Jump to content

zlatkod8

Korisnik
  • Broj objava

    14
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

  • Osvojio dana

    1

Aktivnosti reputacije

  1. Sviđa mi se
    zlatkod8 je dobio reakciju od prof u starosna ili invalidska mirovina   
    Molim vas, odgovor na slijedeće pitanje; imam uvjete z starosnu mirovinu (43/62), budući da sam prije godinu dana doživio infarkt miokarda, (3 stemi) za dva tjedna idem na liječničku komisiju, budući sam na bolovanju. S obzirom da imam i drugih zdravstvenih problema ( proširene vene, nagluhost na oba uha, problemi sa kukovima), a radno mjesto mi je održavanje pogona sa popriličnim poslovima i hodanjem, bojim se što će preporučiti liječnička komisija. Naime, ukoliko mi predloži invalidsku mirovinu, mogu li to ignorirati i koristiti starosnu, ili  tražiti da mi poslodavac pronađe radno mjesto adekvatno mojem zdravstvenom stanju, jer bih čekao sa mirovinom do navršenih 65. g. starosti. Imam nešto i braniteljskog "staža" (72 dana). Molim vas, tko se razumije, da me uputi što bi bilo najpametnije i najisplativije.
  2. Hvala
    zlatkod8 je reagirao na drot13 u Primjeri prigovora na prekršajne naloge   
    Za neka konkretna pitanja, molimo da otvorite svoju temu ili napišete pitanje na nekoj srodnoj.
     
    Prigovarati se može na način da se poriče prekršaj ili da se prigovara na visinu/težinu sankcije, a kod pisanog prigovora (čl. 237. Prekršajnog zakona), može se prigovarati i bez izjašnjavanja o krivnji, prigovorom na prekršajni nalog u cijelosti. Sam izgled prigovora nije propisan, tako da su ovi obrasci samo jedan od oblika kako prigovori mogu izgledati, ali je bitno da sadrži formalne podatke (čl. 236. Prekršajnog zakona). Iako su potrebni podaci vidljivi u svim primjerima, postavljen je i obrazac s objašnjenjem potrebnih podataka u obliku komentara, kako ne bi bilo nikakve zabune kod sastavljanja prigovora.
     
    1. Prigovor bez izjašnjavanja o krivnji
    Ukoliko niste sigurni kako ćete se braniti, tj. hoćete li poricati prekršaj i argumentirati obranu ili priznati prekršaj i argumentirati molbu za smanjenjem kazne, a svakako želite podnijeti prigovor u zakonskom roku od 8 dana, možda je najbolje koristiti obrazac prigovora na prekršajni nalog u cijelosti bez izjašnjavanja o krivnji. U tom slučaju ćete biti pozvani na sud iznijeti svoje argumente, pa do tada stignete pripremiti obranu. Isto tako, u osobnom kontaktu sa sutkinjom/sucem ćete najbolje vidjeti što može ili ne može proći.
     
    2. Poricanje prekršaja
    Već u prigovoru možete navesti zbog čega ga poričete, ali kako sud u slučaju obrazloženog prigovora može odlučiti i bez da vas pozove i sasluša, najčešće je bolje sastaviti prigovor s poricanjem i traženjem saslušanja pred sudom.
    Nadalje, u slučaju poricanja prekršaja sud nije vezan onom prvobitno izrečenom kaznom, nego može odrediti i višu, tako da se najčešće više isplati žaliti u obliku prigovora bez izjašnjavanja o krivnji, tako da imate vremena do ročišta pripremiti obranu.
     
    3. Priznanje prekršaja i prigovaranje na visinu/težinu sankcije
    Možda i najbolji način sastavljanja prigovora, iz više razloga: sud nema mogućnost povisivanja kazne, jasno se izražava priznanje, kajanje i olakotne okolnosti koje će rezultirati najčešće smanjenjem novčane kazne i na 1/3 prvobitno određene (a dalje imate pravo plaćanja 2/3 te konačne kazne) i smanjenjem (a možda i ukidanjem) eventualne zaštitne mjere.
    Prekršaji do 2000 kn bez drugih sankcija - kako sud u ovim slučajevima može izreći opomenu, prigovori (mobitel, pojas - obrazac vrijedi za svaki prekršaj u tom rangu) su koncipirani tako da se moli za izricanjem opomene bez novčane kazne. Iako sud neće uvijek izricati opomenu, najčešće će umanjiti novčanu kaznu.
    Prekršaji s dodatnim sankcijama (zaštitnom mjerom...) - sud u ovom slučaju ne može izreći opomenu, pa je prigovor (alkohol, brzina 50+, crveno svjetlo, suprotni smjer - obrazac vrijedi za svaki prekršaj u tom rangu) koncipiran na način da se moli za smanjenje novčane kazne i ukidanje zaštitne mjere. Sud će najčešće smanjiti i novčanu kaznu i zaštitnu mjeru, a u nekim slučajevima i potpuno ukinuti zaštitnu mjeru.
     
    Molba za oslobađanjem od troškova postupka
    Molba je stavljena u svaki obrazac i može ostati, ali najčešće će biti bar 100-200 kn troškova.
     
    Dokazi priloženi prigovoru
    Kod navođenja olakotnih okolnosti, najbolje je odmah priložiti i dokaze (gdje su Vam dostupni):
    - mala primanja - priložiti presliku zadnje platne liste;
    - vozačka potrebna za rad - preslika ugovora o radu ili dr. isprave iz kojeg je vidljivo da Vam je vozačka potrebna;
    - i tako dalje.
    Kod navođenja nekažnjavanosti, dovoljno je napisati da se izvrši uvid u sudske evidencije (kako je navedeno u obrascima), jer sudovi vode vlastite evidencije.
     
    PISANA OBRANA
    Uvijek je bolje osobno otići na sud, ali u slučaju spriječenosti, možete poslati i pisanu obranu. Ona može izgledati slično kao i prigovor, a vrijede i iste upute. 
     
    NAPOMENE
    Ako šaljete obrazložene prigovore, bili oni s poricanjem ili priznanjem, opis okolnosti mora biti životan, tj. mora se raditi o objašnjenoj i mogućoj situaciji. Sutkinje/suci primaju svakakve prigovore i imaju bogato iskustvo sa svim mogućim izgovorima i pričama, tako da je najbolje jednostavno i iskreno objasniti o čemu se radilo (ako objašnjavate). Time će se Vaš prigovor istaknuti u masi drugih, svađalačkih i nerealnih, i imate najbolje šanse za usvajanjem svojih argumenata i molbi.
    Kod novčanih kazni do 1000 kuna morate imati u vidu da iako postoje šanse da Vam sud izrekne opomenu, veća je vjerojatnost da će Vam „samo“ smanjiti kaznu. Time se možete dovesti u situaciju da s tim smanjenjem i dodatnih 100 kuna troškova (ako niste oslobođeni) dođete na isto, a u rijetkim slučajevima i gore (kod drugih prekršaja koji nisu iz područja prometa). Zato uvijek računajte što Vam se više isplati - platiti 2/3 kazne i trošak po prekršajnom nalogu ili prigovorom ići na sud. Kod ovakvih prekršaja, realno se najviše isplati plaćanje 1/2 novčane kazne na mjestu prekršaja ili u roku od 3 dana nakon počinjenja.
     
    Na ovom linku možete vidjeti sve predloške.
     
    Prije korištenja predloška obavezno se  informirajte o svom specifičnom problemu, a u svakom slučaju preporučeno je potražiti savjet odvjetnika. Predložak je samo primjer kako sastaviti određenu vrstu pravnog dokumenta, no nipošto se ne može shvatiti kao gotov model takvog dokumenta. Svaki pravni slučaj je specifičan i zahtjeva individualan pristup te je stoga korištenje ovog predloška isključivo na vlastitu odgovornost. Izdavači i autori ne snose nikakvu odgovornost za eventualnu štetu koja može nastati zbog uporabe ovog predloška.
     
    Sretno svima!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija