Jump to content

Vidasjv

Korisnik
  • Broj objava

    42
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Poštovani, da li je za poslovno-stambene zgrade negdje definirano da njeni suvlasnici nisu obvezni uspostaviti pričuvu niti sklapati Međuvlasnički ugovor i Ugovor o upravljanju? Ako je, koja su izuzeća?
  2. Sud je 2.4.2015. nakona dostave spisa od javnog bilježnika donio rješenje o prekidu postupka. Punomoćnik ovrhovoditelja je 2016. dostavio rješenje o nasljeđivanju pa je sud 22.11.2016. donio Rješenje o nastavku postupka i pozvao mene i još jednu nasljednicu preuzeti postupak. Napisala sam prigovor u kojem sam navela da je punomoćnik ovrhovoditelja nakon obavijesti o 2 neuspjele dostave, umjesto da zatraži daljnje radnje, zatražio dodatni rok, a daljnje radnje tek nakon godinu i više. Druga nasljednica je tek 2017. primila rješenje o nastavku postupka. Sud je 2018. promijenio Ovrv broj predmeta i po novom broju smo druga nasljednica i ja ovršenici. Nakon toga je Sud 15.1.2019. donio Rješenje koje je postalo pravomoćno u veljači 2019. U obrazloženju je navedeno sljedeće (s tim da se moj prigovor uopće ne spominje): "Odredbom čl. 252.d st. 10. OZ-a je propisano da ako ovrhovoditelj u roku od petnaest dana od obavijesti u smislu odredbe čl. 252.d st. 8. OZ-a od javnog bilježnika ne zatraži daljnje radnje dostave rješenja o ovrsi ovršeniku, smatra se da je postupak obustavljen protekom toga roka." Spis je arhiviran na 5 godina (do 2014.). Smatram da je time svaka mogućnost ovrhovoditelja da od mene i druge nasljednice naplate predmetni dug prestala. Da li je to tako?
  3. Da, ispričavam se, dostavio je javni bilježnik po uputi opunomoćenika ovrhovoditelja. Razumijem daće sud obustaviti po čl. 72 st.3. Zanima me može li ovrhovoditelj opet pokrenuti taj postupak nakon što ga sud obustavi.
  4. Ne, Rješenje o ovrsi iz 2010. koje pokojni otac nije preuzeo, ovrhovoditelj je dostavio na sud. Na sudu je donijeto rješenje o prekidu postupka 2015. godine zbog smrti ovršenika. Nakon toga ovrhovoditelj nije poduzimao ništa, nije dostavio rješenje o nasljeđivanju. Ukoliko ne poduzme ništa te sud obustavi postupak po čl. 72 st. 3, može li ovrhovoditelj ponovno dostaviti nepravomoćno rješenje o ovrsi iz 2010 i pokrenuti novi postupka pred sudom protiv nasljednika ili ne? Imam još jedan slučaj - pokojni otac nije preuzeo rješenje o ovrsi iz 2011, ovrhovoditelj je dostavio rješenje na sud nakon što je utvrdio da je otac umre, sud je donio rješenje o prekidu postupka, ovrhovoditelj je dostavio rješenje o nasljeđivanju, sud je pozvao nasljednike da preuzmu postupak, napisala sam prigovor da ovrhovoditelj nije u 15 dana nakon što ga je javni bilježnik obavijestio o dvije neuspjele dostave predložio daljnje aktivnosti, sud je 2019.utvrdio da je ovrha određena rješenjem o ovrsi iz 2011 obustavljena. Nije li time prestala svaka mogućnost da ovrhovoditelj od mene potražuje naplatu tog duga?
  5. Ako je ovrhovoditelj protiv pokojnog prednika pokrenuo Rješenje o ovrsi koje zbog nedostave nije postalo pravomoćno te nastavi postupak protiv nasljednika i postupak bude obustavljen, može li ga ponovno pokrenuti protiv nasljednika?
  6. U Zakonu o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona NN 131/20 koji je stupio na snagu 28.11.2020. u prijelaznim i završnim odredbama , članak 20, stavak 3 određeno je: "Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, odredbe članka 7. ovoga Zakona primjenjuju se na sve postupke koji su u tijeku, s tim da se rok iz članka 7. ovoga Zakona računa od dana stupanja na snagu ovoga Zakona." Članak 7 glasi: U članku 72. iza stavka 2. dodaje se novi stavak 3. koji glasi: »(3) Ovrha će se obustaviti po službenoj dužnosti ako ovrhovoditelj u roku od jedne godine nije poduzeo niti jednu radnju u postupku.«. Dosadašnji stavci 3., 4. i 5. postaju stavci 4., 5. i 6. Odnosi li se ova odredba i na postupke koji su započeti 2011. te se na njih primjenjuje Ovršni zakon („Narodne novine“, broj: 57/96., 29/99., 42/00., 173/03., 194/03., 151/04., 88/05., 121/05. i 67/08) ili se odnosi samo na postupke na koje se primjenjuje Ovršni zakon iz 2012.?
  7. Radi se o potraživanju za račune iz 2010. godine. Da li je ovrhovoditelj pokretanjem postupka koji nije završio jer nisu uručili Rješenje o ovrsi pokojnom ocu prekinuo mogućnost zastare zauvijek i može s tim rješenjem ići na sud bilo kada? Za slučaj da predaju spis sudu i sud me pozove, mogu li se pozvati na zastaru i uspjeti odbaciti potraživanje?
  8. Hvala! Kako se računa zastara za slučaj da mu nisu uspjeli uručiti Rješenje o ovrsi pa dostave spis sudu? Obzirom da je rješenje o ovrsi javna bilježnica izradila 28.1.2011. , nije li nastupila zastara obzirom na to da je do danas prošlo više od 10 godina od izrade rješenja
  9. Hvala! Molila bih još ova pojašnjenja: Javni bilježnik je 28.1.2011. donio Rješenje o ovrsi i barem dva puta pokušao dostaviti mom pokojnom ocu. Ukoliko je pokojni otac primio Rješenje i nije izjavio prigovor, da li je datum pravomoćnosti rješenja 8 dana nakon primitka? Ukoliko pokoji otac nije primio rješenje, isto nije postalo pravomoćno, je li tako? Ima li u tom slučaju ovrhovodiljte ikakvu mogućnost nastaviti postupak prema meni kao nasljednici?
  10. Na ime pokojnog oca stiglo je pismo društva XV i partneri od 25.8.2021. U pismu obavještavaju da je dug pokojnog oca prema Čistoći 2.861 kn (glavnica 1169 kn, zatezne kt na glavnicu 1260 kn, ovršni trošak 222 kn i zatezne kt na ovršni trošak 208 kn) i pozivaju na plaćanje na račun Čistoće. Navode da se ovršni postupak vodio pred javnom bilježnicom i da je okončan rješenjem o ovrsi Ovrv-70906/10 od 28.1.2011. Na e-predmet za taj Ovrv broj dobivam odgovor: "Upisani predmet s odabranog suda nije dostupan u eSpis sustavu". Pretpostavljam da je to broj predmeta kod javne bilježice, a ne na sudu ili da se ne čuva jer je stariji od 10 godina. Na sudu nisam bila pozvana kao nasljednica preuzeti predmet vezan uz ovaj dug. Da li je nastupila zastara obzirom da je od rješenja o ovrsi prošlo 10 godina te po ovom dugu ni Čistoća ni društvo XY i partneri više ne mogu sudski ostvariti pravo na naplatu?
  11. Molim Vas podatak primjenjuje li se na postupanje javne bilježnice, ovrhovoditelja i suda Ovršni zakon koji je bio na snazi na dan izrade Prijedloga za ovrhu (onaj iz 1996 sa izmjenama i dopunama) ili se na postupanje suda primjenjuje Ovršni zakon koji je vrijedio na dan kad je javni bilježnik proslijedio spis na Općinski građanski sud? Ovrhovoditelj je već na FINA-u predao zahjtev za naplatu i FINA nam je blokirala sredstva, tako da nisam sigurna ima li ovrhovoditelj ikakav interes pregovarati, ali možda ste u pravu i hvala na savjetu!
  12. Hvala Vam na svim odgovorima i onima iz 2018., vrlo ste ljubazni i dosta toga ste mi razjasnili!
  13. Uložile smo žalbu na Rješenje o preuzimanje postupka i nastavak postupka, a dok nema nastavka postupka i dok ga nismo preuzele, ne možemo ni prigovoriti na rješenje o ovrsi jer nismo u postupku. Općinski su d je na Županijski dostavio Rješenje o nastavk postupka kao pobijanu odluku i naše žalbe. Zato mislim da se postupak nije smio nastaviti dok naša žalba nije riješena, nažalost, dok nije odbijena.
  14. Prijedlog za ovrhu s rješenjem o ovrsi bez izvatka iz ovjerovljenih knjiga su nam dostavili 2018. s rješenjem o preuzimanju i nastavku postupka, a na to rješenje o nastavku postupka smo se žalite. Znači da imaju dostavnice da su nam 2018. dostavili prijedlog rješenja o ovrsi, ali nastavak postupka nije išao dok nam Županijski 10.12.2020. nije odbio žalbe.
  15. Što je to dostavnica? Koliko razumijem, potvrda pravomoćnosti je trebala biti rezultat postupka prema nama nasljednicama i trebale smo biti obaviještene i mi i ovrhovoditelj da je rješenje pravomoćno. Hvala za pojašnjenje javnobilježničkog broja.
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija