Jump to content

aljourgensen

Korisnik
  • Broj objava

    24
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Sve što je aljourgensen objavio

  1. Molio bih da mi netko odogovori ako zna: da li potvrde o nekažanjavanju "criminal record", traži veleposlanstvo države koja izdaje vize ili poslodavac iz dotične države? Ne mislim konkretno niti na državu niti na poslodavca, već u doglednom vremenu lako bih mogao dobiti ponudu za rad u inozemstvu. I nakon koliko godine se briše neko kazneno djelo iz evidencije? Po članku za ovo kazneno djelo zapriječena je maksimalna kazna do 3 godine, a ja sam dobio uvjetnu osudu. Da li se to računa od vremena kada je počinjeno, ili od datuma pravomoćne presude, jer u mom slučaju tu je vremenski odmak od 5 i po, godina - prije 7 i pol godina se dogodilo kazneno djelo, a tek prije 2 godine je donešena pravomoćna presuda.
  2. Ali npr. u svrhu dobivanja vize za neku zemlju da li se može dobiti potvrda o nekažnjavanju ako je proteklo 3 godine od isteka uvjetne kazne, znači ako je nastupila 'rehabilitacija'? Gdje se traži ta potvrda? U Ministarstvu pravosuđa koje je izbrisalo iz evidencije dotičnu osobu kao osuđivanu, ili pri MUP-u koji je i dalje ima u evidenciji? Puno hvala!
  3. Samo sam zaboravio napomenuti, da li se vremenski protok računa od prvostupanjske ili pravomoćne presude?
  4. Kako se računa vremenska dužina evidencije (za uvjetnu osudu po kaznenom zakonu) u policijskom dosijeu u odnosu na duljinu kazne koja je propisana dotičnim člankom i stavkom kaznenog zakona ili u odnosu na samu duljinu uvjetne osude? Zahvaljujem!
  5. Planiram uzeti stan u najam, i zanima me da li pri prijavi boravišta na policiji mora sa mnom biti prisutan i najmodavac stana? Da li onda automatski on mora prijaviti i iznajmljivanje stana, a ne mi ga dati "na crno"? Koliko znam gotovo nitko ih ni ne iznajmljuje legalno. Zahvaljujem!
  6. Poštovani, Zanima me da li pod novi zakon, a koji je još u pripremi, o zabrani uznemiravanja i vrijeđanja putem sredstava za komuniciranje (sms, e-mail) spada i vrijeđanje u medijima, koje je još lakše dokazivo, ili je ono već obuhvaćeno postojećim zakonom? Unaprijed zahvalan!
  7. Poštovani, Čudim se kako nitko od natjecatelja kvizova koje je Tarik Filipović vodio ("Tko želi biti milijunaš?") ili još vodi "1 protiv 100") nije podigao tužbu zbog vrijeđanja i omalovažavanja. Danijela u "Najslabijoj karici" naprosto je druga priča jer po samoj licenci kviza mora se bezobrazno ponašati. Znači, hipotetski, da li je utemeljeno protiv HTV-a ili Tarika podići privatnu tužbu? A A vidimo da i zbog psovanja u medijima slijede kazne od milijun kuna.
  8. Poštovani, Bavim se grafičkim designom, za sada još uvijek amaterski, i imam podosta već realiziranih ideja, ali prije negoli ih ponudim potencijalnim klijentima da li bi ih bilo dovoljno, pravno gledajući, zaštititi kod javnog bilježnika potpisanom i ovjerenom izjavom kako sam tog i tog dana donio taj i taj npr. logotip. kod tog i tog bilježnika na potpis i ovjeru. Bio sam kod nekoliko javnih bilježnika pa niti oni nisu bili sasvim sigurni kako da mi pomognu. Znači, bitna mi je bilo kakav pravni dokaz da je određeni rad moj, a ići odmah prijavljivati Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo svoje radove prije razgovora sa potencijalnim klijentima je skup sport. Nakon, ako Bog da, uspješnih pregovora sa klijentima, prije samog potpisivanja ugovora ide u Zavod i daje se zahtjev za zaštitu projekta. Ispravite me ako griješim, i ispričavam se na duljini posta. Neizmjerno zahvalan!
  9. U slučaju osude na godinu dana zatvora uvjetno na godinu dana, nakon koliko bi se vremena ta ista osuda brisala iz kaznene evidencije? Da li ima nešto o tome u Kaznenom zakonu RH? I molim Vas imam još jedno pitanje: u slučaju da nisam zadovoljan presudom koju je dobio okrivljenik, ja kao oštećena strana mogu podnijeti i privatnu tužbu naravno prije odlaska predmeta u apsolutnu zastaru. No što u slučaju da presuda u toj privatnoj parnici ne bude donešena, a predmet je već otišao u apsolutnu zastaru? Srdačan pozdrav!
  10. Poštovani, Kada uvjetna osuda istekne, da li se ista briše iz policijskog odnosno sudskog dosijea? Unaprijed zahvalan!
  11. Poštovani! Da li apsolutna zastara nastupa u roku dvostruko duljim od propisane maksimalne kazne zatvora za određeno kazneno djelo? Npr. maksimalna kazna zatvora je 3 godine, a apsolutna zastara nastupa 6 godina od počinjenja tog istog kaznenog djela? Unaprijed zahvalan!
  12. Poštovani! Imam dva pitanja: 1) Ako je u nekom kaznenom predmetu oštećenik dijete (13 godina i 2 mjeseca) da li zastara počinje teći odmah, ili tek kada to isto dijete navrši 18 godina? 2) Da li se privatna tužba u nekom kaznenom predmetu može podnijeti i kada taj isti predmet ode u zastaru, ili se obavezno ta ista privatna tužba mora podnijeti dok kazneni predmet nije otišao u zastaru? Unaprijed zahvalan!!
  13. Štovani, Da li uopće postoji zakonski, vremenski rok u kojem županijski sud mora odlučiti o žalbi na nepravomoćnu presudu općinskog suda? Hvala!
  14. Štovani, Pravno gledajući, a i kako drugačije, da li se kazneni postupak i dalje vodi sve dok se ne donese pravomoćna sudska presuda, ili taj kazneni postupak prestaje već samim donošenjem nepravomoćne presude? Unaprijed zahvalan!
  15. Ali što ako ta druga osoba nije niti imala dužnost zbrinjavanja ili odgoja djeteta?
  16. Štovani! Isticanje simbola totalitarnih režima u javnosti je kazneno djelo, ali nisam siguran od kojeg datuma. Pod kojim bi člankom kaznenog zakona bilo obuhvaćeno to kazneno djelo? Hvala unaprijed!!
  17. Štovani! Da li se može optuženik teretiti po članku 213.st.2, iako nije niti član dotične obitelji, niti skrbnik, niti u ikakvoj rodbinskoj vezi sa oštećenikom? Hvala!
  18. Štovani! Molio bih Vas da me ispravite ako griješim. Relativna zastara kaznenog djela po čl. 213. st.2. u sv. st.1. je 3 godine nakon počinjenja, a bez obzira što u tom roku nisam, uz onu državnog odvjetništva, pokrenuo građansku tužbu bitno je da je pokrenem prije isteka apsolutne zastare, tj. nakon okončanja procesa kog je drž. odvjetništvo pokrenulo po službenoj dužnosti. U slučaju gubitka procesa, okrivljenik, ruku na srce, i nema nekakvu imovinu osim jednog 20 godina starog automobila i 4 metra dugog čamca, a uz to je ii nezaposlen je. Da li on mora platiti troškove suda ili će to sud iz svojih proračunskih sredstava? Hvala!!
  19. Štovani! Kada nastupa apsolutna zastara kaznenog djela po čl. 127. st.2 u sv. st.1, a kada ono po čl.213. st.2 u sv.st.1? Došlo je do prekvalifikacije optužnog prijedloga sa prvog na drugi član kaznenog zakona. Ja sam oštećena stranka i ako ne budem zadovoljan presudom, da li mogu podnijeti građansku tužbu, ako nije već prekasno za nju? Puno hvala pravnim savjetnicima koji rade pro bono!
  20. Štovani! Za događaj koji se zbio prije nepunih 5 godina, optužni se prijedlog temeljio na kaznenom djelu iz čl. 127. st.2. u sv. st.1. KZ-a. Sada je došlo do prekvalifikacije optužnog prijedloga u čl. 213. st. 2. u sv. st.1. KZ-a. Prije te prekvalifikacije bilo je već kasno da podnesem i privatnu tužbu, ali nisam siguran kako sada stvari stoje glede toga. Unaprijed zahvalan!
  21. Štovani, Budući da je nastup na kvizu ili game showu zabranjen onim potencijalnim natjecateljima protiv kojih je najavljen ili već se vodi bilo kakav kazneni postupak, kakva je situacija sa onim kandidatima koji imaju dosje, a protiv kojih se više ne vodi nikakav kazneni postupak.
  22. Da ne ispadnem dosadan, samo bih Vas molio vrlo kratko objašnjenje razlike između apsolutne zastare i one relativne.
  23. Štovani! 1) Kada se registrira žig, da li je u prijavi dovoljno navesti samo razrede proizvoda i usluga klasificiranih prema Nicanskoj klasifikaciji i njihove osnovne "karakteristike", npr. razred usluga 35:oglašavanje i reklamiranje, vođenje komercijalnih poslova, komercijalna administracija i uredski poslovi, ili je potrebno poimence u prijavi navesti sve stavke unutar tog istog razreda kojih ima poprilično? 2) Gdje se može naći (službeni) prijevod na hrvatski Popis proizvoda i usluga po Nicanskoj klasifikaciji? Unaprijed zahvalan!
  24. Štovani! 1) Ako je državno odvjetništvo pokrenulo kazneni postupak po službenoj dužnosti da li oštećenik, ako to želi, može zatražiti da se protiv okrivljenika prekine (obustavi) postupak? 2)Kada nastupa apsolutna zastara za kazneno djelo po čl.127. st.2. u svezi st.1. KZ? Zahvaljujem
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija