Jump to content

danXV

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Ako je poslodavac državna institucija odlučio da se nekog datuma ide u štrajk, ima li radnik pravo ne štrajkati (može se službeno dokazati da će tog dana raditi) i kome se na instituciji treba obratiti za to, tj. kako se u dane štrajka evidentira da radnik nije u štrajku?
  2. Hvala na odgovoru. Gdje mogu procitat vise o dozivotnom uzdrzavanju? Ako roditelji primaju mirovinu, obvezujem li se ja dozivotnim uzdrzavanjem isplacivat im mirovinu umjesto drzave? Ako sklopimo takav ugovor, je li nuzno da imamo istu adresu prebivalista? Jer roditelji su sposobni brinuti se sami za sebe, ali mislim da bi pro forma bili voljni potpisati ugovor. Samo sto ja zivim u Zagrebu radi posla, a oni su kod Sinja..
  3. Hvala na odgovoru. Sto se sve s pravne strane tretira kao "nebesplatno" raspolaganje?
  4. Pozdrav, molim da mi netko pojasni situaciju: ako roditelji dobrovoljno prepisu nekretninu u kojoj zive na mene i postanem vlasnik za vrijeme njihovog zivota, ima li moj brat/sestra pravo trazit nuzni dio te nekretnine nakon sto roditelji umru? Mogu li roditelji oporukom pobiti taj prijepis nekretnine ili zahtijevati da se nekome drugome dodijeli dio vlasnistva?
  5. Poštovani, hvala na odgovoru. Imam još jedno pitanje. U ugovoru o radu naveden je opis poslova radnog mjesta, ali je u zadnjoj stavki navedeno "te ostale dužnosti koje mu nadređeni dodijeli". Može li ta stavka dozvoliti nadređenom da radniku dodjeljuje poslove van njegovog opsega stručnosti i može li to predstavljati znatnu prepreku prilikom podnošenja zahtjeva za zaštitu prava iz radnog odnosa?
  6. Radniku je otkazan ugovor o radu na određeno zbog povrede radne obaveze. Radnik smatra da je nepravedno dobio otkaz jer mu je, među uobičajenim obavezama, nadređeni povjerio obavezu koja premašuje opseg njegovog znanja i stručnosti. Konkretno nadređeni je tražio da osim rada na jednom uređaju za koji radnik stvarno i je kvalificiran, radnik mora isti uređaj i popraviti - za što postoje ovlašteni serviseri. Radnik je uređaj pokušavao popraviti, uz obavljanje drugih obaveza, ali neuspješno. Radniku ranije prije otkaza nikad nije uručeno pisano upozorenje, ali je usmeno upozoren. Omogućeno je iznošenje obrane pred direktnim nadređenim, ali radnik se zbog straha nije usudio iznositi obranu pred višim instancama kao što su pravna, kadrovska služba itd. Postoji li mogućnost pobijanja odluke o otkazu i ako da kako se to radi? Hvala unaprijed!
  7. Zna netko? Posebice u vezi ovog "zajedničkog suvlasništva svih nasljednika"?
  8. Zadnja osoba upisana kao vlasnik bio je pradjed, i to se moze potvrditi. Nakon njegove smrti (sedamdesetih) nije bilo nikakvih formalnih postupaka prijenosa vlasnistva na baku (s time da pradjed nije imao druge djece), niti nakon njene smrti (oko 2000.-e) na mog oca i njegovog brata. Oni bi cisto po obiteljskoj liniji trebali biti jedini direktni nasljednici. Sto nam je ciniti i kome da se obratimo za daljnje savjetovanje? molba administratoru: mozete li molim vas prebaciti topic u podforum "Nasljedno pravo"? Hvala.
  9. Hvala na odgovorima. Mogu jednim dijelom razumjeti vaš komentar, ali neću se složiti s vama. Mi nismo neka tipična zapadnoeuropska zemlja, nego smo kao prvo do 1991. imali potpuno drugačiji gospodarski i pravni sustav i percepciju imovine, a kao drugo, imali smo prije dvadesetak godina rat koji je jako utjecao na život ljudi. To zemljište o kojem ja govorim bi trebali naslijediti moj otac i njegov brat, koji opet živi na drugom kontinentu i vrlo rijetko smo u kontaktu. I što da sada radimo? Da država pošalje poziv da se ljudi moraju očitovati o vlasništvu nad nekom imovinom, to bi imalo smisla, ovako predstavlja običnu pljačku građana od strane države. Znam da zvuči populistički, ali ovdje ispada da država prisiljava ljude da moraju rješavati neke stvari, a u suprotnom nikome se ne čini šteta. Ima li onda smisla da se idem savjetovati s nekim stručnjakom za porezno ili stvarno pravo? Mi bi htjeli nešto napraviti po tome pitanju i zaštititi imovinu da je država ne konfiscira, ali nemam pojma što će se u ovakvom slučaju događati iza 1.1. iduće godine? Htjeli bi sada nešto napraviti. Mi nemamo nikakve sporove oko toga, a navedenu imovinu trenutno nitko ne koristi. Problem je samo što su nasljednici raspršeni po svijetu, a neki od nas bi htjeli to riješiti. Ruševnu kuću nemamo namjeru legalizirati niti obnavljati, ali bi htjeli "zaštititi" zemljište da ga država ne izvlasti. Može li se navedena imovina registrirati kao "zajedničko suvlasništvo svih nasljednika" pa tek naknadno razdijeliti, postoji li takvo ili neko slično rješenje?
  10. Postovani, imam pitanje. Baka s tatine strane, koja je umrla prije dvadesetak godina, "imala" je zemljiste sa starom kucom koje je napusteno prije otprilike pedesetak godina i danas je u rusevnom stanju i zaraslo. To zemljiste s kucom formalno je u vlasnistvu njenog pokojnog oca (mog pradjeda), a nakon njegove i naknadno njene smrti nije doslo do podjele zemljista medju nasljednicima vec se sve jos uvijek vodi na njegovo ime. Nista od toga nije legalizirano, a moj otac je prilicno bolestan i ne moze se nositi s time trenutno niti ima novca. S obzirom na to da se uskoro uvodi porez na nekretnine i da sam u jednom dnevnom listu procitao slijedecu frazu: "Na upit što će biti s imovinom za koju nije poznat vlasnik, komentar je slijedeći: za takve objekte, naime, zakon predviđa da one dobiju zastupnika po službenoj dužnosti" molio bi za savjet nekoga upucenoga da mi pojasni znaci li to da ako ne zelimo da drzava iza 1.1.2018. "dodijeli zastupnika po sluzbenoj duznosti" moramo do tada predati papire za legalizaciju i provesti podjelu medju nasljednicima, ili se to na nas ne odnosi jer je vlasnik upisan u knjigama iako je odavno pokojni? Ukratko, sto ce se dogoditi nakon nastupanja ovog poreza s onim nekretninama kojima su formalni vlasnici umrli, a nakon njihove smrti vlasnistvo nije potpuno "rascisceno" medju nasljednicima? Kako onda prijaviti porez na tu nekretninu? Tretira li se to kao "imovina kojoj nije poznat vlasnik"? Hvala!
  11. Za naknadu banki sam provjerio i onaj tko uplaćuje obično plaća naknadu, ali za porez mi nisu znali ništa reći. Svrha uplate nije specificirana, radi se općenito o transferu novca. Netko zna?
  12. Ako fizička osoba iz inozemstva uplaćuje neku svotu na račun fizičke osobe u RH, mora li osoba koja prima novac u RH platiti neku vrstu poreza na tu transakciju? Ako da, kako se računa taj porez i postoji li neki limit svote ispod kojeg se taj porez ne plaća (tj. iznad koje se svote vrši oporezivanje)?
  13. hvala na misljenju ali ne bih se slozio zbog jednog: prijavljujem se na natjecaje za strucno usavrsavanje zadnja 4 mjeseca i kod nekih se potvrda od HZZa trazi u pocetku, dok kod nekih uopce nije medju potrebnim dokumentima za slanje postom. Ako prodjes kroz neke prosle natjecaje oglasene na npr. stranicama HZZa, vidjet ces da dokumenti koje je potrebno poslati variraju od jednog natjecaja do drugog, bez obzira sto je to strucno usavrsavanje. Mislim da mi kadrovska od poslodavca uopce ne bi uvazila prijavu na natjecaj nit bi dopustili da prodjem kroz dva stupnja selekcije kandidata da su u pocetku vidjeli da neki papir fali?? Svi dokumenti koji su trazeni tekstom natjecaja su uredno prilozeni te su me pozvali na razgovore... Ima tko savjet oko ovog mog slucaja?
  14. Trebao bi savjet jer me netko poprilicno zeznuo iako sam dijelom i sam kriv za to: u lipnju ove godine po prvi sam se puta "prijavio" na HZZ. Koristim uslugu e-gradjani te sam vidio da je "registraciju", sto god to njima znacilo, moguce napraviti preko portala. Na moju zalost, a sto sam doznao nedavno, ispada da ta registracija uopce nije sluzbeni upis u HZZ vec da je potrebno osobno doci na filijalu u mjestu prebivalista. To sam doznao tako sto sam kao prvi prosao selekciju na jednom natjecaju za strucno osposobljavanje i trebao dobiti posao, ali sam na kraju odbijen jer ispada da nisam registriran na zavodu. Razlog zbog kojeg tu pisem je sto sam u lipnju, nakon "registracije" na HZZu preko portala egradjani, nazvao na informacije u podrucnom uredu HZZa upravo da provjerim za vlastitu sigurnost, da bi mi zena preko telefona rekla da je registracija na portalu dovoljna! Ima li ovdje temelja za neku vrstu zalbe ili prigovora? Molio bi za hitan odgovor jer bi probao intervenirati ako je moguce glede ovog natjecaja za osposobljavanje.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija