Jump to content

nefertiti1

Korisnik
  • Broj objava

    10
  • registrirao se

  • Zadnja posjeta

Nedavni posjetitelji profila

Prikaz nedavnih posjetitelja je isključen i nije prikazan drugim korisnicima.

  1. Pozdrav, dozivjela sam tezu prometnu nesrecu u kojoj nisam bila kriva (vozac nije stao na znak stop, i bez kocenja me pogodio na glavnoj cesti).Od siline udarca uslijed zatezanja pojasa zadobila sam ogromne hematome po abdomenu.Osim toga zbog naglog trzaja trpim ogromne bolove (ne mogu se nakasljati, micati glavom lijevo desno i jedino sto mogu je lezati). Takoder, moram nositi ovratnik i natucena su mi koljena i udarila sam glavom.Na automobilu je osiguranje procjenilo totalnu stetu i nude mi 1/4 iznosa za kojeg sam ga kupila prosle godine. No ono sto je na mene ostavilo teze posljedice su pretrpljena trauma i sok zbog nacina na koji se desila nesreca kao i samog mjesta koji je udaljeno 200 metara od moje kuce i kraj kojeg moram prolaziti svaki dan. Samim pogledom na mjesto nesrece hvata me panika, grlo mi se steze, hvatam zrak, itd. Vozacku dozvolu nemam ni godinu dana, pa je samim time strah od bilo kakve voznje ogroman. Ne mogu zaspati bez normabela jer jednostavno taj dogadaj ne mogu izbiti iz glave i stalno ga vrtim u glavi. Mogu slobodno reci da je taj dogadaj od mene koja sam radila 14h na dan napravio biljku. Moram napomenuti da mi je automobil bio neophodan za rad u vlastitom obrtu, kao i cinjenicu da trenutno nisam sposobna za bilo kakav rad jer mi se sigueno 50% posla svodi na rad na racunalu, a trenutno mi je doktor savjetovao da ne gledam predugo u ekran. Obrt je imao prihode od oko 50 000 kn/mjesecno zadnjih 8 mjeseci i s obzirom da mi je doktorica izdala potvrdu o privremenoj nesposobnosti za rad biti cu prisiljena staviti ga u mirovanje jer sam jedina zaposlena. Zanima me koje su mi opcije naplatiti stetu koja mi je nastala. Nije mi cilj zaradivati na nicijoj tudoj nesreci (jer osoba sa kojom sam se sudarila je epilepticar i tvrdi da je prekrsaj napravila uslijed napada). Zelim samo da mi se vrati unistena materijalna imovina jer iznos kojeg nudi osiguranje je smijesan kao i iznos kojeg cu izgubiti zbog trenutne nemogucnosti za rad. Unaprijed hvala
  2. Ja sam se isto toga sjetila kasnije, tako da u ugovoru nisam niti navela način plaćanja i nije bilo problema
  3. Novac od zavoda dobijes na racun otvorenog transakcijskog racuna obrta ili trgovackog drustva. Caka je u tome da ako imate ovrhu na privatnom racunu onda obrt ne mozete otvoriti jer ce vam ovrha automatski uzeti novce zato što obrtnik odgovara svojim privatnim sredstvima za obrt i obrnuta. Kod trgovačkog drutšva to nije prepreka. Od ove godine se potpisuje bjanko zaduznica (do 50000kn) kod uzimanja poticaja. Što znači dužnik će biti vaša firma/obrt, vjerovnik je hzz, a jamac platac ste vi kao fizicka osoba ili u slucaju da imate ovrhu, jamac platac mora biti druga osoba koja nema ovrhu.
  4. Pozdrav, sutra bi trebala predati na poreznu papire o otvaranju firme, a između ostalog i ugovor o "najmu". Naime, "prostor" je u stanu gdje ja živim od rođenja i glasi na baku. Ona živi u drugom stanu. Dakle, to je soba velične oko 10 m2. Naravno da ja njoj neću plaćati nikakvu najamninu, no zakonski moram imati ugovor o najmu. Stavila sam najamninu 300 kuna. Sad me zanima da li kao način uplate mogu staviti "gotovinom, na ruke" jer baka je stvarno teško bolesna,senilna i stara i sad nju vuci po bankama da otvara žiro račun, a kasnije joj pojasnjavati da mi te iste novce mora podici i vratiti je pretesko. Naravno da cu na taj iznos platiti porez. Ako to nije moguce, da li ja sutra sa njom mogu potpisati darovni ugovor (ionako mi planira ostaviti taj stan), ovjeriti ga kod biljeznika i onda sama sebi iznajmiti iako jos uvijek nemam vlasnicki list. Iskreno ne znam ni koliko se to čeka nakon darovnog ugovora. Puno hvala na pomoći.
  5. Molim Vas za pomoć. Bavim se djelatnošću proizvodnje jednog prozivoda i planiram otvoriti web shop koji mi zapravo služi kao portfolio (tek nakon narudžbe, proizvod se izrađuje). Dakle, nema preprodaje robe, gotovih i zalihe proizvoda. Jedini ulazni trošak mi je materijal i moje vrijeme. Upravo zbog toga nisam planirala ući u sustav PDV-a. Da li je samo posjedovanje web shopa, iako se ne radi o preprodaji gotovih proizvoda, dovoljan razlog da moram ući u sustav?
  6. Molim za pomoć. Uskoro planiram otvoriti Web trgovinu. HZZ će mi svojim sredstvima pokriti osnovicu bez PDV-a, a PDV (oko 4000) ću morati platiti svojim sredstvima, odnosno sredstvima koje ću položiti na račun firme kao pozajmicu. Iako pitanje zvuči glupo, nova sam u ovom, a sa knjigovođom još nisam obavila razgovor. Zanima me da li ću i kada imati pravo na povrat tog PDV-a kojeg sam platila jer poslovni subjekt neće biti u sustavu PDV-a. Hvala!
  7. Dakle, prema Zakonu o doprinosima poslodavac za mlađe od 30 godina ima pravo na 5 godina olakšica na doprinose (ako se ne varam treba plaćati samo mirovinsko, poreze i prireze) ukoliko je zaposlio radnika na neodređeno vrijeme. Planiram otvoriti jednostavno trgovačko društvo i zaposliti samu sebe na puno radno vrijeme. Imam 23 godine. Da li sam ja oslobođena također plaćanja tog dijela doprinosa na plaću za samu sebe? Zovem poreznu na sve strane već 2 dana i nikoga ne mogu dobiti. Na centrali i informacija su mi rekli da oni ništa ne znaju :baba::baba:. Poslala sam i upit, a odgovora također nema. Hitno mi treba pomoć jer sam zatražila poticaje sa burze i sad kada moram prepraviti troškovnik nisam sigurna koliko da stavim iznos doprinosa koje namjeravam pokriti sa sredstvima. Iskreno, nisam niti znala za taj zakon, ali su mi na burzi rekli da provjerim. Prijaviti ću sebe na 4000,00 kn neto plaće. Unaprijed puno hvala na svakoj informaciji!
  8. Molim nekog upućenog da mi odgovori na par pitanja. Član obitelji zaposlen je oko 12 godina kod privatnika. Prijavljen je na 3500 (zajedno sa prijevozom). Poslodavac mu zadnjih nekoliko mjeseci uporno kasni sa plaćom, a ovaj mjesec je to skoro 25 dana (isplate su inače bile do 5. u mjesecu). Dakle, plaću za prošli mjesec još uvijek nije dobio. 1. Da li je ovo povreda ugovora o radu i temelj za izvanredni otkaz? 2. Da li ta osoba ima pravo na naknadu sa burze i u kojem iznosu? 3. Da li je moguće tražiti otpremninu jer se ipak radi o 12 godina staža kod istog poslodavca? Puno hvala na odgovorima!
  9. Poticaje za otvaranje obrta ne možeš dobiti ukoliko imaš ovrhu na privatnom računu jer po zakonu za isti odgovaraš vlastitom (privantom) imovinom i samim time bi obrt bio u blokadi isto kao i tvoj privatni račun. Poticaje za otvaranje trgovačkog društva (j.d../d..) moguće je dobiti unatoč blokadi privatnog računa jer je trgovačko društvo subjekt za sebe sa svojim OIB-om. U tom slučaju potreban ti je jamac koji jamči da ćeš sam sebi isplaćivati plaću na taj blokirani račun.
  10. Nalazim se u identičnoj situaciji. Naime, imam već uhodan posao sa kojim sam se bavila uz fakultet i predala sam svu potrebnu dokumentaciju još prije 2 mjeseca zajedno sa poslovnim planom. Iako mi u cilju nije raditi na crno, jednostavno ne želim odbijati poslove ili registracijom trgovačkog društva izgubiti pravo na poticaje. Ako želiš ostvariti pravo na poticaj, provjereno, ne smiješ registrirati poslovni subjekt prije njihovog odgovora. Nažalost, trenutno čekam na odgovor više od 2 mjeseca. Kao razlog naveli su kraj godine i jako puno prijava Predlažem ti da ne gubiš živce slanjem mailova ili zvanjem na njihov telefon jer su mi rekli da na sve zahtjeve odgovaraju pismenim putem. Sretno!
×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija