti u takvom slučaju gdje je nemoguće okupiti suvlasnike?
 8. Poštovani, molila bih vas za neke smjernice obzirom na problem u kojem se nalazim, a ne znam kome se obratiti. Zainteresirana sam za kupnju kuće koja ima 20+ suvlasnika. Kuća se prodaje preko agencije. Agencija je prvo rekla da je kuća na prodaju, a sad govori da se eto ne može prodati jer se ne može doći do svih suvlasnika (koji su razasuti diljem svijeta). Koliko znam, jedan od suvlasnika je upravo i uzeo agenciju iz razloga da ona razriješi problem i dođe do svih suvlasnika. Ne znam kakav posrednički ugovor imaju, ali zanima me, generalno, da li je odgovornost na Agenciji da dođe do svih suvlasnika, pošto su već preuzeli predmet? Jer agencija trenutno kaže da se ne žele igrati detektiva i da se ne žele baviti djelatnostima van kruga njihova djelovanja. Razmišljala sam da preuzmem na sebe obavezu pronalaska svih suvlasnika, ali bih onda agenciji skidala proviziju od 3% koju imaju od kupca i od prodavatelja. Nekako vjerujem da uz sve današnje dostupne informacije i sredstva komunikacije, nije nemoguće doći do tih ljudi. Mozda je mukotrpno, ali nije nemoguće. Molim vas za misljenje koje su obaveze agencije u ovom slučaju? Lijepi pozdrav!
 9. Pozdrav, javljam da sam napisala zahtjev i pozvala se na ZOR i Ustav koji govori o GO. Brzo mi se odgovorilo na zahtjev, pokrenula se pravna sluzba i dobila sam razmjerni godišnji! G-man, hvala na pomoći!
 10. Da, razumijem, idem odmah sročiti Zahtjev. Hvala vam na odgovorima! I sretan Uskrs!
 11. Samo je problem što u njihovom Pravilniku piše da: "NIštetan je sporazum o odricanju prava na godišnji odmor, odnosno o isplati naknade umjesto korištenja GO". Nije li onda bolje tražiti aneks Odluke o otkazu? Jer se u njoj ne spominje razmjerni godišnji odmor, samo da nemam pravo na GO.
 12. Hvala vam G-man na odgovoru! Mislila sam im pisati molbu koju cu sama urudzbirati gdje trazim da mi isplate razmjerni godisnji. Molbu cu adresirati dekanu (radila sam na faksu), kadrovskoj i pravnoj službi. Ne znam samo je li molba prikladna ili nešto drugo, obzirom na pravni tijek? I što se tiče otkaza, jeli svejedno da li je jednostrani ili sporazumni u ovom slučaju, obzirom na moje daljnje zapošljavanje? A čime brane svoje tvrdnje da bemam pravo na razmjerni.....vadili su preda mnom pravne knjige i dokumente kako bi to provjerili, imam ili ne, pa na kraju kao nemam pravo na GO. Brane neznanjem bih rekla! Šta drugo....
 13. Poštovani, ima li netko savjet ili mišljenje vezano uz ovu situaciju? Moje prvo zaposlenje u državnoj instituciji je bilo 2.11. 2018. uz ugovor na neodređeno i probni rok od 6 mjeseci. Tjedan dana pred istek probnog roka, dobijem redovni otkaz radi nezadovoljavanja na probnom roku i otkazni rok od 7 dana. Na moj upit imam li pravo na razmjerni godišnji, odgovorili su da ne, uz čuđenje i negodovanje. Naime, u ugovoru o radu o godišnjem piše samo ovo: "Godišnji odmor zaposlenice utvrđuje se prema Zakonu o radu i Pravilniku o radu institucije. Za vrijeme korištenja godišnjeg odmora zaposlenici će se isplatiti naknada plaće u visini redovne plaće dostavljene od Ministarstva." U otkazu mi piše: "Zaposlenica nije stekla pravo na godišnji odmor, stoga nije nastala obveza za isplatu naknade za neiskorišteni godišnji odmor." I na kraju, njihov zanimljivi Pravilnik kaže ovako: "Pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora Zaposlenik ima pravo na 1/12 godišnjeg odmora za svaki mjesec trajanja rada u slučaju: 1. Ako u kalendarskoj godini u kojoj je zasnovao radni odnos zbog neispunjenja šestomjesečnog roka nije stekao pravo na godišnji odmor 2. ako radni odnos zaposlenika prestaje (za kalendarsku godinu u kojoj prestaje)" Prema pravilniku koji su si prilagodili, meni se čini da ipak imam pravo na razmjerni godišnji od 1.1.2019. do dana otkaza, ili? Ne trebam vam objašnjavati da na moje pitanje u čemu nisam zadovoljila su davali nesuvisle odgovore, obzirom da ništa konkretno nisam radila nego kopirala papire zadnjih pet mjeseci i raznosila im poštu, što uopće nije u opisu radnog mjesta. Druga zaduženja mi nisu ni davali. Žao mi je da mi je to prvi posao i da će mi sada pisati u evidenciji (radnoj knjižici) da sam dobila otkaz u državnoj instituciji! Molim vas za savjete!?!
 14. Hvala.Spitfire, javljam da sam se sama upustila u pregovore s Agencijom. Nakon iznošenja činjenica koje sam i vama ovdje pisala, te pozivajući se na čl 19 Zakona (što ste mi vi savjetovali) te ostavivši dojam da ću odustati od kupnje, uspjela sam sniziti proviziju s 2% na 1,5%. Stoga, hvala na pomoći! Za kraj ću vam samo reći da su mi na kraju cijele priče pružili ruku i rekli da je zavidna moja pravna podloga (koje nemam uopće)!
×
×
 • Napravi novi...